0 Läs mer >>
 
 
När jag gjorde mina påskbakelser passade jag även på att göra bakelsen i form av en lyxglass i bytta också. Denna glass är faktiskt den godaste jag smakat någonsin, eller de kanske kommer på delad första plats med GB:s Rom-Russin. Glassen har en perfekt brytning mellan smaker. Spröda och knapriga mandelmaränger med en sagolik passionsfruktscurd och en fräsch Philadelphiafyllning med en touch av citron ihop med laktritsfudgerippel och en neutral vaniljfyllning. Glassen påminner lite grann om refreshgodisarna. 


Mandelmaränger, görs med fördel dagen innan eller några dagar innan.
(blir en sats med ganska många små maränger, gör inget om några blir över, är supergoda att ha till massa efterrätter), receptlänk med bilder här
2 äggvitor
1 msk socker
50 g florsocker
60 g mandelmjöl
60 g florsocker
 
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen, tillsätt 1 msk socker och 50 g florsocker. Vispa tills det blir ett styvt skum. Rör ner mandel med florsocker. Blanda väl och häll upp i en sprits. Spritsa små maränger på ett bakplåtspappr, grädda mitt i ugnen på 90-100 grader. Grädda tills marängerna är helt torra och lätt lossnar från pappret, det tar ganska lång tid, typ 1½ timme nånting.


Passionsfruktscurd (blir ev lite curd över)
5-6 passionsfruktspuckar, frysta, eller 2 passionsfrukter
1 dl vit sirap
50 g smör
saft av ½ liten citron
½ msk maizenastärkelse
1 äggula
1 ägg

Sjud ihop passionsfrukt med sirap och smör. Sila bort kärnorna om du använder färsk passionsfrukt. 
Blanda citronsaft och majsstärkelse och häll blandningen i curden. Vispa upp äggen och häll snabbt i ner curden. Ställ tillbaka på plattan och vispa tills curden har fått en fin och krämig konsistens. 
 
Glassfyllning
1 ägg, separerad i gula och vita
150 g Philadelphia
2 dl vispgrädde, mixad till fast grädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl glukossirap
1/3 dl florsocker
+ rivet citronskal från en ekologisk citron
 
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Mixa grädden med vaniljsockret tills den är helt fast. 
Rör Philadelphiaosten mjuk med en gaffel med glukossirap och florsocker. Tillsätt äggulan och rör till en slät kräm. Tillsätt grädden lite i taget och rör. Häll sist i äggvitorna och rör tills allt blandats. 

Dela smeten i 2 delar och smaksätt ena halvan med finrivet citronskal från en ren citron. (Om du river på vanliga fina rivjärnet, riv i cirkelrörelser så att du inte får långa trådar av skal) 
 
LakritsFudgeRippel (går så klart bra med köpt Lakritstopping också)
100 g Kick
1 msk mjölk
1 msk smör
1½ msk glukossirap

Finhacka godiset och häll i en kastrull med övriga ingredienser. Värm upp tills allt är löst. Låt såsen svalna något. 

Varva Glasskrämerna med Passionscurd och Lakritsrippeln, frys in 1 dag. Ta fram en stund innan servering, ställ gärna i kylskåp ca 20 min innan så tinar glassen jämt. Toppa med hackade maränger. 
 
 
 
 
 
Inte den snyggaste bilden, men vad gör det, glassen var lika god för det. 

Glassdröm med Passion...

0 Läs mer >>
 
Här är ett enkelt recept på en fräsch potatissallad. Smakar gott till det mesta. Har inga exakta måttangivelser på detta recept. Ta så mycket Creme Fraiche som behövs. 
 
Färsk potatis, kokad i tärningar
Creme Fraiche, gärna fransk från Lindahls
Lite naturell yogurt
Lite Majonäs
Vegeta eller salt
lite svartpeppar
gräslök, hackad
 
Koka potatisen nästan mjuk. Potatisen får inte bli sönderkokt, då blir det svårt att blanda salladen, men potatisen får heller inte vara hård. 
 
Häll av vattnet när potatisen är klar och häll upp potatisen för att svalna på en stor tallrik. Blanda ihop övriga ingredienser. Blanda in potatisen när den kallnat. Tillsätt eventuellt mer Creme Fraiche om det behövs. 
 
Om det blir potatissallad över kan man späda på med någon matsked mjölk dagen därpå, så blir den krämig igen. 

Fräsch Sourcream&Onio...

0 Läs mer >>
 
 
Såg ett receptklipp på en köttfärssoppa med potatis och grönsaker som såg så god ut, så idag provar jag den. http://www.spendwithpennies.com/hamburger-soup/. Jag råkade ha en öppnad literförpackning från Knorr med Tomatsoppa som jag använde i soppan.

ca 500 g nymald nötfärs
steksmör

2 små färsklökar
2 köttbuljongtärningar
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
2 tsk woichestershiresås
4 dl tomatsoppa jag använde en färsk från Knorr som vi hade hemma (går nog att ersätta detta med lite mer vatten och tomatpuré samt lite extra salt om man inte har soppa hemma)
1 lagerblad, hel
1 tsk färsk hackad timjan
4-5 basilikablad, hackad
några varv Italian Seasoningkrydda ( min innehåller, svartpeppar, rosmarin, lök, vitlök, basilika, flingsalt, mejram, oregano, tomat och oliver)
 
+3 små nyskördade morötter, hackade
+3-4 stora potatisiar, tärnade i ca 1,5 cm:stärningar

+2 dl frysta grönsaker, tex med majs, ärtor och paprika
 
 Stek köttfärsen i smör på hög värme, krydda några varv med svartpeppar. Tillsätt hackad lök mot slutet och fortsätt steka på hög värme. Pressa ner vitlök och tillsätt köttbuljong och rör om. Häll på vatten, krossade tomater, tomatsoppa och kryddor. Låt koka ca 1 h.
 
Häll ner den tärnade potatisen och morötterna och låt koka tills de är mjuka. Tillsätt frysgrönsaker och låt koka ytterligare några minuter.

Servera soppan med vitt bröd och toppa soppan med lite italiensk kryddmix vid servering.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köttfärssoppa