1 Läs mer >>
 
Denna lasagne gjorde jag när sonen fyllde 18 och serverade med ugnsbakad lax. Lasagnen blev uppskattad och dagen efter blev det bråk i familjen om det som hade blivit över, vilket jag ser som ett gott betyg. =) Om du inte gillar zucchini eller tror att du inte gör det, var inte orolig, flera personer som inte gillar det har älskat denna lasagne. Jag har ökat på mängden vit sås med ca 3½ dl i receptet nedan, för att såsen ska räcka säkert. 
 
knappt 1 pkt lasagneplattor
ca 2 -2 ½ burk kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
2 st små zucchini
timjan
oregano
lökpulver
olivolja
salt
svartpeppar
  
Tomatsås (eventuellt blir det ca 1- 1½  dl tomatsås över av detta recept): 
1 liten gul lök
smör
1 burk krossade tomater, gärna märket Mutti
ca ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
svartpeppar
färsk basilika, några blad
1 msk olivolja
ev 1 klyfta vitlök
maizenaredning
  
Ostsås: 
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
ca  8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
150 g riven ost, tex texmexost eller prästost
 
  
Tomatsåsen: 
Hacka och stek löken gyllengul i smör. Hacka lite basilika. Tillsätt alla ingredienser utom maizenan. Låt såsen puttra på svag värme i 20-30 minuter. Tillsätt lite maizenaredning tills såsen tjocknat. 
 
 
Ostsåsen: 
Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser utom osten. Såsen ska vara som filmjölk i konsistensen. Tillsätt osten sist. 
 
Skölj och skiva zucchinin med skalet på en mandolin, dvs i ca 2 mm tjocka skivor. Stek skivorna med lite salt i omgångar snabbt i olja på hög värme. Lägg all stekt zucchini i en bunke och krydda med lökpulver, svartpeppar, timjan och oregano. 
 
Dela kronärtskockshjärtanen i ca 5 -6 delar per kocka. Pressa ur all vätska. Dela upp i 2 delar. 

Montering: 
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Jag använde en hög form på 22x43 cm. Häll ett lager ostsås på botten.
Lager1: Lägg på plattor och ett nytt lager ostås. Strö på ena delen kronärtskockor och salta lätt. Klicka ut några matskedar tomatsås, utan att breda ut.
Lager2: Lägg på plattor igen, lägg dem annorunda för varje lager, så att inte skarvar alltid hamnar på samma ställe.  Lägg på ostsås igen och ett lager med zucchini, ringla på lite mer ostsås ganska tunnt.   
Lager3: Lägg på plattor igen, ostsås, resterande kronärtskockor och därefter tomatsås i klickar.
Lager4: Lägg på sista lagret plattor, ostsås och toppa med klickar av tomatsås.
Grädda i 175 grader i ca 1 h min. Lägg på ett folie när lasagnen fått lagom färg. Beroende på hur stor form du har kan det ta olika lång tid. Överbliven tomatsås kan användas vid serveringen. 
 
Låt lasangen svalna lite och lyft sedan upp den via bakplåtspappret och lägg över på en plåt så är det lättare att dela i bitar. 
 
Vi serverade med denna lax, samt en god sallad med babyspenat, isbergsallad, romansallad, sugarsnaps och paprika.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lager 1 
 
Lager 2  
 
Lager 3 
 
Lager 4  
 
Jag bara älskar fägerna i denna rätt, precis som italenska flaggan. 
 
 

Vegetarisk Lasagne me...

1 Läs mer >>
 
Idag blev det en hastigt ihopslängd middag av strimlad skinkstek som jag hade fryst in nyligen och bambuskott som jag varit och köpt med lite andra asiatiska produkter. Sonen blev missnöjd när han hörde att jag skulle använda bambuskott. Jag upplyste honom att jag hade köpt en bättre sort än den jag brukar köpa i vanliga mataffären, men förväntade mig inte att han skulle gilla denna sort heller. När sonen smakade maten blev han stormförtjust och tyckte att den smakade precis som på hans favoritasiatrestaurang. Han undrade hur jag hade gjort den goda såsen och när jag upplyste om de få ingredienserna blev han förvånad och sa: "Det är som i Kung Fu Panda-filmen där Pandan undrar vad dem hemliga ingrediensen i pappans nudlar är, men i själva verket finns det ingen hemlig ingrediens." 

Här kommer det enkla receptet...
 
Ca 350 g strimlad skinkstek
en liten burk eller en halv stor med bambuskott
ca 1 msk soya
ca 1 msk sweet chilisås
½  tsk sambal olek
1 gul lök, skuren i klyftor
ca ½ dl vatten
maizenaredning
olja att steka i

Sätt ris eller nudlar på kokning. 

Stek upp köttet  i oljan på hög värme. Tillsätt soya och sambal efter en stund och när köttet börjar bli halvklart, tillsätt bambuskott och lök och fräs vidare på hög värme. Häll på vatten och red av med maizenaredning. Servera med ditt tillbehör och lite sallad. 
 
 
 
Här är de goda bambuskotten. De är inte alls så fibriga och är istället mjukva och goda. Jag köpte dessa vid Hötorgets Tunnelbana där det finns en asiatisk butik. 
 
 
 
Denna soyasås använde jag, den var som en blandning mellan japansk och kinesisk soya. 

Fläsk&BambuWok

1 Läs mer >>
Idag hade jag en del vispgrädde över, så jag passade på att göra lite glass.  Denna gång fick det bli en variant av Tiramisuglass, kanske inte riktigt som den klassiska med nästan =) Äggulorna gör glassen krämigare och äggvitorna gör glassen mindre kompakt,  samt mindre söt och fet, alkoholen gör också glassen krämigare samt mindre sliskig. Vill man ha glassen riktigt mjuk och krämig så ska den vispas med elvisp ett par gånger under infrysningen, det har jag inte gjort med denna variant, den blir därför lite mer som en semifreddo. 
 
3-3½ dl vispgrädde
2 äggulor
2 äggvitor
½ burk kondenserad mjölk, jag tog en sort med Tiramisusmak, det går bra med neutral också, tillsätt då eventuellt lite snabbkaffepulver istället. 
ca 1,5 msk Cognac
ca 1 msk Marsala
1 burk MiniOreos (115 g)
lite kakao

Vispa upp grädden fluffigt. 
Lägg undan några kakor till dekoration. 
Restande kakor kan hackas något, eller om man föredrar dem hela går det bra också, jag blandade hela och hackade. Häll kakorna i en skål. Häll på cognac och marsala på kakorna och rör om. Häll därefter på den kondenserade mjölken och rör tills det blir smidigt. Häll ner i grädden och äggulorna och vispa runt. 
Vispa upp äggvitorna till hårt skum och vispa ner i glasskrämen. 

Blanda ihop lite kondenserad mjölk med lite kakao och Cognac. 
Varva glasskrämen med chokladsås. Avsluta med några kakor på toppen och lite siktad kakao. Frys in glassen över natten. 

 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
Här är en annan variant som jag gjorde med Jordgubbar och Cognac. Samma glass syns även på bilden ovan med Tiramisuglassen. 
 
 

Tiramisuglass av kond...

3 Läs mer >>
Idag blev det en variant av de Argentinska Piroger jag brukar fixa. Min son är inte förtjust i ägg och dottern gillar inte russin i fyllningen, så jag bestämde mig att göra som den tacopaj jag brukar göra, fast i pirogformat. Barnen blev nöjda och sambon också, men helt ärligt måste jag erkänna att även om dessa var goda så slår de inte de argentinska pirogerna för mig. Jag gillar brytningen med sött i deras  fyllning, äggen som ger lite tuggmotstånd i fyllningen samt de lite saltsyrliga oliverna. =D 
Degen till dessa piroger är väldigt smidig och lättarbetad och även väldigt god i smaken. Pirogerna går att förbereda och frysa in. 

Recepet ger ca 20 piroger, om man vill kan man göra en midre sats, men jag föredrar att göra lite fler när man ändå är igång och frysa in det som blir över.


Tacofyllning

750 g köttfärs
1 2/3 påse tacokrydda
3 gula lökar
0,75 dl vatten
smör till stekning
lite maizenaredning
 
Deg
12,75 dl vetemjöl
3 dl kokande vatten
300 g smör i små tärningar
1½ tsk salt

Ostkräm
2 dl creme fraiche
1½ dl texmexost
½ dl majonäs
+ lite ost att topppa med överst

Övrigt
jalapeños
cocktailtomater, ca 10 st
 
2 ägg till pensling

Bryn köttfärsen i smör, tillsätt kryddan, rör runt och tillsätt löken. Stek en stund och häll på vattnet. Lätt på lock och sänk värmen och låt puttra ca 40 min. Om det fortfarande är vätska kvar tillsätt lite maizenaredning för att få bort smuligheten. Häll upp köttfärsen på 2 fat och platta ut och låt svalna. 
 
Häll upp mjöl i en stor skål. Tärna ner smöret i pyttesmå tärningar. Tillsätt salt och rör runt och fördela smöret lite grann. Häll på kokande vatten och rör runt direkt. Arbeta raskt ihop degen och låt den vila en stund. 
 
Rör ihop ingredienserna till ostkrämen. 
Skiva cocktailtomaterna och finhacka jalapeños. 
 
Dela degen i 3 delar. Kavla ut degen ca 2 mm tunn.  Ta ut rundlar med en form ca 12 cm i diameter. Pensla tunnt längst halva kanten på degen. Om båda sidorna penslas, så fäster inte degen ihop. Lägg på en rejäl msk köttfärsfyllning, lägg på lite tomat och sedan en knapp msk ostkräm. Toppa med jalapeño och lite riven ost. Lyft upp kanterna på degen och för ihop sidan med ägg mot sidan utan ägg och pressa ihop degen 1½ cm in. Nyp ihop kanterna på degen och vik de lite över varandra. Ställ på en bakplåtspapperklädd form. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader till pirogerna fått en fin färg. 
 
Servera med tacotillbehör. Vid servering ha gärna en lite gaffel och lägg på eller pilla ner lite tillbehör. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Om man vill kan man göra små plockmatspiroger också, då går det åt lite mer av degen, blir det fyllning över kan man äta det med lite potatismos eller ris till matlåda. Visst är de gulliga? Sånna här småpiroger hade jag på buffébordet när jag fyllde 30 år.
 
 
 
  
 

TacopajPiroger

0 Läs mer >>
 
När de första jordgubbarna har börjat mogna blir det kanske inte tillräckligt många för att baka något stort. Eller om jordgubbslandet är litet kanske man inte får så många jordgubbar alls. Eller när affärerna börjar sälja jordgubbar i miniförpackningar och man måste provsmaka några och det inte alls blir särskilt många kvar. Här kommer ett litet enkelt recept på jordgubbspaj som man kan avnjuta ensam eller i smyg. =) 
 
1 port
 
2-3 stora jordgubbar, några fler om de är mindre, delade i bitar
ca ½-1 msk socker
ca 2-3 msk smulor, se nedan... 
 
Smulor, räcker till ca 4 omgångar. Tips gör hela satsen och frys in smulorna så kan du göra flera egopajer andra dagar. 
 
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker
en knivsudd salt
1,5 dl vetemjöl
 
Rör ihop smulorna. Fyll med sockrade jordgubbsbitar i en liten ugnssäker form. Lägg på smulor. Grädda i 175-200 grader varm ugn till smulorna fått lagom färg. Servera gärna ljummen med en kula vaniljglass. Mmm...
 

Nyplockade solmogna jordgubbar direkt från jordgubbslandet. ♡ ♡ 


 
 

Egopaj med färska jor...

0 Läs mer >>
 
För den som minns och gillade glassen Solero. Denna cheesecake påminner om den urgoda glassen och har varit populär bland gästerna som ätit den. Lite smetana i fyllningen gör cheesecaken extra len och krämig. Jag gör gärna mina cheesecakes i en mindre springform. Har en favorit på 19 cm som jag tycker är alldeles lagom. Krämig vaniljfyllning mot underbar passionsfrukt. Obs! Låt cheesecaken svalna helt innan gelén öses över, annars riskerar cheesecaken att spricka. 
 
Botten:
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker
en knivsudd salt
1,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 pkt Philadelhia 200 g
1 pkt Smetana 2 dl
1 dl socker
1½ tsk Vanilla vaniljsocker
2 ägg
 
Topping:
4 passionsfrukter
3/4 dl äppeljuice, tex Tropicana eller Minute Maid
3 msk aprikosmarmelad
2 msk gelésocker
1 gelatinblad
 
 
Nyp ihop ingredienserna till degen. Degen ska vara lite smulig. Tryck ut i botten på en 19 cm springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills botten känns torr.
 
Mosa sönder Philadelphia och Smetana med en gaffel i en skål. Tillsätt sockersorterna. Rör i ett ägg i taget. Häll fyllningen på pajbotten. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 130 grader och grädda klart till cheesecaken är fast men fortfarande lite dallrig. Låt svalna helt.
 
Dela passionsfrukterna och pressa saften genom en sil.(jag föredrar att inte ha med kärnorna, men man kan spara ett fåtal till dekoration) Blanda i äppeljuice och marmelad. Värm i en kastrull och tillsätt gelésocker samt ½ blötlagt gelatinblad.
 
Skeda på gelén på den svala cheesecaken och ställ kallt i några timmar.
 
 
 
 
 

Solerocheesecake

0 Läs mer >>
 
Jordgubbscheesecake är ett måste varje år. Älskar cheesecakes i olika smakvarianter. Denna gång använde jag även lite dumlekolor som fanns hemma till en dumlesås som jag jag fyllde cheesecaken med. Jordgubbsglasyren är en fuskvariant utan gelé, istället använder jag Vaniljsåspulver att binda upp vätskan med. Botten gjorde jag av Oreos denna gång, vilket var snabbt och smidigt. Jag har använt mig av en form på 19 cm här. Eftersom en cheesecake ska vara hög, går det åt väldigt mycket färskost om man använder standardspringform på 24 cm, kan rekommendera att köpa en mindre form, så behöver man inte använda lika mycket färskost för att få kakan hög. 
 
 
Dumlesås (blir över sås, men det är bara att spara till glass eller tårtor)
125 g (typ 16 st) Dumle
2/3 dl vispgrädde

Hacka dumlen, lägg i kastrull med grädden, värm på medelvärme under omrörning. Ta bort från värmen när såsen är slät. Låt svalna och ställ kallt. 

Botten
1 pkt (154 g Oreos)

40 g smör
1 msk florsocker

Ta bort den vita fyllningen från kakorna. Mixa chokladkakorna med smör, rör ner florsocker. Tryck ut i en form. 
 
Cheesecakefyllning
400 g Philadelphia
1½ tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl strösocker 

Rör färskosten mjuk med vaniljsocker, tillsätt äggen och socker och rör ihop med en slickepott. Häll fyllningen över kakbotten. Sätt in i 165 grader varm ugn. Stäng av värmen efter 35 min och låt stå på eftervärme, öppna luckan lite efter 5 minuter och öppna helt efter någon kvart, på detta sätt spricker inte cheesecaken. Ställ kakan kallt, gärna över natten. 

en bytta jordgubbar
lite socker
vaniljsåspulver (älskar Ekströms) 

Gör små hål i cheesecaken och fyll med Dumlesås. 
Hacka ca 1/3 av jordgubbarna och blanda med lite socker och låt stå en stund. Bind upp vätskan som bildas med vaniljsåspulver. Häll ner de hela jordgubbarna och fördela sedan ovanpå cheesecaken. Om man önskar kan man hälla lite dumlesås på kanterna annars går det bra att servera ytterligare sås som tillbehör vid servering. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gillade du detta recept, kanske du också gillar:

Dumlecupcakes

 
 
eller 


Kladdkaka med Dumleglasyr

 
 
 

Vaniljcheesecake med ...

1 Läs mer >>
 
 
I fredags fick jag en knasig idé. Kom att tänka på att i princip alla drinkar jag gillar innehåller vanilj, kom då att tänka på cheesecake och olika glasyrer med smak av mina favvodrinkar. Igår när jag var iväg och handlade lyckades jag hitta precis rätt formar till min idé så jag blev superglad, kommer använda denna form till mycket annat känner jag. =)  Idag blev det iallafall följande:

1. Juicy Fruit-bites, passion, citron, Butterscotch och mynta
2. Fruktcocktail, annanas, tranbärsjuice och Licor 43
3. Caramel Bailey's, Oreos och Jordgubb
 
Både min dotter och jag uppskattade mest den med Bailey's och jordgubb. Inspirationen till detta är mina 3 glassfavoriter från Häagen-Dasz. Strawberrys& Cream, Bailey's och Cookies&Cream. Så goda smaker tillsammans. Jag fuskade lite med glasyren och skippade gelatin, vilket jag annars brukar ha, istället använde jag potatismjöl, det fungerade bäst till jordgubbsglasyren då jordgubbarna i sig har lite fibrer.


Smulbotten ljus
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker strö
en knivsudd salt

Förgräddas i 200 grader ca 10 min.

Tips! Oreobotten görs enkelt genom att man mixar Oreos fint och blandar med smör. Tillsätt lite smör i taget tills det går att klämma ihop smulorna. Denna botten ska inte förgräddas.

Cream Cheesefyllning 
200 g Philadelphia
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
1 litet till mellanstort ägg
+ 3/4 msk likör av valfri sort

Sänk till 175 grader och grädda tills de verkar klara, ej för länge.


Glasyrer jag använde, du kan använda det du gillar =)  

 
Till Licor 43
ca 1½ msk tranbärsjuicekoncentrat
ca 1 ½ msk annanasjuice på burk
några annanasbitar
ca 1 tsk potatismjöl (löses i lite sås som rörs ner innan uppkokning)
en skvätt Licor 43 (frivilligt)

Mixas ihop och kokas upp tills krämen tjocknar.


Till Bailey's
ca 1 dl jordgubbar frysta
ca ½ msk florsocker
ca 1 tsk potatismjöl (löses i lite sås som rörs ner innan uppkokning)

Mixas ihop och kokas upp tills krämen tjocknar.
 
 
Till Butterscotch
2 passionspuck
ca 1 msk citronsaft
ca 1 msk Butterscotch
ca 1 tsk potatismjöl (löses i lite sås som rörs ner innan uppkokning)

Kokas ihop

+ finhackad mynta rörs ihop med lite vit sirap till topping

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Är de inte söta så säg...en perfekt liten dessert efter finmiddagen...
 
 
 



Vill du veta mer om mina favvodrinkar? =) Klicka på bilderna.

 

Cocktail Cheesecake B...

0 Läs mer >>
 
Jag fullkomligen älskar Espresso House Caramel Cheesecake. Hemligheten med smaken ligger i Caramel Saucen som de serverar till. Denna kan man köpa hos vissa grossister, jag köpte mina flaskor hos Barkonsult i Stockholm. Här fuskade jag med oreobottnar då jag gjorde dessa i miniformat denna gång, annars brukar jag använda vanlig kladdkakebotten. 
 
12 st mini cheesecakes, ca 3x3 cm (receptet får anpassas efter mått på form som man använder, vill man göra en större cheesecake får man minst dubbla receptet)
 
10 oreo utan vita fyllningen
ca 2 msk smör

Mixa/Mal kexen och blanda med lite smör i tagen till smulorna går ihop. Pressa ut smulorna i små formar.
 
100 g Philadelphia
0,6 dl mörk dulce de leche av bra kvalitet
2 msk Monin Caramel Sauce (valfritt, men rekommenderas för autentisk smak)
1/3 portionsförpackning (ca ½ tsk) Espressopulver malt till pulver
ett litet ägg
1 krm vaniljpulver

Rör osten mjuk blanda ner lite dulce de leche i taget och sedan resterande ingredienser. Häll på smulbotten. Grädda till cheesecakesen är lite dallriga, men inte rinniga. Ställ kallt att svalna helt. 

Servera med lite grädde, på några bilder har jag toppat cheesecakesen med vanlig vit Philadelphiafrosting som jag fick över från en annan tårta jag gjorde samma dag. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mini Espresso Caramel...

0 Läs mer >>
 
En gång ville jag göra Cupcakes med Bananfrosting, fick den gången inte tag på några skumbanangodisar, så jag gjorde frostingen med Bubs BananKola-godisar, kunde inte släppa tanken på en god bananfrosting efter det så en dag när jag gick in i en mataffär med mycket utländska produkter hittade jag lite spännade saker, som bland annat ett bananpuddingpulver från Dr Oetker, så jag köpte en påse och idag blev det ett litet experiment av råvaror som fanns hemma. En banankolacheesecake på Oreobotten. Det fanns ingen instruktion på något av de språk jag kan eller som är i närheten av svenska, italienska, spanska, franska eller engelska, så jag fick testa mig fram. Blandade först mjölken och puddingpulvret kallt, men då hände inget, haha! Då fanns inte så många alternativ så jag kokade upp blandningen och fick en tjock kräm med mycket banansmak som jag önskat.  

Denna cheesecake blev krämig och fin och som en blandning mellan cheesecake och pudding och den smakade som godisskumbananer. Jag blev väldigt nöjd med denna cheesecake, även om smaken är lite syntetisk, oss störde det dock inte eftersom vi gillar skumbananer. =) Nästa gång funderar jag på att göra en friterad bananinspirerad cheesecake med autentisk banansmak.  

Betyg:
4+ av 5 möjliga

Botten
10 Oreokakor utan det vita (ett paket brukar innehålla 14 kakor, resterande kakor kan sparas till fylllningen)
2-2½ msk smör
1 msk florsocker

Ta bort den vita fyllningen från kakorna. Mixa chokladkakorna med smör, rör ner florsocker. Tryck ut i en form. 

Banankräm
6 msk bananpuddingpulver  Dr Oetker
1 dl mjölk

Koka upp pulver och mjölken på låg värme tills krämen blir riktigt tjock, ta bort från värmen och låt svalna helt, rör om då och då. 
 
Cheesecakefyllning
175 g Philadelphia (använde en Laktosfri som fanns hemma, de innehåller bara 175 g)
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
+ Banankrämen
ev lite gul färg jag tog pyttelite pulverfärg
 
några klickar fast Dulce de Leche
3-4 Oreokakor skurna i stora bitar

Sätt ugnen på 150 grader. 
Vispa banankrämen slät och rör sedan ner Philadelphian, tillsätt vaniljsocker och ägget och rör krämen slät. Tillsätt färg om du önskar. 

Klicka ut Dulce de Leche på Oreobotten och lite krossade Oreokakor. Skeda över banankrämen och sätt in mitt i ugnen. Grädda ca 35 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan och låt cheescaken stå kvar tills ugnen är kall. 

Topping
Dulce de Leche 
ev lite mjölk om DDL är för hård

Låt kakan svalna och ställ kallt några timmar. Ringla över Dulce de Leche vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min dotter kom hem från jobbet och ställde en påse på stolen vid köksön där jag stod och fotograferade, tyckte att det blev rätt fint med påsen i bakgrunden. =) 
 
Jag köpte en supergod Karamellarom i England i somras, jag blandar några droppar av denna i min Dulce de Leche för att få lite mer Karamellkolasmak. Kommer bli ledsen när denna tar slut, så jag köpt andra varianter här hemma som jag inte varit nöjd med. 
 
 
 
 
 
 
 

Banan & KolaCheesecak...

0 Läs mer >>
Idag gjorde jag ett av mina gamla recept på Chokladbollar med Toffeegömma, denna gång skippade jag kolafyllningen och rullade dem istället i karamellströssel, vilket blev lite festligt. Smeten till dessa bollar blir mycket lösare än den traditionella chokladbollssmeten, detta gör att bollarna är väldigt lätta att rulla i strösslet, men framförallt blir de väldigt goda!  
 
 
Bollar
7 Oreokakor med fyllning
75 g smör, hackat i mindre bitar
2½ msk kaffe (jag använder koffeinfritt bryggkaffe)
1 msk marsanpulver
2 msk kakao
3 msk Nutella eller Hasselnötskräm, jag använde ICAs, lika mkt hasselnötter i den som i Nutellan.
3 dl havregryn
0,75 dl strösocker
någon droppe karamellessens (valfritt, jag köpte en salted caramel i England som är så god)

Topping
karamellströssel eller kokos

Häll alla ingredienser utom de till toppingen i en matberedare. Mixa ihop allt till en slät smet. Rulla till bollar och rulla dem sedan i strössel eller kokos. Ställ kallt. Ta fram bollarna några minuter innan servering så mjuknar de något. 
 
 
Så här ser flaskan ut med min karamellessens som jag köpte i England. (Fotot hämtat från annat recept)
 
 
 
 
 Kolla gärna in mina ljuvliga Kioskbollar också! 
 

Oreohavrebollar med k...