Vegetarisk Lasagne med kronärtskocka

 
Denna lasagne gjorde jag när sonen fyllde 18 och serverade med ugnsbakad lax. Lasagnen blev uppskattad och dagen efter blev det bråk i familjen om det som hade blivit över, vilket jag ser som ett gott betyg. =) Om du inte gillar zucchini eller tror att du inte gör det, var inte orolig, flera personer som inte gillar det har älskat denna lasagne. Jag har ökat på mängden vit sås med ca 3½ dl i receptet nedan, för att såsen ska räcka säkert. 
 
knappt 1 pkt lasagneplattor
ca 2 -2 ½ burk kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
2 st små zucchini
timjan
oregano
lökpulver
olivolja
salt
svartpeppar
  
Tomatsås (eventuellt blir det ca 1- 1½  dl tomatsås över av detta recept): 
1 liten gul lök
smör
1 burk krossade tomater, gärna märket Mutti
ca ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
svartpeppar
färsk basilika, några blad
1 msk olivolja
ev 1 klyfta vitlök
maizenaredning
  
Ostsås: 
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
ca  8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
150 g riven ost, tex texmexost eller prästost
 
  
Tomatsåsen: 
Hacka och stek löken gyllengul i smör. Hacka lite basilika. Tillsätt alla ingredienser utom maizenan. Låt såsen puttra på svag värme i 20-30 minuter. Tillsätt lite maizenaredning tills såsen tjocknat. 
 
 
Ostsåsen: 
Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser utom osten. Såsen ska vara som filmjölk i konsistensen. Tillsätt osten sist. 
 
Skölj och skiva zucchinin med skalet på en mandolin, dvs i ca 2 mm tjocka skivor. Stek skivorna med lite salt i omgångar snabbt i olja på hög värme. Lägg all stekt zucchini i en bunke och krydda med lökpulver, svartpeppar, timjan och oregano. 
 
Dela kronärtskockshjärtanen i ca 5 -6 delar per kocka. Pressa ur all vätska. Dela upp i 2 delar. 

Montering: 
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Jag använde en hög form på 22x43 cm. Häll ett lager ostsås på botten.
Lager1: Lägg på plattor och ett nytt lager ostås. Strö på ena delen kronärtskockor och salta lätt. Klicka ut några matskedar tomatsås, utan att breda ut.
Lager2: Lägg på plattor igen, lägg dem annorunda för varje lager, så att inte skarvar alltid hamnar på samma ställe.  Lägg på ostsås igen och ett lager med zucchini, ringla på lite mer ostsås ganska tunnt.   
Lager3: Lägg på plattor igen, ostsås, resterande kronärtskockor och därefter tomatsås i klickar.
Lager4: Lägg på sista lagret plattor, ostsås och toppa med klickar av tomatsås.
Grädda i 175 grader i ca 1 h min. Lägg på ett folie när lasagnen fått lagom färg. Beroende på hur stor form du har kan det ta olika lång tid. Överbliven tomatsås kan användas vid serveringen. 
 
Låt lasangen svalna lite och lyft sedan upp den via bakplåtspappret och lägg över på en plåt så är det lättare att dela i bitar. 
 
Vi serverade med denna lax, samt en god sallad med babyspenat, isbergsallad, romansallad, sugarsnaps och paprika.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lager 1 
 
Lager 2  
 
Lager 3 
 
Lager 4  
 
Jag bara älskar fägerna i denna rätt, precis som italenska flaggan. 
 
 
1 emma:

skriven

åh så gott

Kommentera här: