0 Läs mer >>
 

Bakning Pågår...

1 Läs mer >>
 
Till midsommar 2016 gjorde jag en ny tappning av en tårta som jag impoviserade ihop 2013. Den bestod då av traditionella tårtbottnar, en underbar Cream Cheesefyllning samt massor av hackade färska jordgubbar i olika mått, finhackade, mindre bitar samt hela på toppen.Tårtan skulle påminna om Strawberry Cheesecake som är ett av mina absoluta favoritbakverk. Cream Cheesefyllningen spädde jag ut med hårt vispad grädde då jag har svårt för vanlig vispad grädde i tårtor eftersom jag tycker att det blir för fluffigt, vanlig Cream Cheesefrostning å andra sidan är lite för sött och kompakt, så genom att tillsätta vispad grädde får man en perfekt fyllning. Smaken är väldigt god och påminner om glass. 

Denna tårta uppdaterades med mandelbottnar i receptet 2016 då de blir väldigt saftiga och lite mindre fluffiga och ger en bättre struktur enligt mig då jag gillar mer stabila tårtor. Jag föredrar en liten bit kompaktare tårta framför en stor bit fluffig tårta. Men det är smaksak, föredrar man fluffig tårtbotten rekommenderar jag tårtbotten i det äldre receptet som du hittar HÄR
 
Detta är min godaste midsommartårta och den kommer att bli en återkommande favorit och den har blivit väldigt omtyckt av mina gäster. Om jordgubbarna hunnit mogna brukar jag ta dem från mitt eget jordgubbsland på tomten och de jordgubbarna är sötsyrliga vilket jag gillar när man använder dem i bakning, det blir en perfekt kontrast till det söta. Sorten är Honeoye. Jag har även gjort denna tårtan i en 24 cm form och då med 3 bottnar. Jag tog då kakreceptet x 1,5 och fyllningarna x2.

Mandelkaka
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
ca 100 g skållad mandel, mald eller mandelmjöl
ca 1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
0,75 dl mjölk
några droppar mandelessens eller typ en droppe om du använder bittermandelolja (dosera ej direkt i smeten, ifall det kommer mycket!)
½ tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175 grader. 
Vispa smör ihop smör och socker. Rör ner äggen och vispa igen. Häll ner mandelmjöl samt vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken samt mandelessens och vaniljsocker. 
Smöra botten lätt av en liten springform, min är 19 cm. Lägg på ett  bakplåtspapper i botten av formen och smöra kanterna av formen. Häll upp smeten och grädda mitt i ugnen. Känn med sticka när kakan rest sig helt och verkar klar. Ta ut och låt svalna någon timme innan du delar den i 2 bottnar. 
 
 
Philadelhiafyllning
1½ dl hårt vispad grädde (tillsätt en knivsudd bakpulver så blir grädden hårdare utan att skära sig)
3 msk ljummet smör (går att utesluta, men ger mer stadga)
2,25 dl florsocker (går att minska sockret)
150 g Philadelphia
½ tsk vaniljsocker

Vispa upp grädden hårt. 
Vispa ihop smör och lite av florsockret till en kräm.
Vispa upp Philadelphian och rör sedan ner florsockret, vaniljsockret och smörkrämen.
Vispa upp tills allt löst sig.
Tillsätt den hårt vispade grädden och vispa lite till. Ställ krämen kallt en stund. 

Fyllning
ca 1-1,5 liter jordgubbar (beroende på hur mkt jordgubbar du vill ha till dekoration), separera några fina till dekor
socker efter smak (är jordgubbarna söta behövs inte mkt eller inget socker)
lite vaniljsåspuler som bindemedel


Montering
Ta ut ett antal jordgubbar för finhackning. Det ska räcka till att breda på ett lager till båda bottnarna. Finhacka jordgubbarna och rör ev ihop med någon tsk socker. Bred ut den syltliknande röran på första botten. 

Skiva eller dela nu jordgubbar till ett lager. Jag rörde ner lite marsanpulver och socker. Marsanpulvret binder upp vätskan som jordgubbarna släpper när de får socker på sig. Låt stå en stund medan tårtan vilar i kylen. 
Lägg jorgubbarna på första lagret och spritsa på hälften av Philadelphiakrämen. Lägg på nästa botten och bred på syltkrämen. Bred på Philadelphiakräm och toppa med hela jordgubbar. 
 
Solmogna och nyplockade jordgubbar från tomten. 
 
 
Här är tårtan i lite större format med 3 bottnar och samma tårta som syns på bilden, vilken jag gjorde till senaste midsommar. 2017 
 
 Tårtan enligt receptet med 2 mandelbottnar

Strawberry CheeseTårt...

0 Läs mer >>
 
Namnet på dessa kakor skulle få en språkvetare att vrida sig av irritation. Jag gillar själv inte när man använder språket på fel sätt, särskriver eller stavar fel, men jag tyckte att detta namn bäst beskrev dessa små mumsbitar. En chokladig, kladdig liten minikladdkaka i cookieform, eller en NutellaKladdCookie helt enkelt. =)  Dessa passar perfekt som en liten godisbit till kaffet, själv tänkte jag duka dessa med en midsommartårta på midsommarafton. 
 
34 småcookies

4 äggvitor
4 dl florsocker
170 g (ca 1,5 dl) Nutella
1 äggula
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
½ krm salt

ev flingsalt till topping
 
Sätt på ugnen på 175 grader. 
Vispa äggvitorna med florsockret tills det är vitt och fluffigt, ca 2-3 min med elvisp. 
Rör ihop Nutellan med äggulan. Rör ner detta och övriga ingredienser utom flingsalt.
Låt smeten stå 5 minuter. Häll upp på en spritspåse och lägg i frysen i några minuter. 
 
Spritsa ut ca 5 cm stora högar på bakplåtspapper och sätt in mitt i ugnen. Jag gräddade mina 7 minuter.  
Ta ut kakorna och strö på krossat flingsalt. 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

NutellaKladdCookies

0 Läs mer >>
 
Räkmackor är så himla gott att äta nu på sommaren. Jag köper färdigskalade stora räkor i lake, de är möra och köttiga och man slipper sitta och skala och massa äckliga räkskal. Jag köper alltid Hällakakor från Polarbröd, de är ofta färska och goda eftersom de fryses direkt efter bakning och tinas i butik. Jag brer på smör och majonäs på mackan och har sedan plocksallad(denna gång blev det isbergsallad) tunnskivad gurka, mediumkokta ägg, tomater, massa räkor och dill samt citron som jag även pressar över räkorna. Denna gång hade vi faktiskt lite skagenröra under räkorna också. Nom Nom! 
 
Det är gott att drinka något mousserande till, varför inte en MelonMojito. Klicka på bilden för att komma till receptet. 
 
 

 

FavoritRäkmacka

0 Läs mer >>
 
Igår gjorde jag iordning en mojitoliknande drink av Schweppes nya Mojitoläsk. Min dotter älskar mynta och gillar melon också, så jag tänkte jag skulle överraska henne med en god alkoholfri drink. Dessvärre kom hon hem sent, så jag fick dricka det mesta själv haha. Idag gjorde jag en ny omgång för att hon skulle få testa och ja hon gillade den. Jag blandade ca hälfen av Mojitoläsken med en Melon/Passionjuice och blandade med muddlad mynta och citron och tillsatte massa is. Jag spetsade till min drink med lite vitt vin, blev supergott. Om man vill ha en starkare variant kan man spetsa drinken med vit rom istället. Mojitos kan varieras i många smaker, varför inte göra en Mango eller JordgubbsMojito? Jag vet vad jag kommer att dricka hela denna sommar iallafall och självklart på Midsommar!  Tack Spendrups! 
 
 
 
 
 
 
   

Melonmojito

0 Läs mer >>
 
Idag fyllde min sambo år och jag undrade vad han önskade att fika med, som jag gissade önskade han sig en kladdkaka och den skulle vara riktigt seg! Så jag funderade en stund och komponerade ihop en kaka enligt önskemålet. En kaka får sega egenskaper tex av att inte vispa äggen, inte ha för många ägg, ha rikligt med socker bland annat. När man har mycket socker i kladdkakan är det bra att lyfta chokladsmaken lite, dels för att balansera det söta, men även för att framhäva chokladsmaken framför sockret. Kladdkakan blev tydligen över förväntan enligt min sambo som beskrev den som en Lyxkladdkaka, vilket jag tolkar som ett gott betyg. Kakan blev precis så seg som han hade önskat sig. Jag kylde kladdkakan en stund i kylen innan servering för att få extra seghet, min bit som syns längst fram på bilden ovan micrade jag på halveffekt i några sekunder dock då jag föredrar lite mjukare kladdkaka. Jag serverade kladdkakan med vaniljgräddglass, sockrade halvtinade hallon och lite Dumlekolasås. Vispgrädde kanske skulle passat bättre till, men min sambo gillar inte grädde, så därför blev det glass. 
 
150 g smält smör
1 dl sirap
1 dl farinsocker
1½ dl strösocker
1½ dl kakao
1 dl vetemjöl
2 ägg 

Smör till formen
ev kokos 
valfria tillbehör

Sätt ugnen på 170 grader. 

Smöra och kokosa en springform. Jag använde en på 19 cm. 
Smält smöret på svag värme, när allt är smält, höj till nästan maxvärme och låt smöret bubbla medan du konstant vispar, under ca 1 minut, ta bort innan smöret tar färg. Låt smöret svalna en stund. 

Rör ner sirap och sockersorterna samt kakaon i smörkastrullen. Vispa sedan ner mjölet. Häll ner äggen och rör ihop så att smeten blir enhetlig, utan att vispa för mycket. Häll smeten i den smorda formen. Sätt in i mitten v ugnen och sänk värmen till 160 grader. Jag satte på varmluft efter ca halva tiden och hade min kaka inne i 25 min, därefter stängde jag av ugnen och lämnade luckan lite på glänt och lät den stå kanske 10 min till, därefter öppnade jag luckan helt och lät den stå kvar någon kvart till. 

Kladdkakan blev jämn och fin, troligen genom att kakan fick stå kvar en stund i ugnen... 
 
En kladdig och seg kladdkaka enligt önskemålet. =) 
 

Är du nyfiken på Dumlesåsen, här hittar du receptet
 

ChokladFudgeKladdkaka

0 Läs mer >>
 
CitronVerbena blev en ny bekantskap när jag svängde förbi en liten trädgårdshandel för några år sedan och skulle köpa en Libbstickeplanta. Man fick en ört på köpet vid köp av 4 st, så jag blev tipsad om att testa CitronVerbena. Jag gnuggade försiktigt på bladen och doftade...sen var jag helt såld. Det luktar som sura citrongodisar och det vattnas i hela munnen. Citronverbena kan man ha i sallader, efterrätter, till jordgubbar, göra te eller sorbet av bla. Här provade jag att göra sorbet. Alkoholen tillsätter jag då det hjälper till att hålla kristaller borta. Glassen blev något söt, men serverad tillsammans med en mindre söt jordgubbssorbet blev det perfekt balans. Nästa gång ska jag prova att ha i vispad äggvita i så kan man också äta glassen som är den utan att den blir för söt. Tillsammans med jordgubbssorbeten smakade det som glassen Spirello som den som provat den. CitronVerbenaglassen för sig påminner lite om Piggelin, fast med en mild Citronprägel. Nu längtar jag efter att få göra en ny omgång av denna glass, men problemet är att jag inte lyckats hitta någon CitronVerbena ännu. Tips emottages tacksamt, bor i Stockholm. =) 
 
2 dl citronverbena
2 dl strösocker
½ dl citronsaft
5,25 dl vatten 
ca 1 msk vodka eller neutral sprit
  
 
Skölj bladen väl, så att inga eventuella insekter sitter kvar.  
 
Måtta upp 2 dl blad
 
 
 
Saft av 1 citron, eller ½ dl totalt behövs 
 
Häll bladen och socker i en matberedare
 
 
Detta mixas tillsammans 
 
Häll sedan på citronsaften och mixa vidare 
 
Häll därefter på vattnet och sila sedan av bladrestena med en tesil 
 
Häll blandningen i en glassmaskin och kör enligt anvisning från tillverkaren
 
Färdig sorbet, sätt i frysen i någon/några timmar, så den blir fastare 
 
 Här serverad med en lättsockrad och Snabb Jordgubbssorbet som bryter av fint.
Tillsammans smakar de som glassen Spirello för den som provat. 
 
 

CitronVerbena-Sorbet

0 Läs mer >>
 
 Det har cirkulerat massa recept på fyllda chokladbollar på nätet ett tag, med jordgubbar, nutella, dulce de leche, dumle osv. Igår var det chokladbollens dag och mitt Facebookflöde bombades med chokladbollsrecept och gissa om man vart sugen! Efter att ha suttit uppe till halv 2 i natt med jobb så bestämde jag mig idag för att unna mig en rast och jag fixade ihop några gudomliga chokladbollar. (jobb hemifrån)
 
Jag har bakat med Werters Orignal Toffeer tidigare och gillar dem skarpt. De är mjuka och härliga och har en god smörkolasmak. Så jag bakade in dessa i mina chokladbollar.
 
recepet ger ca 20 bollar

Bollar
7 Oreokakor med fyllning
75 g smör, hackat i mindre bitar
2½ msk kaffe
1 msk marsanpulver
2 msk kakao
3 msk Nutella eller Hasselnötskräm, jag använde ICAs, lika mkt hasselnötter i den som i Nutellan.
3 dl havregryn
0,75 dl strösocker
 
**********
Topping och fyllning
kokos
flingsalt
10 Werters Orginal Toffee, delade i halvor
 

Häll alla ingredienser utom de till toppingen i en matberedare. Mixa ihop allt till en slät smet. Ta ut lagom med smet till en boll och lägg in en halv toffee i varje och rulla till en boll. Strö på lite flingsalt på bollarna och rulla sedan i kokos. Ställ kallt en stund.
 
Servera bollarna kalla, eller micra en 20-40 sek beroende på effekt du använder om du föredrar mjukare bollar.
 
 
 
 
 
Strö på lite flingsalt innan bollarna rullas i kokos, passar så bra med smörkolan och ger lite spänning.  
 
 
 
 

Man kan servera chokladbollarna på olika sätt genom att micra dem i några sekunder...då blir kolan härligt mjuk och det påminner om kladdkaka... 
 

 


 
Här har jag gjort om bollarna och i större format, dock utan kolafyllningen då jag inte har några hemma. Dessa fick även bli koffeinfria så man kan mumsa några på kvällen efter middagen. 
 
 

Chokladbollar med Tof...

1 Läs mer >>
 
Idag behövde jag använda upp mandelmassa som jag köpt på mig. Provbakar ett nytt recept med inspiration av hallonkokoskakor och med en Frangipanekräm som är en  sorts italiensk mandelkräm som kan liknas vid mazarinfyllning och som är underbart god. Mazariner med hallonfyllning brukar även kallas Catalaner. Det kanske skulle passa att kalla denna dessert för CatalanTarte, men Catalaner brukar toppas med ett helt lager florsocker/syltglasyr, så den får nog heta Frangipanetarte ändå. =) Det doftar helt underbart från ugnen när man tillagar denna paj, det väcker nostalgiska minnen från när man klev in på konditorier med mamsi när man var liten flicka. Åh vad jag saknar det! 
 
Mördeg:
200 g smör
3/4 dl finkornigt socker
5 dl mjöl

Fyllning: 
ca 1 dl hallonsylt 
ca 2 dl frysta hallon
+ 1 tsk potatismjöl
+ ½ msk socker

Frangipanefyllning 
150 g smör, rumsvarmt
400 gr mandelmassa
1½ msk mjöl
2 ägg
1 äggula
 
 
Till topping
ca 1 dl Florsocker
ca ½ dl tinade hallon


Skär smöret i små tärningar och låt stå en stund. Häll på socker och mjöl och hacka snabbt ihop till en deg. Kavla ut en deg på bakplåtspapper, ca 6 mm tjock och lägg i en form på ca 20x30 cm. (Min form är 23x31 cm.) Grädda pajskalet nästan färdig mitt i ugnen i ca 15 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Vispa smöret mjukt. Riv ner mandelmassan och tillsätt mjölet och vispa. Tillsätt ett ägg i sänder samt äggulan och vispa emellan. Bred sylten över den ljumma mördegskakan. Häll de frysta hallonen i en skål och tillsätt potatismjöl och socker och skaka om. Sprid ut de hallonen över sylten och häll på frangipanekrämen i klickar. Bred försiktigt ut klickarna så att hela kakan täcks av krämen. Grädda kakan mitt i ugnen tills fyllningen stannat. Ta ut kakan och låt den svalna.
 
Sikta florsocker genom en sil, över pajen. 
Passera hallonen genom en sil och spara hallonpurén. Blanda ihop florsocker med lite av hallonpurén tills lagom konsistens erhålls. Ringla över kakan. 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är pajen gjord i en mindre form. 

Gillar du den fantastiska frangipanekrämen kan jag tipsa om dessa recept också: 
 

Frangipanetarte med h...

1 Läs mer >>
 
 
Idag passade jag på att använda lite ingredienser som fanns hemma, så det blev en mandelkaka med nougatglasyr och Rocky Roadtopping. Kakan är även glutenfri. En saftigare kaka än denna får du leta efter kan jag lova. Kakan har en dominat smak av nougat. Vill man ha lite chokladsmak på kakan går det bra ett ersätta en del av potatismjölet med kakao, eller se detta recept på Glutenfria FudgeBrownies som är i princip samma recept. Har man choklad i kakan behövs ingen chokladrippel.
 
Kakan
200 g mandel mald
220 g strösocker
ca 0,9 dl potatismjöl
4 äggulor
140 g smör, smält
1.25 tsk bakpulver
4 äggvitor, hårt vispade

 
Topping
ca 200 g nougat från Odense
rostad flagad mandel
rostade pecannötter
pistagenötter
mini marshmallows
 
ChokladRippel
1 tsk smält smör
2 tsk vit sirap
1 msk kakao
½ tsk florsocker
 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret. Blanda den finmalda mandeln (jag maler min mandel i en kaffekvarn) med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt sist de vispade äggvitorna lite i taget, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte för mycket. 
 
Häll i en form på 20x30 cm med lätt smort bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader i mitten i ca 25-30 min eller tills provstickan kommer ut ren. Ta ut kakan och hyvla eller bred på något uppvärmd nougat. Fördela jämt över den varma kakan. Rosta mandlarna och pecannötterna under grillen, så att de blir gyllenfärgade utan att brännas. Det går ganska fort, så lämna inte ugnen utan uppsikt. 
 
Strö på mandel och, hackade pecannötter och pistagenötter. Rör ihop chokladrippeln och ringla över den ovanpå. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till kakan drack vi varm chokladdryck. =) 
 
 
 

Mandelkaka med Rocky ...

0 Läs mer >>
 
Genom åren har jag bakat ett antal cheesecakes. Har provat många olika recept, men den ungsbakade varianten är ändå min favorit. Testade vid ett tillfälle att ha Smetana i fyllningen och kan säga att resultatet blev otroligt bra. Jag använder även Philadelphia, men byter ut en del mot Smetana. Toppingen görs jätteenkelt utan gelatin eller att behöva värma upp jordgubbarna. Knepet heter Fresta Marsan. 
 
Botten:
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker
en knivsudd salt
1,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 pkt Philadelhia 200 g
1 pkt Smetana 2 dl
1 dl socker
1½ tsk Vanilla vaniljsocker
2 ägg
 
Topping
färska jordgubbar, en knapp halv liter
ca 1-2 msk socker, beroende på hur söta jordgubbarna är
ca ½-1 msk Fresta Marsan vaniljpulver
 
Nyp ihop ingredienserna till degen. Degen ska vara lite smulig. Tryck ut i botten på en 19 cm springform. Eventuellt blir det lite smulor över. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills botten känns torr. 
 
Mosa sönder Philadelphia och Smetana med en gaffel i en skål. Tillsätt sockersorterna. Rör i ett ägg i taget. Häll fyllningen på pajbotten. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 130 grader och grädda klart till cheesecaken är fast men fortfarande lite dallrig. Låt svalna helt.
 
Skiva jordgubbarna och strö över lite socker. Låt jordgubbarna stå en stund så det bildas lite vätska. Strö över lite marsanpulver och rör om försiktigt. Lägg upp på den avsvalnade cheesecaken och låt stå i kylskåp i några timmar. 
 
 

Strawberry Cheesecake...

0 Läs mer >>
Idag var vi till affären som har mina favoritfrallor så jag var tvungen att köpa med mig några. Köpte också med mig lite rostbiff bland annat. Till eftermiddagsmat blev det därför en smaskig Biff&Chaminjonmacka. =) Det passade perfekt en dag när man har mycket annat att göra. 
 
Till 2 port (2 mackor var)
 
2 goda frallor
200 g kallskuren rostbiff
250 g stora champinjoner
1 vitlöksklyfta
ca 40 g smör till stekning
flingsalt & nymald svartpeppar
1 tomat
smör eller majonäs till brödet
lite tillbehör om man vill, jag hade lite galiamelon och feferoni 
 
Skiva champinjonerna och dela upp i 2 omgångar. Stek respektive omgång i en stor klick smör på hög värme. Vänd champinjonerna och stek så att de får en fin gyllenbrun färg på ytan. Ta upp och stek andra omgången, häll ihop dem och sänk värmen och pressa i vitlöken samt krydda med flingsalt och svartpeppar. 
 
Bred smör eller majonäs på smörgåsen och lägg på 2 skivor rostbiff, lägg på champinjoner och tomat. 

Biff&Champinjonmacka