0 Läs mer >>
 
Så goda små snittar att ha till fredagsmyset med lite ostar, snacks och vin. Enkelt och lyxigt. 

 
För 2 personer
 
en burk färska skalade räkor, tex Kosterfiskarns (420 g) eller motsvarande mängd frysta skalade
1½ - 2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
1 liten röd lök, mycket finhackad
1-2 msk hackad dill
ca 5 skivor vitt bröd tex Orginalrost
citron till dekoration
dillkvistar till dekoration
 
 
Vispa Creme Fraichen fast. Blanda 1½ dl med majonäs, dill och den hackade löken (spara ev lite till dekoration).
Pressa ur vattnet ordentligt ur räkorna och hacka dem och rör ner. Vid behov tillsätt resterande Creme Fraiche. 
 
Rosta bröden och dela/klipp varje skiva i 4 bitar. Lägg på räkröra och strö över lite lökhack. Lägg på dill och citrondekoration. 
 
 
 Fina färger


 
 
 
 
 
 

Räksnittar

0 Läs mer >>
 
Idag blev det lite fattiga riddare av överblivna vaniljkringlor. Så himla gott och lite nostalgi. Mamma gjorde fattiga riddare någon enstaka gång när jag var liten och då på formbrödskanter, vilket jag gör i vanliga fall. 

6 skivor bröd eller skivade vetebröd, jag delade våra vaniljkringlor på mitten
2 dl mjölk
0,6 dl vetemjöl
1 stort ägg
1 krm salt
½ krm vaniljsocker
 
+
socker smaksatt med vanilj eller 
socker smaksatt med kanel


 
 
Det fick bli en kanelvariant också. 


Har du inte mjölk eller ägg hemma? Inga problem, gör dessa riktigt fattiga riddare istället. Enda som behövs är rostbröd, smör, kanel och socker. =D Klicka på bilden. 

 


Fattiga Riddare

0 Läs mer >>
 
Idag kände jag för att prova 2 nya experiment på kanelbulletema, så det blev en kanelbullestolle med marsipanfyllning samt en annorlunda kanelbullekaka i långform. Jag experimenterade även fram ett nytt recept på kanelbullefyllning, detta eftersom jag ville ha en fyllning som höll ihop och inte separerade degen vilket ofta vanlig kanel/socker/smör-fyllning gör. Andra gånger har jag använt kexsmulor eller ströbröd i fyllningen, idag provade jag vitt formbröd som jag malde. Resultatet är en fastare fyllning som ändå går att bre och som inte pressas ur bullarna när man skär dem eller rinner ur under gräddning. Dessutom håller bullen ihop bra. Denna kaka blev väldigt saftig och mycket god. Lite som en blandning mellan sockerkaka och vetebulle med lite krispig utsida som påminner om wienerbröd. Den här kommer nog att göra succe på födelsedagsfika framöver tror jag. 

Namnet på kakan kommer av att jag en gång för länge sedan lade upp en statusuppdatering på Facebook där jag skrev om en annan kanelbullekaka som stod i ugnen och luktade så gott. En vän blev nyfiken och undrade vad det var. När jag förklarade att det var en sockerkaka varvad med kanelsocker blev han jättebesviken då han hade föreställt sig en kaka med vanliga kanelbullar, så idag blev det en riktig kanelbullekaka. =D 

Av nedanstående recept fick jag ut en kaka i en formfranskeform och 8 små bullar i formar.

2 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 pkt jäst för söt deg
3 dl manitoba cream /vetemjöl special (går även bra med vanligt mjöl)
2 vispade ägg
190 g rumstempererat smör
2 msk vaniljsocker eller lite stött kardeumma om man föredrar det. 
ca 6 dl manitoba cream mjöl /vetemjöl special (går även bra med vanligt mjöl)

Koka upp mjölken med sockret och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna. När mjölken är fingervarm hälles denna över jästen. Rör om och tillsätt 3 dl av mjölet. Låt smeten vila under plast eller bakduk i 30 min.

När fördegen jäst klart: Tillsätt vispat ägg, det mjuka smöret och vaniljsockret. Vispa sönder smöret och tillsätt mjöl tills degen blir smidig. Knåda ordenligt tills degen släpper kanterna och verkar ganska elastisk. Jäs övertäckt i bakbunke 1 h. 

Kanelbullefyllning
1½ skiva vitt toastbröd + 1 msk socker
ca 130 g smör, rumstempererat
1½ - 2 msk kanel
6 msk farinsocker
6 msk florsocker 

(ägg till pensling)

Mixa eller mal brödet med strösockret, jag mal i en kaffekvarn så blir brödet finmalt. Blanda övriga ingredienser till fyllningen. 

Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen och rulla ihop som vanligt. Skär ca 5 cm breda skivor och ställ 4 st i botten av en smord formfranskeform. Skär sedan bullskivor som är ca 1,5 cm tjocka, platta till något och lägg på en skärbräda. Jag använde hela skivor på kanterna, men de stack upp lite ovanför de andra bullarna. Jäs 50 minuter och pensla med uppvispat ägg. (Äggpenslingen är inte nödvändig) Grädda i 175 grader i mitten eller stax under mitten av ugnen. Prova med en sticka om kakan är klar, jag använder trästickor när jag provar vetedeg, tycker de funkar bra. Låt kakan svalna och blanda ihop glasyren. 
 
Glasyr
ca 3 dl florsocker
50 g philadelphia
1 msk mjölk

Blanda allt, ringla över kakan och låt vila en stund innan servering.  


Mixar brödet med lite socker i min kaffekvarn.
 
Brödsockersmulor

Man kan variera mönstret på denna kakan genom att placera bullarna på olika sätt. Om man vill ha spiralmönster när man skivar kakan kan man istället för att dela 5 cm skivor och ställa upp, lägga en hel rulle i botten på formen, jag lade mina på detta sätt för att få spiralmönster ovanpå kakan, men om man ska ha glasyr på toppen syns ändå inte mönstret. Ett annat alternativ är att man klär både kanter och botten med tunna skivor och därefter lägger en hel rulle i mitten. Det ska jag göra nästa gång! Man kan även göra en smal rulle till kanterna och ha dubbla rader med snurror och sedan en större rulle i mitten, så ser kakan ännu delikatare ut. Nu vill jag ju bara dena igen och göra massa nya mönster! 
 




 
 
 
 
 Ser det inte ut som en tiger litegrann? :-) 
 
 

Kanelbullekaka på rik...

0 Läs mer >>
Postar om detta recept som ett tips inför kanelbullens dag. Tillhör du en av alla som tänkte ställa sig och baka kanelbullar i helgen? Har du ett belgiskt våffeljärn?  Grattis! Då måste du prova att baka några kanelbullevåfflor, jag lovar att du inte kommer att ångra dig. Så goda! 


Såg ett klipp på youtube häromdagen där man använde ett belgiskt våffeljärn till diverse olika saker, tex att grädda brownies, steka omelett, quesadillas och grädda kanelbullar bla. Det sistnämnda blev jag sjukt sugen på att testa så idag blev det av. Gissa om det var smarrigt!
 Smakar som en blandning mellan churros, våfflor, kanelbullar och fattiga riddare. Våfflorna går jättebra att frysa in och trots att man micrar dem i några sekunder på låg effekt så är de fortfarande segfrasiga. Hur bra som helst! Jag gräddade ca hälfen av bullarna i ugnen och andra hälften i våffeljärnet och dessa åt vi direkt. Bullarna som jag gräddade i ugnen frös jag in. 
 
Deg
1 pkt torrjäst för söta degar
5 dl mjölk
3 msk socker
1 tsk salt
150 g rumstempererat smör
vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
 
Häll jästen i en bunke med 6 dl vetemjöl, salt och socker. Värm mjölken till 40 grader och häll över och vispa ihop till en smet. Låt jäsa en stund. Rör sedan ner smöret och vispa ihop. Ta bort vispen och tillsätt nu mjöl lite i taget tills du har en smidig deg. Ta inte för mycket mjöl då degen bör vara hyfsat lös. Jäs degen i 30 min. 
 
Fyllning
(har inte exakta mått på fyllningen men skriver det jag minns)
ca 150 g rumstempererat smör
ca 3 msk florsocker
ca 3 msk farinsocker
ca 2 msk ströbröd (binder upp vätskan i fyllningen)
½ tsk vaniljsocker
 
Rör ihop fyllningen till en tjock kräm. Kavla degen tunt och bred på. Rulla ihop degen och skär skivor på ca 2½ cm och ställ på en skärbräda.Spraya eller pensla smör i våffellaggen uppe och nere och ställ dit bullarna. Lägg på locket och tryck till lite lätt, men knäpp ej fast locket, då bullarna kommer att bli helt platta. Vänd bullarna efter en stund så att den lite tjockare delen hamnar inåt och vänd eventuellt upp och ner också om det verkar behövas. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanelbullevåfflor

0 Läs mer >>

Postar om detta recept lagom till Kanelbullens Dag, ett bra tips att överraska med på morgonen.

Dagen till ära överraskade jag familjen med kanelbullepancakes till frukost. Senare på jobbet så bjöd chefen på riktiga kanelbullar och när jag kom hem doftade det fortfarande kanelbullar i köket. Jag tyckte det var lite underligt att doften dröjt sig kvar hela dagen från morgonen. När jag tittade lite närmare såg jag 3 plåtar stå på bänken med kökshanddukar ovanpå. Det visade sig att min fina och underbara dotter bakat kanelbullar för att överraska mamma tillbaka. Man blir varm i hela hjärtat. <3 Här är receptet på mina kanelbullepancakes. Jag förberedde kanelrippeln och Philadelphiaglasyren dagen innan på kvällen när barnen inte märkte något samt ställde fram de torra ingredienserna i en bunke med lock kvällen innan. 


Pancakes
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk socker
2½ dl mjölk
2 msk smält/flytande smör
1 ägg
smör till stekning, spraysmör är supersmidigt

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Vispa i mjölk, smör och till sist ägget. Låt smeten vila medan du gör rippeln och glasyren. 

Kanelrippel
40 g smält ljummet smör
0,6 dl malt farinsocker
1 tsk kanel

Blanda ingredienser till kanelrippeln, ställ eventuellt i frysen en stund så att ingredienserna går ihop. Häll i en spritspåse. Eventuellt blir det lite rippel över. 


Glasyr
1 msk smör
30 g Philadelphia
1½ dl florsocker
1 krm vaniljsocker

Värm ingredienserna till glasyren på svag värme tills allt smält. Får inte koka då blir glasyren inte lika ljus. 

Sätt på plattan på lite högre än medelvärme. Jag steker på en liten platta då man bara använder mittersta delen av stekpannan. Jag använder 2 mindre stekpannor som jag steker i parallellt så går det mycket snabbare. Sätt lite smör i stekpannan och häll på smet och låt det flyta ut. ca 6-7 cm är lagom, det flyter ut och blir kanske 10 cm. Spritsa ut kanelrippeln efter ca 1 minut och stek tills undersidan är klar, vänd och stek klart på andra sidan. Det kan blir lite sörjigt i stekpannan, så torka gärna av den med papper om det behövs, vill dock varna här för jag råkade få lite smält socker på fingret när jag gjorde detta och brände mig, så var försiktig. Servera pannkakorna ljumma och ringla över glasyren vid servering. Pärlsocker användes mest för att det såg festligare ut, men det kan man skippa. 

 

 
 
 
 
Här är en annan omgång jag gjorde några dagar senare, till dessa pankakor rostade jag även lite hackade pecannötter i stekpannan när jag stekt klart pannkakorna samt att vi hade Pancakes Syrap till dessa, helt magiskt gott. Jag gjorde dessa lite mindre och stekte 3 stycken åt gången i samma stekpanna istället vilket var väldigt smidigt. 
 

KanelbullePancakes

2 Läs mer >>

Idag kom jag hem till ett mysigt kök med tända ljus med doft av asiatisk restaurang. Min dotter hade gjort iordning Teriyakilax med basmatiris och en strimlad sallad. En enkel, men väldigt god maträtt. Skriver ner receptet så att barnen kan fixa fler gånger =) 

4 portionsbitar lax
6 msk Santa Maria Teriyakisås med Ingefära &Sesamolja
lite sesamfrön
ev lite flingsalt att toppa med

 + basmatiris
+ grönsallad
balsamvinäger
olivolja 
flingsalt

Koka riset och gör salladen medan riset kokar. 
Sätt ugnen på 250 grader
Lägg laxen i en oljad form. Lägg på 1½ msk Teriyakisås per filé och strö på lite sesamfrön. 
Kör laxen ca 10 minuter. 

Till servering kan man blanda ihop lite Teriyakisås med japansk soya och värma lätt och ha till riset. 




 

Enkel TeriyakiLax

0 Läs mer >>
Well, idag dök det upp många idéer, men eftersom det inte fanns tid att göra allt man vill, så fick jag nöja mig med den rulltårtan jag gjorde idag. Var dock tvungen att skriva ner en av idéerna som dök upp idag. Häromdagen åt jag en Vit vaniljnougat med rostade mandlar glaserad med citronglasyr som jag köpte på Sicilien i somras. Gud alltså! Den var helt sjukt god. En annan efterrätt som jag är tokig i är Vaniljgräddglass med mjuksega mandelkakor som dränks in i Limoncello. Kombinationen vanilj och citron har jag alltid älskat. Jag brukar blanda FOX-kolor med de där vita vaniljkolasnöbollarna när jag äter smågodis. Mmm... Här har jag komponerat en citronkaka som toppas med en fräsch vaniljfrosting. Hm...just när jag är klar med receptet inser jag att jag måste göra ett liknande recept men med mandelmjöl istället... =D 


Limoncellokaka
2 ägg
3 dl socker
3,25 dl mjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör
skal av 1 ekologisk citron
saft av ½ citron
1½ msk limoncello
ev lite gul färg

Alt Citronkaka med Mandelmjöl
100 g mandel mald
110 g strösocker
½ dl potatismjöl
2 äggulor
70 g smör, smält
en knapp tsk bakpulver
2 äggvitor, hårt vispade
skal av 1 ekologisk citron
saft av ½ citron
ev lite gul färg

+ Limoncello att pensla kakan med

 

Vaniljglasyr
100 g Philadelphia 
1½ dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker
1½ msk rumsvarmt

Topping
50 g minimarshmallows eller minimaränger
citronskal


Smöra en form på 19 cm. 
Värm ugnen till 175 grader. Smält smör i en kastrull. Hacka chokladen och tillsätt i det smälta smöret. Rör om tills chokladen smält.

Vispa ägg och socker poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner vetemjöl och bakpulver, smör- och chokladblandningen, citronskal, citronsaft och Limoncello samt ev färg i äggsmeten och blanda samman.

Grädda mitt i ugnen tills kakan precis känns torr med sticka. Låt kakan svalna helt. 

Vispa upp Philadelphian fast, tillsätt siktat florsocker, vaniljsocker samt det mjuka smöret. Vispa glasyren fast. Täck kakan och dekorera 


Limoncellokaka med Ph...

0 Läs mer >>
Blev snabbmiddag idag i form av en grillad kyckling. Det är ju himla gott och inte alls dyrt. Till kycklingen gjorde jag en couscous med grönsaker och en sallad. Jag har tidigare avskytt gul curry efter skolans skräckmaträtt Höns i Currysås med sånt där äckligt ris till. Haha! Min dotter älskar curry däremot, ja de får kanske lite bättre mat idag än man fick då. Hursomhelst har hon fått mig att gilla Curry igen så idag köpte jag också med mig en liten Mangorajasås som passar jättebra till denna rätt. Blir bara en slarvig bild idag, eftersom vi var mer sugna på att äta maten än att fota idag. =) 

4 port. 
1 stor röd lök

1 morot
½ spetspaprika
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
valfri krydda, jag använde en Santa Marias Citrusgrillkrydda
3,5 dl couscous (ICAs är god)
2 avocado
lite gröna vindruvor
1 grillad kyckling
mangoraja 
smör till stekning

Strimla röda löken i lagom stora bitar. Skär morötterna i stavar och paprikan i lagom stora strimlor. 
Fräs på röda löken på hög värme snabbt i smör. Lägg åt sidan. 
Fräs morötterna med paprikan i smör på hög värme. Häll på 4 dl vatten och buljongtärningen. Låt koka upp. 
Rör om så att buljongen fördelar sig och häll ner couscous, låt svälla i 5-10 min. Gör iordning en sallad så länge.

Servera coucousen med kycklingen, avocado, vindruvor och sallad. 


Standardsalladen
isbergssallad
gurka
tomat
olivolja
röd balsamvinäger
vegeta
 
 
 

Couscous med grönsake...

0 Läs mer >>
Denna kaka bakade Emelie när hon var yngre när hon hade några tjejkompisar på besök.  Emelie ville baka en klassisk brownie, jag var med på ett hörn och tillsatte lite extra gott. En riktig godiskaka. Servera kakan ljummen.

200 g smör
200 g Odense Ljus blockchoklad
4 ägg
3 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk vanillinsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
2½ msk kakao 
1 tsk bakpulver

ca 130 g dumlekolor
50 g minimarshmallows


Värm ugnen till 175 grader. Smält smör i en kastrull. Hacka blockchokladen och tillsätt i det smälta smöret. Rör om tills chokladen smält.

Vispa ägg, socker, vanillinsocker och salt poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Rör ner vetemjöl och bakpulver, smör- och chokladblandningen i äggsmeten och blanda samman.

Dela varje dumlekola i 4 delar. Blanda ner detta samt minimarshmallow i smeten. Häll smeten i en smord form ca 20x30 cm (ha gärna ett bakplåtspapper i botten). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna helt innan den skärs i bitar.

    


 
 
                                                                                                         
          
   
 

Jummie Mummy-brownie

0 Läs mer >>
 
Detta är ett av mina favoritrecept. I familjen älskar vi maträtter med soltorkade tomater, oliver och grädde. Man kan variera rätten på massor av sätt, ibland gör jag rätten helt vegetarisk, ibland med kyckling, ibland med fläskfilé och idag blev det en variant med tonfisk för första gången. Mums! Varför har jag inte provat detta förut! Rätten  fick mig att minnas en stenugnsbakad pizza jag åt för många är sedan som hade tonfisk, oliver och lök bland annat. Som tillbehör hade vi en marinerade kronärtskockshjärtan. 

1 röd lök i tunnskivade klyftor
1 burk tonfisk
4 marinerade soltorkade tomater
½ dl oliver skivade
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
maizenaredning
smör till stekning
 
spaghetti
flingsalt
oregano

Börja att koka pastan. Medan pastan kokar, stek den löken i smör en kort stund, det ska fortfarande vara kvar lite spänst. Häll ner alla ingredienser, koka upp och red av med maizena. 

 



Se även en liknande rätt med kronärtskocka och avocado - My Italian 
eller en fläskfilévariant - Fläskfilégryta med Italienska Smaker.
Gillar du tonfisk måste du också prova dessa helt osannolikt goda rätter:

 

Tonfiskpasta Favorita

0 Läs mer >>
 
 
Idag blir det en maträtt som får plats på bloggen. Jag köpte en fin bit högrev igår och gjorde på seneftermiddagen iordning en gryta med inspiration av min favoritsås. En rödvinssås som jag fick lära mig att fixa på en jobbkickoff där vi fick laga en trerättermiddag där riktiga kockar assisterade oss tävlande. Den här grytan blev suveränt god och det blev nästan tjafs vid matbordet om hur grytan som blev över skulle användas. Haha! Sambon lassade på 2 portioner något han sällan gör och skyllde på att han behövde göra slut på potatismoset. =) 
Denna kommer att bli en favoritgryta nu. Annars brukar det oftast bli kalops eller estofado (som köttfärssås ungefär fast med högrev).  Gör gärna iordning grytan dagen innan då den kräver några timmar på spisen och värm upp och red av när tillbehören görs iordning dagen därpå. 

Jag skriver ner det jag minns då jag inte måttade alla ingredienser. 
 
1,2 kg högrev (ca 1 kg rensad)
smör till stekning
svartpeppar
salt
2 stora gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 stor morot eller 2 mindre, hackad i mindre tärningar
färsk timjan
lite chiliflakes typ 1 krm
2 tsk kinesisk soya
ca 3 msk tomatpuré
1 tärning mörk oxbuljong
1 tärning kalvbuljong
ca 4,5 dl rött vin, gärna Solo Passione A's Passo Antiche Terre Venete
vatten så att det täcker köttet och lite till + påfyllning av vatten. 
maizenaredning
 
Rensa köttet och skär i mindre tärningar. Skala och finhacka löken. 
Stek köttet i 3 omgångar i smör, salta lätt och peppra under stekningen. Häll tillbaka allt kött i grytan och pressa över vitlöken och tillsätt alla andra ingredienser utom redningen. Koka köttet på medelvärme så att det småputtrar tills köttet är mört (detta tar olika lång tid beroende på köttbit, ibland tar det 1½ timme och ibland dubbla tiden), fyll på med vatten under kokningen. Ta upp timjankvistarna som nu har blivit trådar. Red av grytan med redningen och servera med ditt favorittillbehör. Jag valde att servera med hemmagjort potatismos av mjölig potatis med smör, mjölk, salt och vitpeppar. 

Tips! Det är gott att ha en liten klick bearnaisesås till. 
 
 
 Detta är mitt favoritvin som jag gärna använder i mina rödvinssåser. 
 
 

Rödvinsgryta av högre...

1 Läs mer >>
 
Supergod paj inspirerad av mina favoritquesadillas med tonfisk. Passar på buffébordet eller till påsken. Denna paj och en annan glutenfri variant serverade jag när min dotter fylld 18. Längre ner finns fler recept på det jag serverade. Nästa gång kommer jag minska på fettet i pajdegen då jag föredrar ett pajskal med lite struktur, kanske även tillsätter någon form av fiber eller kli också. 
 
Pajdeg
3,66 dl mjöl (nästa gång ökar jag mjölet till 4,25 dl)
2 krm salt
150 kallt smör (nästa gång minskar jag på fettet till 125 g)
2½ msk vatten (lite mer vatten kommer jag även tillsätta)

Mixa ihop, tryck ut i form. förgrädda 200 grader tills botten håller på att ta färg. Ta ut.

Fyllning
2 burkar tonfisk i olja
2 röda små röda lökar, tunnskivad
svarta oliver efter tycke
1 liten röd spetspaprika eller inlagd paprika från Fontana, strimlad

Äggstanning
2 dl ost
2 ägg
2,5 dl creme fraiche (Creme Fraichen kan ersättas med Lightprodukt för mindre onyttig paj)
lite salt

Häll av oljan från tonfisken. Blanda med lök, oliver och paprika. Häll i pajskalen.
Vispa äggen lätt, rör ner ost, salt och creme fraiche och häll över pajen.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills fyllningen har stannat.

 
 
 
Glutenfri pajdeg som blev supergod

3 dl mandelmjöl (120 g)
2 tsk potatismjöl (använder jag när jag mixar mina mandlar i kaffekvarn)
50 g smör
1/3 tsk salt
1 msk fiberhusk
1 ägg
glutenfritt mjöl (Semper Mjölmix) tills degen känns lagom, jag tog ca 3 msk..
 


Variation på pajfyllning:
 
Grillad kyckling, jag använde fryst färdiggrillad kyckling som jag skar i bitar.
röd lök
paprika
soltorkade tomater i små bitar
oregano
 
 
 
 
 
 
 
Glutenfria pajdegen blev smaskigt god.
 
Jag bjöd även på minivaktelägg till tonfiskpajen, lite festligt, har fått dem av en vän som har minivaktlar. Till pajerna serverade vi en grönsallad och en enkel pastasallad som också blev väldigt god samt lite bröd, ostar, salami och frukt.
 
 
 
Kioskbollar där vissa fick extra kakao i och rullades i pärlsocker,
andra rullades i nutella och kokos
 
 

Tonfiskpaj