0 Läs mer >>
                               
                              
 
Den här sjukt goda efterrätten brukar nog i England kallas Sticky Toffee Pudding. I orginalet ska det vara dadlar i fyllningen. Här bakade jag dem med vit och mörk choklad i fyllningen istället. Receptet gav 7 puddingar. Nästa gång gör jag nog 8 st då de blir ganska stora och mäktiga. Puddingarna blir som en blandning av sockerkaka och chokladpudding och kladdkaka, dvs ganska fluffig, men ändå väldigt saftig och nästan krämig. Servera dem varma/ljumma och gärna med en klick vispgrädde till för att balansera sötman. Kaffe till är också gott. 
 
Pudding/Kaka:
120 g rumsvarmt smör
2½ dl farinsocker
3 ägg
en nypa salt
½ dl kakao
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
50 g hackad mörk choklad
75 g hackad vit choklad
 
Kolasås: 
1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Börja med att smöra 7-8 ramekinformar. 
Vispa sockret och smöret luftigt. Tillsätt ett ägg i taget. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver, kakao och salt. Rör ner blockchokladen och rör om ordentligt med en sked. Häll smeten i formarna och lägg på smörade folielock som viks ner över kanterna. 
 
Ställ formarna i en ugnsform och häll på kokande vatten så att det täcker halva ramekinformarna. Grädda i ugnsbad i 180 grader i mittre delen av ugnen. Mina blev klara på 50 minuter. Känn med en provsticka mot slutet. När stickan inte är kladdig längre, är de klara. 
 
Under tiden puddingarna är i ugnen kan du göra smörkolasåsen. 
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. 
 
När puddingarna är klara, lyft dem ur vattenbadet och skär försiktigt med en tunn kniv längst kanten. Lägg upp puddingen på ett fat och ringla över rikligt med smörkolasås. Servera med grädde. 
 
 
 
                                    
 
                                       
                                                
                                
 
                              
 
                              
 
 

Sticky Toffee Pudding...

0 Läs mer >>
                                  
                               
 
Lax är familjens favoritfisk här hemma. Denna gång körde vi laxen i ugnen och improviserade ihop en lätt potatissallad. Enkelt och gott. 
 
En bit lax till 4 pers
Färsk gräslök
Chili Flakes
Flingsalt
ca 50 g smör
 
potatis för 4 pers
ca 2 dl frysta ärtor
gräslök
vegeta eller salt
1,5 dl gräddfil
 
Skala och dela potatisen i stora tärningar. Koka dem i saltat vatten till de precis är klara. Häll bort vattnet och häll upp dem på en bricka, så svalnar de snabbt. 
 
Skölj och hacka gräslöken.
Skär bort skinnet på laxen och ta bort eventuella ben. Lägg laxen i en smord ugnsform. Hyvla smöret och lägg skivorna på fisken. Häll på hälften av gräslöken samt flingsalt och Chiliflakes, min nya favoritkrydda. Både färgglad och god. =)  Ställ in laxen i 150 grader varm ugn. Tillaga tills fisken är klar. Det går ganska fort. Om man vill kan man sätta på grillen på slutet för att gratinera smöret lite. 
 
Koka upp ärtorna enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet och häll på kallt vatten.
Häll potatisen i en skål, tillsätt ärtorna, gräslöken, vegeta/salt samt gräddfilen. Rör om ordenligt.
Servera potatissalladen med laxen och en grönsallad till. 
 
 
 
 

Ugnslax med potatissa...

0 Läs mer >>
                                   
                              
 
Häromdagen bakade Emelie en brownie som toppades med dajm och Minimarshmallows. Av någon anledning blev denna Brownie klar mycket snabbare än den tjejerna gjorde idag.  http://marydane.blogg.se/2012/september/jummie-mummy-brownie.html
 
Kakan blev tyvärr för gräddad och tråkig, så vi använde den till att göra en tårta med istället =) 
 
en sats brownie http://marydane.blogg.se/2012/march/chokladbrownies.html
1 dl kallt kaffe
2 dl dulce de leche
2 dl vispgrädde
kakao
 
Dela brownien i 2 delar. Pensla med mycket kaffe. Bred på dulce de leche. Lägg på nästa browniebotten. Pensla med kaffe igen. 
 
Låt tårtan vila minst 24 h i kylen. Toppa med vispad grädde och pudra över kakao.
 
 
                               

Brownien som blev en ...

0 Läs mer >>
                             
                               

 
En fräsch och god sallad som jag gjorde häromdagen. Ger 3-4 portioner
 
400-500 g rostasfilé
1 paket sugarsnaps
1 pkt babyspenat
en knippe salladslök
1 litet paket champinjoner
2 tomater
 
flingsalt
chiliflakes
smör att steka i
olivolja
citron eller vinäger (frivilligt)
 
 
Koka upp sugarsnapsen någon minut i lättsaltat vatten. Koka inte för länge, då spänsten annars försvinner. Slå av vattnet och häll på kallt vatten. Låt dra en stund och slå sedan bort vattnet. 
 
Dela champinjonerna i 3-4 delar. Stek dem i rikligt med smör, salta och peppra och ställ åt sidan. 
 
Hacka det vita av salladslöken i cm-breda bitar. 
Skölj och skär tomaterna i i tunna kvartsskivor.
Skölj babyspenaten och ta ev bort grova stjälkar. 
Blanda alla grönsaker utom svampen i en stor skål. Ringla över olivolja och lite vegeta eller flingsalt. Tillsätt citron eller vinäger om du vill. 
 
Skär köttet i ½ cm tjocka skivor. Stek snabbt i smör på hög värme i omgångar. Köttet ska absolut inte genomstekas. Vänta på kryddningen. Lägg köttet i en behållare så länge tills allt kött är stekt. Häll sedan ner allt kött i pannan och krydda med Chiliflakes och rikligt med flingsalt. 
 
Servera salladen med köttet vid sidan och toppa med de smörstekta champinjonerna. 
 
 
 

Rostassallad

0 Läs mer >>
                               
 
Ytterligare en improviserad kaka. Ser nästan ut som min jordgubbscheesecake. 
 
3 dl socker
2 ägg
100 g smält margarin
2 dl mald mandel
3 msk potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm mandelessens eller någon droppe bittermandelolja
 
1 liter skivade färska jordgubbar
lite Fresta Marsan-pulver
Grädde
 
Vispa ägg och socker pösigt. Häll på resten av ingredienserna. Grädda i 175 grader i ca 1 h. Kakan jäser upp mycket under gräddningen och kommer att sjunka igen. Det är helt normalt. Låt kakan svalna. 
 
Blanda jordgubbarna med lite Fresta Marsan. Låt vila en stund och häll detta sedan i kakans fördjupning. Dekorera med vispad grädde. 
 
 
 
 

Mazarintårta

0 Läs mer >>
                              
 
 Den här tårtan gjorde jag när syrran och sonen fyllde år. Frukten bakas in i tårtbotten vilket är lite annorlunda. 
 
Tårtbotten
2,5 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
2 msk flytande milda
3,75 dl vetemjöl
+ lite mjöl till blåbären
250 g hallon, frysta, halvtinade
475 g blåbär, frysta halvtinade
 
Philadelhiafyllning
200 g Philadelphia 
3 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
1 msk smör 
ev. citronskal som smaksättning
 
Italiensk Marängtopping
3 äggvitor
1 nypa salt
2dl strösocker
1/2dl vatten
ev. smaksättning
 
+ marsipan till dekoration, jag använde Jordgubbsmarsipan
 
                              
 
Häll upp blåbär och hallon i en skål, häll på lite mjöl och skaka runt mjölet.
Vispa ägg och socker luftigt i en ny skål. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt detta samt oljan och margarinet. Rör därefter ner bären i smeten. Häll upp en smord och bakpapperklädd form på 20x30 cm. Sätt på ugnen 175 grader. Grädda i nedre delen av ugnen till provstickan känns torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i 2 bottnar. 
 
Rör ihop ingredienserna till Philadelphiafyllningen. Bred den på ena botten och lägg på den andra. 
 
Vispa äggvitorna och saltet till ett skum. Koka under tiden en sockerlag av sockret och vattnet till exakt 121 grader i en liten kastrull. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa till marängen är kalll.
Bred marängen över tårtan och bränn av marängen med en gasolbrännare. 
 
Marängen går att ersätta med vispad grädde. 
 
                              
 
 
 
 
 
 

Blåbärstårta med Marä...

0 Läs mer >>
                                      
                            
 
För många år sedan såg jag ett foto på en cheesecake som hade virvlar av Dulce de Leche (DDL) i fyllningen. Den såg utsökt god ut, men jag hittade aldrig något recept till den. Häromdagen hittade jag ett recept på en kallbakad cheesecake med DDL-fyllning. Har inte provat den ännu, då jag nog föredrar ugnsbakade cheesecakes. Men jag kommer att prova den inom en snar framtid. Så länge gjorde jag en ugnsbakad variant. Mkt gott. =)
 
Receptet räckte till 3 st minicheesecakes. Sambon blev utan, då han inte gillar cheesecakes. När jag provbakar använder jag ofta ramekinformar istället för att baka en hel sats. Det går lika bra att dubbla recepetet och göra en cheesecake i en 22 cm form. 
 
Botten + smulor: 
 
1 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
½ tsk vaniljsocker
6 cashewnötter hackade, ta gärna valnötter eller pekannötter om du har
½ msk socker
 
Fyllning: 
 
150 g Philadepiaost
1 litet  ägg
2 msk socker
 
 
+3/4 dl Dulce de Leche (DDL)


Rör ihop ingredienserna till pajdegen. Dela upp degen i 4 delar. Lägg 3 delar i varsin ramekinform. Smula ut resten på ett bakplåtspapper. Förgrädda de 3 pajbottnarna i 200 grader till de får en lätt gyllenbrun färg. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. 
Låt bottnarna svalna en liten stund. Rör under tiden ihop Philadephilafyllningen. 
 
Lägg 1 tsk DDL på varje pajbotten. Bred ut så att det täcker hela botten. Häll sedan på Philadelphiafyllning och klicka i resterande DDL. Rör runt med en sticka för att skapa virvlar. 
 
Grädda i 175 tills fyllningen blivit lite fast, men fortfarande är lätt fladdrig. 
 
Grädda sist pajsmulorna i mitten av ugnen på en bakplåt tills de fått gyllene färg. Toppa cheesecakesen med smulorna. 
 
                              
                                      
 
                                                                                                                                         
 
                           
 
 
 

Dulce de Leche-Cheese...