0 Läs mer >>

 
Det här en av mina favoritsmörgåsar... räcker till 4 st panini. 

250-300 g skivad rostbiff från köttdisk
2 små eller 1 stor tomat, i skivor
1 liten röd lök, tunt skivad
6 cornichongurkor, tunnt skivade på längden
några blad isbergsallad eller kruksallad
4-8 skivor Herrgårsost
smör
majonäs
salt
svartpeppar
1 stor Baguette

Dela baguetten i 4 delar som sedan halveras.
Bred smör på över och underdelarna av bröden. Kläm sedan ut lite majonäs på underdelarna. Lägg på sallad och sedan rostbiff. Salta och peppra. Lägg på lök, gurkor och tomat. Salta tomaten lätt och lägg på osten. Avsluta med övre delen av brödet.



Panini med rostbiff

0 Läs mer >>
3-4 portioner

Den här lilla salladen är god som tillbehör till Pasta med Pesto eller till rätter med stekt eller grillat kött.

1 burk kronärtskockshjärtan
1 stor skalad tomat
1 liten röd lök
olivolja
saft av ½ citron
oregano
svartpeppar
vegeta eller salt

Öppna burken med kronärtskockor. Pressa ur vattnet ur varje kronärtskockshjärta. Dela dem i 2-3 bitar.
Skär tomaten i tunna kvartsskivor och gör samma sak med löken fast ännu tunnare.
Lägg grönsakerna tillsammans i en liten skål. Ringla över olivolja och pressa över lite citron. Tillsätt lite svartpeppar och vegeta eller salt. Smula på lite oregano.



Har ej hunnit fota denna rätt, bild kommer senare

Här är en bild på min matlåda istället som innehöll Pesto med denna sallad, fast tomaterna på bilden är klyftade med skalet kvar eftersom det var egenodlade bifftomater.



Marias Kronärtskockss...

0 Läs mer >>

Att ha basilika i kruka hemma är riktigt mysigt. Köpte 2 små basilikor på affären i våras. Jag delade varje planta i 2 och planterade om i större kruka med ny jord. Efter några månader hade de vuxit sig min 3 gånger så stora så det var dags att byta krukor igen. Jag delade då upp dem igen och har nu 3 jättestora plantor. När plantorna vuxit iväg på höjden toppar jag alla långa skott och passar på att göra pesto. Här är ett recept som jag satte ihop igår. 


 

Receptet räcker till ca 6 personer, blir det över, häll upp på ren burk och täck ordentligt, håller i någon vecka i kylen.

2 tallrikar basilika rensad så att endast bladen är kvar
0.75 dl olivolja
50-75 g lagrad ost eller parmesan. (Jag använde extra lagrad prästost som jag hade i frysen)
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta

hackade cashewnötter till servering

Häll hälften av basilikan i en mixer. Tillsätt hälften av oljan. Mixa ihop. Eventuellt får man hjälpa till genom att stoppa mixern och trycka ner bladen lite innan man startar mixern igen.

Hacka osten i mindre bitar och tillsätt den tillsammans med resterande ingredienser. (utom nötterna)

Servera peston med nykokt pasta och valfritt tillbehör, tex stekt kycklingfilé, fisk, kassler eller Marias kronärtskockssallad med ugnsrostade baguetter.



Hemmagjord Pesto

0 Läs mer >>
 
Har äntligen fått tag på Ramekin-formar. Inköpta på Bolagret i Ringen Centrum. Har i säkert ett år gått och längtat efter att få fixa lite Crème Brulée eller Crème Caramel. I väntan på att få tag på rätt formar har jag fått nöja mig med Panna Cotta.

Vad är skillnaden då?

Panna Cotta kokas på mjölk, grädde och socker och smaksätts med vanilj. Puddingens konsistens får man fram genom att tillsätta gelatin. Puddingen stelnar i kyl. I vissa recept används endast grädde man kan variera förhållandet mellan grädde och mjölk som man vill. Panna Cotta betyder kokt grädde på italienska.

Crème Caramel görs mjölk, socker, ägg, äggulor och vanilj. Ibland används även grädde för att få en fylligare och fastare pudding. I vissa recept används hela ägg i andra endast gulorna eller både och. Puddingen tillagas i vattenbad i ugn. Namnet Caramel kommer från att man smälter sockret som man sedan glaserar botten på formen med. När puddingen är tillagad och fått stå en stund på karamellen smälter denna till en karamellsås.

Crème Brulée görs på mjölk, grädde, äggulor och vanilj. Förhållandet mellan grädde och mjölk går att variera hur man vill. Puddingen tillagas i ugn ibland direkt i ugn men oftast i vattenbad. Puddingen Bruleras, eller bränns genom att man strör socker i omgångar ovanpå. Efter varje omgång bränner man av sockret med en brännare, alternativt bränner man av dem i ugn.

Utan att vara expert är min gissning att En Creme Brulée ska innehålla minst lika delar grädde som mjölk, men gärna mer grädde, medan Crème Caramellen ska vara lite lättare och bestå och största delen mjölk. Denna pudding är mer fladdrig.

Mitt första test blev ett recept från Allt om Mat från 2005. Jag tror att recepet är Leif Mannerströms. Jag tror att denna variant är något tillyxad då man använder grädde och äggulor. I orginalrecepet (http://www.alltommat.se/recept/Creme-caramel-med-hallon-och-sas-5335) serverar man den med en hallonsås. Jag tycker dock att puddingen skall avnjutas som den är. En Panna Cotta däremot består av färre ingredienser och gifter sig bra med olika frukter.

6 Puddingar

Karamell:
1 ½ dl socker
2 msk vatten

Puddingen:
½ vaniljstång
4 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
½ dl socker
2 ägg
2 äggulor

1. Karamellsås: Koka vatten och socker tills sockret löst sig och blivit ljusbrunt, 180°. Häll såsen i 6 ugnssäkra portionsskålar (ca 1 dl). Vrid runt formarna så att botten och lite av kanterna täcks av karamellen. Låt stelna.
2. Crème: Sätt ugnen på 150°. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp. Låt svalna något, ta upp vaniljstången. Vispa samman ägg och äggulor i en skål. Häll den varma vaniljblandningen över äggen under omrörning.
3. Häll blandningen försiktigt i portionsformarna. Ställ formarna i en långpanna och häll i hett vatten upp till halva formens kant. Grädda mitt i ugnen tills smeten precis stelnat, ca 40 min. Låt kallna ordentligt i kyl, 6–8 timmar.
















Brylépuddingtester

0 Läs mer >>
 
Hittade lite gamla svenska mattidningar hos mina svärföräldrar i Grekland nu i somras när vi tillbringade semestern där. Svärmor tar med sig ett par tidningar varje sommar så det fanns drygt 60 tidningar att bläddra igenom. Tog bla med mig ett recept på "Nötmarängrutor" från Hemmets Veckotidning nr 26 från 98. Tyckte att receptet var väldigt annorlunda så jag blev sugen på att testa.

Jag passade på att baka dessa samma dag som jag gjort Brylépudding då jag fick över äggvitor. Brylépuddingar måste dessutom vila ett par timmar, helst över natten, då passade det perfekt att slänga ihop dessa kakor.


Botten:
8 dl havregryn
2 dl socker
175 g smält smör (använd ej margarin istället, då förlorar man en del av aromen på kakan)

Maräng: 
3 äggvitor
1 dl socker
125 g hackade hasselnötskärnor


Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på svag värme
Blanda havregryn och socker i en bunke.
Häll på det smälta smöret och rör ordentligt.
Häll den smuliga massan på en bakplåt med bakpapper.
Plana ut till ca ½ cn tjock botten.
Grädda i nedre delen av ugnen 10-12 minuter.

Sänk värmen till 150 grader.

Vispa äggvitorna till fast skum , rör ner sockret och vispa lite till.
Bred marängsmeten över havrebotten ovh strö över nöthacket.
Grädda i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg, ca 15 minuter.
Låt kakan svalna något och skär den i rutor.
Kakorna går utmärkt att frysa in.
 
 
 
 
 


 

Havrekakor med maräng...