0 Läs mer >>
Har gjort linsgryta ett par gånger, men aldrig skrivit ner något recept så idag gjorde jag det till slut. Tur att denna omgång blev så mustig och god, så att jag fick ner ett bra recept. 

2 dl gröna linser
2 gula lökar (små till mellanstora)

3 buljongtärningar (tog 2 kalv och en grönsak)
1 burk krossade tomater
4-5 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
svartpeppar
2 morötter, hackade i bitar
1 spetspaprika, strimlad
några kvistar färsk timjan 
3 msk portvin
½-1 dl rött vin
smör till stekning
5 små potatisar eller 3 mellanstora

3 mellanstora chorizokorvar, helst spansk färsk (jag använde Palcarsa som är jättegoda)
 
Hacka löken och stek i smör, pressa på vitlöken och stek en stund till. 
Häll ner alla andra ingredienser utom potatis och korvarna. Låt koka upp och låt koka 10 minuter, tillsätt potatisbitarna och låt koka tills potatisen är mjuk. Stek korvarna i smör på låg till medelvärme medan grytan puttrar, när de är klara, skiva dem och häll ner i grytan och låt puttra en stund till. Servera med nybakade baguetter. 

 
 
 
 
 
Så såg förpackningen ut som jag använde. Jättegoda chorizo som passade utmärkt i grytan. 

Linsgryta med potatis...

1 Läs mer >>
 
 
Bakade en passande kaka med Halloweentema där fokus låg på att göra en busig kaka med massa godis, istället för att göra en läskig kaka. Det resulterade efter lite rotande i skafferier i en Chokladkaka späckad med godsaker. Gillar du Reeses PeanutButterCups kommer du troligen att gilla denna kaka också. 

Jordnötsfyllning
2 dl salta jordnötter
1 dl florsocker
 
Chokladkaka
100 g smält smör
2 ägg
1½ dl strösocker
½ dl farinsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljsocker

+ lite krossat flingsalt att strö på kakan när den är klar

(godis av olika sorter, gärna choklad eller kolagodisar - valfritt räcker med bara jordnötsfyllningen)

Mixa jordnötterna med florsocker till en slät kräm. Jag mixar i min kaffemalare och då får man mixa i omgångar. Forma långa stänger och lägg på bakplåtpapper och frys in en stund. 
Hacka godisarna i mindre bitar om det behövs. 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Lägg ett bakplåtpapper i botten på en form. Min form är ca 20x25 cm. 
Smält smöret på låg värme. Låt svalna. 
Vispa ägg och socker pösigt för hand. Blada ner mjöl, kakao, vaniljsocker och smöret.Fördela lite mer än hälften av smeten i botten på formen.
Ta ut jordnötsstängerna ur frysen och skär i så stora bitar du vill ha. 
Häll på jordnötskuber och annat godis och spritsa sedan resterande smet i rutmönster över kakan. 
Sätt in mitt i ugnen. Efter 10 minuter sänke jag värmen till 160 grader och satte på varmluft och gräddade vidare ca 8-9 minuter. Känn på kakan med sticka där du inte har någon fyllning och ta ut när den precis håller på att bli torr (dvs när stickan inte kommer ut med rå smet)

Låt kakan svalna, ställ kallt och skär i bitar. 
 
 
 
 Lättmixade...fortsätt att mixa till det blir en slät massa... 
 
 Klar! 
 
 Åsså lite Candy! =) 
 
 Häll på jordnötskuber och godis... 
 
Spritsa på resterande chokladsmet, det behöver inte täcka överallt!  
 
 Godbitarna drunkar i chokladsmeten i ugnen =) 
 
 
 
 
 
 
 Mumsi! 

Trick or Treat Peanut...

0 Läs mer >>
 
Idag kom min son som nyligen flyttat hemifrån och hälsade på med sin flickvän, självklart måste jag jag bjuda på något hembakat när man får finbesök. Inspiration till dessa kanelbullar hämtade jag från Sockerrus http://sockerrus.se/ovriga-bakverk/probably-the-best-bun-in-the-world/. Jag gjorde en stor sats bulldeg och gjorde sedan hälften av bullarna med kanelfyllning ungefär enligt receptet och den andra hälften gjorde jag med en improviserad Pistagekräm, där jag blandar i mild Ricottaost i fyllningen. Ricotta smakar inte ost alls, utan den smakar neutralt och som grädde, men fetthalten ligger på 1/4 av gräddens. Osten är något grynig i konsistensen, men eftersom jag även har smör i fyllningen tänkte jag att det skulle bli en bra kombination. 
I pistagefyllningen använder jag även mandelmassa och en vansinnigt god Pistageessens som jag hittade på Borgeby Kryddgård på nätet. Jag har tidigare provat andra sorter som faktiskt smakat riktigt hemskt och inte alls som den pistagesmak jag ätit i köpebullar sedan barn. Dessa bullar blev stora saftiga och jättemjuka tack vare äggen. Har du ingen ricotta, ta lite mer av mandelmassan och smöret istället. 



Grunddeg Mjuka Bullar 1 hel sats - gav 27 stora bullar 
50 jäst för söta degar
4,75 dl standardmjölk
1 tsk stött kardemumma

160 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 tsk salt
4 ägg
Manitoba Cream eller vanligt vetemjöl (måttar aldrig mjöl)

Värm mjölken till fingervärme, häll ner den stötta kardemumman. Lös upp jästen i mjölken. 
Blanda det rumsvarma smöret med sockret och salt. Tillsätt äggen och vispa upp.
Häll sedan ner med mjölken i en degbunke. Tillsätt mjölet lite i taget och tills degen känns lagom fast. Knåda degen väl. 
Låt degen jäsa 1 timme, om du har tid över, tryck ner degen och låt jäsa igen, detta tar bort lite av den syrliga jästsmaken. 

Välj en av fyllningarna nedan, eller gör båda. Om du väljer endast en fyllning, dubbla receptet på fyllningen. 
 


Pistagebullar

Fyllningarna nedan räcker till halva satsen bulldeg, dubblera mängden för att göra till hela satsen.


Vaniljkräm
1 påse vaniljsås Ekströms
ca 2½ dl standardmjölk

Blanda ihop vaniljkrämen, ta lite mindre mjölk än vad som anges på förpackningen för en fastare kräm. 


Pistagefyllning 
250 g mandelmassa riven
50 g rumstempererat smör
2 msk florsocker

100 g ricottaost, jag använde ICAs
ca 10 droppar Pistageessens från Borgeby Kryddgård 

Pensling
1 ägg
½ tsk vatten
en liten nypa salt

Rör ihop ingredienserna till Pistagekrämen. 
Kavla ut degen till en rektangel med måtten 40x53 cm. 
Bred pistagekrämen på degen men lämna någon centimeter utan kräm längst ena långkanten, då fäster bullen ihop bättre. Rulla ihop degen ganska hårt. Skär rullen i 12-14 bitar, bitarna ska vara va 4-4,5 cm breda. 
Ställ på en bakpapperklädd form. Låt jäsa 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader när bullarna jäst 15 minuter. 
Fyll en sprits med vaniljkrämen. Använd gärna en långt och smalt muntrycke. Tryck ner munstycket i mitten av bullen och pressa ut vaniljkräm tills krämen börjar synas på ytan. 
Pensla bullarna med äggvisp och strö på hackad pistage och pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen eller något ovanför mitten, beroende på hur din ugn fördelar värmen. 


Kanelbullar med Philadelphiaglasyr

Fyllningarna nedan räcker till halva satsen bulldeg, dubblera mängden för att göra till hela satsen.

Kanelfyllning 
150 g farinsocker 
2 1/2 msk kanel
80 g smör (rumsvarmt)


Philadelphiaglasyr, dubbla mängden om du vill ha mkt glasyr på bullarna
60 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g cream cheese
½ tsk vaniljsocker

Blanda ihop kanel och farinsocker i en skål. 
Kavla ut degen till en rektangel med måtten 40x53 cm. 
Bred smöret på degen men lämna någon centimeter utan smör längst ena långkanten, då fäster bullen ihop bättre. Häll på kanelsockret och se till att det inte kommer längst den osmörade kanten. 
Rulla ihop degen ganska hårt. Skär rullen i 12-14 bitar, bitarna ska vara va 4-4,5 cm breda.
Ställ på en bakpapperklädd form. Låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader när bullarna jäst 15 minuter. 
Rör ihop glasyren medan bullarna jäser. Vill du inte använda glasyr, går det bra att bara pensla bullarna med ägg och använda pärlsocker. 
Grädda bullarna mitt i ugnen eller något ovanför mitten, beroende på hur din ugn fördelar värmen. 

Värm glasyren några sekunder i micron så att den blir lättare att hälla. När bullarna tagits ut ur ugnen ringlas glasyren över bullarna. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mjuka och Saftiga bul...

1 Läs mer >>
Idag städade min dotter ur skafferier så jag passade på att baka med en mjölkchoklad som snart hade bäst före. Sedan hade vi en öppnad Marabou Toffee Wholenut som fick slinka ner i kakan. Jag använde ett av mina brownierecept, men uteslöt bakpulver och tillsatte lite kakao eftersom mjölkchokladen inte skulle ge tillräcklig chokladsmak. Jag tog sedan bort motsvarande mängd mjöl från receptet. Vi åt kakan rumsvarm och då var den ganska kladdig. Kanterna var galet goda, lite kolaknäcksmakande och lagom mjuksega. Sonen tyckte att kakan smakade som Pizza Huts stora chokladcookie.  Kakan får gärna vila i rumstemerstur över natten. 


110 g smör
100 g mjölkchoklad
½ dl kakao
1 krm salt
1 3/4 dl strösocker
½ dl brun farin strö
2 ägg 
1 dl mjöl
(ca 110 g fylld choklad
, valfritt, jag använde Marabou Toffee Wholenut)
+ lite flingsalt att toppa kakan med

Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en springform, jag använde en som är 19 cm i diameter.
Smält smöret i en mellanstor kastrull. 
Blanda smält smör med 100 g mjölkchoklad i bitar, rör tills allt löst sig och rör sedan ner kakao och salt.
Vispa upp äggen. Blanda ner socker och ägg samt mjölet i kastrullen. 

Häll smeten i formen och lägg ner chokladbitarna. Grädda mitt i ugnen. (När kakan börjar få lite yta och inte ser ut som en smet satte jag igång varmluften för att snabba på tillagningen) Ta ut kakan när den känns torr med en sticka i kanten. Kakan ska fortfarande vara kletig i övrigt. Strö på lite krossat flingsalt på kakan och låt svalna. Gillar man den kall kan man kyla den i någon timme innan servering. Annars är den god rumstempererad med lite grädde eller glass till. Och gärna en kopp kaffe. 

 
 
 
 
 
Kladdkakan efter att ha vilat i rumstemperatur i ca 2-3 timmar...
 
 
 
 
Hur god som helst att äta som den är, med en kopp kaffe. Denna bit är lite fastare, då den vilat i rumstemperatur över natten.
Så här gillar jag min kladdkaka  ❤️   ❤️   ❤️

TrippelChokladKladdka...