1 Läs mer >>
 
 
Jag har fått dille på tonfiskrätter sedan ett tag så häromdagen poppade det för en gångs skull och till min stora förvåning upp en matidé till skillnad från alla andra miljarder bakningsidéer som bombarderar min hjärna. Jag gillar kombinationen tonfisk, svarta oliver och lök med en krämig sås/ostfyllning som jag gjort i olika tappningar, idag blev det i en ny variant i form av en tonfiskmoussaka. Denna gång använde jag fast potatis för att se hur det skulle bli, men kommer att använda mjölig potatis nästa gång som jag gjorde i denna Moussaka. Nästa gång kommer jag ha lite mer grädde eller Creme Fraiche i moussakan för att göra den krämigare, men i övrigt var jag väldigt nöjd med smakerna. Denna rätt påminde ganska mycket om laxpudding, men när man gör den krämigare blir det nog annorlunda.
 
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde 40% (nästa gång adderar jag mer grädde/creme fraiche och tar bort lite mjölk.
vitpeppar
1/3 tsk salt
130 g riven ost, jag tog hushållsost eftersom det fanns hemma

Smält smöret på hög värme och rör ner mjölet, ta bort från värmen och häll på 1 dl mjölk och vispa, häll ner resterande mjölk och grädde. Koka upp såsen och tillsätt osten, smaka av med salt och peppar.

Fyllning
2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
2 grillade paprikor, strimlad (köper fontanas på burk, så goda!)
2 gula lökar, strimlad
smör till stekning

½ burk skivade svarta oliver (235g)
ca 1,3 kg potatis, skivad  (jag tog fast potatis denna gång)
vegeta
oregano

Stek löken på hög värme en kort stund. Häll över i en skål.
Häll ner oliver, strimlad paprika och tonfisken.
Smöra en form och häll på lite sås så det täcker botten på formen. Min form är 23x30 cm.
Lägg potatis i botten och strö över vegeta eller salt samt lite oregano.
Lägg på hälften av tonfiskröran och häll på ostsås.
Lägg på ett nytt lager potatis och strö på lite vegeta eller salt.
Lägg på resterande tonfiskröra och ett nytt lager potais + salt och oregano.
Häll på resterande sås och sätt in i 175 grader varm ugn. Sänk eventuellt värmen efter en stund. Ta ut när potatisen känns mjuk.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här nedan finner du de rätter som inspirerade mig att göra denna rätt, med liknande ingredienser.

Tonfiskpaj

 
 
 
 

TonfiskMoussaka

0 Läs mer >>
 
Idag blev det en liten vegetarisk lasagne med babyspenat som jag behövde använda upp. Eftersom familjen älskar kronärtskockor blev det även en burk kronärtskockshjärtan i fyllningen. Jag älskar att laga lasagne, det tar inte farligt lång tid, om man inte ska göra en köttfärssås...och jag älskar färgerna i de vegetariska varianterna.

Till en form på 25 x 18 cm ca

500 g färsk spenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
vegeta
 
ca 12 lasagneplattor
ca 3 dl riven hushållsost
ca 1 dl riven parmesan
7 cocktailtomater, skivade
färsk basilika, klippt i minde bitar
salt

Ostsås: 
1,5 msk smör
1 ,3 msk vetemjöl
4,5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
200 g riven ost, tex texmexost eller prästost

Topping:
tomatsås

Våran bestod av en överbliven tomatsås som jag gjorde på ekologisk tomatsoppa, tomatpué och lite vitt vin.
 
 

 


 

Spenat & Kronärtskock...

0 Läs mer >>

Igår kväll inventerade jag min frys och insåg att jag nog har bakat lite mycket på sistone och behöver ha en liten rensning innan jag får baka något mer. =) På förfrågan har jag nu listat recept till allt på bilden utom chokladbiskvierna. 


Glutenfria No-Bake Cookies&Creambitar

 

Rom-Russinbitar

 

HallonPannaCottaTårta på Mandelbotten

 

Citrongrottor med Lakritssylt 

 

Kioskbollar

 

Marias finpraliner

 

Reese Bites 

 

Chokladgrottor med CaramelCheesekräm 

 

Kakfatet på Facebook ...

0 Läs mer >>
Mumsiga chokladgrottor med Caramel Cheesekräm smaksatt med kaffe.  

 
Kakgrottor
150 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl strösocker (innan 2 1/4 socker, blev hårda)
1 ägg
1 äggula
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en knivsudd salt
2 1/3 msk kakao
 
Vispa smör och socker, tillsätt ägg och vispa. 
Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao och häll ner i smeten. Häll i muffinsformar. 
Grädda mitt i ugnen ca 180 grader. Grädda till kakorna lyft i mitten, ta ut medan de är mjuka.
Ta ett flasklock eller liknande och tryck ner i mitten av kakan så det blir ett hål.
 
 
 
CaramelCheesekräm
100 g Philadelphia
100 g Dulce de leche
4 äggulor
1 portionspåse espressopulver
2 krm vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme till krämen tjocknat. Fyll kakorna. 
 

Chokladgrottor med Ca...

0 Läs mer >>
 
Häromdagen fick jag tag på ett gäng kexchokladstänger med jordnötskräm från Reese. Så jag provade att baka in dessa i en härligt mjuk browniekladdkakesmet. Alltså, dessa blev så sjukt goda! Kakan blir mjuk, saftig och gojsig och sen jordnötsfyllningen...MMmmm! Älskar att baka med godis!

Brownien: 

150 gram smör
2 st ägg
1 3/4 dl strösocker
½ dl farinsocker
1,1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

ca 2 förpackningar Reese Sticks eller Mini Peanut Butter Cups


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, ställ åt sidan. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten varvat med det avsvalnade smöret. 
Häll lite smet i botten på små muffinsformar och lägg på en bit Reese Sticks och toppa med smet. Grädda till muffinsarna rest sig och verkar klara. 

Topping behövs inte, men jag gjorde visa med Cream Cheese Frosting smaksatt med kakao. 

 
 

Reese Bites

0 Läs mer >>
Älskar verkligen kronärtskockor, att marinera dem och ha som tillbehör till maten är supergott.
 
1 burk kronärtskockor
1/4 röd lök, tunnskivad
olivolja
matolja
några droppar citronsaft
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
vegeta
lite timjan
lite oregano

Ta upp skockorna och krama försiktigt ut vattnet. Blanda alla övriga ingredienser i en skål, rör ner skockorna. Låt marinera i ett par timmar innan servering.

 
Här har jag toppat en Pastasallad med de marinerade kronärtskockshjärtan.

Marinerade Kronärtsko...

0 Läs mer >>
 
 
Till Emelies 18-årsdag gjorde jag iodning 2 matpajer, ena glutenfri med kyckling och den andra med vanlig pajbotten och tonfisk. Jag brukar ganska sällan bli nöjd med det jag gör själv, vill ofta förbättra mig till nästa gång och därför hittar jag saker jag är missnöjd med. Dessa två pajer blev jag supernöjd med, till pajerna serverade vi en grönsallad och en enkel pastasallad som också blev väldigt god samt lite bröd, ostar, salami och frukt. Här är recpetet på pastasalladen som jag absolut ska göra snart igen!
 
Salladen räcker till ganska många portioner, beroende på om man ska ha till ensamrätt med få tillbehör eller som buffémat blir det olika antal portioner.

ca 300 g pasta (jag använde pastagnocci)
2 dl laktosfri Creme Fraiche
vegeta eller salt efter smak
en stor msk tomatpesto
½ finstrimlad röd lök
hackade soltorkade tomater (Zetas Classico är supergoda)
några blad färsk basilika, hackad
ca 1½ dl frysta ärtor
ca 1 dl majs

Koka pastan i saltat vatten. När pastan är klar, häll av vattnet och fyll på med kallt vatten och häll sedan av.

Koka upp ärtorna medan pastan kokar. När det kokat upp, dra bort från värmen och häll på 1 dl kallt vatten och låt stå i 5 min. Sila av och skölj ärtorna i kallt vatten. 

Blanda Creme Fraichen med  soltorkade tomater och lite vegeta. Blanda ner pastan och rör om ordentligt. Häll på övriga ingredienser.
 
 

Jag gjorde även iordning Marinerade Kronärtskockshjärtan som är gott att toppa salladen med.
På bilden syns även en Tonfiskpaj och en Glutenfri Kycklingpaj.

Till efterrätt blev det:
 
&

Kioskbollar där vissa fick extra kakao i och rullades i pärlsocker,
andra rullades i nutella och kokos
 
 

Enkel och God Pastasa...

1 Läs mer >>
När dottern fyllde år blev det bland annat lite Oreobitar av glutenfria kakor. Dessa blev omtyckta av gästerna.
 
brödform på 9,5 x 28 cm

300 g glutenfria Oreos. Jag använde Sempers Cookie-O's (vill man inte göra glutenfria går det bra med vanliga Oreos)
2 msk rumsvarmt smör

200 g vit choklad
1 krm vaniljsocker
120 g Philadelphia
 
ca 100 g choklad 50 %
ca 50 g pecannötter, vafritt
pancake syrap, valfritt
flingsalt, valfritt

Lägg undan 6 kakor som ska användas till fyllning och toppping.
Mixa övriga kakor med smöret till en fast massa, tillsätt mer smör om det behövs. Pressa ut i en bakpapperklädd form och ställ i frysen.

Smält  och vita chokladen över vattenbad och låt svalna en stund. Rör Philadelphian mjuk och rör ner chokladen och vanilj samt 3 hackade kakor. Ta ut kakbotten ur frysen och bred på fyllningen. Ställ i frysen igen.

Rosta pecannötterna om du önskar i 200 grader, passa nötterna noga så de inte bränns, det går fort på slutet. Strö lite krossat flingsalt och sirap över nötterna och rör runt.  Fördela 3 hackade kakor samt nötter på toppingen. Strö på lite  krossat flingsalt.

Smält mörka chokladen över vattenbad och ringla över. Låt stå i frysen över natten, ta ut en stund innan och skär upp i små bitar.
 
 
 
 
  


 
 
 
 

Glutenfria No-Bake Co...

1 Läs mer >>
 
 
Mandelmaränger är godare än vanliga maränger som jag tycker blir för söta. Jag mal eget mandelmjöl i en elektrisk kaffekvarn av skållade mandlar som jag torkar på låg effekt i micron och som sedan får eftertorka en stund. Jag mal därefter mandeln i omgångar antingen med florsocker eller potatismjöl. Supersmidigt och billigtMaränger pimpar vilken efterrätt som helst. Senast använde jag de små från denna bild till min dotters 18-årstårta.


2äggvitor
1msk socker
50 g florsocker
60 g mandelmjöl
60 g florsocker
 
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen, tillsätt 1 msk socker och 50 g florsocker. Vispa tills det blir ett styvt skum. Rör ner mandel med florsocker. Blanda väl och häll upp i en sprits. Spritsa små maränger på ett bakplåtspappr, grädda mitt i ugnen på 90-100 grader. Grädda tills marängerna är helt torra och lätt lossnar från pappret, det tar ganska lång tid, typ 1½ timme nånting.
 
 

 
 
 
 
 
Min dotters 18-årstårta. Glutenfri Panna Cotta tårta på vit choklad, hallonmousse, hallongelé på en mandelbotten. Reeptet finns här.
 
 

Här har jag använt de mellanstora marängerna i portionsformar till små glassbakelser, som blev godomligt goda. 

Maränglassbakelse med Passionscurd och Lakrits



 

Mandelmaränger

1 Läs mer >>
 
Till Emelies födelsedag ville jag göra en tårta som hon skulle gilla. Eftersom jag vet att hon älskar Panna Cotta valde jag att göra en Vit Choklad Panna Cotta-tårta med hallon. Botten fick bestå av en mandelbotten (som blev supergod) som jag tycker passar väldigt fint med hallon. Jag gjorde iordning Mandelbotten dagen innan och frös in och på förmiddagen därpå gjorde jag iordning alla fyllningar samtidigt (ja inte exakt samtidigt), först när alla fyllningar var på avsvalning rörde jag ihop hallonmoussen och påbörjade montering.  När det var dags för sista lagret hallonmousse vispade jag ner ca 2 dl yogurt för att få en lite mjukvare, fräschare och lite medgörligare mousse. Tårtan flyttas till en större springform och moussen spritsas ner på kanterna och ovanpå. Tårtan toppades till sist med färska hallon och mandelmaränger som jag hade hemma från en annan bakning.  Tänk på att denna tårta behöver tid. Föreslår att kakbotten görs dagen innan resten påbörjas. Samt att man börjar med fyllningar och montering en förmiddag eftersom det ska frysas i omgångar. Denna tårta är även glutenfri. Receptet gav en stor tårta som räcker till ca 20-22 portioner.
 
springform 24 cm + springform 26 cm.

Mandelmaränger (frivilligt och blir en sats med ganska många små maränger), receptlänk med bilder här
2äggvitor
1msk socker
50 g florsocker
60 g mandelmjöl
60 g florsocker
 
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen, tillsätt 1 msk socker och 50 g florsocker. Vispa tills det blir ett styvt skum. Rör ner mandel med florsocker. Blanda väl och häll upp i en sprits. Spritsa små maränger på ett bakplåtspappr, grädda mitt i ugnen på 90-100 grader. Grädda tills marängerna är helt torra och lätt lossnar från pappret, det tar ganska lång tid, typ 1½ timme nånting.

*********

Mandelbotten (blev ca 0,75 dl smet över)
200 g strösocker
3 äggulor
3 äggvitor vispade till hårt skum
65 g smält smör
190 g finmald mandel (jag maler min mandel i en elektrisk kaffekvarn i omgångar och med lite potatismjöl o varje omgång )
1½ msk potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret. Blanda den finmalda mandeln med potatismjölet samt bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt sist de vispade äggvitorna, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte till en homogen smet. Häll i en bakpapperklädd och lätt smord springform på 24 cm.

Grädda i 175 grader i mitten i ca 35-40 min. Kakan blir väldigt saftig, så du behöver inte ha bråttom att ta ut den ur ugnen. Lägg på ett folie efter en stund så att kaken inte får för mkt färg. Ta ut kakan när stickan är torr i mitten av kakan. Låt kakan svalna och ta bort bakplåtspappret försiktigt. Lägg kakan på ett nytt bakplåtspapper i samma storlek, plasta in och frys in till nästa dag.

*********

Hallonmousse
450 g frysta hallon
1 dl socker
8 blad gelatin
6 dl vispgrädde vispad i 2 omgångar 
 
Tillägg till sista lagret mousse
 + 2 dl grekisk yogurt
+ florsocker efter smak. Jag använde nog drygt 3 msk
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp hallon och socker.
Passera hallonen genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska som går med hjälp av en sked som man pressar mot silen.
Värm upp hallonsåsen och häll ner de urkramade gelatinbladen.
Låt svalna i kylen så att såsen blir ljummen, ej helt kall då den stelnar.
Vispa grädden  i  2 separata bunkar (svårt att vispa stor mängd). Vänd ner grädden i den svala hallonpurén precis innan moussen ska monteras på tårtbotten.
Häll första omgången mousse ca 1 cm tjockt lager på mandelbotten och frys direkt. Ställ moussen kallt så länge. Panika inte om moussen blir för fast i kylen. Det löser yogurten och florsockret senare.

*********
 
Hallongelé
300 g frysta hallon
0,75 dl vatten
1,3 dl socker 
1 msk maizena
5 ½ gelatinblad (tog 6½ blev lite för fast, justerat kanske räcker med 5 blad också)
 
Häll upp en skål med kallt vatten. Lägg i gelatinbladen.
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. 
Passera hallonen genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska som går med hjälp av en sked som man pressar mot silen. Häll tillbaka i kastrullen och ta ut lite av hallonsåsen och rör ihop med 1 msk maizena. Häll ner i såsen och koka upp på nytt så att såsen tjocknar något, rör i botten hela tiden.
Krama ur gelatinbladen och blanda ner i hallonkrämen.
Låt gelén svalna något innan den hälls på första lagret av den frysta hallonmoussen. (Om hallongelén hunnit bli för fast är det bara att micra en en kort stund.) Sätt in tårtan i frysen igen.

*********

Panna cotta på vit choklad (blev över ca 1 dl)
1 1/3 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl grädde 

50 g socker
3 gelatinblad
200 g vit choklad
+ ½ dl yogurt, tillsätts när blandningen svalnat


Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp grädde, socker och vaniljsocker, dra åt sidan och låt stå 10 min. Värm upp igen och häll ner den hackade chokladen och värm tills allt löst sig, häll sedan ner de urkramade gelatinbladen. Låt svalna en stund. Rör sedan ner yogurten. Häll panna cottan på hallongelén och sätt in i frysen i ca 1-2 timmar.

Ta ut tårtan och förflytta den till en större springform (26 cm) och centrera tårtan. Ta ut moussen och rör snabbt och kraftigt ner yogurt och siktat florsocker. Spritsa ner mousse på sidorna. Se till att spritspåsen når ända ner i botten. Toppa med mousse och jämna till. Tips spara ca 3 msk mousse att reparera eventuella luckor. Ställ i kylen tills nästa dag.

Samma dag, lossa tårtan från springformen. Jag värmde runt formen med en hårtork innan jag öppnade upp formen. Korrigera kanten om det behövs. Går väldigt enkelt när moussen runt kanten fått lite värme efter föregående moment. Dekorera tårtan med färska hallon och maränger.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Provsmakade en liten variant, denna är dock utan översta lagret hallonmousse då det inte fanns någon mer mousse över..

 
 
Min älskade dotter häller upp skumpa åt gästerna.  
 
 
 
 
Förutom tårtan serverade jag: 
 
  &
 
Kioskbollar där vissa fick extra kakao i och rullades i pärlsocker,
andra rullades i nutella och kokos.

Till middagen som åts tidigare blev det:

 
Jag bjöd även på minivaktelägg till tonfiskpajen, lite festligt, har fått dem av en vän som har minivaktlar. Till pajerna serverade vi en grönsallad och en enkel pastasallad som också blev väldigt god samt lite bröd, ostar, salami och frukt.
 
 

Emelies födelsedag

0 Läs mer >>

Denna mjuka och chokladiga kaka en är blandning av Brownie och kladdkaka, toppas med nougat, pecannötter och pecansmakande sirap. Kladdkaka är lite segare tack vare mer socker och Brownie blir lite fluffigare tack vare mer ägg samt att man använder bakpulver. Så detta är en hybrid av båda, med de bästa egenskaperna. =) Jag blev sjukt nöjd med denna kaka, så den kommer göras om många gånger. 

 

Brownien: 

150 gram smör
2 st ägg
1 3/4 dl strösocker
½ dl farinsocker
1,1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

ca 100 g nougat från Odense
ca 50 g pecannötter
pyttelite salt
lite pancakesyrap

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, ställ åt sidan. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten varvat med det avsvalnade smöret. 
Smöra en form som är 18x25 cm ca. Klipp ur ett bakplåtspapper och lägg i botten och smöra även detta lite och häll smeten i formen. En rund form på 24 cm i diameter skall också gå bra.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 23-24 minuter. Kortare tid om kakan är tunn. Grädda ej för länge, då blir kakan trist. 

Hacka pecannötterna och lägg på en plåt. Rosta i 200 grader, passa nötterna noga så de inte bränns. Strö över jättelite salt och skaka om. Låt nötterna svalna.

Om nougaten är hård (kylskåpskall) kan man hyvla nougaten över den varma kakan och sedan breda ut den med en smörkniv. Ringla sedan på lite pancakesyrap och strö över de rostade nötterna. 

Servera kakan med lite vispad grädde.  

 
 
 
 
 
  
 

Mjuk nötbrownie

1 Läs mer >>
Jag älskar kombinationen Citron och Lakrits. Jag brukar äta Foxkolor ihop med Kick, så gott! Idag blev det en kaka på temat och de blev precis så goda jag tänkte. Mums!
 
150 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
1 ägg
1 äggula
1 tsk finrivet citronskal från en ekologisk citron (ta inte med det vita)
gul färg (jag använder pulverfärg)
6-7 droppar citronolja (frivilligt)
1 tsk citronsaft
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa smör och socker, tillsätt ägg och vispa. 
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten.  
Grädda mitt i ugnen ca 180 grader. Grädda till kakorna lyft i mitten, ta ut medan de är mjuka.
Ta ett flasklock eller liknande och tryck ner i mitten av kakan så det blir ett hål.
 

Kicksylt
(räckte till 20 kakor)
100 g Kick, hackad
1 dl vispgrädde
1 gelatinblad
+ flingsalt till topping
 
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. 
Blanda grädde och hackad Kick i en kastrull. Smält på svag värme. Häll ner gelatinbladet och rör tills det löst sig.
Fyll kakorna och ställ att svalna. Toppa med flingsalt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citrongrottor med Lak...