TonfiskMoussaka

 
 
Jag har fått dille på tonfiskrätter sedan ett tag så häromdagen poppade det för en gångs skull och till min stora förvåning upp en matidé till skillnad från alla andra miljarder bakningsidéer som bombarderar min hjärna. Jag gillar kombinationen tonfisk, svarta oliver och lök med en krämig sås/ostfyllning som jag gjort i olika tappningar, idag blev det i en ny variant i form av en tonfiskmoussaka. Denna gång använde jag fast potatis för att se hur det skulle bli, men kommer att använda mjölig potatis nästa gång som jag gjorde i denna Moussaka. Nästa gång kommer jag ha lite mer grädde eller Creme Fraiche i moussakan för att göra den krämigare, men i övrigt var jag väldigt nöjd med smakerna. Denna rätt påminde ganska mycket om laxpudding, men när man gör den krämigare blir det nog annorlunda.
 
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde 40% (nästa gång adderar jag mer grädde/creme fraiche och tar bort lite mjölk.
vitpeppar
1/3 tsk salt
130 g riven ost, jag tog hushållsost eftersom det fanns hemma

Smält smöret på hög värme och rör ner mjölet, ta bort från värmen och häll på 1 dl mjölk och vispa, häll ner resterande mjölk och grädde. Koka upp såsen och tillsätt osten, smaka av med salt och peppar.

Fyllning
2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
2 grillade paprikor, strimlad (köper fontanas på burk, så goda!)
2 gula lökar, strimlad
smör till stekning

½ burk skivade svarta oliver (235g)
ca 1,3 kg potatis, skivad  (jag tog fast potatis denna gång)
vegeta
oregano

Stek löken på hög värme en kort stund. Häll över i en skål.
Häll ner oliver, strimlad paprika och tonfisken.
Smöra en form och häll på lite sås så det täcker botten på formen. Min form är 23x30 cm.
Lägg potatis i botten och strö över vegeta eller salt samt lite oregano.
Lägg på hälften av tonfiskröran och häll på ostsås.
Lägg på ett nytt lager potatis och strö på lite vegeta eller salt.
Lägg på resterande tonfiskröra och ett nytt lager potais + salt och oregano.
Häll på resterande sås och sätt in i 175 grader varm ugn. Sänk eventuellt värmen efter en stund. Ta ut när potatisen känns mjuk.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här nedan finner du de rätter som inspirerade mig att göra denna rätt, med liknande ingredienser.

Tonfiskpaj

 
 
 
 

Spenat & KronärtskocksLasagne

 
Idag blev det en liten vegetarisk lasagne med babyspenat som jag behövde använda upp. Eftersom familjen älskar kronärtskockor blev det även en burk kronärtskockshjärtan i fyllningen. Jag älskar att laga lasagne, det tar inte farligt lång tid, om man inte ska göra en köttfärssås...och jag älskar färgerna i de vegetariska varianterna.

Till en form på 25 x 18 cm ca

500 g färsk spenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
vegeta
 
ca 12 lasagneplattor
ca 3 dl riven hushållsost
ca 1 dl riven parmesan
7 cocktailtomater, skivade
färsk basilika, klippt i minde bitar
salt

Ostsås: 
1,5 msk smör
1 ,3 msk vetemjöl
4,5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
200 g riven ost, tex texmexost eller prästost

Topping:
tomatsås

Våran bestod av en överbliven tomatsås som jag gjorde på ekologisk tomatsoppa, tomatpué och lite vitt vin.
 
 

 


 

Kakfatet på Facebook =)

Igår kväll inventerade jag min frys och insåg att jag nog har bakat lite mycket på sistone och behöver ha en liten rensning innan jag får baka något mer. =) På förfrågan har jag nu listat recept till allt på bilden utom chokladbiskvierna. 


Glutenfria No-Bake Cookies&Creambitar

 

Rom-Russinbitar

 

HallonPannaCottaTårta på Mandelbotten

 

Citrongrottor med Lakritssylt 

 

Kioskbollar

 

Marias finpraliner

 

Reese Bites 

 

Chokladgrottor med CaramelCheesekräm