Marias moussaka

 
 
Alternativ moussaka för den som inte gillar auberginer.
 

1,1 kg mjölig potatis
700 gram köttfärs
2 st gula lökar
2,5 dl tomatsås, tex Barilla pastasås
125 gram Mozarellaost
200 gram riven ost, tex prästost
timjan
svartpeppar
chilipeppar, Santa Maria
chilipowder, Santa Maria
salt
smör, till stekning

Bechamelsås
3 dl mjölk
2,5 dl mellangrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
muskotnöt

 

Tillagning

Skala och skiva potatisen i ca 4 mm tjocka skivor. Hacka och stek löken i smör. Häll sedan ner köttfärsen. Rör om lätt. Krydda med salt och svartpeppar. Stek en stund utan att röra för mycket. Dra bort från värmen. Köttfärsen ska då fortfarande vara klumpig och ej helt tillagad.

Börja med bechamelsåsen. Smält smöret och tillsätt mjölet under omrörning. Tillsätt mjölken och grädden. Koka upp under omrörning. Tillsätt riven muskotnöt (ej för mycket) samt salt och peppar. Såsen blir ganska tunn. Ställ åt sidan. Skiva och hacka sedan mozzarellan. Riv osten separat.

Smöra en hög form på ca 23x30 cm. Lägg ett lager potatis i botten. Häll på hälften av köttfärsfyllningen. Krydda med chilipeppar och chilipulver. Klicka ut hälten av tomatsåsen med en sked. Fördela all mozzarella. Häll på en tredjedel av bechamelsåsen.

Fördela ut ett nytt lager potatisskivor. Salta lätt. Fördela resterande köttfärsfyllning. Krydda med chilipowder och timjan. Fördela tomatsås och därefter bechamelsås och hälften av den rivna osten. Avsluta med ett sista lager potatis, lite salt och bechamelsåsen som är kvar. Toppa med resterande del av den rivna osten.

Grädda mitt i ugnen i ca 180 grader i 60-70 minuter. Lägg eventuellt över en folie mot slutet om gratängen får för mycket färg.

 

Kommentera här: