Julig Frukt&Nötkaka

 
Denna jul bakade jag en hybrid mellan en Panettone och min traditionella Stollen som jag gör varje år. Min stollen smaksätter jag med mycket vanilj, citronskal och Rom-korinter, dessa smaker tillsammans älskar jag, därför ville jag prova att använda dem i en Panettone. Jag blev tyvärr missnöjd med smakintensiteten i min provbakning, och kommer därför att behöva justera receptet till nästa gång så att smakerna framträder mer. Då jag hade fått lite suckat över passade jag på att baka en saftig julkaka istället som jag dekorerade såsom jag hade tänkt att dekorera min Panettone. Denna kaka blir ganska kompakt och väldigt saftig tack vare gräddfilen som kapslar in fukten effektivt i kakan. Frukt och nötblandningen görs i ordning 1-2 dagar i förväg. 


Frukt och Nötblandning
1 dl korinter
ca 1 dl suckat och nötter eller bara suckat
rom, gärna Strohrom
en nypa vanilj
någon tsk vit sirap

Kakan
180 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
3 ägg
2,5 dl gräddfil
4,3 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
0,25 dl smaklig rom


Dekoration
2½ dl florsocker
1 krm vaniljsocker
50 g Philadelphia
1 msk vit Rom
några droppar mandelessens
Nötter och suckat till dekoration

Blanda ihop alla ingredienser till frukt och nötblandningen och låt stå övertäckt i 1-2 dagar innan kakan görs iordning. 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla en stor sockerkaksform.
Vispa smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett och därefter gräddfilen samt spriten. 
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål.
Blanda ner den torra blandningen i smeten och rör om tills smeten blir len och fin.
Rör sist ner korinter och suckat och häll i  formen.
Sätt in formen i ugnen på näst nedersta falsen och sänk värmen till 170 grader, grädda i ca 50 min. 
Känn efter med en baksticka om kakan är klar och låt svalna några minuter.
Täck kakan med med lite bakplåtspapper medan kakan är varm och låt svalna. 
Vänd kakan ur formen när den nått rumstemperatur ungefär. 

Rör ihop ingredienserna till glasyren, vispa med elvisp så att glasyren blir slät och häll över kakan.
Dekorera med suckat och nötter.