0 Läs mer >>

Kronärtskockor har alltid varit en favorit. Mina barn älskar det lika mycket. De passar bra på ett tapasbord (plockmat) tex. Idag åt vi dem tillsammans med taco-quesadillas och honungsmelon och jordgubbar. De passar även som tillbehör till tex grillad mat. Om kronärtskockorna är stora räcker de till 2 personer ungefär då man även äter annat till.

2 kronärtskockor
salt till kokning


Dip:
75 g smält smör
1,5 tsk balsamvinäger, jag använde Champagnebalsamico
1,5 msk olivolja
1½ krm salt
Red hot Chili flakes från Santa Maria

Skölj skockorna och knäck av stammen från huvudet. Om man skär av stammen sitter de grova fibrerna kvar i botten som man sedan ska äta.

Koka skockorna i en stor kastrull med mycket vatten och samma mängd salt som när man kokar pasta.

Avänd en lång plastpincett för att dra loss ett av de näst yttersta bladen. När köttet på den nedre och främre delen av skockans blad går att dra loss med tänderna är de klara. Sila av och låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till dipen. Sära på kronärtskockans blad och skeda ner lite av smördippen. Spara resten för att dippa vid sidan av.

När alla blad är uppätna kvarstår en stor hårtuss. Allt detta hår ska plockas bort. Skär av de grövsta fiberna i botten och skär sedan botten i mindre bitar. Rör ner dem i sista dippen och tillsätt eventuellt lite mer salt.

Jummie!

Blev ingen bild på dippen tyvärr. Den dukades in efter fotot togs. Kronärtskockorna syns i bakgrunden. 

                             

Kronärtskockor med sm...

0 Läs mer >>

                                       

Har aldrig gjort en Chili tidigare, men idag var det dags att testa att fixa ihop ett recept. Vet inte vad en ursprunglig Chili ska innehålla. Har nog inte ätit någon ens. När vi gjort Chili Con Carne med köttfärs hemma tidigare har jag använt mig av en färdig kryddmix. Det här receptet blev faktiskt väldigt gott för att vara första försöket.
Receptet räcker till ca 4-6 portioner

1 kg högrev
2 gula lökar, hackad
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 lagerblad
1 tsk kalvfondkoncentrat
1 mörk oxbuljongtärning
svartpeppar
½ tsk chilipowder (Santa Maria)
1/3 tsk chilipepper (Santa Maria)
½ tsk Texas Smokehouse Steak Sauce
½ tsk spiskummin, hel, som mortlas
1½ msk tomatpuré
smör till stekning
ca 2 + 2 dl vatten

valfritt:
en liten burk stora vita bönor
en liten burk Kidneybönor


Putsa köttet från hinnor, fett och senor. Tärna köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Stek köttet i 2 omgångar i smör i en het gjutjärnsgryta. Lägg allt kött i grytan och tillsätt samtliga ingredienser. Ta ca 2 dl vatten i början och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar undan. Koka under lock i totalt ca 4 timmar. Om du vill ha bönor i, tillsätt dem i slutet

Servera med strimlad isbergssallad, majs, tomater, vitt bröd och gärna lite vattenmelon till. 

                                


Min Chili

0 Läs mer >>

Det här receptet hittade jag i en bok jag fått i present av min son och min bror. Såg så sjukt gott ut att jag till slut testade. Fyllningen blir en som fluffig tryffel, lite åt suffléhållet. Muscovadosockret har en djupare smak än vanligt socker som bara smakar sött. Den mörka chokladen bidrar också till att pajen inte blir så söt. Jag har lite svårt för så här koncenterad och mörk chokladsmak, men vet andra som älskar det. Alla i familjen gillade pajen. Nästa gång testar jag nog att blanda mörk och ljus choklad i fyllningen.

Pajdeg:
225 g smör, rumsvarmt
2 msk kakao
150 g smör
2 msk socker
1-2 msk kallt vatten


Fyllning:
175 g smör
175 g farinsocker
175 g muscovadosocker
4 ägg, lätt vispade
4 msk kakao
150 g mörk choklad (jag byter nog lite av den mörka mot ljus nästa gång)
3 dl matlagningsgrädde


Pajdegen:
Blanda mjöl och kakao. Finfördela smöret i detta och tillsätt socker samt lite vatten i sänder tills degen blir fast. Vila degen kallt i 20 minuter.
Kavla degen på ett lätt mjölat bakbord. Om du inte är van att hantera pajdeg är det nog enklare att trycka ut degen i formen istället. Klä en pajform på 25 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 190 grader i 20-25 minuter.

Fyllningen: 
Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad. Låt svalna.
Vispa smör och sockersorterna. Vispa ner äggen och kakaon lite i taget. Rör ner blockchokladen och tillsätt grädden lite i sänder. Häll fyllningen i pajskalet, inte för nära kanten, då svämmar det över i ugnen. 

Grädda i 160 grader i 50 minuter ca eller tills fyllningen precis stannat. Låt pajen svalna och låt vila i kylskåp över natten. 

Servera den nästa dag med vispad grädde.  

Missisippi Mud Pie

0 Läs mer >>
                                                       

Syrran tipsade mig om att ha Ajvar på hamburgarna. Riktigt gott faktiskt. Här har jag skrivit ner recept på hur jag gör mina hemmagjorda hamburgare. Receptet räcker till 8 små hamburgare à 60 gram. Vill du ha dem större går det bra att göra dem lite tjockare.

Hamburgare:
500 g köttfärs
1 msk tacosås eller Felix chilisås
½ tsk soja
½ tsk Texas Steaksauce från Texas Longhorn
½ tsk Worcestershiresås
några droppar chilisås
1½ tsk potatismjöl
1/3 dl vatten
lite svartpeppar
1/4 tsk salt
smör att steka i


Blanda köttfärsen med övriga ingredienser. Forma 8 bullar av färsen. Lägg ut plastfolie på en arbetsyta. Lägg en boll på plasten och vik över plast ovanpå. Platta till och forma. Lägg åt sidan och upprepa tills alla är klara. Lägg en liten plastbit mellan burgarna.

Stek burgarna i smör. När du vänt dem en gång, krydda lätt med lite svartpeppar.

Servera med hamburgerbröd, majonäs, Ajvar, tunna skivor lök, strimlad isbergsallad, skivade tomater, ketchup och senap.

Tips! Dubbla receptet och lättstek burgarna och frys in med smörpapper mellan. Släng på grillen någon minut när lusten faller på. 


Coleslaw: 
3 dl strimlad vitkål, jag använde färsk vitkål, den kan strimlas lite grövre
1 liten morot, grovriven
½ skivad färsklök, tunnt skivad
1-2 tsk majonäs, eller så mkt du vill ha
2 msk creme fraiche, eller så mkt du vill ha
svartpeppar
vegeta eller salt
ev lite citronsaft

Rör ihop ingredienserna till coleslawen.


                             

Hamburgare med colesl...