1 Läs mer >>
Idag blev det en lightvariant av en slags majonässallad som mina föräldrar brukar göra varje jul, påsk och nyår till buffébordet. Salladen brukar innehålla kokta tärnade potatisar och morötter samt majonäs i grunden. Man kan variera salladen med olika tillbehör och nu minns jag inte hur mina föräldrar brukar göra faktiskt, men kapris vet jag att de har i iallafall samt äggskivor, grillad paprika och Palmito som är en konserverad grönsak som består av palmstammens kärna, även kallad Palmmärg eller Heart of Palms på engelska. Denna typ av majonässallad med potatis och morötter äts förutom i Argentina i stora delar av Europa bland annat. På spanska heter denna sallad Ensalada Rusa och på italienska Insalata Rusa, namnet betyder Rysk sallad eftersom den sägs härstamma därifrån. Vid högtider dekoreras salladen vackert, ofta med grillad paprika och den serveras ofta ihop med skaldjur.
  
Dagens sallad fick idag gröna oliver och hackade cornichons(minigurkor) samt ärtor. Jag valde att göra salladen lite lättare och använde en liten del majonäs och resten Creme Fraiche Light samt tjock yogurt. Till potatissalladen åt vi en fräsch sallad och grillad rostasfilé. 

 
Potatissallad
ca 350 g potatis, kokta tärningar
2 morötter, kokta småtärningar
½ dl gröna ärtor, kokta
4-5 cornichonsgurkor, i mindre tärningar
ett par gröna oliver, i tunna skivor

1 dl Creme Fraiche Light
ca 1 msk majonäs
ca 2-3 msk tjock yogurt, tex turkisk
lite vegeta
lite vitpeppar

Rör ihop Creme Fraiche, majonäs, yogurt, vegeta och vitpeppar. Häll ner alla grönsaker, rör om försiktigt. 

Rostasmarinad
2 tsk ketchup
1 tsk kinesisk soja
1 msk matolja
1 msk vatten
lite grillkrydda
svartpeppar
 
 
 
 
 
Majonässalladen till julen som mina föräldrar brukar göra. 
 
 

Internationella Salla...

0 Läs mer >>
 
Idag gruvade jag mig lite för matlagningen då jag kom hem halvsent från jobbet och hade 1 kg kycklingfärs i kylen som jag hade planerat att göra något med. Kom på en supersmart idé så jag gick hem och slängde ihop en god kycklingfärsröra med lite goda kryddor som jag sedan bredde ut på ett smort bakplåtspapper. Färsen penslade jag sedan med flytande smör med lite kryddor på toppen och skjuts in i ugnen på 200 grader med varmluftsfunktion. Ca 20 min senare var biffarna klara. Till biffarna hade jag Basmatiris, sallad och en ajvarsås av en överbliven grädde från kylskåpet. Tillbehören hann jag fixa medan biffarna låg i ugnen. Perfekt att göra på detta sätt, man slipper matos, stå och rulla bullar eller biffar och man slipper allt kladd med den råa kycklingen. Ska definitivt göra detta igen, nästa gång blir det någon ny smak, kanske italienska smaker med oliver i fyllningen och pasta till, eller kanske grekiska biffar och då blir det med ugnspotatis och tzatziki och så måste jag också prova att göra en Milanesa Napolitanavariant, med tomatsås och ostgratinering och då gillar jag att ha hemlagat potatismos till. Mums! Och sen så måste jag prova... nä nu får jag sluta =) Wallenbergare...ärtor, skirat smör...Haha! 

Biffar
1 kg kycklingfärs
2 msk torkat lökgranulat, eller finhackad färsk lök
2 msk maizenamjöl
2 mellanstora ägg
1 tsk Sambal Olek
torkad timjan
Chili Powder från Santa Maria (innehåller flera kryddor)
1 msk Aivar (Mild tog jag)
svartpeppar

flingsalt
lite mer svartpeppar
flytande smör
+ lite mer timjan när biffarna är klara
 
Sås
resterande burk Aivar (burken var på 350 g)
ca 1 dl vispgrädde
1 tsk Sambal Olek
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna utom flingsaltet och smöret. Ringla flytande smör på ett bakplåtspapper och fördela smöret. Klicka ut färsen och bred ut den ca 1-1½ cm tjockt. Ringla smör ovanpå och bred ut med en stor sked. Dela i lagom stora bitar, jag använder en bilskrapa som jag brukar använda som degskrapa. =) 

Strössla på krossat flingsalt och nymald svartpeppar och sätt in i ugnen, jag sätter ganska högt upp i min ugn. Slå igång varmluftsfunktionen, jag rekommenderar att använda denna funktion om du har sådan då biffarna får en fin yta och gräddas lika jämt. Om du inte har det, öka på temperaturen 25 grader till 225.

Koka ditt tillbehör, jag kokade basmatiris i rikligt med vatten och vegeta.(grönsaksbuljongtärning går också bra)
Rör ihop ingredienserna till såsen och låt puttra ihop på svag värme. 

Jag tog inte tid på biffarna, men tiden beror på tjockleken så ta ut plåten och prova att dela en biff och kika om den är klar. Tippar på att det tog ca 20 min för mina biffar att bli klara. Strö på lite timjan när biffarna är klara. 
 
Servera biffarna med tillbehöret, sallad, aivarsåsen och kanske lite Feferoni. 
 
Flytande smör som ringlas på och sedan breds ut med sked.  
 
 Flingsalt och peppar uppepå innan biffarna sätts in i ugnen. 
 
 Och sist strör man över lite torkad timjan. 
 
 
 Om du testar idén, posta gärna din variant bland kommentarerna. Glöm inte nämna var receptet kommer ifrån. =)

Supersnabba kycklingb...

0 Läs mer >>
 
Sandwiche de miga är en typisk Argentinsk smörgås som görs av tunna formbrödskivor utan kanter. Fyllningen kan tex bestå av kokt skinka, ost, tomat och isbergssallad eller grillade paprikastrimlor, samt smör och /eller majonäs. Denna typ av smörgåsar (fast med kanter) har även kommit till Sverige för några år sedan och man kan köpa dem i de flesta matvaruaffärer idag.

Dessa smörgåsar är gjorda med kokt skinka, tomat, smör, majonäs, isbergsallad samt Palmito som på engelska heter Heart of Palm. Palmito är innesta delen i palmens stam och ses som en delikatess. Här i Sverige är den något svår att få tag på. I vissa saluhallar, tex Hötorgshallen i Stockholm kan man hitta den. Smaken är lätt syrlig då palmiton ligger i en lag. Konsistensen är mör och lite knaprig. Man kan fylla smörgåsarna med det man gillar tex majonäs, ägg, grillad paprika. Eller något annat man gillar. Smörgåsarna påminner om smörgåstårta fast i mindre format och är lite roligare att äta. 

18 skivor Orginalrost från Skogaholm
smörgåssmör
knappt 2 dl Creme Fraiche
ca 1,3 dl Majonäs
lite vitpeppar
lite vegeta eller aromatkrydda
2 mogna tomater, jättetunnt skivade
ca 150 g kokt skinka tunna skivor
1 burk Palmito (valfritt) kan ersättas med annan grönsak
isbergssallad om man vill


Skär bort kanterna på brödskivorna. Bred på ett tunnt lager smör.
Rör ihop majonäsen med Creme Fraiche, lite vitpeppar och lite Vegeta. Bred ett lager på varje brödskiva.
Lägg på 2-3 skivor skinka och palmito. Lägg ihop smörgåsarna och stapla dem på varandra.
Lägg dem i en påse och vakumförpacka genom att pressa ihop smörgåsbunten och sug ut den mesta av luften ur påsen. Smörgåsarna kanske drar ihop sig lite, vilket de ska göra. Detta gör man så att smörgåsarna pressas ihop och inte faller isär när de ska ätas. Låt smörgåsarna vila i kylskåp till nästa dag.
Vid servering kan man dela smörgåsarna i trianglar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Om man vill kan man även ha isbergssallad emellan. Jag hade det på några, inte de på denna bild. 
 
 




 
Här i form av rullar istället, lite roligt som plockmat.
 

Sandwiches de miga