Gnocchi med Tomatsås

 
Gnocchi åt jag första gången hemma hos min faster när jag var i tonåren. Gnocchi är en sorts pasta som görs på både vetemjöl och pressad potatis. Det ger en ganska tjock och lite mastigare pasta. Proportionerna mellan potatis och pasta kan variera, i detta recept är det ca 75 % potatis och 25 % vetemjöl som ger ganska mjuka och inte för mastiga gnocchis. I recept med mer mjöl blir pastan mer tuggig. I affären brukar man kunna få tag på färska gnocchis, men de brukar inte smaka något vidare eftersom potatis är lite svår att konservera. Idag provade jag att göra egna gnocchis och det blev riktigt gott och såsom jag minns dem från när jag liten. Gnocchin serveras med rikligt med tomatsås och massa parmesan. Slurp! Om man vill kan man servera rätten med tex grillad kyckling, men idag åt vi rätten utan kött. 

Gnocchi
1 kg mjölig potatis
lite salt till kokningen
300 g vetemjöl
1 stort ägg
½ msk salt

Tomatsås
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök, finhackad,
en liten morot, finhackad
2 burkar Mutti Krossade Tomater
½ dl vitt vin

2 dl vatten
3-4 finhackade soltorkade tomater
1½ grönsaksbuljong
färsk basilika, finhackad
svartpeppar

½ tsk socker

olivolja till stekning

+ lite olivolja som ringlas i på slutet
+ maizenaredning

Tomatsåsen 
Stek den finhackade löken i olivolja, tillsätt morötterna och vitlöken och fortsätt att steka en stund. 
Häll på tomaterna, vin, vatten, finhackade soltorkade tomaterna, buljongtärningar, socker och kryddor. 
Låt såsen småputtra under någon timme, gärna på låg värme i några timmar. 
Ringla i lite olivolja och koka sedan upp såsen snabbt och red av. 

När tomatsåsen är klar kan man börja med gnocchin. 

Skala potatisen, om det skiljer i storlek mellan potatisarna kan man dela vissa. Häll på vatten så att det täcker potatisen, tillsätt lite salt och koka klart potatisen. Sila av vattnet och häll upp potatisen att dunsta av sig lite.

Gnocchin
Häll upp 300 g vetemjöl på en bänk, pressa potatisen över mjölet, häll på salt och blanda väl utan att börja knåda, mjölet och potatisen ska bara fördelas jämt. Tillsätt ett lätt vispat ägg och knåda nu ihop till en deg. 
Dela degen och forma långa korvar, ca 1½ cm i diameter och ca 2 cm långa. Forma inte alla korvar, då de torkar på ytan. 

Rulla varje degbit mot en gaffel genom att pressa mot gaffeln och framåt. Lägg gnocchin på en lätt mjölad handduk. 

Koka upp en stor kastrull med pastavatten med salt. Lägg i alla gnocchis och se till att de inte fastnar i botten. Koka upp och låt koka till gnocchisarna flyter upp till ytan. Sila av vattnet och häll på lite mer än hälften av tomatsåsen. Häll upp resterade sås i en serveringsskål. 

Servera gnocchin med extra tomtatsås och toppa med riven parmesan och basilika. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är rätten serverad med vitlöksfrästa Zucchini som kryddats med lökpulver, Vegeta lite Oregano och Timjan. 
 

Limonillas

 
 
Jag vet inte vad som tagit åt mig, men är sedan en tid helt besatt av citron i olika former, framförallt i bakverk och godis så klart. Doftade på en citrontvål på Sicilien i somras och sedan dess blir jag galen av citrondoften. Älskar att riva skal av ekocitroner, det doftar så galet fräscht och gott. Här har jag gjort en ny kaka inspirerad av mina Sicilianska mandelkakor, jag gjorde 2 varianter av kakor, detta var ett mindre prov i små formar, den andra kakan hittar du här. Dessa blev supergoda att äta direkt från frysen! Mums! Dessa får heta Limonillas så länge i brist på bättre namn. Om jag måste välja en av kakorna så blir det dessa smaksatta med Limoncello, de som smaksattes med Lemoncurd blev något syrligare. 


Citronkaka
150 g smält, avsvalnat smör
2 ägg
2,25 dl strösocker
skal av 2 ekologiska citroner
1½ msk citronsaft
2 1/3 dl vetemjöl
0,75 tsk  bakpulver
170 g finriven mandelmassa
ev lite gul färg (jag använder pulverfärg)

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra ett antal folieformar, vet inte antalet, då detta var en provomgång. 
Smält smöret på låg värme, ställ åt sidan att svalna. 
Vispa ihop ägg och socker halvpösigt. Riv ner mandelmassan, häll ner citronskal och citronsaft. Rör ner mjöl med bakpulver och det smälta smöret. Tillsätt färg om du vill. Häll upp i formarna.
Sänk ugnstemperaturen till 160 grader och ställ in mitt i ugnen. Grädda ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljglasyrfrosting
150 g Philadelphia 
2 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
2 msk rumsvarmt smör
+ ca ½ tsk Limoncello per kaka
+ eventuell annan dekoration tex rivet citronskal och minimaränger
 
 Denna gång hade jag smörgåssmör över därför har jag använt det i kakan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Kladdkaka;

Citron&Vanilj Wienerlängd


Jag gillar kombinationen vanilj och citron. Brukar köpa Foxkolagodisar och de där vita vaniljsnöbollarna på lösvikt och äta dem ihop, så gott. Denna wienerlängd känns riktigt lyxig och annorlunda.  Man kan använda färdigköpt Lemon Curd om man vill, men jag gjorde min egen idag och köpte färdig smördeg istället då den är lite omständigare att göra. 



1 rulle färdig smördeg, jag använde ICAs färska.

5-6 msk Lemon Curd


Vaniljfyllning
115 g Philadelphia Naturell
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skalet av ½ citron

Pensling
ägg + lite vatten 

Glasyr
1 dl florsocker
1 krm vaniljsocker
ca 2 tsk mjölk 
lite citronskal till garnering (valfritt)


Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft. 
Blanda ihop ingredienserna till vaniljfyllningen. 
Rulla ut wienerdegen, måtta ut var fyllningen ska ligga och sporra remsor enligt bilden längre ner. 
Bred på vaniljfyllning och klicka ut lemon curd och fördela denna jämt över vaniljfyllningen. 
Vik in kanterna på längden enligt bilden. Vik ihop längden med remsorna växelvis mot mitten, klipp bort deg som blir i vägen. Se till att vika upp degflikarna ordentligt så att det inte blir kvar glipor nertill mot plåten så att fyllningen kan flyta ut. 

Grädda mitt i ugnen, jag värmde jag körde varmluft 175 grader i ca 30 min. Låt svalna. 
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla över längden, strössla över citronskal om så önskas. 

 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Citron;