0 Läs mer >>
 
Gnocchi åt jag första gången hemma hos min faster när jag var i tonåren. Gnocchi är en sorts pasta som görs på både vetemjöl och pressad potatis. Det ger en ganska tjock och lite mastigare pasta. Proportionerna mellan potatis och pasta kan variera, i detta recept är det ca 75 % potatis och 25 % vetemjöl som ger ganska mjuka och inte för mastiga gnocchis. I recept med mer mjöl blir pastan mer tuggig. I affären brukar man kunna få tag på färska gnocchis, men de brukar inte smaka något vidare eftersom potatis är lite svår att konservera. Idag provade jag att göra egna gnocchis och det blev riktigt gott och såsom jag minns dem från när jag liten. Gnocchin serveras med rikligt med tomatsås och massa parmesan. Slurp! Om man vill kan man servera rätten med tex grillad kyckling, men idag åt vi rätten utan kött. 

Gnocchi
1 kg mjölig potatis
lite salt till kokningen
300 g vetemjöl
1 stort ägg
½ msk salt

Tomatsås
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök, finhackad,
en liten morot, finhackad
2 burkar Mutti Krossade Tomater
½ dl vitt vin

2 dl vatten
3-4 finhackade soltorkade tomater
1½ grönsaksbuljong
färsk basilika, finhackad
svartpeppar

½ tsk socker

olivolja till stekning

+ lite olivolja som ringlas i på slutet
+ maizenaredning

Tomatsåsen 
Stek den finhackade löken i olivolja, tillsätt morötterna och vitlöken och fortsätt att steka en stund. 
Häll på tomaterna, vin, vatten, finhackade soltorkade tomaterna, buljongtärningar, socker och kryddor. 
Låt såsen småputtra under någon timme, gärna på låg värme i några timmar. 
Ringla i lite olivolja och koka sedan upp såsen snabbt och red av. 

När tomatsåsen är klar kan man börja med gnocchin. 

Skala potatisen, om det skiljer i storlek mellan potatisarna kan man dela vissa. Häll på vatten så att det täcker potatisen, tillsätt lite salt och koka klart potatisen. Sila av vattnet och häll upp potatisen att dunsta av sig lite.

Gnocchin
Häll upp 300 g vetemjöl på en bänk, pressa potatisen över mjölet, häll på salt och blanda väl utan att börja knåda, mjölet och potatisen ska bara fördelas jämt. Tillsätt ett lätt vispat ägg och knåda nu ihop till en deg. 
Dela degen och forma långa korvar, ca 1½ cm i diameter och ca 2 cm långa. Forma inte alla korvar, då de torkar på ytan. 

Rulla varje degbit mot en gaffel genom att pressa mot gaffeln och framåt. Lägg gnocchin på en lätt mjölad handduk. 

Koka upp en stor kastrull med pastavatten med salt. Lägg i alla gnocchis och se till att de inte fastnar i botten. Koka upp och låt koka till gnocchisarna flyter upp till ytan. Sila av vattnet och häll på lite mer än hälften av tomatsåsen. Häll upp resterade sås i en serveringsskål. 

Servera gnocchin med extra tomtatsås och toppa med riven parmesan och basilika. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är rätten serverad med vitlöksfrästa Zucchini som kryddats med lökpulver, Vegeta lite Oregano och Timjan. 
 

Gnocchi med Tomatsås

1 Läs mer >>
 
 
Jag vet inte vad som tagit åt mig, men är sedan en tid helt besatt av citron i olika former, framförallt i bakverk och godis så klart. Doftade på en citrontvål på Sicilien i somras och sedan dess blir jag galen av citrondoften. Älskar att riva skal av ekocitroner, det doftar så galet fräscht och gott. Här har jag gjort en ny kaka inspirerad av mina Sicilianska mandelkakor, jag gjorde 2 varianter av kakor, detta var ett mindre prov i små formar, den andra kakan hittar du här. Dessa blev supergoda att äta direkt från frysen! Mums! Dessa får heta Limonillas så länge i brist på bättre namn. Om jag måste välja en av kakorna så blir det dessa smaksatta med Limoncello, de som smaksattes med Lemoncurd blev något syrligare. 


Citronkaka
150 g smält, avsvalnat smör
2 ägg
2,25 dl strösocker
skal av 2 ekologiska citroner
1½ msk citronsaft
2 1/3 dl vetemjöl
0,75 tsk  bakpulver
170 g finriven mandelmassa
ev lite gul färg (jag använder pulverfärg)

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra ett antal folieformar, vet inte antalet, då detta var en provomgång. 
Smält smöret på låg värme, ställ åt sidan att svalna. 
Vispa ihop ägg och socker halvpösigt. Riv ner mandelmassan, häll ner citronskal och citronsaft. Rör ner mjöl med bakpulver och det smälta smöret. Tillsätt färg om du vill. Häll upp i formarna.
Sänk ugnstemperaturen till 160 grader och ställ in mitt i ugnen. Grädda ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljglasyrfrosting
150 g Philadelphia 
2 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
2 msk rumsvarmt smör
+ ca ½ tsk Limoncello per kaka
+ eventuell annan dekoration tex rivet citronskal och minimaränger
 
 Denna gång hade jag smörgåssmör över därför har jag använt det i kakan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Limonillas

0 Läs mer >>

Jag gillar kombinationen vanilj och citron. Brukar köpa Foxkolagodisar och de där vita vaniljsnöbollarna på lösvikt och äta dem ihop, så gott. Denna wienerlängd känns riktigt lyxig och annorlunda.  Man kan använda färdigköpt Lemon Curd om man vill, men jag gjorde min egen idag och köpte färdig smördeg istället då den är lite omständigare att göra. 



1 rulle färdig smördeg, jag använde ICAs färska.

5-6 msk Lemon Curd


Vaniljfyllning
115 g Philadelphia Naturell
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skalet av ½ citron

Pensling
ägg + lite vatten 

Glasyr
1 dl florsocker
1 krm vaniljsocker
ca 2 tsk mjölk 
lite citronskal till garnering (valfritt)


Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft. 
Blanda ihop ingredienserna till vaniljfyllningen. 
Rulla ut wienerdegen, måtta ut var fyllningen ska ligga och sporra remsor enligt bilden längre ner. 
Bred på vaniljfyllning och klicka ut lemon curd och fördela denna jämt över vaniljfyllningen. 
Vik in kanterna på längden enligt bilden. Vik ihop längden med remsorna växelvis mot mitten, klipp bort deg som blir i vägen. Se till att vika upp degflikarna ordentligt så att det inte blir kvar glipor nertill mot plåten så att fyllningen kan flyta ut. 

Grädda mitt i ugnen, jag värmde jag körde varmluft 175 grader i ca 30 min. Låt svalna. 
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla över längden, strössla över citronskal om så önskas. 

 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citron&Vanilj Wienerl...

0 Läs mer >>
 
Idag var jag tvungen att prova en idé jag haft på mitt huvud ett tag. Jag har ett recept på Sicilianska mandelkakor med citron som är galet goda tillsammans med Limoncello och vaniljglass, tanken var att göra en kaka med liknande smaker och egenskaper. Jag orkade dock inte fixa med att skålla mandlar och torka och mala dem så det blev en fuskvariant istället med en kladdig citronkaka på vetemjöl. Resultatet blev en halvseg och fudgig kladdkaka med tydlig citronkaraktär och en vaniljsmakande len och fluffig maräng. Påminner mig om Foxkolor som jag brukar blanda med de de vita vaniljkolasnöbollarna man kan köpa på lösvikt. Citron och Vanilj är verkligen en av mina favoriter när det gäller smakkombinationer. Vill man pimpa kakan lite kan man klicka på lite dulce de leche innan marängen spritsas på. Det ska jag göra nästa gång. =) 

Betyg: 4,5 av 5. (Betyg uppdaterades från 3,5 till  4,5 efter att jag kylt ner kladdkakan. Detta gjorde kakan betydligt godare enligt min mening, lite så där god och seg som jag ville ha den från början, måste dock fortfarande prova att baka denna med mandelmjöl i smeten snart) 

Citronkaka
150 g smält smör
2 ägg
2,25 dl strösocker
skal av 2 ekologiska citroner
1½ msk citronsaft
1 krm vaniljsocker
2 1/3 dl vetemjöl
ev lite gul färg (jag använder pulverfärg)

Sätt ugnen på 170 grader.
Smöra en springform på 22 cm. Lägg ner ett runt bakplåtspapper i botten. 
Smält smöret på låg värme. 
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker lätt. Häll ner citronskal och citronsaft. Rör ner mjöl och det smälta smöret. Tillsätt färg om du vill. Häll upp i formen och ställ in mitt i ugnen. Grädda ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Italiensk Maräng
2 äggvitor
33 g strösocker (motsvarar ca 2 msk)
½ tsk vaniljsocker
33 g vatten (motsvarar ca 2 msk)
100 g strösocker (motsvarar 1 dl och 1 msk)

Vispa äggvitorna och 33 g socker fast. Tillsätt vaniljsocker.
Koka upp vattnet med 100 g socker till 121 grader. 
Häll sirapen över marängsmeten i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Vispa tills allt är slut och en liten stund till så att allt blandas väl. Häll upp smeten på en sprits och sprits över kakan och sätt in i ugnen på 225 grader i några minuter tills marängen fått fin färg. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 På denna bild är kladdkakan fortfarande lite ljummen. Kakan smakar mycket godare om den får vila i kylskåp en stund innan servering. 



Dagen efter har kakan mognat och smakar mer av citron, den blir även mycket godare att äta kall.  På bilden ser kakan ganska gräddad ut, men när man äter den smälter den i munnen och blir härligt fudgig. 



Klicka på bilden för fler citronrecept

 

Lemon Meringue-Kladdk...

0 Läs mer >>
                                
 
 
Fortsätter att experimentera med marshmallows... 

Kick, eller Käck som de tidigare hette har alltid varit några bland mina favoritgodisar. Här i en god kombination med citron och gratinerade marshmallows. Gott som godis! Resultatet blev mycket bättre med minimarshmallows än med de större som blev för svåra att tugga igenom.
Se annat recept som jag provade: http://marydane.blogg.se/2012/april/marshmallowgratinerad-brownie-pa-cookiebotten.html

16 st

90 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
2,75 dl mjöl
2 tsk citronskal
4 tsk citronsaft
½ tsk bakpulver
½ krm salt

13-16 kick (de små, som man kan köpa i lösvikt, eller motsvarande mängd av de större)
en påse minimarshmallows



Sätt ugnen på 250 grader.
Dela varje kick-godis i 5 delar. 
Smöra 16 aluminiumformar.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör i resterande ingredienser utom Kick-godisarna.
Fyll smeten i en fryspåse. Klipp upp toppen och fyll varje form till hälften. Strö över ca 4 småbitar av Kick-godiset.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut ur ugnen. Sätt ugnen på grill och öka värmen till 250. 
Strö över marshmallows och ställ in. Ta ut när marshmallowsen har blivit gyllenbruna. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citron- och Kickmuffi...

1 Läs mer >>
 
 
Gjorde en tårtvariant av min dotters goda hallonmuffins, men tillsatte lite citronskal i smeten också. Fyllningen består av en krämig Philadelphiafrosting och hallonen tillsätts i tårtbotten som är ganska annorlunda. Jag var denna gång ute efter en ganska mastig botten, likt sockerkaksbotten, men när man tillsätter smör i en tårtbotten stelnar den i kylt tillstånd och detta gör att tårtan kan uppfattas som torr. Genom att använda olja och ganska mycket mjöl i smeten åstadkommer man en mastigare men ändå saftig botten. Sockermängden är även ganska låg i detta recepet, vilket är bra då frostingen är ganska söt. Jag föredrar lite kompaktare tårtor framför fluffiga gräddtårtor, men alla gillar olika. Denna kaksmet var helt osannolikt god upptäckte jag, så jag kommer snart att göra en kladdkakevariant av denna. Jag gjorde min tårta i en liten springform på 15 cm, man kan så klart göra tårtan i en större form och färre lager. 
 
 
HallonCitronKaka
2,4 dl frysta hallon 
ca ½ dl socker

3½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat 
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 stor citron
½ tsk dessertolja med citronsmak (valfritt)
1,3 dl grekisk yogurt 10%
0,9 dl matolja eller annan neutral olja
1 ägg
 
Ta fram 2,4 dl hallon, häll på ½ dl socker och låt stå och tina en stund. 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Rör ihop alla torra ingredienser.
Blanda yogurt, olja samt ägg och rör sedan ner de torra ingredienserna samt de halvtinade hallonen. 
Smeten blir ganska trög. Rör sist ner de sockrade hallon, rör inte för mkt om du vill att kakan fortfarande blir ljus. Häll i en smord och mjölad springform. Min kaka var ganska hög och tog 1 h 15 min att grädda, lade på lite folie på slutet. Känn med sticka så vet du när din kaka är klar. 


Philadelphiafyllning

3,5-4 dl florsocker 
1 tsk vaniljpulver
4 msk ljummet smör
300 g Philadelphia

Citron och Hallon till dekoration
 
Vispa ihop (med elvisp) det ljumma smöret med lite florsocker samt vaniljen, tillsätt lite Philadelphia och lite florsocker och vispa. Fortsätt att tillsätta lite Philadelphia i taget tills allt är slut. Ställ fyllningen att vila i kylen. 

Dela kakan i 4 delar när den svalnat helt. Bred ett lager kräm på varje lager och toppa med ett lager kräm. Ställ tårtan att vila i kyl till nästa dag. Dekorera tårtan innan servering. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 Denna tårta åt jag med min syster när hon kom på besök igår, hon hade även med sig en smarrig kladdkaka. Längst fram på bilden syns även Mini Caramel Cheesecakes
 
 
Gillar du denna tårta kanske du även gillar denna underbara Rulltårta med Philadelphiafyllning, jordgubbar och Dulce de Leche. Klicka på bilden för att komma till recepet. 



HallonCitrontårta

0 Läs mer >>
 
För typ 15 år sedan fick jag smaka en HallonMarängtårta på jobbet som var köpt på Coop och jag blev för första gången imponerad av en köpetårta. Den bestod av sockerkaksbotten, vit chokladmousse och en spritsad marängkräm ovanpå och massor av färska hallon på toppen. Jag blev helt såld på tårtan och jag provade att baka denna tårta 2 gånger, ena gången blev marängkrämen bra enligt mig och andra gången blev den glansig och ful. Jag har efter det provat upprepade gånger att göra marängkräm till olika tårtor, med olika tekniker och aldrig lyckats åtstadkomma den där goda marängkrämen som stelnade till på ytan efter en stund och blev lite crunchfrasig på toppen och inuti var krämen mjuk. Fraset på ytan gjorde att krämen verkligen smakade maräng. Jag har letat och letat på nätet för att få tips, men så igår när jag letade efter ett block att skriva på...så hittar jag mina gamla anteckningar! Gissa om jag blev glad. Så idag bakade jag en citronkladdkaka med vit choklad och mycket citronsmak och hade i lite frysta hallon för att få lite syra i kakan som sedan toppades med den söta marängkrämen. Denna kaka påminde faktiskt väldigt mycket om den HallonMarängtårta jag åt på jobbet, fast mycket godare så klart eftersom jag har gjort den med prima råvaror. 


CitronHallonKaka
100 g smält smör
150 g vit choklad i bitar 

2 dl strösocker
2 ägg

finrivet skal av 2 ekologiska citroner
½ tsk Zeta citronolja (valfritt)

0,75 dl yogurt
1,3 msk citronsaft
2,75 dl vetemjöl

ca 1½ dl frysta hallon

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra och mjöla en 22 cm springform. 
Smält smöret på svag värme, tillsätt den hackade chokladen och rör tills allt löst sig. Låt svalna. 
Vispa ägg och socker pösigt i en större bunke. 
Tillsätt smörchokladen samt alla övriga ingredienser utom hallonen i äggvispet. 
Häll upp smeten i formen och toppa med hallonen. Ställ in mitt i ugnen. Om man gör i små mazarinformar, gräddas de ca 22 minuter om de ska vara saftiga, men inte kladdiga, kortare tid om man vill ha dem mer som en kladdkaka. Gräddningstiden varierar beroende på storlek på form och ugn. Känn med en sticka någon cm från kanten, när den kommer ut utan kladd är den klar, den kan gärna vara lite kladdig i mitten fortfarande. 

Marängtopping
2 äggvitor
2,5 dl strösocker 
en knapp tsk citronsaft
1 krm vaniljsocker av bra kvalitet


Lägg ingredienserna till marängen i en skål över sjudande vattenbad och rör tills sockerkristallerna löst sig och temperaturen är 65 grader. Vispa upp och fortsätt att vispa tills smeten är 35 grader och tills kärmen är tjock. (Det här tar ett par minuter) Prova att dra upp visparna ut smeten. Marängen på vispen ska inte hasa ner. Spritsa krämen på kakan och bränn med gasolbrännare eller under grillelement i ugnen. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De små kladdkakorna kom ut ur ugnen så här och jag hade lite kul åt dem, då jag tyckte att de såg ut som små smileygubbar.  
 
 
 
 
 
 
 
 Det passar bäst att spritsa platta rosor på kakan, jag använde Wilton 1M tyll och man börjar att spritsa mitten på rosen och sedan runt och utåt. Denna kaka fick följa med till svärmor som jag tror blev glad. 
 
Marängkrämen är glansig i början, men torka på ytan. Här är samma tyll använd. 
 
Ställer man in kakorna på hög värme i ugnen i 1 minut torkar de till snabbt på ytan och blir frasiga. 
 
 
 
 
  
 
 
Den här kakan gjordes i en 19 cm springform och jag fick även ut 5 små kakor, det går lika bra att göra kakan i en 22 cm form direkt. 


Här finns ett liknande recept på en citronkladdkaka med en italiensk maräng istället. Marängen på denna kaka blev fluffigare och mjuk på ytan. 

Lemon Meringue-Kladdkaka

 

Vit CitronKladdkaka m...

0 Läs mer >>
Idag var vädret inte så skojigt, så jag passade på att baka lite bullar. Som vanligt kan jag inte bestämma mig och vill testa flera saker så jag gjorde grunddeg för Stollen enligt mitt recept med smaksättning av citronskal och vaniljsocker och gjorde sedan 2 sorters bullar. Stollenbullar och Citronkrämsbullar. Stollen är en tysk julkaka gjord på en mäktig vetedeg som kryddas på olika sätt, tex med muskotnöt, kanel, kardemumma, kanderade citrusskal och ofta innehåller den romrussin och ibland även marsipan. Jag smaksätter dock mina Stollen på mitt eget sätt med citronskal, vanilj, hackade mandlar och romrussin och fyller med vaniljmarsipan. Det blir så himla gott! Stollenbullarna är gjorda med samma ingredienser och de blir så lyxiga och nästan ännu godare än själva stollen.

Citronbullarna är smaksatta med florsocker, smör och citronskal. Genom att göra en grundfyllning och dela den i 2, kan man smaksätta fyllningarna olika. 
Båda bullarna var lika goda enligt sambon. Jag kan dock inte bestämma mig vilken jag gillade bäst =) men båda bullarna får absolut toppbetyg. Helt osannolikt goda! 

Betyg: 5 + (av 5 möjliga)


Saftig Stollendeg a la Maria

50 g jäst
4 dl mjölk
3/4 tsk salt
3/4 dl socker
2 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
fint rivet skal av 1 citron
2 ägg
½ msk bakpulver
ca 10-11 dl vetemjöl

Värm mjölken med salt, socker och vaniljsocker till 37 grader eller 40 om torrjäst används. Blanda med jästen och häll ner 3 dl av mjölet och vispa ihop. Lägg en handduk eller ett lock över. OBS! Jäser upp mkt. Låt vila 20-30 min. 

Vispa upp smöret och  tillsätt tillsammans med uppvispade ägg. Rör ihop mjöl med bakpulver och tillsätt nästan allt. Arbeta in resten och ta mer mjöl om det behövs. Arbeta degen minst 10 minuter tills den blir smidig. Låt jäsa 40-60 min. 

 
GrundFyllning: 
2,5 florsocker
160 g smör rumsvarmt

Rör ihop smör och florsocker (Ta ut ca 1/3 av fyllningen om du vill göra 1/3 av bullarna med citronsmak. 

Tillägg Stollen bullar: 
ca 200-250 g riven mandelmassa
ca ½ dl korinter som fått dra i Rom i någon dag


Tillägg Citronbullar: 
ca 2 msk extra florsocker
rivet skal av ½ citron
någon tsk citronsaft
lite gul färg (jag använder pulverfärg) 

Pensling & Topping: 
1 ägg + ½ tsk vatten och en liten nypa salt

ca 75 g flagad mandel till stollenbullarna
ca 3 dl florsocker + vatten och lite vaniljsocker (Tips! Till Citronbullarna är det jättegott att blanda florsockret med Philadelphia istället för vatten)
 
Jag delade min deg i 1/3 + 2/3. 

Stollen bullar:
Kavla ut 2/3 degbiten rektangulärt. 
Bred på smörfyllningen. Stö ut korinter och riv på mandelmassan.

Citronbullar: 
Kavla ut 1/3 degbiten rektangulärt. 
Bred på citronsmörkrämen

Rulla ihop till bullar och ställ i stora breda bullformar. Täck med hadduk och låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Strö på flagad mandel på stollenbullarna. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in bullarna i mitten av ugnen när de jäst klart, sänk värmen till 200 och grädda färdigt. Höj till 225 igen och sänk när nästa plåt ställes in i ugnen. Låt bullarna svalna. 
 
Rör ihop florsockerglasyr och glasera bullarna. Låt torka en stund, fika direkt eller frys in bullarna. 

Tips! Prova att strö ut lite krossat flingsalt på toppen av stollenbullarna när de tagits ur ugnen. Detta ger en extra dimension åt smakerna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dessa bullar passar bäst med en kopp te, då det är milda och fräsha smaker. I vanliga fall brukar jag dock föredra kaffe till bakverk, men rekommenderar te i detta fall. Det är lite kul att se hur samma deg beter sig med olika bullformar. Föredrar nog den främre formen då den är lättare att äta. 
 

Stollenbullar och Cit...

0 Läs mer >>
 
 
Lemon Curd är underbart fräsch och god och perfekt att bryta av söta kakor och tårtor med eller varför inte cheesecake. Urgott att ha till nybakta Scones också. Det måste jag baka nu när jag fixat Lemon Curd! Detta är mitt favoritrecept. 


Lemon Curd

1 äggula
2 ägg
1½ dl strösocker
0,8 dl saft av citron, blir ca 1½ citron
skal av 1 citron

+75 g smör 
ev. lite färg, jag använde pulverfärg

Blanda ägg, socker, saft av citron och citronskal i en värmetålig ganska stor skål. Sätt över en katrull med sjudande vatten. Vispa kontinuerligt och tills du får en lite luftig och ganska tjock kräm. Det tar ganska lång tid. Passa krämen noga och speciellt i botten så att ägget inte koagulerar ojämt. 
När krämen blivit tjock, ta bort från värmen och klicka i smöret, rör runt tills allt smör blandats ordentligt. Häll upp på en ren burk och förvara i kylskåp. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lemon Curd

0 Läs mer >>
               
God och krämig grönsaksgratäng. Passar fint med något salt, tex falukorv eller knaperstekt bacon. Här serverad med ICA vinmarinerade kassler, som är min favorit, mör, saftig och köttig. 
 
 
 ca 4-6 portioner
 
1 mellanstort broccolihuvud
1 litet bromkålshuvud (samma mängd som broccolin)
1 knippe sparris
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mellangrädde
2,5 dl mjölk
salt
vitpeppar
lite riven muskot
lite prästost
smör
eventuellt någon ört till dekoration, jag tog lite av min basilika

Kassler, ca 1 cm tjocka skivor
ljus sirap
smör till stekning
rosmarin

annan grönsak, tex romanticatomater

 
Rensa grönsakerna och dela i mindre bitar. Koka dem var för sig i lättsaltat vatten. Grönsakerna ska vara halvmjuka med lite spänst kvar, speciellt sparrisen. Spola av grönsakerna med kallt  vatten. 
 
Smält smör i en kastrull. Häll ner mjölet och rör om. Ta bort från värmen och tillsätt lite mjölk och rör till en slät smet. Häll på resten av mjölken och grädden och smaksätt med kryddor. Koka upp såsen så den blir tjock. 
 
Häll grönsakerna i en smord ugnssäker form. Häll på såsen och tryck ner grönsakerna som sticket upp.Toppa med lite ost. 
 
Tillaga i ca 20 min i 200 grader. 

Stek under tiden kasslerbitarna i en gjutjärngryta på hög värme. Jag ringlar en skvätt sirap över bitarna och rör runt i pannan för att få en fin yta. Krossa över rosmarin när du vänt bitarna och stek andra sidan och vänd någon extra gång per sida. 
 
 
 
 

Krämig grönsaksgratän...

0 Läs mer >>
Det har blivit lite mycket italienskt på sistone, kan väl erkänna att jag fått en smärre mani på att baka det jag provade på Sicilien när jag var på semester. Här kommer ett recept på mjukasega Mandelkakor, eller Marsipankakor skulle man också kunna kalla dem. Kakorna ser torra och tråkiga ut på utsidan, men inuti väntar en mjuk mandelfyllning. Dessa kakor är både gluten och laktosfria, dock inte sockerfria =) 
Citronvarianten smakar gudomligt, om man gillar citron


400 g mandelmjöl
300 g florsocker
3 äggvitor

någon droppe mandelessens (om du tar bittermandel, ta en pytteliten droppe)
+ valfri smaksättning, tex rivet citron eller apelsinskal, pistageessens eller annat
pulverfärg (valfritt)

Jag mal mitt mandelmjöl i en kaffekvarn. Jag brukar skålla mandlarna dagen innan så de hinner torka lite. Eller så micrar jag mandlarna på låg effekt i flera minuter och låter dem svalna innan jag mal dem i omgångar i min kaffekvarn. Om man lägger in mandlarna i frysen en stund innan, blir de även hårdare och det blir inte kladdigt i kvarnen. 

Blanda mandelmjöl med florsocker, rör ner äggvitorna. Dela eventuellt upp smeten i olika skålar om olika smaksättning och färg ska användas. Det går även bra att göra dem neutrala och utan färg, men en gnutta mandelessens i är gott, då mandel i sig inte smakar så mycket. 

Ställ smeten i kylen ca en timme. Rulla ut korvar i florsocker och skär i bitar. Rulla varje bit i florsocker och platta till något. Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, beroende på storlek på kakorna. Kakorna är klara när man kan ta upp dem och de känns lite lätta. Jag tror att jag tog bort mina någon minut för tidigt, tog ut dem efter 14 min.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dessa kakor är jättegoda att servera med glass och färsk frukt och lite likör som ringlas över glassen. Se förslag genom att klicka på bilden nedan

 
Kakorna var också jättegoda att äta med lite Philadelphia och Lemon Curd som blev en nödlösning en dag när jag tänkte göra min glassdessert här ovan, men saknade vaniljglass. 

 Detta kan vara en trevlig variant på scones till ett Afternoon Tea.  
 

Sicilianska Mandelkak...

0 Läs mer >>
 
Mina föräldrar brukar göra pizza ganska ofta, det blir panpizzevarianten och bakad på italiensk manér. Jag har gjort pizza hemma ett fåtal gånger med olika resultat. Jag har oftast inte blivit nöjd med degen som jag tycker har blivit för tjock och ibland har jag fått botten för hård eller för ofrasig mm. Igår gav jag mig på ett nytt försök efter många år och lite visare av erfarenhet än tidigare samt påläst på flera håll.
 
Denna gång provade jag ett nytt mjöl med hög proteinhalt. Degen fick jäsa långsamt som på pizzerior och jag använde mindre jäst. Metoden för utbakning hämtade jag ifrån ICAs Bufférecept på Pizzadeg Romana 

Jag provade sedan 2 olika gräddningsprinciper och gjorde tillsammans med våra gäster en utvärdering. Första metoden gick ut på att förvärma bakplåten på mycket hög värme och sedan lägga över pizzan som bakats ut på ett bakplåtspapper och grädda långt ner i ugnen. Resultatet blev en botten som fick en knaprig och helt tät skorpa undertill. 

Andra metoden gick ut på att olja in plåtarna, baka ut pizzan, lägga på fyllning utan förgräddning, grädda långt ner i ugnen på endast undervärme. Denna pizza blev mycket bättre enligt alla. Den fick en väldigt frasig/krispig och delikat botten. Denna pizzabotten blev precis så som jag ville ha den, ganska tunn, krispig botten med en mjuk deg och med en god smak (utan jästsmak!)

Vi har i efterhand även provat att förgrädda pizzabotten med tomatsåsen mitt i ugnen och sedan gräddat klart pizzan med påläggen mitt i ugnen, denna metod fungerade också bra. Kan inte riktigt bestämma mig vilken som blev bäst, men om degen är tjock rekommenderas förgräddning, har du knådat ut degen väldigt tunnt behövs inte förgräddning. 
 
Receptet ger 3 pizzor på medelstor plåt

Pizzadeg DAG 1

30 g färsk jäst 
5 dl kallt vatten
2½ msk olivolja
½ tsk socker
½ tsk honung
3/4 tsk salt 
vetemjöl av god kvalitet, tex Vetemjöl Special (jag använde Tipo 00 från Ramlösa kvarn) Måttar ej mjölet, känner mig fram. Riktmått: ca 680 g

Lös upp jästen i en mindre del av vattnet i en väl rymlig bunke. Tillsätt resten av vattnet, hälften av oljan, socker, honung och salt. Rör tills allt löst sig. Tillsätt sedan hälften av mjölet och arbeta in det väl. Tillsätt mer mjöl, men spara en liten del så att du kan känna dig fram om det behövs. (Degen ska vara kladdig och ganska lös) Tillsätt samtidigt resterande olja. Arbeta degen i några minuter. Degen kommer vara ganska klistrig, det är normalt, tillsätt inte mer mjöl för att degen inte ska klibba. 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Vik den över sig själv. Låt jäsa 5 minuter på bordet. Upprepa ytterligare två gånger tills du får en slät och rund degboll. 
Lägg degen i en bunke och täck med plastfolie. Ställ i kylen minst 12 timmar. 


Tomatsås DAG 1
Tomatsåsen kan med fördel göras dagen innan, så att smakerna hinner sätta sig samt att såsen är kall när den ska bredas på degen. 

1 burk finkrossade tomater (gärna Mutti)
1 msk tomatpuré (jag använde Muttis)
1 vitlöksklyfta
olivolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 msk färsk basilika, finhackad
oregano efter eget tycke ½ - 1 msk
maizenaredning

Fräs vitlöken på medelvärme i lite olivolja i en medelstor kastrull. Tillsätt alla ingredienser utom redningen. Låt småputtra på svag värme i några minuter. Tillsätt maizenaredning, låt puttra ihop någon minut, låt svalna och ställ kallt. 

 
Min favoritfyllning ("Vegetarisk med Skinka")
Min favorit på pizzeran har blivit Vegetarisk pizza med extra skinka. Jag gillar kronärtskocka och de grönsaker som är på pizzan, men utan skinkan kändes pizzan tam, så det fick bli lite skinka. Jag trodde att man skulle höja på ögonbrynen åt denna variant, men ingen pizzabagare har reagerat =) De är nog vana med diverse konstigheter. 

ca 300 g kokt skinka av god kvalitet, skuren i bitar
ca 2 dl svarta urkärnade oliver, hela
2 små lökar, gul eller röd
2 grillade paprikor, strimlade (jag använder Fontanas som är supergoda), går även bra med färsk paprika
ca 150 g färska champinjoner, skivade eller burkchampinjoner
1-2 burkar kronärtskockshjärtan
ca 500-550 g riven ost (gärna 50 % mozzarella och resten hushållsost, Wernerssons PizzaMix rekommenderas inte!)
oregano
 
+ lite mjöl till utbakning
+ olja till plåtarna
+ bearnaisesås till servering

DAG 2:
Ta ut bunken och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°C. När ugnen är varm, ändra till bara undervärme. 
Olja in 3 plåtar med matolja. (ett tunnt lager räcker)
Lägg degen på mjölat bakbord. Dela i 3 lika stora delar.

Kavla ut degen till en ca 30 x 40 cm stor platta. Degen kommer att vara ganska seg om du använt proteinrikt mjöl. Degen kan då stretchas genom lyfta degen och låta den hänga, stretcha försiktigt kanterna på degen om de är tjocka. 
Lägg degen på den oljade plåten. Pressa ut degen ytterligare så att den blir hyfsat jämn. Det gör inget om kanterna är lite tjockare. Bred på 1/3 av tomatsåsen. Lägg sedan på skinka, ost, och toppa med resterande grönsaker på toppen.  

Sätt in plåten näst längst ner i ugnen. Grädda tills osten smält och botten fått en svag gyllene färg. Toppa med extra Oregano när pizzan tas ut och klicka små cm-stora klickar av Bearnaisesås lite här och där. 

Pizzasallad (görs med fördel dagen innan)
en bit Vitål
matolja
vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

Strimla salladen, skölj och droppa av ordentligt. Blanda i matolja, vinäger, salt och peppar, rör om och låt stå till nästa dag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Denna pizza är gjord med tomat, tonfisk på burk(i olja), röd lök, svarta oliver och ost. 
 
 
 
 Pizzasalladen är enkel att göra och görs med fördel dagen innan, så smakar den som på pizzerian. 
 

Frasig Hemmapizza