0 Läs mer >>

                               


Min jobbkollega Signe berättade om att hon ätit en jättegod muffins på Muffin Bakery. Det var en muffins med cheesecakefyllning och blåbär som var varvade om varandra. Jag testbakar här med improviserat recept. Hade tyvärr inga blåbär hemma så det fick bli hallon istället.
Muffinsarna blev väldigt saftiga och goda, låt dem gärna vila i kylskåp över natten och tag fram någon timme innan de ska ätas. Smakerna sätter sig lite bättre om de får vila. 


Kanske även kunde bli lyxigt med lite smuldegssmulor på toppen. Receptet ger 12 muffins av normalt storlek eller 8 st stora. 

Så här gjorde jag:

Muffins:
75 g smält smör
2,5 dl socker
2 ägg
2,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk citronsaft

Cheesefyllning:
200 g Philadelphia
0,75 dl socker (ökar denna mängd nästa gång)
1 litet ägg
2 tsk vaniljsocker

+ ca 2 dl frysta hallon
1 tsk socker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver samt vaniljsocker. Tillsätt detta samt det smälta smöret. Häll upp smeten i en 2-literspåse.

Mosa osten lätt. Tillsätt ägget, sockret och vaniljsockret. Vispa tills smeten är jämn. Häll upp en en 1-literspåse.

Häll lite sockerkakssmet i botten på muffinsformen. Lägg på några hallon, 3-4 st. Häll en klick Cheesefyllning. Upprepa detta 2-3 ggr tills smeten täcker 2/3 av formen ca. Grädda i 200 grader i ca 15-17 minuter. 
                             

 
                              
 
                                        

               
 
 
                              
   

Hallon och Cheesecake...

0 Läs mer >>
                              

BLT står för Bacon, Lettuce, Tomato. Det är ganska vanligt att man fyller med kycklingfilé också. Denna toast åt jag första gången på O'Learys. De serverade toasten tillsammans med pommes frites.

Räcker till 14-15 st toast som på bilden, dvs halvor


Dressing:
2 dl Creme Fraiche
en knapp dl Mayonäs
1-2 tsk Senap, jag tog hälften Dijonsenap och hälften vanligt

Toastingredienser:
6-7 isbergsalladblad
4-5 tomater
2 paket bacon
1 Orginalrost, det går åt ca 800 g
800 g kycklingfilé

smör att steka i
Santa Maria American Barbeque Spice
Santa Maria Chili Powder

Ta loss salladsblad och skölj. Skölj tomaterna och skär i tunna skivor. Blanda iordning dressingen.

Sätt ugnen på 225 grader + varmluft om du har en sådan ugn. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt. Lägg på baconen. Stek och vänd bitarna efter en stund. Ta eventuellt bort bacon som blir klara tidigare. Fortsätt att steka tills alla är klara.

Halvera kycklingfiléerna. Stek i smör i ganska hög värme. Krydda med American BBQ Spice och Chilipowder. Stek tills de nästan är klara. Lägg över filéerna på en plåt. Stek färdigt i ugnsvärme på 250 grader. Låt svalna en stund och skiva sedan upp köttet på tvären.

Rosta bröden. Låt gärna en annan person ta hand om brödrostningen medan du börjar förbereda smörgåsarna.

Bred dressing på 3 smörgåsar. Peppra med lite svartpeppar. Lägg på sallad, tomat, kyckling och några baconbitar på första smörgåsen. Lägg på en till med dressingen nedåt. Bred sedan dressing på andra sidan. Lägg på en ny omgång med bacon, kyckling, tomat och sallad. Lägg på sista skivan. Tryck till och skär smörgåsen på tvären. Fortsätt med resterande smörgåsar. Servera direkt! 

Förslag på tillbehör: Gurkstavar, tunna potatischips och rädisor.
 
 

                       
 
     

Chicken BLT

0 Läs mer >>
                              

En arbetskollega brukar ibland tipsa om smarriga recept på bloggar från USA. Häromdagen visade hon mig en bild på en brownie som var gräddad på en typ av digestivebotten. Den hade sedan toppats med marshmallows och gratinerats. Hon bad mig baka och ta med till jobbet. Jag testbakade först en liten sats som jag inte blev helt nöjd med. Min kakbotten blev något smulig. Marshmallowsen stelnar dessutom vid rumstemperatur, vilket även gör det mycket svårt att bita igenom toppingen när kakan är kall. För att råda bot på det micrade jag bitarna i några sekunder. Mitt betyg blev inte så bra, men kollegorna var nog nöjda ändå. Lägger upp receptet mest som en kul grej.


Jag gillar dock amerikanska idéerna där man kombinerar massa godsaker, så det blir nog lite mer sånt framöver.

Obs! Vid gratineringen måste man använda en form som tål grill.


Botten: 

150 g blandade kex, jag tog hälften Digestive och andra hälften mördegskakor, typ Brago
75 g smält smör
ca 50 g finhackade valnötter
1 msk socker
1 msk kakao
ca 1 tsk pancakesyrap

Mosa kexen fint. Tillsätt resten av ingredienserna. Ta fram en form på ca 18x25 cm. Smöra formen väldigt lätt med några smörränder. (för att hålla pappret på plats)Klipp till ett bakplåtspapper så att det täcker kanter och botten. Klipp ett snitt rakt in i varje hörn så är det lättare att trycka ut pappret i formen. Tryck ut kaksmulorna i formen. Tryck till ordentligt, annars kommer botten att smula.

Grädda i mitten av ugnen i 200 g i ca 7 minuter.

Browniesmet: 

100 g margarin eller smör
100 g ICA Mörk Block
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vanillinsocker
½ krm salt
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

+ 1 paket marshmallows, ICA-handlarnas var inte bra =(


Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Smält matfettet i en kastrull, eller i en skål i mikrovågsugn på full effekt (max 800 W) i ca 1 minut. Bryt chokladen i bitar och blanda ner i det smälta matfettet. Rör om tills chokladen smält.

Vispa ägg, socker, vanillinsocker och salt poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner vetemjöl och bakpulver, matfetts- och chokladblandningen i äggsmeten och blanda samman. Häll smeten på kakbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.


Ta ut kakan och lägg på marshmallows över hela brownien. Gratinera under grill gärna med varmluft i 250 g i ca 30 sekunder eller tills marshmallowsarna har fått en fin färg. Servera ljummen.



                             


                             


                               

Marshmallowgratinerad...

0 Läs mer >>
                             

Detta recept är inte mitt eget, utan jag testlagade ett recept från ICA. Tycker nog att man kunde haft lite mer gelatin i Panna Cottan som blev lite mer som en fast creme. Receptet räcker till 3 portioner enligt mig. 4 enligt ICA.

1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
 eller 1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad

2 dl vispgrädde
2 msk mjölk


Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.

Häll upp blandningen i portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.

Servera med tex hallon. Här har jag använt frysta hallon som tinat och sockrat eller passionsfrukt som jag blandat med florsocker.  

                             


                              

Vit choklad-Panna Cot...

0 Läs mer >>
                              

Gjorde dessa små cheesecakes när syrran kom förbi... receptet ger 2 st minicheesecakes.


Botten:

3 digestivekex
2 msk valnötter, finhackade
ca 40 g smält smör
1 tsk socker
pyttelite kanel


Fyllning 1:

1 litet syrligt äpple
smör att steka i
1-2 tsk socker
eventuellt lite kanel

Fyllning 2:

100 g Philadelphia
½ ägg (släng bort halva)
knapt 1/3 dl socker
1 tsk vaniljsocker


Skala äpplena. Kärna ur och hacka i mindre tärningar. Fräs upp smör i en kastrull. Tillsätt äppelbitarna och lite socker samt eventuellt lite kanel. Fräs under ca 5 min. Låt svalna.

Mosa digestivekexen fint. Tillsätt resten av ingredienserna. Tryck ut lagom mycket smulor i botten på varje form (spara till toppingen). Förgrädda i ca 5 min i 200 grader. Sänk ungsvärmen till 175 grader.

Mosa osten, tillsätt sedan ägget och sockersorterna. Klicka i  en full matsked ostfyllning i formen. Lägg sedan på äpplena och därefter en ny omgång ostfyllning. Toppa till sist med kaksmulor.  

Grädda i ca 20 min.

Mums!


                              

Äppelcheesecakes för ...

0 Läs mer >>
                             

Emelie bakade dessa små cheesecakes med viss hjälp av mig. Nästa gång kanske man blir överraskad med fika  ;-) Dessa små formar passar bra att ta med när man går på besök hos någon. Vi tog med några till jobbet en helg. Receptet räcker till 4 minicheesecakes.

4 digestivekex
25 g smör

200 g Philadelphiaost
0,8 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

7-8 mellanstora jordgubbar
socker
röd vinbärsgelé

Skär jordgubbarna i skivor och sockra dem. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Krossa digestivekex fint och till sätt det svalnade smöret. Tryck ut digestivesmulorna i 4 st Ramekinformar. Förgrädda i 5 min 175 grader.

Mosa Philadelphiaosten. Rör ihop ägget med sockersorterna, vispa inte! Annars blir fyllningen fluffig istället för slät. Tillsätt osten och vispa till en jämn smet. Häll smeten över formarna och grädda vidare i mitten av ugnen i ca 15 min. Cheesecake:sen ska vara lätt fladdriga men inte rinniga, liknande en fast brylépudding. Låt dem svalna och toppa med de skivade jordgubbarna.

Smält gelén och tillsätt lite socker. Ös  detta över jordgubbarna. Låt svalna helt i några timmar innan de serveras.

På bilderna har vi inte använt gelé utan jag kokade snabbt upp jordgubbarna med 1 tsk potatismjöl och lite sockerlag. 

                             



                              



Små jordgubbscheeseca...