Pannbiffar med lök

Vi har i familjen försökt att hitta en struktur kring matlagingen här hemma. Eftersom barnen börjar bli stora behöver de lära sig att ta mer ansvar. Den första metoden vi provade gick ut på barnen varannan vecka skulle laga mat en dag i veckan. Ena veckan skulle Emelie laga mat, andra veckan Andreas. Maten fick de själva bestämma och jag hjälpte till att planera matinköpen och komma med idéer.  Eftersom inga specifika dagar var bestämda slutade det oftast med att allt rann ut i sanden och det blev inte mycket matlagning av från barnens håll. Vi bestämde oss efter en tid för att utvärdera en ny metod. Den går ut på att alla i familjen mån-tors lagar mat varsin dag. På söndag eller måndag bestämmer vi vem som har vilken dag. Får man förhinder senare, byter man dag med någon. Var och en planerar sin egen maträtt och senast dagen innan får man skicka en inhandlinglista så handlar jag på vägen hem från jobbet så att råvarorna finns hemma när man ska laga middagen. Om beställningen inte är utförd i tid ansvarar man själv för att införskaffa varorna. (swishar barnen för utlägg). Denna metod har börjat fungera väldigt bra. Dottern gillar att experimentera med nya recept och sonen lagar gärna sådant som han känner sig trygg med, tex mammas recept här på bloggen. Så idag blev det dessa pannbiffar. Han var själv lite missnöjd med storleken på biffarna, men alla andra tyckte att de var riktigt lyxiga, höga, fina och saftiga, så han fick högsta betyg av alla. Så himla stolt över mina älsklingar. <3 <3 


receptet ger ca 8 pannbiffar, dvs till 4 personer

1 gul lök
lite salt
1 tsk socker
+ 1 dl vatten (tillsätts på slutet)

500 g nötfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
2 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 msk torkat lökgranulat eller ½ liten riven gul lök
½ tsk salt
½ tsk Red Hot Chili flakes

smör till stekning

Häll upp ströbröd, kryddorna (+ ev riven lök) och vattnet i en skål. Låt stå och dra i 15 minuter.

Skala och skiva löken. Stek lökskivorna på ganska hög värme. Tillsätt sockret och rör om hela tiden. När löken fått lite lätt gyllene färg, salta den och lägg åt sidan. 

Blanda köttfärsen med ägget och ströbrödsmassan. Forma till pannbiffar. Stek i smör på medelhög värme i en telefonpanna. Tar du en gjutjärnspanna går biffarna sönder väldigt lätt och blir inte alls lika fina. Vänd pannbiffarna och stek 2 ggr på varje sida minst. Tillsätt mer smör under stekningen när det behövs. Krydda på med lite svartpeppar mot slutet.

När de sista biffarna är stekta, ta upp dem och lägg upp på ett serveringsfat. Häll sedan ner löken i pannan igen och höj värmen till högsta. Tillsätt 1 dl vatten och rör tills allt vatten dunstat bort. Lägg sedan löken över biffarna. 

Servera med kokt potatis, sås och lingonsylt + eventuellt ättiksgurka och en råkostsallad. 

 
 
 
                               

Lax Panang

 
Ibland måste man slänga ihop något snabbt till middag. Idag blev det en Lax Panang med ris. Enkelt och gott. En maträtt som barnen kan slänga ihop också. 


4 laxfiléer
1 påse Santa Maria Panang Red Curry
1 spetspaprika
½ burk minimajs
1 burk kokosmjölk
smör till stekning
maizenaredning

+ jasminris 

Sallad
½ burk böngroddar
lika mkt strimlad vitkål
1 tomat
olivolja
champagnevinäger eller annan vinäger
vegeta

Sätt riset på kokning och gör sedan iordning salladen. 

Stek laxfiléerna på hög värme på vardera sida, laxen ska bara få en yta. 
Häll på kryddan, paprikan, minimajsen och kokosmjölken. Låt koka upp och låt puttra på svag värme i några minuter. Kolla om laxen verkar klar, jag sticker ner en gaffel i köttet en stund och känner sedan med läpparna om gaffeln blivit lagom varm. =) Häll på lite redning mot slutet och låt koka upp medan du rör lite lätt mellan laxbitarna. 

 
 
 
Det blev ingen serveringsbild idag, vi var för hungriga =) 


Fläskfilégryta med italienska smaker

Igår slängde jag ihop en fläskfilérätt som jag blev väldigt nöjd med. Goda italienska smaker och med lite härliga färger. Blev ingen serveringbild tyvärr, så denna får duga så länge. 

1 fläskfilé
grillkrydda
svartpeppar
½ zucchini el annan grönsak tex paprika skurna i mindre bitar
Vegeta eller salt
1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta
ca 4 soltorkade tomater, hackade
1 tsk sambal olek
½ dl svarta spanska urkärnade oliver, skivade 
3/4 dl creme fraiche
ca 2 dl mjölk
maizenaredning
smör till stekning


Sätt tillbehör på kokning, pasta eller ris. Vi hade jasminris till, kanske inte känns så italienskt men jag älskar jasminris och vi hade ätit pasta dagen innan, så det passade bättre . 

Putsa fläskfilén och halvera filén på längden och skär därefter i skivor.

Stek zucchinibitarna i smör och krydda med Vegeta eller salt. Häll på löken och pressa på vitlöken lite innan zucchinin är klar, det ska vara lite spänst kvar i zucchinin, tänk även på att denna tillagas på eftervärmen. Ta upp grönsaksröran och lägg åt sidan. 

Stek fläskfilén i 2 omgångar i het panna med en stor klick smör. Ta upp strax innan köttet är tillagat, lägg åt sidan och stek nästa omgång på samma sätt. Häll tillbaka första omgången kött och krydda med grillkrydda och svartpeppar samt rör ner sambal olek. 
 
Häll på oliver och soltorkade tomater samt Creme Fraiche och mjölk och koka upp. Red av med maizenaredning.