0 Läs mer >>


I veckan fick jag smaka lakrits av en kollega. De var ungefär 10 ggr så salta som Djungelvrål, fast mycket mjukare. När jag åt den första blev jag superimponerad. Tackade fint ja till ytterligare en godis. Godiset bestod troligen av en färsk häxvrål i bit som lagts i Salmiaksalt. Flera arbetskollegor bjöds på dessa godisar och alla gillade dem skarpt.

Så jag nallade lite Ammoniumklorid av min Kemist-sambo och fixade lite egna godisar. Sköjde av dem lätt i lite vatten innan jag rullade dem i saltet. De röda godisarna fick en blandning av hälften mortlat socker och hälften Salmiak. Seltan kan alltså regleras efter önskemål. Vill man inte att blandningen fastnar i en tjockt lager får man låta godisarna torka lite innan de rullas i blandningen.

Nästa gång gör jag nog hälften av godisarna med Salmiak/Socker och resten med Citronsyra/Socker.

Jummie!

OBS! Detta är inget godis som man kan äta i massor.

Supersalta Salmiakgodisar

Salmiak, finns att köpa på tex Panduro Hobby eller på olika siter på nätet
samma mängd socker som Salmiak
valfritt godis




Salmiaksspetsat godis

0 Läs mer >>
                           

För många år sedan fick mina föräldrar ett recepthäfte av min faster. Häftet bestod av massa recept innehållande kondenserad sötad mjölk och hon hade tagit med sig det från Argentina. Ett av receptet blev vi alla störtförälskade i. Det var en brylépudding med pumpakött. Smakade inte alls pumpa och var otroligt len och fin i konsistensen.

Många år senare har mina föräldrar dammat av det gamla receptet och testat att göra Brylépuddingen med andra frukter.  Puddingen på bilden innehåller päron och den var superdupergod. Bilden är inte den bästa då den togs i all hast samt att  puddingen togs bort lite för tidigt ur ugnen.

Har inte smakat deras variant med äpplen som tydligen ska vara väldigt god. Jag tror att den blir lite annorlunda i konsistensen och påminner lite om ostkaka. Receptet nedan ger en stor mängd karamell, eftersom pappa är barnsligt förtjust i den.

Karamell:

4 dl socker
2 msk vatten

Smält vatten och socker i en vid tjockbottnad kastrull. Häll över karamellen i en rund alunimiumform eller liknande. Ställ åt sidan medan du gör puddingen.

Brylépudding:

5 äpplen
3 dl vatten
1 burk kondenserad sötad mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och koka dem mjuka i vattnet. Mixa äpplena med vattnet. Vispa upp äggen. Blanda äpplena med den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Tillsätt de vispade äggen.

Häll smeten i formen med karamell. Grädda i vattenbad i ugnen i 175 grader ca 1 h och 10 min, för den formen mina föräldrar använt (se bild) eller tills puddingen verkar klar. Gräddningstiden beror på storleken på formen.


Mammas och Pappas Äpp...

0 Läs mer >>
                                 
 
De här tårtan bjöd jag mina föräldrar och syskon på när jag fyllde 35, fick fina komplimanger för den.

Tårtbotten:
1,5 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl mjölk
½ dl vatten
3 msk olja

Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål. Tillsätt äggen, vatten, mjölk och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min).

Häll i en rund springform på 24 cm. Grädda näst längst ner i ugnen i 200 grader, sänk senare till 175 grader. Grädda tills kakan är torr när man känner med sticka.

Pollytopping: 
3 dl vispgrädde
150 g Polly av valfri sort, jag tog de ljusa med arrakssmak

Häll grädden i en kastrull. Lägg ner Pollygodisarna. Värm under ständig omrörning tills godiset löst sig. Grädden får absolut inte koka. Låt krämen bli kall, låt stå minst 6 timmar i kyl.

Separera 3 stora msk Pollykräm till Chokladglasyren. Ställ i denna i kylen.
Vispa sedan upp resterande kräm till en fast kräm. Ställ in i kylen så länge.

Dulce de Leche-fyllning:
1 burk dulce de leche, kondenserad sötad mjölk, som kokats i 3 h och 30 min. (Se recept i bloggen)
1,5 dl creme fraiche
100 gram Philadelphia

Dela tårtbotten i 3 eller 4 delar. Rör ihop Dulce de Lechefyllningen. Ta fram springformen du använde för att grädda tårtbotten. Lägg plastfolie i botten och så att det täcker kanterna på formen. (Detta för att tårtan ska kunna flyttas över till ett tårtfat dagen därpå)

Lägg första tårtbotten i botten på springformen. Häll på Dulce de Leche-fyllning. Lägg på en ny botten. Pensla eventuellt denna med likör, jag använde Sheridan's. Bailey's blir också gott eller annan kaffelikör. Lägg på ny omgång DDL-fyllning och ny tårtbotten. Pensla på nytt med likören. Har du en 4:e tårtbotten kvar och DDL-krämen tagit slut? Bred på ett lager av Pollytoppingen och avsluta med sista tårtbotten. Pensla med likör. Lägg ett lock över springformen och låt tårtan stå i kyl över natten.

Chokladglasyr:
200 gram ljus blockchoklad, eller hälften mörk och andra hälften ljus
(jag använde mörk, men tyckte smaken blev för kraftig, de andra gillade det dock)
ca 3 msk av den avsvalnade Pollykrämen
1 msk smör

Bryt blockchokladen i mindre bitar. Smält i micron på normal effekt, pausa med jämna mellanrum och rör om ordentligt. När all choklad är smält. Häll i Pollytoppingen som du separerade dagen innan. Värm några sekunder till i micron och rör om ordentligt. Tillsätt smörklicken och rör igen. Häll chokladkrämen över tårtan. Dekorera med Maraschinokörsbär eller varfri garnityr. Om du har Pollytopping kvar kan du använda denna att garnera med alternativt severa en klick bredvid tårtan vid servering.

Inte den snyggaste tårtan kanske, men ack så god. 
                             

Chokladtårta med Phil...

0 Läs mer >>


Dessa gjorde jag när vi hade besök av mina föräldrar samt syrran och hennes kille. Hade en gräddfil i kylen som behövde användas. Gräddfilen gör muffinsen extra saftiga. Den ljusa mjölkchokladen från Marabou sålde de ut billigt i butiken där jag bor så jag ville testa att baka något med lite av chokladen vi hamstrat.

Bör ätas dagen efter de bakas, då har smakerna satt sig bättre.

Muffins:

3 ägg + 1 ägggula
2,5 dl socker
3 dl gräddfil
3,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
130 g smält smör
ca 10 droppar mandelextrakt
130 g mjölkchoklad
½-2/3 dl kakao

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen och sockret pösigt.  Blanda mjöl och bakpulver i en mindre bunke. Rör i gräddfilen och mjölblandingen i äggblandingen. Tillsätt det smälta smöret samt mandelessensen. Smält chokladen och tillsätt den också. Rör sist i kakaon.
Fyll muffinsformar till hälften och grädda i mittre delen av ugnen tills muffinsen är klara.Låt muffinsarna svalna.

Fyllning:

Pancakesyrap eller kolasås

Använd en äppelurkärnare och snurra ner i muffinsen halvvägs och dra uppåt. Tag ut biten. Fyll öppningen med lite pancakesyrap eller kolasås eller dulce de leche tex. Sätt tillbaka muffinsbiten.

Glasyr:

50 g Philadelphia
150 g ljus + mörk choklad. (Jag tog ca 100 g ljus och resten mörk)
½ dl kondenserad sötad mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
malt snabbkaffepulver
dekorationskörsbär
ev kokos

Mosa philadelphian och häll i en liten bunke. Rör ner florsocker samt mortlat snabbkaffepulver och vaniljsockret. Blanda tills allt löst sig. Smält chokladen, tillsätt försiktigt den kondenserade mjölken. Tillsätt chokladenblandningen lite i taget till Philadelphiaröran.

Bred ut glasyren över muffinsarna och garnera med ett körsbär* på varje. Strö över kokos.



* Mina körsbär lägger jag in i någon vecka i förväg i körsbärslikör blandat med Bacardi Torched Cherry som har en intensiv Marashinosmak. Supergott.



Mjölkchokladcupcakes

0 Läs mer >>



Dessa muffins tog jag med till jobbet en dag. Vi var inte så många kvar då på jobbet så det blev en del över till kvällen. Signe och jag åt dessa småttingar som små godisbitar. Man kan inte få nog.

Det här grundreceptet för muffins är lite annorlunda än vanliga recept. Smeten innehåller ganska mycket vätska och blir ganska rinnig. Istället för smör eller margarin använder man olja. Resultatet blir en muffins som är mycket luftig och saftig. De passar utmärkt att förvara i kylskåp, tex om cupcakes:en är spritsade med grädde eller annan frosting innehållande mjölkprodukter. Detta tack vare att de inte innehåller smör eller margarin som annars gör muffinsen hård och även gör att den upplevs som torrare. Vill dock tillägga att muffins bakade med smör eller margain får en godare arom. Därför kommer jag bara att använda detta recept när frostning används samtidigt.

Här finns en glutenfri variant, som är minst lika god.
http://marydane.blogg.se/2011/october/minicupcakes.html

Recpetet ger ca 48 minicupcakes

Muffins:

1,5 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 små ägg
1,5 dl mjölk
1,2 dl vatten
1/4 tsk vinäger (lite konstigt, tror att denna skapar en keminsk reaktion med kakaon vilket ger en mörkare färg? inte säker på att resultatet blir annorlunda utan?)
3 msk olja


Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål. Tillsätt äggen, vatten, mjölk, vinäger och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min).

Fyll cupcakeformarna till hälften och grädda i ugn i mitten eller strax ovanför i 200 grader i ca 13 min, tills de nästan är torra i mitten (men inte helt! Då blir de för torra). Låt svalna.

Frosting 1:

40 gram smält smör
100 g philadelphia
2 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
+ Hallon till garnityr

Rör ihop ingredienserna till frostingen. Ställ kallt en stund innan muffinsarna spritsar. Toppa med en hallon på varje cupcake.

Frosting 2:
(denna frosting improviserade jag ihop då kakaon tagit slut. Det går lika bra att använda Frosting 1 och tillsätta ca 3 msk kakao samt kaffepulvret och likören, minska eventuellt något på Philadelphian.

2 dl Oboy
1 dl florsocker
½ dl kondenserad sötad mjölk
2 msk Sheridan's eller annan likör
1 msk mortlat snabbkaffepulver
1 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
1 msk philadelphia
+ kokos till garnityr

Rör ihop ingrediserna till toppingen. Lägg ca en tsk på varje muffins. Bred ut frostingen med en smörkniv. Toppa med kokos.

Förvara cupcakes i kylskåp. Går även bra att frysa.









Cupcakes Martha Stewa...

0 Läs mer >>


Kanske passande cupcakes till Halloween. Inte supersnygga, men klart godkända av barnen och mig. En av mina favoriter bland smågodis är LakritsKäck+Citron-FOXkolor (tillsammans). Tog fram en cupcake med inspiration av dessa smaker. Lade till grädde i ena toppingen då mjölk är en god brytning mot lakritsen. Måtten för lakritsglasyren är ungefärliga då jag efterhand fick tillsätta mer mjölk då glasyren först blev för fast. Ska göra om dessa någon dag och försöka spritsa lite snyggare. Haha!

Citronmuffins

2 ägg
2 dl socker
1,3 dl flytande milda guld
saft av ½ citron
skal av 1 citron
1/3 dl mjölk
(gul färg, jag använde pulver)
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver separat. Tillsätt resterande ingredienser i äggblandningen. Häll upp i muffinsformar. Grädda på 200 grader till muffinsarna fått lite färg och känns torra med sticka. 

Lakritstopping

28 lakritsbåtar
12 Malaco lakritsfiskar
1 dl ovispad grädde
ca 2 dl mjölk

Häll grädden och mjölken i en kastrull. Hacka godiset fint. Tillsätt i gräddblandningen. Värm upp på svag värme tills godisarna löst upp sig. Ställ kallt.

Gräddtopping

1,5 dl grädde
1,5 dl minimarshmallows
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Häll grädden i en kastrull. Tillsätt marshmallows och vaniljsocker och florsocker. Värm tills godiset löst upp sig. Det får inte koka. Ställ kallt i ca 6 timmar.

Tag fram toppingen från kylen. Vispa upp till lagom konsistens.

Häll toppingarna var för sig i en 1-literspåse. Knyt båda påsarna långt upp. Påsarna ska bli avlånga för att rymmas bra i den gemensamma spritspåsen. Klipp upp ett hål i varje påse i nedre hörnet. Något mindre för lakritsen. Lägg båda påsarna i en 2-literspåse som är uppklippt i nedre delen. Trä igenom de båda öppningarna från de mindre påsarna. Sätt på spritstillbehören.
Spritsa muffinsarna. Dekorera eventuellt med lakritsgodis eller några marshmallows.



Lakritssåsen när den är varm. Smakar som överdraget till Lakritspuckglassen. Man vill sörpla i sig allt på en gång. Mums!


Marshmallowsgrädde...






Citron/Lakritsmuffins

0 Läs mer >>



Det var dags att klippa ner basilikorna hemma igen. Då jag saknade både nötter och parmesan eller annan stark ost till peston blev det en mildare kronärtskockspesto denna gång. Glömde dock bort att kronärtskocka har en tendens att mörkna (oxidera), så tillsätt gärna några droppar citronsaft också. 

1 kruka (de man köper i affär) med basilika
1 burk kronärtskocksbottnar på burk, delade i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, pressad
½ tsk salt
olivolja efter behag
citronsaft

Mixa samman ingredienserna i en mixer. Hjälp eventuellt till att röra med en sked mellan mixningarna. Servera peston med pasta eller på crostini tillsammans med andra tapas.






Kronärtskockspesto