Salmiaksspetsat godis



I veckan fick jag smaka lakrits av en kollega. De var ungefär 10 ggr så salta som Djungelvrål, fast mycket mjukare. När jag åt den första blev jag superimponerad. Tackade fint ja till ytterligare en godis. Godiset bestod troligen av en färsk häxvrål i bit som lagts i Salmiaksalt. Flera arbetskollegor bjöds på dessa godisar och alla gillade dem skarpt.

Så jag nallade lite Ammoniumklorid av min Kemist-sambo och fixade lite egna godisar. Sköjde av dem lätt i lite vatten innan jag rullade dem i saltet. De röda godisarna fick en blandning av hälften mortlat socker och hälften Salmiak. Seltan kan alltså regleras efter önskemål. Vill man inte att blandningen fastnar i en tjockt lager får man låta godisarna torka lite innan de rullas i blandningen.

Nästa gång gör jag nog hälften av godisarna med Salmiak/Socker och resten med Citronsyra/Socker.

Jummie!

OBS! Detta är inget godis som man kan äta i massor.

Supersalta Salmiakgodisar

Salmiak, finns att köpa på tex Panduro Hobby eller på olika siter på nätet
samma mängd socker som Salmiak
valfritt godis




Mammas och Pappas Äppelbrylépudding

                           

För många år sedan fick mina föräldrar ett recepthäfte av min faster. Häftet bestod av massa recept innehållande kondenserad sötad mjölk och hon hade tagit med sig det från Argentina. Ett av receptet blev vi alla störtförälskade i. Det var en brylépudding med pumpakött. Smakade inte alls pumpa och var otroligt len och fin i konsistensen.

Många år senare har mina föräldrar dammat av det gamla receptet och testat att göra Brylépuddingen med andra frukter.  Puddingen på bilden innehåller päron och den var superdupergod. Bilden är inte den bästa då den togs i all hast samt att  puddingen togs bort lite för tidigt ur ugnen.

Har inte smakat deras variant med äpplen som tydligen ska vara väldigt god. Jag tror att den blir lite annorlunda i konsistensen och påminner lite om ostkaka. Receptet nedan ger en stor mängd karamell, eftersom pappa är barnsligt förtjust i den.

Karamell:

4 dl socker
2 msk vatten

Smält vatten och socker i en vid tjockbottnad kastrull. Häll över karamellen i en rund alunimiumform eller liknande. Ställ åt sidan medan du gör puddingen.

Brylépudding:

5 äpplen
3 dl vatten
1 burk kondenserad sötad mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och koka dem mjuka i vattnet. Mixa äpplena med vattnet. Vispa upp äggen. Blanda äpplena med den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Tillsätt de vispade äggen.

Häll smeten i formen med karamell. Grädda i vattenbad i ugnen i 175 grader ca 1 h och 10 min, för den formen mina föräldrar använt (se bild) eller tills puddingen verkar klar. Gräddningstiden beror på storleken på formen.


Chokladtårta med Philadelphia och Dulce de Leche

                                 
 
De här tårtan bjöd jag mina föräldrar och syskon på när jag fyllde 35, fick fina komplimanger för den.

Tårtbotten:
1,5 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl mjölk
½ dl vatten
3 msk olja

Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål. Tillsätt äggen, vatten, mjölk och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min).

Häll i en rund springform på 24 cm. Grädda näst längst ner i ugnen i 200 grader, sänk senare till 175 grader. Grädda tills kakan är torr när man känner med sticka.

Pollytopping: 
3 dl vispgrädde
150 g Polly av valfri sort, jag tog de ljusa med arrakssmak

Häll grädden i en kastrull. Lägg ner Pollygodisarna. Värm under ständig omrörning tills godiset löst sig. Grädden får absolut inte koka. Låt krämen bli kall, låt stå minst 6 timmar i kyl.

Separera 3 stora msk Pollykräm till Chokladglasyren. Ställ i denna i kylen.
Vispa sedan upp resterande kräm till en fast kräm. Ställ in i kylen så länge.

Dulce de Leche-fyllning:
1 burk dulce de leche, kondenserad sötad mjölk, som kokats i 3 h och 30 min. (Se recept i bloggen)
1,5 dl creme fraiche
100 gram Philadelphia

Dela tårtbotten i 3 eller 4 delar. Rör ihop Dulce de Lechefyllningen. Ta fram springformen du använde för att grädda tårtbotten. Lägg plastfolie i botten och så att det täcker kanterna på formen. (Detta för att tårtan ska kunna flyttas över till ett tårtfat dagen därpå)

Lägg första tårtbotten i botten på springformen. Häll på Dulce de Leche-fyllning. Lägg på en ny botten. Pensla eventuellt denna med likör, jag använde Sheridan's. Bailey's blir också gott eller annan kaffelikör. Lägg på ny omgång DDL-fyllning och ny tårtbotten. Pensla på nytt med likören. Har du en 4:e tårtbotten kvar och DDL-krämen tagit slut? Bred på ett lager av Pollytoppingen och avsluta med sista tårtbotten. Pensla med likör. Lägg ett lock över springformen och låt tårtan stå i kyl över natten.

Chokladglasyr:
200 gram ljus blockchoklad, eller hälften mörk och andra hälften ljus
(jag använde mörk, men tyckte smaken blev för kraftig, de andra gillade det dock)
ca 3 msk av den avsvalnade Pollykrämen
1 msk smör

Bryt blockchokladen i mindre bitar. Smält i micron på normal effekt, pausa med jämna mellanrum och rör om ordentligt. När all choklad är smält. Häll i Pollytoppingen som du separerade dagen innan. Värm några sekunder till i micron och rör om ordentligt. Tillsätt smörklicken och rör igen. Häll chokladkrämen över tårtan. Dekorera med Maraschinokörsbär eller varfri garnityr. Om du har Pollytopping kvar kan du använda denna att garnera med alternativt severa en klick bredvid tårtan vid servering.

Inte den snyggaste tårtan kanske, men ack så god. 
                             
Taggar: Dulce de Leche;