1 Läs mer >>
 
 Små söta Mini-Hallonsmulpajer. Hur perfekt är inte det att servera som dessert efter en fin middag. Antingen med vaniljsås eller en fin glass. 
 
 

Mördeg
3 1/3 dl vetemjöl
½ krm salt
2/3 dl socker
145 g smör
1 litet ägg
ca 1-2 tsk vatten

Häll alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa ihop och tillsätt vattnet mot slutet för att degen ska gå ihop. Mixa tills degen blir en enhetlig deg. Ställ kallt i 30 minuter. 

Smultoppping
110 g smör
3 msk strösocker
3 msk farinsocker
½ krm salt
2 1/4 dl vetemjöl
ca 2 tsk sirap

Hacka ihop alla ingredienser till en smulig massa. 

Fyllning (kanske inte exakt mått här)
ca ½ dl sylt, jordgubb eller hallon
ca ½ dl socker
ca 2 dl frysta hallon


Dela degen i 2 eller 3 delar. Kavla ut degen på lätt mjölat bord. Ta ut rundlar med ett litet vinglas tex. Lägg rundlarna i botten av en muffinspanna. Lägg på hallonfyllning i mitten och strö på pajsmulor. Grädda långt ner i ugnen  på 200 grader, i ca 20-25 min. Sänk värmen lite mot slutet om det behövs. 


 
 
 
Här är pajerna fyllda med en äppelkanelfyllning istället...
 
 


Mini-Hallonpajer

0 Läs mer >>
 
Piecookies, det låter så himla gott, som en paj fast i kakformat. Fast egentligen blir det en liten minipaj. Jag hade svårt att bestämma mig vilken fyllning jag skulle göra så det blev 3 olika fyllningar, fast med samma mördegsbotten. Vill man hellre göra en enda sort tredubblar man bara fyllningen. Måtten i detta recept blir en ganska stor sats. Jag fick ut 27 kakor, så om man vill kan man halvera mördegssatsen och ta 1,5 gånger någon av fyllningarna. 


 
Mördeg
6 2/3 dl vetemjöl
1 krm salt
1,3 dl socker
290 g smör
2 små ägg
ca 3 tsk vatten

Häll alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa ihop och tillsätt vattnet mot slutet för att degen ska gå ihop. Mixa tills degen blir en enhetlig deg. Ställ kallt i 30 minuter. 
 

*************** 
 
Pecanfyllning
2 msk smör
1 1/3 dl hackade pecannötter
0,75 dl farinsocker
0,55 dl sirap, gärna pancake syrup som har en god arom
2 små ägg
½ krm salt 
+ lite choklad till garnering
+ några hela pecannötter till att toppa kakorna

Häll alla ingredienser  utom chokladen och de hela pecannötterna i en kastrull. Värm upp blandningen på medelvärme och rör hela tiden tills krämen börjar tjockna. Ta åt sidan och låt svalna. 

 
 
*************** 
 

Äppelfyllning
2 stora halvsyrliga äpplen, tex Pink Lady eller Jona Gold
3/4 dl socker
25 g smör
½ tsk maizena
kanel efter smak

Tärna äpplena. Häll sockret jämt i botten på en stekpanna. Smält på hög värme utan att röra. Klicka ner smöret när sockret smält, men håll koll så att sockret inte bränns vid. Rör runt smöret och häll ner äppelbitarna, rör försiktigt. När allt socker är löst, tillsätt maizena och kanel och rör om. Häll på ett fat och låt svalna.



*************** 
 
 
Smultoppping
75 g smör
2 msk strösocker
2 msk farinsocker
½ krm salt
1½ dl vetemjöl
ca 1½ tsk sirap

Hacka ihop alla ingredienser till en smulig massa. 


*************** 


Jordgubbsfyllning
ca 2,5 dl hackade frysta jordgubbar
1 dl strösockervaniljsåspulver ca 2 msk

Låt jordgubbarna tina några minuter. Hacka sedan medan de är halvfrysta i mindre bitar. Häll på socker och låt stå en timme eller microtina jordgubbarna en stund. Rör om och häll sedan på lite vaniljsåspulver i taget tills en tjock kräm erhålls.

 
 
*************** 

3 fyllningar...  Pecan och äpple blev bäst tycker jag...
 
 
Degen kavlas på lätt mjölat bord och tas enkelt ut med ett glas. 


Degen läggs ner i en muffinspanna och äppelfyllningen därefter och sist smulorna på toppen. Gräddas långt ner i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. 

Till pecanfyllnigen gjorde jag en liten stödkant, förmodligen inte nödvändigt då fyllningen vara ganska fast och troligen inte flyter ut i ugnen eftersom den är förtillagad. Dessa gräddas långt ner i ugnen 200 grader  tills degen fått en fin färg. 
 
Jordgubbskakorna blev jag inte helt nöjd med, de blev ganska mesiga i smaken och jag saknade en brytning. Jag förgrädddade bottnarna i 225 grader en stund på dessa, dock inte på någon av de andra kakorna som istället gräddas långt ner i ugnen. Dessa gräddades mitt i ugnen. 
 

Pajkakorna med smulor på kan ätas som de är eller med vaniljsås. Mmmm...


Pecankakorna kan toppas med smält choklad om man vill... 

 
 
Det blev någon msk jordgubbskräm över så jag rörde ner frysta hallon och mer socker så fick jag även ut 4 hallonsmulkakor. 
 
 
Nästan alla kakor... 
 
 

Piecookies

0 Läs mer >>

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober och är en i Sverige årlig temadag, som instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt, då projektansvarig för Hembakningsrådet, en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare. Idén lanserades av Hembakningsrådet. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, och att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.

I receptet nedan använder jag ströbröd i fyllningen. Denna binder ihop fyllningen så att den inte rinner ur bullarna. Florsocker fungerar på liknande sätt. Jag tillsätter även lite salt både i fyllningen och i penslingen för att lyfta fram smörsmaken i fyllningen samt skapa en svag brytning mot det söta.

Deg:
50 g jäst                                                          
150 g margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
vetemjöl  tills degen är smidig (mäter aldrig)                                     

Fyllning:
6 msk florsocker
2 msk kanel
2 msk ströbröd
150 g rumstempererat smör
½ krm salt

Pensling:
1 ägg
½ tsk vatten
½ krm salt
pärlsocker

Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölk och salt. Värm till fingervärme. Häll mjölkblandningen i bunken med jästen. Vispa så att jästen löser sig. Tillsätt socker och kardemumman och vipsa lite till. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda emellan. När degen börjar kännas fast, fortsätt att knåda degen tills degen känns mjukare igen. Tillsätt då eventuellt lite mer mjöl. Jäs under bakduk i ca 50 min.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen ur bunken och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 60 cm. (Något mindre om du inte vill ha så många varv deg i bullen) Kavla degen växelvis på bredd, längd och på diagonalen genom att kavla i kryssform mot hörnen. På så sätt blir degen fyrkantig i hörnen. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär upp i 3 cm breda bitar och ställ ner bullarna i bullformar som placerats på en plåt. Lägg på en kökshandduk och låt jäsa i 30 min. 

Sätt ungen på 250 grader en stund innan gräddningen. 
Vispa ihop ingredienserna till penslingen och pensla bullarna. Toppa med pärlsocker. 
Grädda bullarna i 225-250 grader (beroende på storleken på bullarna)  i mittre delen av ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanelbullar

1 Läs mer >>
En lyxig variant av kanelbullekaka som toppas med Farinkolasås och flingsalt. Saltet ger en underbar brytning mot kolan och den söta kakan och påminner om den salta smaken kanelbullarna får om man haft mycket smör i dem som sedan runnit ut. Denna kaka är syndigt god.  Om du vill skippa kolasåsen och vill ha en riktig saftig kaka, kan jag rekommandera denna istället som har lite mer fett i kakan vilket inte är nödvändigt om kakan dränks i kola sås. =) 
 
Kakan
2 dl strösocker
½ dl farinsocker 
2 ägg 
3 dl gräddfil
½ dl grädde 40 %
4½ dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker 
1 msk bakpulver 
1 krm salt 
1½ msk Strohrom 80 % el dubbla mängden av 40 %-ig Rom eller annan spritsort (valfritt)
+ smör och kokos till formen

Fyllning

3/4 dl socker 
1/4 dl farinsocker
2,5 msk malen kanel 
1 krm salt
+ ca 50-75 g smör 

Farinkolasås, receptet hittar du här
Flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman sockersorterna kanel och salt och ställ åt sidan. 
Smöra och bröa eller kokos:a en 1 ½ liters form. 
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. 

Vispa ägg och socker luftigt. Rör ner gräddfil, grädde och rommen. Häll ner mjölblandningen. 

Häll i en omgång smet i botten och strö sedan över kanelsocker. Häll på mer smet och sedan kanelsocker och hylva över lite smör och lägg ovanpå sockret. Fortsätt med ny smet, kanelsocker (Snåla inte med fyllningen!) och smör och fortsätt tills smeten är slut. Toppa sista smeten med kanelsocker och lite hyvlat smör. Baka i ugnen ca 45 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska precis vara klar och får inte övergräddas, då blir den inte lika saftig. 
 
Medan kakan gräddas gör iordning Farinkolasåsen, jag lät min stå och sjuda en stund, så att det blev lite tjockare. 
 
När kakan är klar, låt den svalna en stund i formen och medan den är ljummen stjälp upp den på ett fat och ringla över kolasås. Toppa slutligen med flingsalt. 
 
 

Kanelbullekaka med Ko...

1 Läs mer >>
 
 
Har gjort denna kaka tidigare, dock lite annorlunda den gången då jag gjorde den i en större form och använde råa äpplen då. Denna gång hade jag äpplen i 2 lager. Denna äppelkaka blev så galet god att jag inte kan tro det själv. En riktigt 10-poängare! Väldigt saftig och äpplig och med flera olika strukturer och smaker som passar perfekt ihop. Denna kräver några extra förberedelser då äpplena ska stekas innan. Kakan ska vila i kylskåp 8-24 timmar innan servering. Jag hade lite dock bråttom att skära upp kakan då min bror tittade förbi på dagen så vi fikade med denna då. Jag lade in resten i frysen och skar senare upp några bitar och då var det mycket lättare att få riktigt fina bitar. 
Receptet är anpassat för en springform på 19 cm. 


Smultopping
75 g smör
2 msk strösocker
2 msk farinsocker
½ krm salt
1½ dl vetemjöl
ca 1½ tsk sirap

Mandelmassebotten
1 stort ägg
1 äggula
200 g mandelmassa
30 g smält smör
3/4 dl vetemjöl
lite mandelessens
lite salt
 
Äppelfyllning
(måtten anges dubbelt då äpplena steks i 2 omgångar)
8 små rödgröna äpplen, delade i mindre bitar
1½ +1½ msk smör
1 + 1 msk vetemjöl
½ + ½ msk sirap
1 + 1 msk socker
lite vaniljsocker
ev någon msk vatten
 
Philadelphiafyllning
200 g Philadelphia
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
 
+ lite kanel
 
 
Börja med att hacka ihop ingredienserna till smulorna. Säll in i kylen. 
 
Riv mandelmassan. Vispa i ägg, smält smör, mjöl och salt. Häll i en bakpappersklädd springform på 19 cm. Grädda i 225 grader tills botten ser lätt gyllenbrun. Sänk värmen till 175 grader.  
 
Rör Philadelphiaosten mjuk i en bunke, blanda i ägg, socker och vaniljsocker och rör om försiktigt, ställ in i kylen. 
 
Dela upp äppelbitarna i 2 omgångar. Smält smör i en stekpanna, häll på mjölet och sirap och häll ner hälften av äppelbitarna, socker och lite vaniljsocker. Stek på hög värme i några minuter. Tillsätt lite vatten om det behövs. Häll äpplena på mandelmassebotten och strö på lite kanel (jag tog väldigt lite kanel) Häll på Philadelphiafyllningen och ställ in i ugnen. (jag körde varmluft) Fortsätt att steka nästa omgång äpplen. Ställ åt sidan medan kakan blir klar. Kakan tas ut när den precis börjar bli stabil. Den ska inte gå sönder för mycket när äpplena hälls på, men inte vara färdiggräddad heller då fyllningen inte får bli grynig. När äppelröran fördelats över philadelphiafyllningen är det dags att fördela smuldegen på toppen. Grädda därefter kakan mitt i ugnen i 200-225 grader. Jag hade varmluftsfunktionen här också, så att smulorna skulle bli klara snabbt. 

 
 
 
 
Här är kakan fortfarande inte helt kall och då är den lite svårare att skära upp.
 
 
 
 
 
Så här perfekta snitt får man om man fryser in kakan och skär upp den.
 
Portionsinpackade, perfekt att ta fram när man är sugen på något galet gott till kaffet. 

Baked Apple Trifle Ca...