3 olika vaniljglassar

Igår pysslade jag och min dotter ihop lite olika recept på vaniljglass som vi tänkte provsmaka idag och jämföra. Återkommer senare... 


Traditionell italiensk vaniljglass
300 g standardmjölk
45 g vispgrädde
15 g Acaciahonung
60 g (3 äggulor)
80 g råsocker (malt)
½ tsk vaniljessens
 
Vispa äggulorna med råsockret i en plastskål på ca 1 liter, jag malde mitt socker i en liten elektrisk kaffekvarn innan. Ställ åt sidan. 
 
Blanda mjölk, grädde, honung och vanilj i en kastrull. Koka upp och dra från värmen och låt svalna i några minuter. Häll mjölken lite i taget över äggvispet och rör samtidigt. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills temperaturen precis når 85 grader. Låt smeten svalna och ställ i kylskåp över natten. 
 
* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~* 
 
 
Min mjölkglass
400 g standardmjölk
200 g vispgrädde 36 % 
75 g strösocker
½ -1 tsk vaniljessens
1 tsk glassstabilisator + 1 msk socker

Värm mjölk, grädde, socker och vanilj i kastrull till 65 grader. Tillsätt glasstabilisatorn med sockret och rör om. Låt smeten svalna och ställ i kylskåp över natten. 
 
 
* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~* 
 
 
Emelies Veganglass
4 dl sojadryck Vanilj 
3 msk maizenamjöl
2,5 dl Oat for Whipping-grädde
1½  dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker

Blanda maizenan med lite av mjölken i en kopp. Häll resterande ingredienser i en kastrull och rör sedan ner maizenablandningen och koka sedan upp smeten tills den tjocknat. Låt smeten svalna och ställ i kylskåp över natten.