0 Läs mer >>
                              
 
Dillkött är så himla gott. Åt det när man bodde hemma nån enstaka gång. Har gjort det 3 gånger nu hittils och tycker att det är mycket godare att göra på kalvkött. Första gången gjorde jag den på högrev av nöt, men tycker att det köttet blir för mustigt i förhållande till såsen. Alla i familjen älskar denna rätt och skulle kunna äta hur mycket som helst. 
 
1 kg kalvhögrev
1 stor gul lök, hackad
1 kvist timjan
2 lagerblad
vitpeppar
1/3 av en kruka med dill, sköljd
2 kalvbuljongtärningar
vatten så att det täcker köttet
smör till stekning
1 stor morot, skuren i tärningar eller skivor

1 tsk socker
några droppar citronsaft
+ 2/3 dillkruka, sköljd och hackad
ca 1 dl grädde
maizenaredning
 
Skär köttet i mindre bitar. Stek i omgångar i smöret. Tillsätt löken, vattnet, buljong och kryddor. Låt köttet koka tills det är riktigt mört. Tillsätt mer vatten under kokningen, så att det hela tiden täcker köttet. 
 
Plocka upp dill och timjankvistarna ur såsen. Tillsätt morötterna när köttet är nästan klart, dvs mört. Koka vidare tills morötterna är mjuka. Rör ner socker, citronsaft och grädde. Red av såsen och tillsätt sedan den nyhackade dillen. Servera med potatis. 
 

Dillkött

0 Läs mer >>
                                    
 
Ett av de recept som Dulce De Lechen blev känd med för många svenskar är Banoffeen. Första gången jag provbakade den var för många år sedan. Då blev jag inte speciellt imponerad. Häromdagen såg jag Jamie Oliver på TV och då hyllade han just denna efterätt, så jag beslutade att fixa den igen. Denna gång gjorde jag dem i små tartlettformar som jag köpt för något år sedan, men som jag inte provat att använda. Jag använde dessutom äkta Dulce de Leche som jag fått tag på. Barnen blev jätteförtjusta, men jag måste erkänna att denna efterrätt fortfarande inte imponerer speciellt på mig. Det finns godare efterrätter med Dulce de Leche. 
 
Receptet räckte till 3 tartletter
 
Pajdeg
1 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk farinsocker
1 liten nypa salt
några valnötter, finhackade
50 g smör
 
Fyllning
ca 150 g ( eller 6-9 stora msk) Dulce de Leche
2 bananer
citronsaft
1 krm vaniljesocker
 
2-2,5 dl vispgrädde
lite socker
lite vaniljsocker
mörk blockchoklad
 
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Dela degen i 3 bollar. Kavla ut på lättemjölad bänk och lägg i formarna. Grädda skalen i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter eller tills de precis börjat få guldgul färg. Låt skalen svalna. 
 
Dela bananerna i mindre bitar eller skivor. Pressa över lite citronsaft och häll på vaniljsocker och rör om. Lägg bananbitarna i formarna och klicka på rejält med Dulce de Leche. 
 
Hårdvispa grädden med lite socker och ½ krm vaniljsocker. Lägg ovanpå DDL:en. Tunna ut lite DDL med vatten och ringa över grädden och topppa med riven choklad. 
 
 
         
Mina fina tartlettformar. Superpraktiska och lätta att ta ut formen. I LOVE! 
 
Lägg på bananer...

                                          
...och skeda på ordentligt med DDL och bred ut till kanterna

Lägg på grädden och ringa över DDL och riv över choklad.
 
 
Här i lite större form, med dulce de lechen i botten istället, därefter bananerna och grädde.
Med Tärningar av lonkakola. Till hela pajen gick det åt 1 hel burk dulce de leche. 
 
 

Banoffee

0 Läs mer >>
                                
Tidigare har glass och jordgubbssylt varit en favorit till pannkakorna. Med inspiration av Tarte Tatin gjorde jag istället karamelliserade äpplen som tillbehör till ugnspannkakan. Och därmed har jag fått en ny favorit, så gott att jag t.o.m kunde avstå glassen tilll. Receptet på ugnspannkakan
 
 
1,2 dl socker
ca 40 g smör
2 äpplen, tärnade (jag använde små Jona Gold-äpplen)
pyttelite kanel
 
Häll sockret i en gjutjärnspanna. Värm på 7:an eller lite högre än medelvärme. Lägg ner smöret i bitar rör om försiktigt så att det blandad. Fortsätt tillaga tills sockret börjar bli ljust gult. Lägg ner äppeltärningarna och rör om lite då och då. Pudra över pyttelite kanel. Ta bort från värmen efter någon minut och häll upp i en serveringsskål.
 
Detta räckte till ca ½ ugnspannkaka. Vi alternerade med andra fyllningar.  
 
Tips! Gör en snabb smulpaj i portionsglas. Se recept
 
 

Karamelliserade äpple...