0 Läs mer >>
 
 
 
Idag provade jag att baka med pumpa för första gången. Väldigt spännande och lite nervöst. Pappa brukade göra karamelliserad pumpa när jag bodde hemma. Man använder släckt kalk vid tillredningen vilket ger en krispig yta på pumpan och inuti blir det som en kräm. Lite som en pumpapralin. Pumpalagen smaksätts med vanilj. Det var länge sedan jag åt dessa nu. Blev sugen på att testa att baka något med pumpa när jag såg att ICA Maxi hade massa roliga sorter, så jag köpte hem 2 sorter. Av den ena blev det en Pumpacheesecake i flera lager då jag älskar kladdiga kakor i flera lager och av den andra en pumpasoppa med lök och potatis. 

Uppdatering: Nu har vi provsmakat kakan och jag kan tycka att pumpafyllningen blev lite för lös, vilket gör att hela cheesecaken saknar lite struktur och blev lite plafsig. Kanske tog jag ut cheesecaken för tidigt? Botten blev tyvärr lite väl tjock också och även undergräddad. Ibland lyckas man inte helt. =( Jag har dock justerat måtten i recepet nedan till det jag tror passar bättre. Troligen blir det lite pumpapuré över, går perfekt att använda i morotskaka eller i vanlig sockerkaka och går även bra att frysa in. 

Pajbotten
100 g smör, rumsvarmt
2 msk farinsocker
2 msk socker
3/4 krm kanel
½ dl pecannötter, finhackade
3/4 krm salt
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Hacka ihop smör, socker, kanel och hackade pecannötter. Tillsätt salt och mjöl blandat med bakpulver, hacka ihop och häll ut degen i en bakpapperklädd form. (min form är 21x25 cm). Bred ut degen med baksidan av en sked. Grädda i 175 grader ca 20 min eller tills degen verkar gräddad. (Degen får inte vara rå med ska inte ta färg). Sänk värmen om botten börjar ta färg.  
 
Philadelphiafyllning
400 g Philadelphia
1½ tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
2 små ägg 
 
Vispa ihop Philadelphia med sockersorterna. Tillsätt äggen och rör ihop försiktigt. Vispa inte med elvispen på slutet då kan krämen bli rinnig. Separera 1 dl av krämen till pumpafyllningen. Häll fyllningen på pajbotten. Ställ in i frysen ca 1-1½ h.
 
 
Pumpapuré
1 muscatpumpa på ca 1 kg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
vatten så det täcker köttet

Rensa pumpan och skär i mindre bitar. Häll på socker samt vaniljsocker och vatten så det precis täcker pumpabitarna. Koka tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet. Låt stå på lägsta värmen 5 minuter till. Mixa med stavmixer och häll upp på ett fat. Micra på högsta effekt ca 5-6 minuter så att en del av vätskan dunstar bort. 


Pumpafyllning
1 dl Philadelphiafyllning
2 dl pumpapuré 
2 ägg
2 krm kanel
1 dl dulce de leche

Blanda alla ingredienser och ställ i kylen medan Philadelphiakrämen stelnar i frysen. Sätt ugnen på 175 grader. 

Montering
Ta ut pajen från frysen och häll på Pumpafyllningen, bred ut smeten jämt och ställ i vattenbad mitt i ugnen.  
Grädda i ca 35-40 min eller tills fyllningen precis stelnat. Låt pajen svalna och ställ kallt i några timmar, gärna över natten. 
 
Toppping 
2 dl grädde (jag vispade även ner 1½ msk vit chokladmoussepulver och ca 1 tsk vaniljsåspulver för lite bättre densitet i krämen)
socker
dulce de leche
hackade rostade pecannötter

När pajen är helt kall, vispa ihop grädde och socker och bred över pajen, toppa med dulce de leche som spädes med lite vatten för att få den rinnigare samt strö över hackade rostade nötter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Layered Pumpkin Chees...

0 Läs mer >>
 
Har i flera dagar varit sååå sugen på sega kladdkakor, ikväll efter maten kom suget fram igen och jag blev bara tvungen att slänga ihop något för att stilla mitt begär. Det blev en kladdkaka i kopp med dulce de lechefyllning. Detta recept är inget speciellt, men skriver ner det för mig egen skull. =) så jag har när begäret blir för stort nästa gång. Bilden blev inte så snygg då det blev viktigare att äta upp kladdkakan än att fota. =D Om man inte vill grädda alla kladdkakor går det bra att frysa dem och grädda vid behov. 
 
ETT: 
1 ägg
3 msk mjöl
3 msk socker
3 msk kakao
3 msk flytande smör

Blanda ihop ingredienserna i en liten skål eller bunke. Häll upp i 4 kaffekoppar. Gör en fördjupning i mitten. 
 
TVÅ: 
2 msk dulce de leche
1 msk Philadelphia

TRE:
Bailey's
Vaniljgräddglass
 
Blanda ihop ingredienserna och häll i fördjupningen. Grädda på full effekt i micron. Jag körde ca 30-35 sek. Kakan är klar typ en sekund efter att den bubblat upp. 

Häll på lite Bailey's på kakan och servera med glass. 
 
 
 
 

Snabbkladdkaka

0 Läs mer >>
 
Denna rätt bjöd jag min mellansyster på. Vi förknippade båda rätten med skaldjur fast den inte innehåller några. Lite konstigt hur man förknippar smaker med varandra.  Rätten börjar som en wok, men byter skepnad till en italiensk tappning med vitlöken och kronärtskockan och serveras med pasta. Väldigt gott faktiskt och så blev jag glad över att syrran gillade rätten. Barnen fick lite grillad kyckling som tillbehör. Denna rätt är ganska rolig att göra eftersom man kan variera grönsakerna efter smak eller säsong. Och så blir man glad av färgerna som grönsakerna bjuder på. 
 
1 silverlök
1 liten morot
ca 150 g färska haricot verts
1 spetspaprika
10 cocktailtomater
1 burk kronärtskockshjärtan
1 stor vitlöksklyfta
några droppar citronsaft
oregano
solrosolja
lite socker
vegeta
2,5 dl laktosfri grädde
lite maizenaredning
svartpeppar
flingsalt

Bred Tagliatelle
 
Sätt på vatten till pastan och koka denna under tiden resten tillreds. 
 
Koka haricot vertsen med lite vegeta. Spola av i kallt vatten och skär i mindre bitar. Lägg åt sidan.
Skär silverlöken i halvtjocka stimlor och stek i olja med lite socker och salt på hög värme. Genomstek inte, det ska vara lite krisp kvar. Ta upp ur pannan. Hyvla moroten med en potatisskalare och stek denna på samma sätt och ta upp ur pannan. Strimla paprikan och stek denna också och ta upp. 
 
Pressa vätskan ur kronärtskockshjärtorna och dela varje skocka i 4 delar. Fräs dessa tillsammans med haricot vertsbitarna i olja och pressa över vitlöken och ett par droppar citron. Strö över lite Vegeta. Ta upp ur pannan och häll på grädden. Strö över lite Maizenaredning tills det tjocknar något. Lägg ned grönsakerna och rör om försiktigt. Dra något varv med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt. Servera med pastan. 

Italian Wok

1 Läs mer >>
 
 Annorlunda och dundergoda kakor som är ganska söta och passar som en liten godisbit till kaffet. Har man fått äggulor över, kan man passa på att göra en Creme-brulee till nästa dag. 

Mördeg:
200 g smör
3/4 dl socker
5 dl mjöl

Fyllning:
ca 1½ dl hallonsylt

Kokostäcke:
5 ovispade äggvitor
ca 2½ dl socker
5 dl kokos

Rör smör och socker luftigt och arbeta in vetemjölet.
Kavla ut en deg på bakplåtspapper, ca 6 mm tjock, till en rektangulär botten. Lägg på en plåt.
Grädda botten nästan färdig mitt i ugnen i ca 15 min i 175 grader.
Ta ut plåten, öka värmen till 200 grader.

Blanda alla ingredienser till kokostäcket i en liten kastrull med sjud under omrörning. Rör hela tiden så att smeten inte fastnar i botten. Obs! smeten ska endast sjuda och inte koka.Dra kastrullen från värmen när smeten är tjock och trögflytande.
Bred sylten över den varma mördegskakan.
Klicka ut kokossmet med jämna mellanrum. Bred försiktigt ihop smeten till ett enhetligt täcke.
Grädda kakan mitt i ugnen i 10-15 minuter tills kokos-smeten stelnat lite och fått färg.
Skär kakan i fyrkantiga munsbitar medan den fortfaranade är varm. Låt svalna.
 
 
kavla degen ca 6 mm tjock på ett bakplåtspapper. Lägg på en plåt...
 
...bred på hallonsylten...
 
...och klicka ut kokosmassan och bred sedan ihop smeten med en sked. 
Medan jag sitter och skriver detta och ser på bilderna jag tagit, slår det
mig att det ser ut som en godispizza. =D 
 
 

Hallon/Kokoskakor

0 Läs mer >>

Ett gammalt recept som jag förde över från en gammal receptsamling. 

2,5 dl vetemjöl
5 msk maizenamjöl
1½ tsk bakpulver 
2 1/3 dl vatten
2 msk jordnötsolja (jag brukar ta majsolja)
¼ tsk salt

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt vattnet, lite åt gången + oljan.
Vispa till en jämn smet. Låt sedan denna vila 30 minuter. Doppa bitarna i smeten och fritera dessa.

Några tips: 
Ta bort eventuell korg ur fritösen och släpp försiktigt ner en bit åt gången. (Bitarna fastnar lätt i korgen)
Lägg inte ner för många bitar åt gången för då fastnar de i varandra. När bitarna är gyllengula tar man 
upp dem med en hålslev och dessa lägges i en form med mycket papper som suger upp en del av fettet.
Räkor friteras på ca 190 grader och kycklingfilé på 170 grader.

 

Frityrsmet

1 Läs mer >>
 
Häromdagen gjorde jag Varma Mackor Jalapeño Cheese/Skinka/Tomat som blev suveränt goda, jag kunde inte släppa tankarna på dessa mackor så jag blev tvungen att göra lite fler och denna gång med lite olika smaker. Sambon och jag gillade Kyckling/Jalapeño Cheese bäst. Dessa påminner ganska mycket om friterade Jalapeño Cheesebitar eftersom smörgåsarna blir härligt krispiga på undersidan. Dottern gillade Soltorkade Tomater/Pesto bäst. Jag serverade mackorna delade på hälften med äppelklyftor och vindruvor som tillbehör. Fredagsmys. =) 


3 port
9 formfranskebröd
smörgåssmör
smör till plåten
ca 18 skivor hushållsost

Smöra plåten, jag kör smör på sprayflaska. 
Bred smör på smörgåsarna. Lägg på fyllningen, toppa med ost. 
Lägg in i 200 grader varm ugn ganska långt ner. Grädda tills mackorna börjar få lite färg. Håll koll på mackorna under, de ska få gyllene färg. Beroende på ugn får man ha mackorna högre upp eller längre ner. Ta ut mackorna och för över till ett galler för att svalna lite innan servering. 


Kyckling/Jalapeño Cheese
1/4 grillad kyckling, rensad och delad i småbitar
ca 3 msk Philadelphia Orginal
1 msk hackad inlagd jalapeño
svartpeppar

Fördela kycklingbitarna över smörgåsen, blanda Philadelphia med jalapeño och klicka ut och fördela lite slarvigt. Lägg på ost. 

Soltorkade tomater/Pesto
ca 2 msk pesto
3-4 soltorkade tomater
ca 3 msk Philadelphia

Peston breds på smöret, klipp tomaterna i små tunna bitar, fördela på peston, klicka ut Philadelphia och fördela ut lite slarvigt. Lägg på ost. 

Champinjonstuvning (nästa gång provar jag med färska champinjoner och lite grädde i stuvningen)
1 msk smör
1,3 msk mjöl
1 dl mjölk
½ burk champinjoner
svartpeppar
salt

Smält smöret, rör ner mjöl och sedan mjölken lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Rör ner champinjonerna och låt stuvningen tjockna under omrörning. 

Lägg stuvningen på smörade smörgåsarna, peppra lite och lägg på ost. 
 
 
 
 
 
Mosa ut Philadelphian lite slarvigt...
 
Tips! Toppa gärna Kyckling/Jalapeño Cheesemackorna med krosade Cheese Nachochips. Mums!  
 

Varma Mackor i 3 smak...

0 Läs mer >>

Så långt jag kan minnas så har vi ätit palmito varje jul eller nyår. Palmito även kallad palmhjärta eller palmmärg är den inre delen av palmens stam. Denna grönsak säljs på konservburk och finns att hitta i vissa delikatesshandlar, tex på Hötorgshallen i Stockholm. Denna produkt finns att köpa på de flesta matvaruaffärer i spansktalande länder bland annat. Jag har tidigare ätit palmito i Sandwiches de Miga och i familjens traditionella julmajonässallad. Här har jag gjort palmitorullar som plockmat till fredagsmyset. 


Palmito
Ett antal skivor vitt bröd, tex Orginalrost som är min favorit
Några skivor tomat
Några skivor kokt skinka
Smör
Majonäs 
Creme Fraiche
vegeta
vitpeppar

Skär loss kanterna på brödet och kavla ut brödet.Smöra brödskivorna. 
Blanda ca 1/3 majonäs med 2/3 majonäs, krydda med salt och vitpeppar. Bred på detta. 
Lägg på skinka och tomatskivor och lägg en hel palmito i ena hörnet. Rulla ihop och förvara kallt i en vakumförpackad påse i några timmar. Skär upp i skivor. 



 

Palmito Rolls

0 Läs mer >>
 
Här kommer en variant av kåldolmar fast i form av biffar som toppas med stekt sötad vitkål. Enkelt och gott. 

1 gul lök
500 g blandfärs
1 ägg
ca 1 dl syrad grädde eller vanlig vispgrädde
1 tsk kinesisk soya
½ tsk salt
nymald svartpeppar
chilipowder
smör till stekning

5-6 dl riven vitkål
smör till stekning
ca 1 tsk ljus sirap
lite salt
smör till stekning

Finhacka löken och fräs på ganska hög värme. Häll köttfärsen i en skål, häll ner löken, grädden, ägg, soya, salt och peppar. Hacka ihop till en jämn röra, men rör inte för mycket.  Ta fram en bit plastfolie att lägga biffarna på. Blöt händerna och forma till biffar och lägg på plastfoliet. Stek biffarna i smör, när de vänds krydda med svartpeppar och lite chilipowder. Vänd biffarna en vända till så får de god smak av kryddorna i stekpannan. 

Fräs kålen i smör med sirap och salt samtidigt som biffarna steks. Servera biffarna med kålen och gärna med potatis och gräddsås samt lingonsylt. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Nästan Kåldolmar

0 Läs mer >>
För drygt några år sedan var jag och fikade på Café Mojo på Adolf Fredriks kyrkogata. Beställde deras scones som serverades på ett fat med cheddarost, Philadelphiaost samt en marmelad med hallon och mangobitar. Grymt gott! Dessa scones var helt annorlunda än de jag alltid bakat ur ICAs rutiga kokbok när jag bodde hemma. Inte alls så torra och sträva och mycket luftigare. 


När jag kom hem ville jag hitta recept på liknande så jag googlade runt ett bra tag och hittade 2 recept som var helt olika. Tänkte att jag skulle prova båda recepten för att se vad skillnaden blev. I ena receptet skulle man ha ägg, men inte i det andra. Det var helt olika mängder socker och salt och fett samt mjölk. Ena receptet skulle ha grädde också.

Efter att ha provat båda recepten samtidigt var jag inte riktigt nöjd med något av dem, så jag tog de bästa egenskaperna från vart och ett och satte ihop till ett eget. Hemligheten med dessa scones är att man till skillnad från de flesta andra recept har ett ägg i degen samt att degen görs väldigt lös, detta ger väldigt saftiga och mjuka scones. 

Recept på Lemoncurd och Passionsfruktscurd, klicka på länkarna. 

Räcker till 4 större scones, ca 4 port. 

4½ dl vetemjöl
¼ dl socker
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
75 g smör (helst inte magarin, blir inte lika gott)
1 ägg
1,75 dl mjölk

Sätt på ugnen på 225 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Hacka ner smöret och finfördela det med fingrarna i mjölet.
3. Tillsätt ägget och mjölken. Rör om med en träsked. Degen blir rätt smetig!
4. Klicka ner i muffinsformar eller en muffinsplåt eller platta ut och lägg på ett bakplåtspapper. 
5. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och verkar klara. Om man mjölar händerna ordentligt kan man göra platta scones och grädda på en plåt istället.

Servera med philadelphiaost eller vanlig ost och en god marmelad. Sconesen går att frysa in, så passa gärna på att göra en dubbel sats. 

 

Lemon Curd och Philadelphia är gott till scones, eller andra marmelader.

 
Scones i muffinsplåt ser väldigt festliga ut, fyll formarna till ca 2/3. 


 Eller så formar man sconsen med mellan mjölade händer och gräddar på plåt. 


Varför inte fixa en Afternoon Tea till dig och dina kära. För tips på minidesserter att bjuda till, se kategorin Afternoon Tea

Marias bästa scones

0 Läs mer >>
 
Idag fick famijen nöjet att provsmaka lite Ekologiska kakor av märket Khoisan som även gör Teer och andra produkter.  Kakorna är gjorda av ekologiska produkter och är fria från palmolja. Vi provsmakade COOKIE PERFECT MATCH – VALNÖT & HONUNG samt SMÅKAKA CHOKLADBITAR. Så här tyckte vi: 
 
COOKIE PERFECT MATCH – VALNÖT & HONUNG
När vi öppnar paketet möts vi av rejäla kakor och en härlig doft av smörkakor. Man bli direkt sugen på att provsmaka dessa. Sonen och mannen provar först och tycker att kakorna är ganska osöta. Jag provar också, men tycker till skillnad från dem att det är en perfekt sötma i dessa kakor. Kakorna smakar mycket av valnöt och smör och är lite mjuka och som en kombination av en cookie och en sockerkaka i konstistensen. Kakorna känns lite fibriga på ett positivt sätt och innehåller mycket valnötter. Detta känns som en nyttig, men väldigt god kaka som man gärna vill ta en till av, även fast kakorna är så stora. Man skulle lätt kunna lura gäster att kakorna är hembakade då de innehåller fina och äkta råvaror som smör och ägg. 1 paket innehåller 4 stora kakor. 

Familjens betyg:  
Sonen: 4,5
Mannen: 4,5
Jag: 5


SMÅKAKA CHOKLADBITAR
Även dessa kakor doftar tydligt av smör. Dessa kakor innehåller dubbelt så mycket socker som föregående cookie och är därför mycket krispigare, nästan lite som en blandning av en mördegskaka och drömmar. Chokladen är mellanmörk och är len i konstistensen och med en kraftig chokladsmak. Mannen gillar konsistensen på dessa kakor, medan jag som inte är så förtjust i drömmar bättre gillade de andra kakorna med mindre socker. 1 paket innehåller ca 12 kakor.


Familjens betyg:  
Sonen: 4
Mannen: 5
Jag: 4
 
 
 
 
 
 
 Vill du läsa mer, klicka Här . 



I samarbete med Khoisan Tea. 

Provsmakning Ekologis...

1 Läs mer >>
Igår blev det filmkväll så jag slängde ihop lite varma mackor. Var många år sedan sist och har inte alltid varit nöjd med resultatet, men dessa tyckte jag blev riktigt goda. Nu vill jag göra varma mackor igen! Nästa gång ska jag göra flera olika sorter.


9 skivor vitt rostbröd, tex Orginalrost som är min favorit
smör till varje brödskiva
1 dl krossade tomater, jag använde en från Lidl som även innehåller lök och kryddor
1½ msk tomatpuré
lite salt
ett par skivor rökt eller kokt skinka, kyckling går också bra
ca 75 g Philadelphia
ca 1 msk hackad inlagd jalapeño
18 skivor hushållsost 
2 skivade tomater
svartpeppar
oregano

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra en plåt, jag använde Smörspray, väldigt smidigt utan kladd. 
Bred smör på brödskivorna ända ut till kanterna.
Rör ihop krossade tomater med tomatpuré och lite salt och bred på smörgåsarna.
Skär skinkan i små bitar och strö ut. 
Rör ihop Philadelphia med hackad jalapeño. Klicka ut 2 tsk på varje smörgås och fördela ihop lite slarvigt. 
Lägg på 2 skivor ost på varje smörgås och lägg på 1-2 skivor tomat.
Krydda med lite svartpeppar och oregano. Lägg smörgåsarna på plåten. Kör mitt i ugnen tills osten smält och mackorna har en fin gyllene färg på undersidan. 

 
 
 
 

Varma Mackor Jalapeño...

0 Läs mer >>
 
Idag fick famijen nöjet att provsmaka lite Ekologiska kakor av märket Khoisan som även gör Teer och andra produkter.  Kakorna är gjorda av ekologiska produkter och är fria från palmolja. Vi provsmakade COOKIE PERFECT MATCH – VALNÖT & HONUNG samt SMÅKAKA CHOKLADBITAR. Så här tyckte vi: 
 
COOKIE PERFECT MATCH – VALNÖT & HONUNG
När vi öppnar paketet möts vi av rejäla kakor och en härlig doft av smörkakor. Man bli direkt sugen på att provsmaka dessa. Sonen och mannen provar först och tycker att kakorna är ganska osöta. Jag provar också, men tycker till skillnad från dem att det är en perfekt sötma i dessa kakor. Kakorna smakar mycket av valnöt och smör och är lite mjuka och som en kombination av en cookie och en sockerkaka i konstistensen. Kakorna känns lite fibriga på ett positivt sätt och innehåller mycket valnötter. Detta känns som en nyttig, men väldigt god kaka som man gärna vill ta en till av, även fast kakorna är så stora. Man skulle lätt kunna lura gäster att kakorna är hembakade då de innehåller fina och äkta råvaror som smör och ägg. 1 paket innehåller 4 stora kakor. 

Familjens betyg:  
Sonen: 4,5
Mannen: 4,5
Jag: 5


SMÅKAKA CHOKLADBITAR
Även dessa kakor doftar tydligt av smör. Dessa kakor innehåller dubbelt så mycket socker som föregående cookie och är därför mycket krispigare, nästan lite som en blandning av en mördegskaka och drömmar. Chokladen är mellanmörk och är len i konstistensen och med en kraftig chokladsmak. Mannen gillar konsistensen på dessa kakor, medan jag som inte är så förtjust i drömmar bättre gillade de andra kakorna med mindre socker. 1 paket innehåller ca 12 kakor.


Familjens betyg:  
Sonen: 4
Mannen: 5
Jag: 4
 
 
 
 
 
 
 Vill du läsa mer, klicka Här . 



I samarbete med Khoisan Tea. 

Provsmakning av Khois...