Pannbiffar med lök

Vi har i familjen försökt att hitta en struktur kring matlagingen här hemma. Eftersom barnen börjar bli stora behöver de lära sig att ta mer ansvar. Den första metoden vi provade gick ut på barnen varannan vecka skulle laga mat en dag i veckan. Ena veckan skulle Emelie laga mat, andra veckan Andreas. Maten fick de själva bestämma och jag hjälpte till att planera matinköpen och komma med idéer.  Eftersom inga specifika dagar var bestämda slutade det oftast med att allt rann ut i sanden och det blev inte mycket matlagning av från barnens håll. Vi bestämde oss efter en tid för att utvärdera en ny metod. Den går ut på att alla i familjen mån-tors lagar mat varsin dag. På söndag eller måndag bestämmer vi vem som har vilken dag. Får man förhinder senare, byter man dag med någon. Var och en planerar sin egen maträtt och senast dagen innan får man skicka en inhandlinglista så handlar jag på vägen hem från jobbet så att råvarorna finns hemma när man ska laga middagen. Om beställningen inte är utförd i tid ansvarar man själv för att införskaffa varorna. (swishar barnen för utlägg). Denna metod har börjat fungera väldigt bra. Dottern gillar att experimentera med nya recept och sonen lagar gärna sådant som han känner sig trygg med, tex mammas recept här på bloggen. Så idag blev det dessa pannbiffar. Han var själv lite missnöjd med storleken på biffarna, men alla andra tyckte att de var riktigt lyxiga, höga, fina och saftiga, så han fick högsta betyg av alla. Så himla stolt över mina älsklingar. <3 <3 


receptet ger ca 8 pannbiffar, dvs till 4 personer

1 gul lök
lite salt
1 tsk socker
+ 1 dl vatten (tillsätts på slutet)

500 g nötfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
2 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 msk torkat lökgranulat eller ½ liten riven gul lök
½ tsk salt
½ tsk Red Hot Chili flakes

smör till stekning

Häll upp ströbröd, kryddorna (+ ev riven lök) och vattnet i en skål. Låt stå och dra i 15 minuter.

Skala och skiva löken. Stek lökskivorna på ganska hög värme. Tillsätt sockret och rör om hela tiden. När löken fått lite lätt gyllene färg, salta den och lägg åt sidan. 

Blanda köttfärsen med ägget och ströbrödsmassan. Forma till pannbiffar. Stek i smör på medelhög värme i en telefonpanna. Tar du en gjutjärnspanna går biffarna sönder väldigt lätt och blir inte alls lika fina. Vänd pannbiffarna och stek 2 ggr på varje sida minst. Tillsätt mer smör under stekningen när det behövs. Krydda på med lite svartpeppar mot slutet.

När de sista biffarna är stekta, ta upp dem och lägg upp på ett serveringsfat. Häll sedan ner löken i pannan igen och höj värmen till högsta. Tillsätt 1 dl vatten och rör tills allt vatten dunstat bort. Lägg sedan löken över biffarna. 

Servera med kokt potatis, sås och lingonsylt + eventuellt ättiksgurka och en råkostsallad. 

 
 
 
                               

Kommentera här: