Gnocchi med Tomatsås

 
Gnocchi åt jag första gången hemma hos min faster när jag var i tonåren. Gnocchi är en sorts pasta som görs på både vetemjöl och pressad potatis. Det ger en ganska tjock och lite mastigare pasta. Proportionerna mellan potatis och pasta kan variera, i detta recept är det ca 75 % potatis och 25 % vetemjöl som ger ganska mjuka och inte för mastiga gnocchis. I recept med mer mjöl blir pastan mer tuggig. I affären brukar man kunna få tag på färska gnocchis, men de brukar inte smaka något vidare eftersom potatis är lite svår att konservera. Idag provade jag att göra egna gnocchis och det blev riktigt gott och såsom jag minns dem från när jag liten. Gnocchin serveras med rikligt med tomatsås och massa parmesan. Slurp! Om man vill kan man servera rätten med tex grillad kyckling, men idag åt vi rätten utan kött. 

Gnocchi
1 kg mjölig potatis
lite salt till kokningen
300 g vetemjöl
1 stort ägg
½ msk salt

Tomatsås
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök, finhackad,
en liten morot, finhackad
2 burkar Mutti Krossade Tomater
½ dl vitt vin

2 dl vatten
3-4 finhackade soltorkade tomater
1½ grönsaksbuljong
färsk basilika, finhackad
svartpeppar

½ tsk socker

olivolja till stekning

+ lite olivolja som ringlas i på slutet
+ maizenaredning

Tomatsåsen 
Stek den finhackade löken i olivolja, tillsätt morötterna och vitlöken och fortsätt att steka en stund. 
Häll på tomaterna, vin, vatten, finhackade soltorkade tomaterna, buljongtärningar, socker och kryddor. 
Låt såsen småputtra under någon timme, gärna på låg värme i några timmar. 
Ringla i lite olivolja och koka sedan upp såsen snabbt och red av. 

När tomatsåsen är klar kan man börja med gnocchin. 

Skala potatisen, om det skiljer i storlek mellan potatisarna kan man dela vissa. Häll på vatten så att det täcker potatisen, tillsätt lite salt och koka klart potatisen. Sila av vattnet och häll upp potatisen att dunsta av sig lite.

Gnocchin
Häll upp 300 g vetemjöl på en bänk, pressa potatisen över mjölet, häll på salt och blanda väl utan att börja knåda, mjölet och potatisen ska bara fördelas jämt. Tillsätt ett lätt vispat ägg och knåda nu ihop till en deg. 
Dela degen och forma långa korvar, ca 1½ cm i diameter och ca 2 cm långa. Forma inte alla korvar, då de torkar på ytan. 

Rulla varje degbit mot en gaffel genom att pressa mot gaffeln och framåt. Lägg gnocchin på en lätt mjölad handduk. 

Koka upp en stor kastrull med pastavatten med salt. Lägg i alla gnocchis och se till att de inte fastnar i botten. Koka upp och låt koka till gnocchisarna flyter upp till ytan. Sila av vattnet och häll på lite mer än hälften av tomatsåsen. Häll upp resterade sås i en serveringsskål. 

Servera gnocchin med extra tomtatsås och toppa med riven parmesan och basilika. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är rätten serverad med vitlöksfrästa Zucchini som kryddats med lökpulver, Vegeta lite Oregano och Timjan. 
 

Kommentera här: