Glassdröm med Passion och LakritsFudge

 
 
När jag gjorde mina påskbakelser passade jag även på att göra bakelsen i form av en lyxglass i bytta också. Denna glass är faktiskt den godaste jag smakat någonsin, eller de kanske kommer på delad första plats med GB:s Rom-Russin. Glassen har en perfekt brytning mellan smaker. Spröda och knapriga mandelmaränger med en sagolik passionsfruktscurd och en fräsch Philadelphiafyllning med en touch av citron ihop med laktritsfudgerippel och en neutral vaniljfyllning. Glassen påminner lite grann om refreshgodisarna. 


Mandelmaränger, görs med fördel dagen innan eller några dagar innan.
(blir en sats med ganska många små maränger, gör inget om några blir över, är supergoda att ha till massa efterrätter), receptlänk med bilder här
2 äggvitor
1 msk socker
50 g florsocker
60 g mandelmjöl
60 g florsocker
 
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen, tillsätt 1 msk socker och 50 g florsocker. Vispa tills det blir ett styvt skum. Rör ner mandel med florsocker. Blanda väl och häll upp i en sprits. Spritsa små maränger på ett bakplåtspappr, grädda mitt i ugnen på 90-100 grader. Grädda tills marängerna är helt torra och lätt lossnar från pappret, det tar ganska lång tid, typ 1½ timme nånting.


Passionsfruktscurd (blir ev lite curd över)
5-6 passionsfruktspuckar, frysta, eller 2 passionsfrukter
1 dl vit sirap
50 g smör
saft av ½ liten citron
½ msk maizenastärkelse
1 äggula
1 ägg

Sjud ihop passionsfrukt med sirap och smör. Sila bort kärnorna om du använder färsk passionsfrukt. 
Blanda citronsaft och majsstärkelse och häll blandningen i curden. Vispa upp äggen och häll snabbt i ner curden. Ställ tillbaka på plattan och vispa tills curden har fått en fin och krämig konsistens. 
 
Glassfyllning
1 ägg, separerad i gula och vita
150 g Philadelphia
2 dl vispgrädde, mixad till fast grädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl glukossirap
1/3 dl florsocker
+ rivet citronskal från en ekologisk citron
 
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Mixa grädden med vaniljsockret tills den är helt fast. 
Rör Philadelphiaosten mjuk med en gaffel med glukossirap och florsocker. Tillsätt äggulan och rör till en slät kräm. Tillsätt grädden lite i taget och rör. Häll sist i äggvitorna och rör tills allt blandats. 

Dela smeten i 2 delar och smaksätt ena halvan med finrivet citronskal från en ren citron. (Om du river på vanliga fina rivjärnet, riv i cirkelrörelser så att du inte får långa trådar av skal) 
 
LakritsFudgeRippel (går så klart bra med köpt Lakritstopping också)
100 g Kick
1 msk mjölk
1 msk smör
1½ msk glukossirap

Finhacka godiset och häll i en kastrull med övriga ingredienser. Värm upp tills allt är löst. Låt såsen svalna något. 

Varva Glasskrämerna med Passionscurd och Lakritsrippeln, frys in 1 dag. Ta fram en stund innan servering, ställ gärna i kylskåp ca 20 min innan så tinar glassen jämt. Toppa med hackade maränger. 
 
 
 
 
 
Inte den snyggaste bilden, men vad gör det, glassen var lika god för det. 

Kommentera här: