Reis Trauttmansdorff - Österrikisk Rispudding

Idag blev jag sugen på att göra om denna efterrätt. Tyvärr hade jag inga kanderade frukter hemma, så jag tog det som fanns. Eftersom det är vanligt med kanderade körsbär i fyllningen kokade jag upp russin i körsbärssirap.
Jag gillar inte att skryta, men jag har då sällan var så nöjd med en efterrätt som denna, känner mig så stolt att jag lyckades sätta ihop ett recept som blev en sådan fullträff. Denna blev en lyxigare variant av den jag som barn serverades i kyrkan.
Frukt och nötfyllning (så som jag gjorde)
Om man får tag på kanderad frukt är det bara att lägga in denna i valfri sprit eller likör någon dag innan tillagning istället för att göra som jag gjorde.
½ dl russin
2 msk hackade pecannötter
1 msk Körsbärssirap
1 msk vatten
1 msk socker
(någon droppe mandelessens)
ca 3 tsk Rom
Koka upp russinen och hackade nötter i körsbärssirap, vatten och socker. Jag tillsatte någon droppe mandelessens (ej bittermandel) också för att få en Maraschinotouch. Koka ca 10 min, fyll på med vatten om det dunstat bort. När blandningen svalnat häll på lite Rom och låt dra medan gröten kokar.
2 msk pecannötter
1 tsk vit sirap
1 tsk Rom
Blanda ihop pecannötterna med sirap och rom och låt dra medan gröten kokar.
Grötbas
125 g grötris
5 dl röd mjölk
3 msk socker
1½ tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
rivet skal från 1 citron(bara det gula)
1½ dl vatten
1,25 dl röd mjölk
+ 4 gelatinblad
+ 1,3 dl vispgrädde
½ krm vaniljsocker
1 msk socker
Lägg gelatinbladen i blöt och ställ åt sidan.
Blanda riset, 5 dl mjölk, socker, vaniljsocker, salt och citronskalet i en vid kastrull. Låt koka upp under omrörning, sänk värmen och rör då och då så att gröten inte bränns i botten. Späd med vatten och mjölk lite i taget under kokningen. Provsmaka riset, när det är mjukt och gröten är halvfast ta bort från värmen och rör ner gelatinbladen ett i sänder och kyl sedan ner gröten. När gröten svalnat, rör ner frukt och nötter.(Spara lite till dekoration om du vill, det gjorde jag) Vispa upp grädden med vaniljsocker och socker och blanda ner denna i gröten. Häll upp i en stor form eller flera mindre formar. Låt stå kallt över natten.
Servera med färska frukter. Jag serverade med en burk mandarinklyftor som jag hällde lite vit sirap och vaniljsocker på.







Har haft detta ordet på huvudet hela dagen idag och sagt det säkert 50 gånger bara för att namnet är så kul att säga. =D
skriven
AÅG RIKTIGT GOTT UT