Lakritscupcakes 3

 
 
Hm...att göra den perfekta lakritscupcakes visade sig vara svårt. På Cupcake Stockholm har de gudomliga sådana. Har på nytt försökt mig på att baka egna. Resultatet blev hyfsat, men de kanske hade behövt lite mer lakritssmak ändå. Jag köpte en Turkisk Peppar shotmix och så hittade jag en lakritsextrakt i affären. Lakritsextrakten består av enbart lakritsrot, medan Turkisk Pepparmixen innehåller både lakrits, salmiak och anis. Jag är inte helt nöjd med detta recept, men sparar det för dokumentation mest. 
 
1,2 dl mjöl
3/4 dl socker
1½ tsk bakpulver
1/4 dl olja
1 ägg
1/4 dl turkisk peppar shotextrakt
ca 3 krm lakritsextrakt
ca 2 krm svart karamellfärg
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ägget separat och häll ner turkisk pepparextrakten, oljan samt svarta färgen. Vispa ihop allt och häll upp i små formar. Grädda i 180 grader tills muffinsarna känns klara med en sticka. När cupcakes svalnat, gör ett litet hål med en sticka och droppa ner 2 dropppar shotextrakt.
 
Frosting
2 äggvitor
1,15 dl socker
(½ tsk vaniljsocker)
citronskal
+ mimimarsmallows
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.
 
Ställ marängen kallt en stund. Tag fram marängen och vispa ner citronskal. Spritsa cupcakesen och dekorera med rivet citronskal och lakritsgodis tex Kick. 
 
 
 Födelsedagsfika för Emelie som fyllde 16. På bilden finns även kanelbullekaka gjord i långpanna, morotskaka med citronsmak med Philadelhiafrosting samt exotisk rippel och jordgubbar. Längst bak en browniekladdkaka med kolafrosting. 
 
 

Kommentera här: