NutellaCookies

 
 
  
Suveränt goda kakor som blir så där härligt sega och lite knapriga i kanterna och med krämig Nutellafyllning. I detta recept hade jag vitt socker, om man vill kan man ha farinsocker för en lite mer kolaaktig ton. 
 
150 g smör
2 dl vitt socker
1 litet ägg
en knivsudd salt
½ krm vaniljsocker
ca 3 dl vetemjöl
½ krm bakpulver
 
Nutella 
lite flingsalt
chokladknappar om man vill eller choklad till dekoration
 
Skopa upp knappa matskedar med Nutella på ett bakplåtspapper, platta till något så att klickarna blir runda och inte toppiga och ställ i frysen. Ca 12-14 bör räcka.
 
Vispa smöret mjuk med sockret. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Tillsätt salt, vanilj och mjölet blandat med lite bakpulver. Rör sist ner chokladknappar om du vill ha det och rör om tills det är jämt fördelat. Låt degen stå kallt en stund.
 
Rulla en lång stång på mjölat bakbord. Dela i 1½ cm tjocka skivor. Platta till varje skiva så de blir ungefär 5 mm tjocka. Lägg på en medaljong med Nutella och platta ut en skiva deg och kläm åt runtom, så att allt Nutellan är täckt ordentligt. Det gör inget att kakorna är höga, de flyter ut i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 160-170 grader tills kakorna fått lite färg på kanterna. Strö på lite flingsalt på varje kaka när de tas ut ur ugnen. Om man inte har chokladknappar i kakorna kan man smälta lite blockchoklad och ringla på istället. 
 

 
 
 Platta ut degen och lägg på en knapp msk fryst Nutella. Platta ut en likadan degbit och lägg som ett lock ovanpå och tryck till runt kanterna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: