Mjuk Pepparkaka med Frostig Philadelphiaglasyr

 
Struket recept.  
Gjorde lite pepparkaka idag. Tyvärr blev jag inte nöjd med själva kakan, smakerna i kakan blev bra, men tyvärr blev den torr, kanske råkade övergrädda den, vet inte, men nästa gång blir det ett helt annat recept. Frostingen blir härligt vit och stelnar till lite på ytan vilket jag precis vad jag var ute efter. Den är dock ganska söt, så man ska inte breda på lika mkt som med vanlig Philadelphiafrosting. 
 
100 g fint rivna morötter (ca 2 dl)
4 ägg
2,5 dl farinsocker
1 dl socker
1½ tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
3½ tsk kanel
½ krm mortlad svartpeppar
1 dl matolja
1 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Frostig Philadelphiaglasyr
190 g Philadelphia
6,5 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
 
Torkade tranbär
(Dulce de Leche)
 
Vispa upp ägg och sockersorterna. Blanda ner alla andra ingredienser och vispa ihop till en smet. Häll i en långpanna eller gör muffinsar. Jag gräddade min långpannekaka i ca 20 min. Känn med sticka och ta ut när kakan/muffinarna är klara. Låt svalna. 
 
Vispa ihop glasyren med elvisp. Fyll muffinsarna eller kakan genom att göra små hål som fylls med dulce de leche. Se bilderna. Glasera kakan/muffinsarna och toppa med hackad torkad frukt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriver ner receptet som jag tänkte prova på kakan nästa gång eventuellt, denna är lite kompakt och väldigt saftig:
 
3½ dl farinsocker 
2 ägg 
3 dl gräddfil
½ dl grädde 40 %
4,3 dl vetemjöl 
2 tsk mald nejlika
2,5 tsk mald ingefära
4,5 tsk mald kanel
1 msk bakpulver 
1 krm salt 

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman sockersorterna kanel och salt och ställ åt sidan. 
Smöra och bröa eller kokos:a en 1 ½ liters form. 
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. 

Vispa ägg och socker luftigt. Rör,kryddorna, gräddfil och grädde. Häll ner mjölblandningen. 

Baka i ugnen ca 45 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska precis vara klar och får inte övergräddas, då blir den inte lika saftig. 
 
 
******************** 
 
Här är en annan variant utan ägg som tydligen ska bli lite kompakt och saftig, låter inte fel!  Kanske provar den! Hittade receptet här http://jessicaklinte.blogg.se/2016/december/alskade-janet.html

Mjuk pepparkaka med lingon

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlikor
  • 100 gr smör
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 3 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna, smält smöret och låt svalna lite. Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Smörj och bröa en avlång form (1,5-2 liter) och häll smeten i formen. Grädda i 175 grader, runt en halvtimme. I ärlighetens namn glömde jag kolla tiden i ugnen så tiden är en kvalificerat gissning. Stjälp upp kakan och låt svalna under formen.

 

Kommentera här: