Jordgubbs- och Blåbärscheesecake

 
När min dotter fyllde 15 valde hon att ha en cheesecake istället för tårta, vilket jag blev väldigt tacksam för, då en cheesecake är mindre omständig att göra. Måtten för glasyren är ungefärliga, det var första gången jag gjorde denna kombination i detta format. Har tidigare kombinerat blåbär och jordgubbar i en cheesecakesmulpaj och det är underbart gott.  Se http://marydane.blogg.se/2011/may/marias-minicheescakepajer-ca-15-st.html. Även denna cheesecake blev uppskattad. Jag använde frysta odlade blåbär som höll sin spänst oväntat bra. Räcker till en form på 19 cm i diameter. 
 
Botten:
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker
en knivsudd salt
1,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 pkt Philadelhia 200 g
1 pkt Smetana 2 dl
1 dl socker
1½ tsk Vanilla vaniljsocker
2 ägg
 
Topping
ca 1,5 dl frysta jordgubbar, tinade
ca 1/3 - ½ dl dl vit sirap eller efter smak
ca ½ msk maizena
1 gelatinblad som läggs i blöt i kallt vatten
ca 1,5 dl frysta Odlade blåbär
 
Nyp ihop ingredienserna till degen. Degen ska vara lite smulig. Tryck ut i botten på en 19 cm springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills botten känns torr.
 
Mosa sönder Philadelphia och Smetana med en gaffel i en skål. Tillsätt sockersorterna. Rör i ett ägg i taget. Häll fyllningen på pajbotten. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 130 grader och grädda klart till cheesecaken är fast men fortfarande lite dallrig. Låt svalna helt.
 
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Mixa jordgubbarna. Häll i en kastrull tillsammans med sirapen. Lös upp maizenan i lite vatten och tillsätt i jordgubbspurén. Koka upp. Tillsätt gelatinbladet och rör om, låt svalna en stund och häll sedan på den kalla cheesecaken. Häll på blåbär och ställ kallt i några timmar. 
 

Kommentera här: