CitronVerbena-Sorbet

CitronVerbena blev en ny bekantskap när jag svängde förbi en liten trädgårdshandel för några år sedan och skulle köpa en Libbstickeplanta. Man fick en ört på köpet vid köp av 4 st, så jag blev tipsad om att testa CitronVerbena. Jag gnuggade försiktigt på bladen och doftade...sen var jag helt såld. Det luktar som sura citrongodisar och det vattnas i hela munnen. Citronverbena kan man ha i sallader, efterrätter, till jordgubbar, göra te eller sorbet av bla. Här provade jag att göra sorbet. Alkoholen tillsätter jag då det hjälper till att hålla kristaller borta. Glassen blev något söt, men serverad tillsammans med en mindre söt jordgubbssorbet blev det perfekt balans. Nästa gång ska jag prova att ha i vispad äggvita i så kan man också äta glassen som är den utan att den blir för söt. Tillsammans med jordgubbssorbeten smakade det som glassen Spirello som den som provat den. CitronVerbenaglassen för sig påminner lite om Piggelin, fast med en mild Citronprägel. Nu längtar jag efter att få göra en ny omgång av denna glass, men problemet är att jag inte lyckats hitta någon CitronVerbena ännu. Tips emottages tacksamt, bor i Stockholm. =)
2 dl citronverbena
2 dl strösocker
½ dl citronsaft
5,25 dl vatten
ca 1 msk vodka eller neutral sprit

Skölj bladen väl, så att inga eventuella insekter sitter kvar.

Måtta upp 2 dl blad


Saft av 1 citron, eller ½ dl totalt behövs

Häll bladen och socker i en matberedare

Detta mixas tillsammans

Häll sedan på citronsaften och mixa vidare

Häll därefter på vattnet och sila sedan av bladrestena med en tesil

Häll blandningen i en glassmaskin och kör enligt anvisning från tillverkaren

Färdig sorbet, sätt i frysen i någon/några timmar, så den blir fastare

Här serverad med en lättsockrad och Snabb Jordgubbssorbet som bryter av fint.
Tillsammans smakar de som glassen Spirello för den som provat.