Mummabullar

 
 
Har bakat bullar så många gånger och tycker att det blir olika varje gång. Blir inte alltid lika nöjd som jag blev med detta recept. Så underbart goda kardemummabullar. 

50 g jäst
4 dl mjölk, 1,5 %
175 g smält margarin
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
1 tsk mortlad kardemumma

Fyllning

3 dl florsocker
200 smör, rumsvarmt
1,5 tsk stött kardemumma

uppvispat ägg
en liten nypa salt
några droppar vatten
pärlsocker


Ta ut matfettet både till degen och fyllningen.
Smält margarinet på svag värme. Tillsätt mjölken och värm den fingervarm. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt salt och socker. Vispa tills jästen löst sig. Tillsätt ca 2 dl av mjölet och vispa till en jämn smet. Lägg på en handduk och låt stå i 10 min.
Vispa i ägget. Häll på mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig. Degen blir först ganska fast för  att bli lite lösare igen när du knådat den en stund, tillsätt då lite till mjöl. Jäs degen i 45 min.

Medan degen jäser, blanda ingredienserna till fyllningen. Häll ägget i en skål. Tillsätt lite salt och vatten. Vispa upp.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 2 delar. Kavla en del i taget till ca 40 x 60. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i 3 cm tjocka skivor. Lägg dem i mellanstora bullformar, dvs inte de vanliga små.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. 

Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i mitten i ugnen i tills bullarna fått fin färg och känns lätta.




 
 

Kommentera här: