Äppelbullar

 
Med inspiration av mina snabbfixade Pain Au Raisin-bullar, så gjorde jag idag vetebullar. I fyllningen hade jag en Vanilj/Mandelsmörkräm, kaneläppelbitar och Rom-Russin. Degen är en vanlig vetedeg, men jag använde en vispgrädde som behövde användas. Har inte provsmakat bullarna ännu, så återkommer med utlåtandet. 

Karamelläpplen
6 medelstora äpplen
2-3 msk socker
2 msk smör
lite kanel

Vetedeg
50 g jäst
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1,25 dl socker
150 g smör
½ tsk salt
vetemjöl, gärna Manitoba Cream


Vanilj/Mandelsmörkräm
200 g mandelmjöl
120 g florsocker
165 g smör
(ev lite mandelessens)
2,5 dl mjölk
vaniljsåspulver (Ekströms Vaniljsås är bra)

Fruktfyllning
Äppelbitarna
Rom-Russin (valfritt)

Guldsirap
3 dl socker
vatten så att allt socker blir blött
2 msk smör

Börja med äppelfyllningen. Fintärna äpplena och stek dem i smöret på hög värme, häll på socker och lite kanel, låt äppelbitarna svalna. 

Fortsätt med vetedegen. Smula sönder jästen i en degbunke. Värm grädde och mjölk till fingervärme. Tillsätt socker och salt. Lägg till smöret och låt det bli mjukt i den varma mjölken. Häll mjölken med smöret (smöret behöver inte ha smält helt) över jästen. Vispa upp så att jästen löser sig och tillsätt sedan mjölet (jag mäter aldrig mjöl, utan känner mig fram) Arbeta degen minst 10 min i maskin eller tills degen blir elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1 h. 

Gör iordning mandelfyllningen under tiden. (Mandelmjöl och florsocker kan bytas mot 300 g mandelmassa). Blanda mjölken med vaniljsåspulver, ta lite pulver i taget, tills du får en tjock sås, krämen tjocknar ytterligare efter en stund. Blanda mandelmjöl, florsocker och smöret ordentligt, tillsätt vaniljkrämen. 

Ta fram den jästa degen och fördela den i 2 bitar. Kavla ut en del i taget tunt, ca 40x50 cm och bred sedan på krämen och strö ut äppelbitar och Rom-Russin. Rulla ihop och skär i 2,5 cm tjocka skivor. Lägg i pappformar och låt jäsa 30 min. 

Gillar man pärlsocker, penslas bullarna med äggvisp innan sockret strös på, annars är det gott att toppa med guldsirap när bullarna tas ut ur ugnen. Guldsirap är min variant av sockerlag som jag smaksätter med smör. Häll vatten över sockret. Koka upp snabbt och låt puttra 1 minut. Tillsätt smöret och rör om. Ringla sirapen över de nygräddade bullarna. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: