Mördegshjärtan med hallon

Detta året gjorde jag mördegshjärtan med hallonfyllning till Alla Hjärtans dag. Jag hade gärna velat ha i lite cheesecakefyllning också, men eftersom alla i familjen inte gillar det fick det bli utan och de som ville kunde servera vaniljsås till istället. Nästa gång kommer jag att ha i lite Philadelphia blandad med vaniljsocker och lite socker i kakorna. Då behövs inget tillbehör heller.
Receptet på degen kommer från https://brinkenbakar.se/vaniljhjartan/
Receptet på degen kommer från https://brinkenbakar.se/vaniljhjartan/
Mördeg
45 g strösocker
50 g florsocker
200 g smör
200 g smör
0,25 tsk salt
5 dl (300 g) vetemjöl
1 ägg
Fyllning
ca 2 msk socker
en nypa vaniljpulver
½ tsk potatismjöl
ca 1,5 dl frysta hallon. tinade½ tsk potatismjöl
2 msk jordgubbssylt
Mixa ihop alla ingredienser utom ägget till mördagen. Tillsätt ägget på slutet och mixa till en slät deg. Låt vila 30 min i kylskåp.
Blanda ihop de torra ingredienserna till fyllningen, blanda sedan ner sylten och därefter hallonen.
Dela degen i 2, kavla ut den ena ca 4 mm tjock. Låt den andra delen ligga kvar i kylen under tiden. Skär ut bitar och lägg över formarna och pressa ner försiktigt. Spara överbliven deg i kylen och kavla ut nästa del till locken. Lägg på en knapp msk hallonfyllning och lägg på deg till lock och skär bort överskottsdeg. Fortsätt med resterande deg tills degen är slut. Nagga locken med en vass gaffel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 170 grader med varmluft eller 190 om du inte använder varmluft. Ta ut när kakorna börjat få färg. Låt svalna och ta ut kakorna ur formen medan de är ljumma. Pudra florsocker på och dekorera med geléhjärtan om du vill.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.



Oroa dig inte om kakorna spricker lite på ytan då de serveras upp och ner. Eller så kan de passa att servera till Halloween med den "blodiga" sidan uppåt. 😜

