Saftiga Påskbullar med Vaniljfyllning

Jag har länge velat göra bullar med färggrannt strössel. Det ser så barnsligt gott ut. Igår testade jag att göra en omgång bullar där jag fyllde hälften med en vaniljsmörkräm med philadelphia. Den andra delen fyllde jag med citronmandelkräm. Har bara smakat de med vanilj och de blev väldigt saftiga och goda. Jag tycker dock inte att bullarna blev tillräckligt estetiska då många av bullarna blev separerade pga fyllningen, dvs det blir en djup glipa mellan lagren. Har man mindre fett i fyllningen håller bullarna ihop bättre och istället kan man ha mer fett i degen och tex ha en Philadephiaglasyr på toppen. Nästa gång kanske jag gör så istället. Ungefärligt recept för denna gång: 


50 g jäst (blå)
150 g smör
4 dl mjölk
½ tsk salt
1,75 dl socker
2 ägg, vispade
vetemjöl special, tills degen känns klar
½ tsk bakpulver

Halvsmält smöret på låg värme, dvs det ska fortfarande vara lite småbitar som inte har smält. Tillsätt mjölken och sockret och värm till fingervärme. Häll i en bunke och smula ner jästen. Vispa tills jästen löst sig. Tillsätt ca 4 dl mjöl och vispa upp till en seg smet. Tillsätt vispade ägg och tillsätt mer mjöl blandat med bakpulver lite i taget tills degen känns lagom fast. Jäs i 40 min. 

Dela degen i 2 och kavla ut en del i taget och bred på en av fyllningarna. Strössla på strössel och rulla ihop och skär sedan i ca 3 cm tjocka skivor och ställ dem i en bakpapperklädd form med någon cm emellan. Jäs 50 min. Mot slutet av tiden sätt på ugnen på 200 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen  tills bullarna fått en gyllengul färg. 

Fylllning 1, till häften av satsen
75 g smör
50 g Philadelphia
ca 1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
lite kokos
ca 50 g strössel, karamell

Fyllning 2, till andra hälften
75 g smör
100 g mandelmassa
ca ½ dl florsocker
rasp av 2 citroner
ca 1 msk citronsaft
ev gul färg
ca 50 g strössel, karamell
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: