Semmelbitar

Briochédeg
25 g jäst
350 g vetemjöl
1/2 dl strösocker
3 mellanstora ägg
1/2 dl strösocker
3 mellanstora ägg
1 krm salt
0,65 dl mjölk
1 tsk finstött kardemumma
200 g smör, rumsvarmt
0,65 dl mjölk
1 tsk finstött kardemumma
200 g smör, rumsvarmt
Ca 450 g mandelmassa
Lite mjölk el grädde
Lite bullinkråm
mandelessens efter smak
Dekoration
2 dl vispgrädde
200 g rostad flagad mandel
florsocker
Dag 1
Blanda alla ingredienser utom smöret i assistent. Låt gå några minuter på låg hastighet.
Blanda alla ingredienser utom smöret i assistent. Låt gå några minuter på låg hastighet.
Höj hastigheten efter en stund och låg gå till degen börjat bilda gluten, dvs degen känns elastisk.
Sänk hastigheten och blanda i det rumstempererade smöret lite i taget.
Låt degen stå i kylen över natten om möjligt.
Dag 2
Ta ut degen på morgonen och låt stå i bunken i någon timme.
Dag 2
Ta ut degen på morgonen och låt stå i bunken i någon timme.
Ta sedan upp degen och kavla ut och lägg i en smord form på ca 20x30 cm.
Min form hade höga kanter så jag lade sedan över en bakplåt och ställde formen på på köksbänken som ligger ovanför ett element. Låt jäsa ca 1½ h.
Riv mandelmassan och blanda med mjölk och brödinkråm och mandelessens efter smak, obs överdosera inte, speciellt inte om du använder bittermandelessens, då denna kan dominera väldigt, en liten droppe kan räcka.
Sätt ugnen på 275 grader. Sänkt direkt till 175 grader när du sätter in kakan, spraya med vatten samtidigt och stäng luckan. Lägg ev på alufolie om kakan börjar få för mkt färg.
Grädda tills innertemperaturen är 97 grader. Ta ut kakan och höj värmen till 200.
Sätt ugnen på 275 grader. Sänkt direkt till 175 grader när du sätter in kakan, spraya med vatten samtidigt och stäng luckan. Lägg ev på alufolie om kakan börjar få för mkt färg.
Grädda tills innertemperaturen är 97 grader. Ta ut kakan och höj värmen till 200.
Rosta mandlarna gyllene på en plåt. Ta ut och låt svalna.
När kakan svalnat, skär bort översta delen som fått färg. (ska bli små lock sedan).
När kakan svalnat, skär bort översta delen som fått färg. (ska bli små lock sedan).
Bred på rikligt med mandelkräm och strö över mandeln. Pudra med florsocker.
Vispa grädden med lite socker och spritsa ovanpå mandeln.
Ta ut hjärtan av brödet du skar bort från toppen. Dekorera på valfritt sätt.




