Experiment Caramel Cheesecake


 
Ännu ett experiment på ett 3:e sätt för att återskapa den perfekta Caramel Cheesecaken, så som den serveras på Espresso House. Jag har tidigare provat att göra fyllningen av Dulce De Leche och senare av en farinkolasås, här provar jag att göra en kolasås av godiskolor och farinsocker bla. Denna gång kom jag nära orginalet smakmässigt. Jag provade även att baka olika varianter av bottnar till cheesecaken. Se längre ner. Måtten för nedanstående bottnar bör räcka till en 24 cm form minst. Eventuellt går inte allt åt. När jag provsmakade dessa cheesecakes så slog det mig att Espresso Houses cheesecake troligen inte är ugnsbakad, detta då fyllningen är väldigt krämig och ytan på deras cheesecake är helt slät utan luftbubblor, om man inte ugnsbakar cheesecaken underlättar det vid bakning av botten då man kan grädda den så länge som behövs utan att behöva ta hänsyn till ytterligare gräddningstid senare med fyllningen. Men! är inte helt säker. =) 
 
Browniebotten
70 g mörk blockchoklad, hackad i mindre bitar
65 g smält smör
1,1 dl socker
1 ägg
1,3 dl mjöl (skulle eg varit 0,65 dl)
1 knapp tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
 
Värm smör och chokladen på svag värme i en kastrull, rör tills allt löst sig. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl blandat med bakpulver, socker och salt och rör ner den avsvalnade smörchokladblandningen. Häll i en smord och bakpapperklädd form. 

Mandelmassebotten
1 ägg 
130 g mandelmassa, riven
1 3/4 msk kakao
25 g smält brynt smör
½ dl socker
en knivsudd salt
 
Vispa ägg och mandelmassa. Tillsätt övriga ingredienser och vispa upp ordentligt. Häll i en smord och bakpapperklädd form. 
 
 
Caramelfyllning: 
 
Istället för dulce de leche kan man göra denna fyllning som ger kraftigare caramelsmak och du slipper stå och koka burkar i 3 timmar. Dubbla samtliga ingredienser nedan till en 24 cm form om du vill ha en platt cheesecake, 19 cm form om du vill ha en högre, Orginalet från Espresso House är ganska låg. 
 
255 g kolor, Obs, Rollokolorna är ganska salta, jag blandade lite olika kolor som jag köpte på lösvikt
2 msk grädde
2,6 dl farinsocker
ca 4 msk vatten
3 msk Monin Caramel Sirap (valfritt) el motsvarande mängd vatten
 
1 knapp port snabbkaffepulver, (portionspåsar)
 
2 dl Philadelphia
2 dl smetana
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme tills allt löst upp sig. Låt koka en stund och låt svalna. Rör ihop kaffepulver med lite grann av kolan och blanda sedan ihop med resten av kolan. 

Vispa ihop den svala kolasåsen med Philadelphia och tillsätt Smetana samt vaniljsocker. Vispa ner ägget. Häll på botten och grädda i 160 grader tills fyllningen stannat, men fortfarande är på gränsen till fladdrig i mitten. 
 
 
 
 
 

 
1. Ej förgräddad Mandelmassebotten 
2. Förgräddad Mandelmassebotten 
3. Ej förgräddad Browniebotten 
4. Förgräddad Browniebotten


Slutresultat: 
 
1. Mandelmassebotten behöver absolut förgräddas. Allt blev en smetig sörja utan förgräddning. Lagom smak av choklad och bra smak i helhet. 

2. Denna botten förgräddade jag väldigt lite, eftersom botten är tjock på en porslinsform och inte släpper igenom värmen så fort blev botten fortfarande väldigt blöt. Kanske blir det annorlunda i en större springform dels för att cheesecaken kommer att behöva längre tid i ugnen, men även för att en metallform släpper igenom värmen snabbare.  
 
3. Browniebotten utan förgräddning blev också väldigt blöt och påminde om kladdiga delen i en kladdkaka. 
 
4. Denna botten förgräddade jag också väldigt kort så att den fick en yta och jäste upp något. Lagom chokladsmak, men något störande bismak av mjöl, kanske försvinner om man förgräddar botten lite längre tid. 
 
Allt som allt var dessa bottnar väldigt lika i smaken och man kan välja vilken som tycker jag, fördelen med mandelmassebotten är att den är glutenfri. Att tänka på när man gör kolakrämen är att man väljer glutenfria kolor. 
 
Jag kommer att provbaka med mandelbotten nästa gång och göra denna cheesecake i en 24 cm form, får se hur botten blir om jag förgräddar lite längre. 


 

Kommentarer:

1 Maja:

skriven

Åå tack för denna, ser super god ut!

Kommentera här: