Zucchinilasagne


Denna lasagne har jag gjort många gånger nu i olika varianter. Ibland gör jag den med Zucchini och kronärtskocka och ibland med zucchini, kokt skinka och ost. Den är helt underbart god. Denna gång serverade jag lasagnen med ugnsbakad laxsida som toppades med smör, salvia, grovsalt och chiliflakes. Tidigare har jag förfräst zucchiniskivorna i olja och kryddor, detta moment skippade jag denna gång med samma fina resultat. Skönt med ett moment mindre!
 
knappt 1 pkt lasagneplattor
 
2 medelstora zucchini med skal
timjan
oregano
lökpulver
vegeta
olivolja
 
  
Tomatsås 
1 liten gul lök
smör
1 burk krossade tomater, gärna märket Mutti
ca ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
svartpeppar
en näve färsk basilika
lite olivolja
ev 1 klyfta vitlök
maizenaredning
  
Bechamelsås: 
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
1 l mjölk
2 dl vispgrädde
vitpeppar
½-1 tsk salt
lite muskotnöt, riven
  
Tomatsåsen: 
Hacka och stek löken gyllengul i smör. Hacka lite basilika. Tillsätt alla ingredienser utom maizenan. Låt såsen puttra på svag värme i 20-30 minuter. Tillsätt lite maizenaredning tills såsen tjocknat. 
 
 
Bechamelåsen: 
Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser. Såsen ska vara som filmjölk i konsistensen. 
 
Skölj och skiva zucchinin med skalet på en mandolin, dvs i ca 2 mm tjocka skivor. Lägg all zucchini i en bunke och krydda med lökpulver, timjan, oregano och vegeta. 
 
 
Montering: 
Jag använde en hög form på 24x31 cm. Häll ett lager bechamelsås på botten.

Lager1: Lägg på plattor och ett nytt lager bechamelsås. Lägg på hälften av zucchinin.

Lager2: Lägg på plattor igen, lägg dem annorunda för varje lager, så att inte skarvar alltid hamnar på samma ställe.  Häll på ett tjockt lager tomatsås, men spara lite för att klicka ut på toppen, lägg därefter ut resterande zucchini.  

Lager3: Lägg på plattor igen, och häll på bechamelsåsen och toppa sist med matskedstora klickar av tomatsås

Grädda i 175 grader i ca 1 h min. Lägg på ett folie när lasagnen fått lagom färg. Låt gärna lasagnen vila i några timmar efter gräddning, så sätter den sig fint. Ett tips är att göra lasagnen en dag i förväg. 
 
Denna lasagne passar perfekt som tillbehör till ugnsbakad mild fisk tex. Eller servera den med en bönsallad. 
 
 
 På bilden ovan är lasagnen kall och det är perfekt att skära upp lagom stora portionsbitar. 
 
 
Se några andra lasagnevarianter...

Kommentera här: