Crema Catalana

 
Ikväll hade vi tapasmiddag här hemma och till efterrätt gjorde jag Crema Catalana som blev riktigt goda. En superenkel efterrätt att fixa som inte kräver tillagning i ugn. Crema Catalana är den spanska varianten av den franska Crème Brûléen. Denna är dock en smakligare variant då den innehåller vanilj, kanel, citron- och apelsinskal. Den påminner om den risgryngröt som jag är uppvuxen med och som innehåller samma smaker med undantag för apelsinskalet som jag valde att kombinera med citron i just detta recept.  

ger ca 12 portioner

1 liter standardmjölk
2 kanelstänger
1,5 tsk vaniljsocker
finrivet skal av en liten apelsin, endast det ytterska på skalet, inte det vita
skal av 1 citron, skala med potatisskalare, ta endast med det yttersta
8 äggulor
55 g maizenamjöl
100 g socker
1,5 dl vispgrädde
 
+ rörsocker
 
Blanda ca 1 dl mjölk med maizenamjölet, häll ner det finrivna apelsinskalet. Ställ åt sidan. 

Koka upp resterande mjölk med kanelstänger, vanilj, citronskal och hälften av sockret. Låt stå på låg värme i minst en halvtimme, gärna en timme, så att smakerna från kanel och citronskalet får komma fram. Blanda i vispgrädden. 

Vispa upp äggulorna med resterande socker i en stor kastrull. Tillsätt maizenabladningen. 
Sila mjölkblandnigen och tillsätt den under omrörning i äggblandningen. Värm under omrörning på låg värme tills krämen når 83 grader. Häll upp på värmetåliga formar (om efterätten ska toppas med socker för bränning)

Låt puddingarna vila kallt minst 6 timmar. Toppa puddingarna med rörsocker och bränn med gasolbränare.