Äppelpaj

 
 
                               
 
Deg
150 g smör
4 dl mjöl
½ dl socker
1 ägg
lite vatten
 
Fyllning
3 stora äpplen av typen Jona Gold
kanel
socker
farinsocker
lite sirap
 
Mixa ihop degen i en matberedare, låt den vila i kylskåp i 30 min. Kavla ut ca 2/3 av degen på mjölat bakbord. Lägg den i en pajform. Nagga botten och ställ i kylen i 15 minuter.
 
Sätt på ugnen. Grädda i 225 grader ganska långt ner och tills pajbotten blir lätt gyllene i färgen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
 
Skala och skiva äpplena. Blanda dem med lite socker och kanel och eventuellt lite sirap. Lägg äppelbitarna i pajskalet. Kavla resterande deg och sporra/skär remsor och lägges över i ett rutmönster. 
 
Grädda färdigt pajen mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Servera med Frestas kallvispade Marsansås.