0 Läs mer >>
Häromdagen köpte jag på mig massa saffran på erbjudande. Fick direkt massa idéer på vad jag skulle fixa, en av idéerna kommer här. Egentligen var tanken att jag skulle göra en Philadelphiakräm med en lingonrippel som tillbehör, men fick ge upp idén när min ICA-butik hade tomt på Philadelphia Orginal alla 3 gånger jag varit dit och kollat denna veckan. Istället blev det en vit chokladsås och en mandelrussinkräm. Den vita chokladsåsen passade inte till tycker jag då den tog över smaken för mycket. Churrosen blev goda som vanligt, så där härligt frasiga. Tips! Servera i små kaffefilter som placeras i en kopp. 

3 dl vatten
2 msk smör
2 tsk socker
½ tsk salt
1 påse a 0,5 g saffran
2,5 dl mjöl
2 ägg

matolja till fritering
socker att rulla churrosen i


Häll vatten, smör, socker, salt och safrran i en liten kastrull. Koka upp vattnet. Rör i mjölet, rör tills degen släpper kanterna. Låt svalna en stund. Rör i äggen och vispa med elvisp till allt blir en enhetlig smet. 

Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep när man spritsar ut med vanlig sprits är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen.
Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker. 

Servera med valfritt tillbehör.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JulChurros

1 Läs mer >>
Brödpudding är en favorit sedan jag var barn, här har jag gjort dem i miniformat och smaksatta med saffran inför julen. En trevlig dessert att bjuda på. Dessa blir som en fastare brulépudding tack vare brödet som är helt neutralt och detta bidrar bara som konsistensgivare. Påminner kanske även lite om panna cotta. 

(av 9 st små puddingar)

Karamellsocker
1,2 dl socker 
2 msk vatten

Pudding
3 mellanstora ägg 
½ + 1 msk dl socker
2 vita formbrödskivor (jag använde ICAs Toastbröd) Totalt ca 50 g bröd
0,5 g Saffran
2,25 dl mjölk
1,25 dl vispgrädde eller ännu hellre Smetana, men hade inte det hemma idag
korinter (inlagda i rom + lite socker någon dag innan eller bara neutrala

Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, sätt på hög värme. Rör med en träsked och koka tills du fått en karamellsirap. Häll försiktigt upp sirapen i siliconformarna och snurra dem lite direkt efter så att karamellen fördelas en bit upp på kanterna. (Om karamellen blir hård i kastrullen värm upp den igen en kort stund)

Vispa ihop ägg och socket lätt, det ska inte bli skummigt. 
Ta bort kanterna på brödet. Klipp eller skär det i små kuber. Lägg i en skål och häll på mjölk och grädde samt saffran. Mosa ihop lite och låt stå i 10-20 minuter. Vispa upp brödmjölken så att brödet löser sig. Häll på äggsmeten. Häll i formar och ställ i en större form. Häll på kokande vatten så att halva formarna täcks. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan försiktigt, då ångan som kommer ut är varm! Puddingarna är klara när man kan sticka ner en vass kniv och den kommer ut ren. 
Låt puddingarna svalna och ställ dem sedan kallt tills de ska serveras. Servera eventuellt med en liten klick vispgrädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här har jag gjort samma puddingar fast med Smetana och smaksatta med Bailey's. 
 

Minibrödpuddingar ...

1 Läs mer >>
Idag fick jag en superbra idé...tänkte först göra enkla mördegskakor med saffran, typ som en pepparkaksdeg fast smaksatt med saffran istället, men sedan kom jag att tänka på att jag hade mandelmassa hemma, så det blev istället en cookie fylld med mandelmassemedaljoner och korinter. Supergoda och perfekt alternativ för dig som inte hinner jäsa vetedegen till lussebullarna och du slipper oroa dig för övergräddade bullar som blir torra dagen därpå. Kakorna blir så där härligt mjuksega, vill du ha dem lite hårdare gräddar du dem bara lite längre. Receptet gav 18 kakor ca 8,5 cm stora. Om du gillar min idé och testar dessa får du gärna lämna en kommentar. 
 
Cookiedeg 
225 g smör, rumsvarmt
150 g strösocker
110 g florsocker
2 ägg
400 g mjöl
1 tsk bakpulver
2 påsar saffran a 0,5 g
 
Fyllning
260 g mandelmassa
några droppar mandelessens
ca ½ dl korinter
 
Glasyr
ca 1½ dl florsocker
vatten 
 
Riv mandelmassan och tillsätt ett par droppar mandelessens. Jag tog typ 1 krm, men om man använder bittermandelessens får man ta någon droppe bara annars kommer mandelsmaken att dominera. Blanda in essensen väl i mandelmassan och forma sedan en rulle som är ca 4-5 cm i diameter. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, mortlat saffran och bakpulver. Rör ihop med en träsked. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl, degen ska dock bli ganska mjuk.  
 
Skär mandelmassan i ett par millimeter tjocka skivor.  
Dela degen i små bollar. Platta till en boll så att den blir något större än mandelmassemedaljongerna. Lägg på några korinter och ovanpå det en medaljong. Stö över några korinter till och lägg på ytterligare en tillplattad boll. Lyft upp från bakbordet med hjälp av en spatel eller tunn smörkniv och tryck ihop kanterna lätt med fingrarna. Rulla kanterna lätt mot bakbordet så får de en snygg kant. Lägg på bakpapperklädd plåt. Forma resten av kakorna. Lägg dem ej för tätt på plåten. 

Grädda kakorna i 175 grader varm ugn i mitten, i ca 15-16 minuter eller till ytan torkat till. Kakorna blir lite mjuksega. Vill du ha hårdare kakor, grädda de lite till. Låt kakorna svalna. 
 
Rör ihop florsocker med lite vatten och ringla glasyren över kakorna. 
 

 
 
 

 






 

Saffranscookies me...

0 Läs mer >>

För ett tag sedan såg jag en bild på hallongrottor som någon hade bakat och man hade använt en citruspress för att göra hålen i kakorna. Jag blev så imponerad av resultatet att jag började leta en citruspress i varje affär jag gick in i. Till slut och när jag nästan hade gett upp dök det upp en framför näsan på mig när jag av en slump hamnade i Leilas kökstillbehörsbutik. Så jag gick hem och funderade lite och eftersom det snart är första advent så tog jag ett av mina recept på blåbärsgrottor och gjorde om till saffransgrottor. Nästa gång kommer jag nog att byta ut sylten mot lingon och hallon istället då jag saknade en syrlig brytning. Jag valde att använda hälfen smör och hälften margarin för att inte få en för dominant smörsmak. Resultatet blev riktigt bra. 

100 g rumsvarmt smör
100 g rumsvarmt margarin
1 dl strösocker
knappt 4,5 dl vetemjöl
0,5 g saffran
gul pulverfärg eller hushållsfärg
1 dl sylt, tex lingon eller hallon

+
florsocker
 
Sätt ugnen på 200°.
Vispa smör och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjölet och saffran + pulverfärg och vispa till en smulig deg. Knåda ihop degen med händerna och vänd upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär rullarna i 8 bitar ca 3 cm tjocka. Lägg bitarna med snittytan upp i bullpappersformar ställda på i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt. Tryck ett lagom brett hål i varje och fyll med sylt. Om man gör hålet med en citruspress får man ett fint stjärnmönster.  
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på ett galler.
Pudra över florsocker om så önskas. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saffransgrottor

0 Läs mer >>
 
Detta recept gav väldigt saftiga och urgoda bullar. Om man ska göra saffranskusar föredrar jag en lite luftigare deg däremot och då kan jag rekommendera detta recept istället som ger både saftiga och luftiga kusar. 

Deg
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
4 dl mjölk
2 dl socker
1 g saffran
Lite sprit el vatten
150 g smör, rumsvarmt
Manitoba cream

Fyllning:
ca 130 g smör
ca 4 dl florsocker
Lite salt
Ev vanilj, men denna kan ta över lite
ev lite mandelessens (obs! om bittermandelessens används får man bara ta typ 1 jätteliten droppe)


+Ägg, vatten + lite salt till pensling
+ flagad mandel


Mortla saffranet med lite socker och häll på lite sprit eller vatten och mortla lite till. Låt stå en stund.
Värm mjölken till 37 grader. Häll över smulad jäst i en degbunke och tillsätt salt. Häll i saffranet och tillsätt ca 4-5 dl mjöl, lite i taget. När det har blivit en fast smet, låt denna vila minst 15 minuter övertäckt med plast. Rör ihop smör och socker och tillsätt i saffransfördegen.Tillsätt mjölet i omgångar tills du får rätt fasthet på dagen. Ta inte för mycket mjöl. Knåda degen ordentligt ca 10 min.
 
Rör smör och florsocker krämigt, tillsätt lite salt, eventuellt vaniljsocker om du gillar det. Fyllningen ska bli ganska fast.

Ta ut jämnt stora bollar. Platta eller kavla ut bollen och rulla fyllningen till en boll och lägg på och vik ihop och släta ut skarvarna. Lägg bullen med skarven nedåt i en pappersform och låt jäsa 30 min.
Vispa ägg med ½ tsk vatten och pyttelite salt. Pensla bullarna och toppa med flagad mandel. Sätt in bullarna i mitten av ugnen i 250 grader och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader. 

Om man vill lyxa till bullarna ytterligare kan man även röra ihop en glasyr med florsocker och vatten och ringla över eller pudra florsocker.  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Av samma deg kan man istället göra en Dovrekaka som är underbart god. Enda nackdelen med denna typ av kaka är att det är väldigt svårt att veta när den är klar, det är lätt hänt att den gräddas antingen för länge eller för kort. Så här bakas den ut... 


 Så fyller man en Dovrekaka...
 
 
 
 
 
 

Galet saftiga luss...

0 Läs mer >>
 
 
Idag provade jag att baka 2 nya varianter av Saffransbröd. Denna med rosor tycker jag blev fantastiskt vacker. Receptet ger troligen 3 butterkakor, beroende hur stora rosor du gör. Passa på att fixa fyllningen medan degen jäser. Jag bakade en stor krans och några saffranskusar också. Har alltid så svårt att bestämma mig för det ena eller andra, så det slutar ofta med flera olika saker. Denna butterkaka blev helt underbart mjuk och saftig. Genom att spritsa ner mandelkrämen i bullen istället för att ha fyllningen jämnt fördelad i fyllningen blir det extra spännande att äta bullbitarna. 

Saffransdeg
50 g jäst för söta degar
2 påsar à 0,5 g saffran + ½ tsk socker
5 dl mjölk, 1,5 %
2 msk socker

1,9 dl socker
200 g rumstempererat smör
3/4 tsk salt
1 vispat ägg

ca 13 dl Manitoba Cream (eller vetemjöl Special)

+ pärlsocker
+ flagad mandel
+ Mandelkräm, se nedan
+ Sockerlag, se nedan

Mortla saffranet noga med lite ½ tsk socker, tillsätt ½ tsk vatten och mortla en stund till. 
Värm mjölken till 37 grader. Häll ner saffranet, se till att få med allt, jag häller även ner lite mjölkblandning i saffranspåsen och sköjer med. Blanda saffransmjölken med smulad jäst i en bakbunke. Tillsätt 2 msk socker och 5 dl av mjölet. Det ska bli en tjock smet. Täck och låt smeten vila i ca 20 min.

Rör ihop det rumstempererade smöret med sockret. Vispa upp ägget.
Tillsätt äggvispet och smörblandningen tillsammans i degen. Rör ner mjölet lite i taget tills degen börjar kännas smidig, till min deg gick det åt ca 13 dl mjöl totalt. Arbeta degen ca 10 min i bakmaskin, längre om du knådar för hand. Jäs övertäckt i 1 timme.

Mandelfyllning Lyxig (det går även bra att använda ca 500 g Mandelmassa istället för mandelmjöl och florsocker)
200 g florsocker 
280 g mandelmjöl, jag mixar mina mandlar(utan skal) i en kaffekvarn tillsammans med lite florsocker
200 gram tärnat smör, rumsvarmt
lite mandelextrakt eller en droppe bittermandelessens (var försiktigt med doseringen om du använder bittermandelessens)
2 ägg
 
Häll mandelmjöl, florsocker och det tärnade smöret i en skål. Arbeta ihop till en homogen massa med en sked. Vispa ner äggen ett i taget. 
 
Sockerlag 
1 dl strösocker
1 dl vatten
½ krm salt
2 droppar mandelessens(ej bittermandel, för starkt)

Koka upp ingredienserna till sockerlagen och ställ åt sidan.

Dela degen i 3 delar, kavla ut en del i taget och låt degen vila någon minut. Ta sedan ut rundlar med ett glas tex, det jag använde hade en diameter på 8 cm. Lägg 4 rundlar omlott (se bild), tryck till lite över varje rundel. Rulla ihop och skär därefter rulle på mitten (tryck bestämt rakt ner med kniven, såga inte). Ställ rosorna i en smord springform med lite avstånd emellan. Låt jäsa ca 40 min. 

Häll mandelkrämen i en spris och spritsa ner kräm i mitten av varje ros. Strö på pärlsocker och flagad mandel. 
Ställ in i 200 grader varm ugn, i mitten eller något ovanför. Sänk värmen efter 5 min till 175 grader. Jag gräddade min butterkaka ca 20 min. Känn med en trästicka om kakan är klar. 
Pensla butterkakan med sockerlagen direkt när den tas ut ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här hittar du receptet på Saffranskransen


SaffransButterkaka...

0 Läs mer >>
 
Detta recept är ett av få på bloggen som inte är mitt eget, utan det är provbakat från ICA. Receptbilden är min dock. Denna kladdkaka blev precis lagom kladdig och lite mjukseg. Jag serverade den med lingongrädde gjord på 2 delar vispgrädde och 1 del grekisk yogurt samt lite råröda lingon

100 g smör
1/2 g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
smör till formen
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet.
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet.
Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler.
 
Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras. 
 
Vi provade även årets glögg efter lite tvekan. Mango lät gott i kombination med kryddor och på vitt vin. Hade hört goda betyg om glöggen, men nej, för mig var denna ingen höjdare. Var skeptisk till spiskummin bland kryddorna och tycker inte att den platsar i ett sött vin. Denna glögg kändes inte alls så traditionell och smakade verkligen helt annorlunda. 
 
 

Saffranskladdkaka ...

0 Läs mer >>
 
Har på senare tid börjat äta Ingefära allt oftare. När jag var yngre avskydde jag smaken av ingefäran, men ganska nyligen har jag lärt mig att tycka om den gyllene roten som är bra för leder och mage bland annat. Jag brukar ha ingefära i asiatiska maträtter och det är även väldigt gott att skiva några tunna skivor och slå på kallt kolsyrat vatten i ett glas och dricka. Om man vill vara extra nyttig kan man tugga i sig ingefärabitarna också, men de kan vara lite starka.

Jag har nu provat att lägga in ingefära 3 ggr. Första gången provade jag en inlägging med ättika, nästa gång med risvinäger. Den med ättika blev lite frän i smaken och ättikan tog överhand. Den med risvinäger hade en speciell smak som var lite främmande i början, men som jag vande mig vid efter ett par provsmakningar. Igår gjorde jag en kombovariant där jag använde ättika, risvinäger och champagnevinäger. Jag minskade lite på sockermängden från 1 dl till 0,75 dl och denna gång blev jag supernöjd. Är helt besatt av denna ingefära, den är bättre än godis! 

Ingefäran smakar bäst efter några dagar och håller i minst 5 veckor. 
 
3 dl vatten
ca 150 g rensad ingefära
1 dl vinägerblandning (1/4 risvinäger resten lika delar ättikssprit och champagnevinäger)
0,75 dl socker
1 tsk salt

Skiva ingefäran tunnt, på mandolin tex, men var försiktig med fingrarna! 
Koka upp vattnet. Ta bort från värmen och lägg ner ingefäran och låt vila i 5 minuter. Sila av vattnet. 

Koka upp ättikan och vinägersorterna med socker och salt tills sockret löst sig. Lägg ingefäran i en ren burk och slå på ättikslagen. Låt svalna och förvara sedan kallt. 

 

Picklad Ingefära

0 Läs mer >>
 
Idag provbakar jag ett recept från Zofias Kök. Jag läste igenom receptet och gjorde lite justeringar. Tårtan blev jättesaftig och julig i smakerna, med nötterna, kanel och karamellsåsen som smakar knäck. Detta kommer nog att bli min paradjultårta. För en ännu juligare smak kan man även tillsätta lite ingefära och nejlika i smeten. 

Stor sats Karamellsås
(jag kokar mycket och sparar, perfekt att ha till glass, caramel cheesecake osv)
3 dl strösocker
1½ dl vatten
1½ dl grädde
45 g smör (nästa gång tar jag ev mindre smör)
en nypa salt

Koka upp socker och vattnet på hög värme i en stor kastrull. När karamellen börjar ta färg var beredd att snabbt ta den från värmen och röra i grädden först och sedan smöret. När grädden hälls på skummar det upp, så rör snabbt. När grädden absorberats rör i smöret och en nypa salt och låt såsen svalna. 

Kaka
1 dl pecannötter

2 ägg
1 dl farinsocker
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl matolja
3 dl finrivna morötter
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra en springform på 19 cm och lägg ett runt papper i botten om du vill. 
Hacka och rosta nötterna i en form i ugnen. Passa nötterna noga så de inte bränns vid! 
Vispa upp ägg med sockersorterna och kanel fluffigt. 
Häll ner olja, morätter och mjöl som blandats med bakpulvret, saltet samt de avsvalnade nötterna. 
Grädda mitt i ugnen ca 30 minunter. 

Till kolakrämen
175 g Philadelphia (tog det jag hade hemma och det räckte precis)
1 dl florsocker
ca ½ dl av kolasåsen
ca ½ dl Dulce de Leche (hade detta hemma, gav en balanserad kolakräm, man kan använda 1 dl av kolasåsen istället för 50/50 också)
+ rostade Pecannötter eller annan dekoration

Skär kakan i 2 delar. 
Blanda ingredienser till kolakrämen och vispa upp med elvisp. Lägg hälften av krämen i tårtan och andra hälften ovanpå. Dekorera tex med rostade Pecannötter. 

Servera eventuellt tårtan med en klick vispgrädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jultårta

1 Läs mer >>
 
Kladdkaka 
110 g smör
100 g Marabou mjölkchoklad
1/3 dl kakao
1 krm salt
1 3/4 dl strösocker
½ dl brun farin strö
2 ägg 
1,25 dl mjöl

Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en springform, 19 cm i diameter eller motsvarande och mjöla den därefter och ta bort överskottet av mjöl.  
Smält smöret i en mellanstor kastrull. Blanda smält smör med 100 g mjölkchoklad i bitar, rör tills allt löst sig och rör sedan ner kakao och salt.
Vispa upp äggen. (Ja de ska vispas upp till skillnad från andra recept) Blanda ner socker och ägg samt mjölet i kastrullen. 

Häll smeten i formen och grädda sedan mitt i ugnen. (När kakan börjar få lite yta och inte ser ut som en smet satte jag igång varmluften för att snabba på tillagningen) Ta ut kakan när den känns torr med en sticka i kanten. Kakan ska fortfarande vara kletig i övrigt. Låt kakan svalna helt, gärna över natten. 

Kokostopp
40 g smält smör
80 g Philadelphia
1,75 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
200 g kokos
2 ägg

Blanda alla ingredienser utom äggen väl, rör sedan ner äggen och rör om tills allt är blandat, men vispa inte. Låt stå 30 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader när det är några minuter kvar.

Rita en rund cirkel som är lite mindre än kladdkakeformen, på ett bakplåtspapper. Vänd pappret med ritade sidan ner och spritsa eller bred ut kokosmassan jämt. Eventuellt blir det lite smet över. Grädda tills kakan får fin färg, ca 10 minuter. Kakan är klar när den fortfarande är lite fladdrig, men inte "såsig". Låt svalna helt och ställt kallt. 


Montering
ca 2 msk Kaffe 
ca 2 msk Bailey's
Kolasås


Lägg kladdkakan på ett serveringfat, rör ihop kaffe och bailey's och häll på blandningen på kakan. Toppa med kokostoppen. Ringla kolasås över bakelsen. 

 


 
 



Magisk Kokostoppsk...

0 Läs mer >>
 
Jag har gjort många kladdkakor genom åren, men detta är mitt absolut godaste recept. Kladdkakan blir krämig och får en krispig yta. Genom att äggen vispas upp blir kladdkakan som en blandning mellan en Brownie och en kladdkaka. Det bruna farinsockret ger en fyllighet och saltet förhöjer smakerna. Kombinationen av kakao och mjölkchoklad ger en lyxig och balanserad chokladsmak. Vill man ha kraftigare chokladsmak kan man antingen öka på kakaon och miska motsvarande mängd vetemjöl eller så kan man byta mjölkchokladen mot mörk choklad för en kärvare smak.

110 g smör
100 g Marabou mjölkchoklad
½ dl kakao
1 krm salt
1 3/4 dl strösocker
½ dl brun farin strö
2 ägg 
1 dl mjöl

Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en springform, 19 cm i diameter eller motsvarande och mjöla den därefter och ta bort överskottet av mjöl.  
Smält smöret i en mellanstor kastrull. 
Blanda smält smör med 100 g mjölkchoklad i bitar, rör tills allt löst sig och rör sedan ner kakao och salt.
Vispa upp äggen. (Ja de ska vispas upp till skillnad från andra recept) Blanda ner socker och ägg samt mjölet i kastrullen. 

Häll smeten i formen och grädda sedan mitt i ugnen. (När kakan börjar få lite yta och inte ser ut som en smet satte jag igång varmluften för att snabba på tillagningen) Ta ut kakan när den känns torr med en sticka i kanten. Kakan ska fortfarande vara kletig i övrigt. Låt kakan svalna helt, gärna över natten. Servera med vispad grädde. Jag gillar min kladdkaka rumstempererad, men den är också god kylskåpskall. 

Absolut Godaste Kl...

0 Läs mer >>
 
Jag fullkomligen älskade Marabous Rom-Russin chokladkaka som fanns på 80- och början av 90-talet. Tyvärr försvann den ur sortimentet och jag har inte hittat någon ersättare sedan dess. För ett tag sedan bakade jag en vit Rom-Russinkladdkaka, men här provade jag att baka en med Marabous mjölkchoklad för att hedra minnet av deras 100-grammare med Rom-Russin. Kan säga att kladdkakan blev sjukt god. Den blir härligt krämig inuti med en lite lätt krispig skorpa. Kakan kan med fördel stå i rumstemperatur i ett dygn då smaker och konsistens sätter sig kladdkakan går även utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

110 g smör
100 g Marabou mjölkchoklad
1/3 dl kakao
1 krm salt
1 3/4 dl strösocker
½ dl brun farin strö
2 ägg 
1,25 dl mjöl
1 dl russin i Rom (gärna StrohRom som har en bra arom, med lite socker och vaniljsocker)

Lägg in russinen i Rom, socker och vanilj 2-5 dagar i förväg, ju längre tid desto bättre, d blir russinen riktigt romstinna och goda. Till min kaka hade jag bara haft russinen i rom i knappt 24 timmar och det var inte tillräckligt. 

Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en springform, 19 cm i diameter eller motsvarande och mjöla den därefter och ta bort överskottet av mjöl.  
Smält smöret i en mellanstor kastrull. 
Blanda smält smör med 100 g mjölkchoklad i bitar, rör tills allt löst sig och rör sedan ner kakao och salt.
Vispa upp äggen. Blanda ner socker och ägg samt mjölet i kastrullen. 

Häll smeten i formen och häll på russinen, se till att de täcks med smet och grädda sedan mitt i ugnen. (När kakan börjar få lite yta och inte ser ut som en smet satte jag igång varmluften för att snabba på tillagningen) Ta ut kakan när den känns torr med en sticka i kanten. Kakan ska fortfarande vara kletig i övrigt. Låt kakan svalna helt, gärna över natten. Servera med vispad grädde. Jag gillar min kladdkaka rumstempererad, men den är också god kylskåpskall. 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Så här ser kladdkakan ut 1½ dygn efter bakning, den smälter helt i munnen och blir som en kräm med ett krispigt skal. Helt galet god! 

Kladdkaka med Rom-...