Saftiga och Enkla Lussekatter

Det här blev riktigt saftiga saffransbullar! Degen arbetas länge i degassistent och Extra Proteinrikt vetemjöl används. För att spara tid formas kusarna på samma sätt som man rullar kanelbullar, men degen rullas åt 2 olika håll. 
 
Bulldegen
50 g jäst för söta degar
7,5 dl standardmjölk 3%
3 dl strösocker
3 g saffran (6 paket)
1 ägg, vispat
Vetemjöl Special (Kungsörnen) eller Manitoba Cream
1 tsk bakpulver
300 g smör, rumsvarmt
3/4 tsk salt

Till fyllning
Florsocker
Creme Fraiche (bredde ett tunt lager på hälften av bullarna, inte testat dem än)

Guldsirap
ca 2 dl socker
vatten så att sockret blir blött, kanske 1 dl 
1½ msk smör
 
Smula jäst i en degbunke. Blanda mjöl koch socker i en kastrull. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och blanda till jästen löst sig. Tillsätt saffran som mortlats med lite socker och någon tsk sprit. Detta kan med fördel göras dagen innan. 

Tillsätt det vispade ägget och vetemjöl blandat med bakpulver, jag mäter aldrig mjölet då jag tillsätter så mycket som behövs till degen känns lagom. Arbeta degen på hög fast i degblandare, tillsätt mer mjöl om nödvändigt.

När degen börjat bli fast och smidig, tillsätt salt samt smöret fördelat i klickar. Fortsätt att köra på medelhög fart tills degen är fin och smidig, degen ska arbetas ca 10-15 minuter så att gluten bildas, detta gör degen saftig och smidig.  Låt degen vila minst en timme. 

Dela degen i 2 delar, kavla ut till en stor rektangel. Strö florsocker på halva degen och rulla ihop degen till hälften, vänd degen och strö på florsocker på andra sidan och rulla ihop så att rullarna möts på mitten på varsin sida, på samma sätt som man formar saffranskusar. 
 
Blanda socker och vatten till sirapen. Koka upp snabbt och tillsätt smöret när sockerlagen bubblat upp. Vispa in smöret och ställ sirapen åt sidan. 

Låt bullarna jäsa ca 50 minuter. Grädda i 235 grader mitt i ugnen. Pensla på sirapen direkt när bullarna tas ut, låt svalna helt.