0 Läs mer >>
 
 Försök nr 2 att göra lakritscupcakes som är goda. De första jag gjorde smaksatte jag med kakao och lakritspulver. Tyvärr gav lakritspulvret en pepprig smak, vilket jag inte gillade speciellt, chokladen tyckte jag inte heller passade, så här är ett nytt försök. Cupcake Stockholm använder både lakritspasta och lakritspulver i sina gudomliga cupcakes fick jag reda på när jag nördsnackade med en tjej som jobbar i Skrapans Galleria.  Eftersom jag inte hade lakritspasta funderade jag först på att köpa lakritssås från glasshyllan och använda istället, men misstänkte att den skulle vara för salt, så jag gjorde istället en lakritssirap. Den innehåller ganska mkt gelatin vilket gör muffinsen lite sega. Låt gärna muffinsen stå en dag. 
 
Lakritssirap
8 Malaco Lakritsfiskar, hackade
30 Aroma Lakritsbåtar, hackade
1,75 dl vatten (kanske bättre med 2 dl vatten)
 
Koka upp vatten och godis och rör tills allt löst sig, tar en stund. Låt svalna.
 
Muffins
2 ägg
2 dl socker
3 msk flytande milda
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
10 msk lakritssirap, ljummen
1½ tsk lakritspulver
2 tsk svart färg (valfritt)
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mildan. Blanda mjöl och bakpulver samt vaniljsocker och tillsätt. Tillsätt sist lakritssirapen, lakritspulvret och svart färg.
 
Detta recept gav ca 40 minicupcakes. Gräddningstid varierar beroende på storlek. Jag gräddade mina minicupcakes i ca 200 grader i drygt 10 minuter. 
 
Frosting
2 äggvitor
1,15 dl socker
½ tsk vaniljsocker
125 g Philadelphia
(40 g rumsvarmt smör i tärningar)
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.
 
Ställ marängen kallt en stund. Tag fram marängen och vispa ner tärnat smör om du önskar (jag hade det för detta recept men gjorde ett smaktest med olika frostings och tyckte att det var godare utan smöret som dominerade lite för mycket) samt Philadelphian och vaniljsocker. Smaka eventuellt av frostingen med lite citronskal eller Dulce de Leche.
 
Spritsa cupcakesen och pudra på lakritspulver eller eventuellt överbliven lakritsgelé/sås. 
 
Valfri Smaksättning: 
DDL
Citronskal

 Med lakritspulver ovanpå
 
Längst fram, marängfrosting med smör och Philadelphia samt smaksatt med Dulce de Leche.
Mitten, marängfrosting med smör och Philadelphia med lakritssås
Längst bak marängfrosting med Philadelphia och pudrat lakritspulver ovanpå.
 
 

Lakritscupsakes 2

1 Läs mer >>
Jag har tyckt att det har varit svårt att hitta bra frostings som blir snygga att spritsa. Har en favorit där man värmer dumlekolor i grädde och sedan kyler ned och vispar upp. Se receptet på Dumlecupcakes.
 
Vanlig Philadelphiafrosting med florsocker och smör tycker jag blir för lös. Jag bestämde mig för att testa mig fram genom att experimentera med inspiration av Marängsmörkräm.
 
 
Jag smaksatte i detta test alla frostings med dulce de leche. Testresultat från vänster:
 
1. Maränggrund smaksatt med 1/3 Dulce de Leche. Väldigt söt, mkt smak av Dulce de Leche, seg i konsistensen. ***
2. Tillsatt lika stor mängst Philadelphia som marängsmet, dvs 1/3 maräng, 1/3 DDL, 1/3 Philadelphia. Cream Cheesen tar udden av sötman genom att späda ut och bryta av med lite syra, Bra konsistens och mkt god ****
3. Här är smör tillsatt också, smöret dominerar tyvärr och ger en salt smak, vilket jag inte gillar riktigt. Konsistensen är inte lika bra heller. ***
 
Schweizisk Maräng grund
2 äggvitor
1,15 dl socker
 
Tillägg:
½ tsk vaniljsocker
125 g Philadelphia
(40 g rumsvarmt smör i tärningar)
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.Ställ marängen kallt en stund.
 
Tag fram marängen och vispa ner tärnat smör om du önskar (jag hade det för detta recept men gjorde ett smaktest med olika frostings och tyckte att det var godare utan smöret som dominerade lite för mycket) samt Philadelphian och vaniljsocker. Smaka eventuellt av frostingen med lite citronskal eller Dulce de Leche.
 
Frostingen kan smaksättas med valfri smak, tex lite finrivet citronskal, Dulce de Leche choklad eller vad du är sugen på.
 

Frostingtest

0 Läs mer >>
 
Schackrutor ser roliga ut och är ganska roliga att äta också =) Ber om ursökt för den dåliga bilden. Måste baka om dessa någon dag och ta ett finare kort. 

100 gr smör/margarin
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret och kakaon till en smet, gärna i en matberedare. Dela upp smeten i två delar: blanda i vaniljsocker i den ena delen och kakao i den andra.Dela vaniljdelen i två delar och kakaodelen i två delar så att du har totalt fyra degbitar.

Rulla ut delarna till lika långa korvar och forma dem fyrkantiga. Lägg ihop de 4 delarna så att de bildar schackmönster. Pressa ihop och återforma kanterna så att de blir platta. Ställ kallt 30 min. Skär i ½ cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 7-10 minuter.

Schackrutor