Paj i glas med Crunchytopping
När du inte orkar stå och baka en paj eller vill servera en liten dessert efter maten passar denna efterrätt bra. Du kan använda vilken frukt du vill i botten. Här har jag gjort den med äpplen. Dagen innan gjorde jag den med färska lättsockrade jordgubbar och smultron.
receptet ger ca 6-8 portioner
Crunchytopping:
100 g smör
1 dl havregryn
2 1/3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 krm salt
Kräm:
1 påse Fresta Marsan
2,75 dl standardmjölk
3 msk Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
Fruktfyllning:
4 medelstora röda och syrliga äpplen, rensade och hackade i centimeterstora tärningar
3/4 dl socker
50 g smör
lite kanel
Tärna smöret i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till toppingen. Finfördela smöret och gör en smuldeg. Fördela ut den på en en bakpapperklädd plåt. Grädda i ca 180 grader tills smulorna fått fin färg. Ta gärna ut plåten några gånger och vänd på smulorna. Strö över lite socker innan du ställer in smulorna sista gången. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Blanda iordning Marsankrämen. Låt stå en stund. Tillsätt sedan Philadelphia och vaniljsocker. Ställ in i kylen medan du fixar frukten.
Bryn äppeltärningarna i smöret. Tillsätt sockret och fortsätt att steka tills bitarna börjar mjukna. Tillsätt kanel och låt svalna en stund.
Häll äppelbitar i botten på ett glas. Lägg på vaniljkräm och toppa med Crunchytoppingen.