1 Läs mer >>
 
Ibland blir det fel när man slarvar i köket. Som förra helgen när jag skulle göra mandelmaränger och istället för att försiktigt röra i mandelmjölet på slutet så hällde jag ner det och vispade på hög effekt med elvispen. Är inte van att läsa recept, inte ens mina egna, då jag skriver mina recept själv och sällan läser några alls. Misstaget resulterade i att marängmassan blev en tunn smet. Fick tänka snabbt och bestämde mig för att göra men mandelbotten av smeten, så jag kompletterade med lite ingredienser och gjorde en mozartkaka istället med de klassiska smakerna, mandel, pistage, nougat och choklad. Den här påsken har jag ätit många Anton Berg Marsipan/Nougatägg, de där lite större halvorna. Den här kakan smakar rätt likt dem. 
Den här kakan kan serveras som en tårta eller i fyrkantiga bitar. 
 
2äggvitor (spara gulorna)
120 g socker
2 äggulor
50 g flytande smör
1 dl vetemjöl
60 g mandelmjöl
en pytteliten nypa salt
+ någon droppe pistageessens & lite grön pulverfärg eller annan färg
+ några droppar mandelessens (om bittermandelessens används ta någon liten droppe bara)

Dekoration
150 g nougat
ca 75 g ljus eller mörk blockchoklad
mörk choklad till dekoration (frivilligt)

Sätt ugnen på 175 grader.  
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen. Ställ åt sidan.
Vispa äggulorna med sockret, tillsätt smöret, äggvitorna, vetemjöl, mandelmjöl och saltet. 
Dela smeten i 2 bunkar, lägg 1/3 i ena och resten i andra. 
Smaksätt den större mängden med mandelessens och den andra med pistage och färga smeten. 

Häll den hälften av den ljusa smeten i en bakpapperklädd form, min var 18x25 cm. Häll sedan på pistagesmeten och sist den ljusa igen. Gräddda kakan tills den verkar klar, den ska inte vara för kladdig. Låt kakan svalna helt. 

Smält den ljusa chokladen och pensla på ett bakplåtspapper, lika stor som kakan. Lägg kakan på chokladen med toppen av kakan mot chokladen. (Om kanterna är höga kan lite behöva skäras bort). Pressa kakan mot chokladen försiktigt. 

Smält nougaten och bred på kakan och dekorera med chokladflagor. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min lilla sötis sitter och tittar på när jag bakar. 
 
 
 
 
Jag använder denna Pistageessens från Borgeby kryddgård, den är den godaste av dem jag testat. 
 

Mozartrutor

1 Läs mer >>
 
I julas bakade jag Pandoro för första gången, tyvärr  tror jag att jag övergräddade kakorna, så resterna som blev över frös jag in för att använda till en brödpudding. I helgen hade jag frysrensning så det blev en superenkel brödpudding som med tillbehören blev supergod. Denna gång grädde jag puddingen utan vattenbad och det gick också bra. Det går även superbra att baka med vanligt vitt bröd, vilket jag brukar göra i vanliga fall, då får man tillsätta lite socker i smeten och gärna en smaksättning. Lite längre ner länkar jag till andra recept av mina brödpuddingar med vanligt vitt formbröd. 

Jag serverade mina puddingar på 2 sätt, ena med syltade körsbär (köpta på Lidl, supergoda) och grädde. Och den andra strödde jag strösocker över och brände av och sedan hade jag en karamellsås från ett annat tillfälle som ringlades på. En klick lättvispad vaniljgrädde och så en gnutta kanel. Så underbart gott! 


3-4 stora dagsgamla bullar, helst med neutral fyllning, tex vaniljbullar
ca 8 dl mjölk
4 ägg
ev smaksättning om bullarna är neutrala, citronzest och vanilj är gott
+ valfria tillbehör


Sätt ugnen på 150 grader
Smula isär bullarna och häll på hälften av mjölken. Vispa upp och tillsätt sedan äggen och resten av mjölken, vispa lätt och häll sedan i en smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen och sänk gärna värmen till 120 grader efter en stund och grädda klart. Puddingen är klar när den stannat till och när man kan sticka ner en kniv och eggen kommer ut ren. Det tar ca 1 h beroende på storlek på formen. Servera med sött tillbehör. 

 
 
 
 
 
Karamellsåsen gör jag genom att smälta socker och sedan tillsätts kokande vatten. En stor kastrull och försiktighet behövs när vattnet tillsätts. Om sockret stelnar kokas karamellvattnet tills sockret löst sig. Håller väldigt länge och är perfekt att ha stående i kylen.
 
 
Nedan är några andra recept med brödpuddingar som jag har gjort...

 
 
 

Brödpudding av överbl...

0 Läs mer >>
 
 
 

Påsksemla med Lemon C...

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Påsksnurror med citro...

0 Läs mer >>
Denna mandelbotten är jättegod att ha till tårtor, oavsett om man inte tål gluten eller inte. Tårtbotten blir väldigt saftig och god. Receptet ger 2 st bottnar på 24 cm. Vill man a tunna bottnar kan man grädda smeten för en botten i taget. Tårtan behöver inte fuktas med något utan är saftig som den är. 


Mandelbotten
, räcker till 2 bottnar på 24 cm
200 g finmald mandel (jag maler min mandel i en elektrisk kaffekvarn i omgångar och med lite potatismjöl i varje omgång )
200 g strösocker
3 äggulor
3 äggvitor vispade till hårt skum
65 g smält smör
2½ msk potatismjöl, varav ca 1 msk används till malningen av mandel 
1 tsk bakpulver
en nypa salt
ev. några droppe mandelessens (om bittermandelessens används, ta en pytteliten droppe)


Vispa ihop äggulorna med sockret.Tillsätt det avsvalnade smöret.
Mal mandeln i omgångar med någon tsk potatismjöl per omgång, detta för att mandeln inte ska kladda fast. Blanda den finmalda mandeln + potatismjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Tillsätt sist de vispade äggvitorna, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte till en homogen smet. Häll i en bakpapperklädd och lätt smord springform på 24 cm.

Grädda i 175 grader i mitten i ca 35-40 min. Kakan blir väldigt saftig, så du behöver inte ha bråttom att ta ut den ur ugnen. Lägg på ett folie efter en stund så att kaken inte får för mkt färg. Ta ut kakan när stickan är torr i mitten av kakan. Låt kakan svalna och ta bort bakplåtspappret försiktigt.

Detta är den mandelkvarn som jag mal mitt mandelmjöl i. Den är supersmidig och man kan justera hur grovt eller fint man vill mala mandeln. 

 

Se några recept med denna tårtbotten nedan...
 
 
 Glutenfri Röda Bär & Cream CheeseTårta
 
 
 
 
Mango/Passionstårta till Påsk

(Recept kommer senare)

Glutenfri saftig tårt...

0 Läs mer >>
 
Dessa goda pajrutor gjorde min dotter efter ett recept från http://mykitchenstories.koket.se/2018/08/06/syrliga-vaniljrutor-med-hallon. Detta recept innehåller många jag de smaker och ingredienser jag själv ofta bakar med så jag gillade verkligen receptet. De påminde mycket om de bakverk jag har gjort med "Fantasi"-smaker. Vi ökar på mängen med hallon något och jag har justerat det i receptet nedan.  Min dotter gjorde pajen snabbt tack vare att pajdegen inte behövde förgräddas samt att samma deg används i botten och på toppen. 

Pajdeg
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl kesella med vaniljsmak
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker (till fyllningen)
rivet skal från 1 citron
1 nypa vaniljpulver
225 g frysta hallon 

Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med hallon och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
 
 
Andra recept med samma smaker... 

 
 
 

Hallonpajbitar med Va...

0 Läs mer >>
För ett tag sedan kom jag över Lindorkulor med mangosmak bland lösviktsgodiset som kostade 3,90 så jag köpte ett gäng och bakade bland annat en Lakritskladdkaka med en krämig glasyr. Jag fick över lite glasyr, så jag rullade små kulor som jag sedan rullade i kokos. De fick stå i kylen i några dagar och idag smakade vi dem, helt sagolika! Krämiga och lena inuti med en exotisk smak och utanpå mjuka saftiga kokosflagor. De ser så somriga och fina ut, passar nog perfekt att bjuda på efter maten på en sommarfest, då får de nog heta Sommarbollar. =) 
Dessa måste jag absolut göra igen, nästa gång kanske jag provar en annan sort, kanske Caramel....Mmmm... Jag ska också prova att baka en tårta eller cheesecake som var min ursprunliga plan. Måste bara bestämma mig vilka övriga smaker jag ska använda. 
 
Glasyr
140 g Lindorkulor
150 g Philadelphia
kokos att rulla i

Smält chokladkulorna på låg effekt i micron eller över vattenbad. 
Rör Philadelphian mjuk, tillsätt chokladen i en tunn stråle medan du vispar. Ställ krämen kallt. 
När krämen stelnat rulla små bollar och rulla dem i kokos. Låt vila minst en dag i kyl, gärna 2-3 dagar så mjuknar kokosen.
 
 
 
 
 

Lindorkonfekt med Man...

0 Läs mer >>
 
 
Idag bakade jag en kladdkaka av en lakritssirap som min som kom hem med för någon månad sedan efter ett besök i Gränna. Jag gjorde sedan en frostning till kladdkakan med Lindorkulor med mangosmak. Glasyren är jättelätt att göra och blir väldigt fast och smälter i munnen och passar fint till lakritsen. 
 
Idag hade jag en dålig dag i köket, massa kladd och spill överallt, vet inte riktigt vad som hände, finliret fungerade inte riktigt, hade tänkt mig en mer avancerad kaka egentligen med 2 smaker i toppingen, en vit med vanilj och den andra gula med Mango, men jag gav upp och fick nöja mig med något enkelt. Av samma anledning är bilderna inte så fina heller. =) 

Lakritskladdkaka
0,75 dl Lakritssirap (min innehåller Lakrits och Salmiak), går säkert bra med en lakritssås också, typ sån man har på glass.
150 g smält smör
2 ½  dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra en form. Jag använder bakplåtpapper i botten på en springform. En 22 cm form borde bli bra. 
Smält smör i en kastrull, dra bort från värmen, häll ner socker, sirapen, vetemjöl och ägg. Rör om och häll i formen. Grädda mitt i ugnen tills kakan precis är torr en 2 cm från kanten. 
Glasyr
70 g Lindorkulor
75 g Philadelphia

Smält chokladkulorna på låg effekt i micron eller över vattenbad. 
Rör Philadelphian mjuk, tillsätt chokladen i en tunn stråle medan du vispar. 
Bred krämen över kakan. 

 
 
 
 
 
 
 
På bilden är glasyren nästan rumstempererad, när den är kall blir den fastare. 

Lakritskladdkaka med ...

1 Läs mer >>
 
 
I fredags fick jag en knasig idé. Kom att tänka på att i princip alla drinkar jag gillar innehåller vanilj, kom då att tänka på cheesecake och olika glasyrer med smak av mina favvodrinkar. Igår när jag var iväg och handlade lyckades jag hitta precis rätt formar till min idé så jag blev superglad, kommer använda denna form till mycket annat känner jag. =)  Idag blev det iallafall följande:

1. Juicy Fruit-bites, passion, citron, Butterscotch och mynta
2. Fruktcocktail, annanas, tranbärsjuice och Licor 43
3. Caramel Bailey's, Oreos och Jordgubb
 
Både min dotter och jag uppskattade mest den med Bailey's och jordgubb. Inspirationen till detta är mina 3 glassfavoriter från Häagen-Dasz. Strawberrys& Cream, Bailey's och Cookies&Cream. Så goda smaker tillsammans. Jag fuskade lite med glasyren och skippade gelatin, vilket jag annars brukar ha, istället använde jag potatismjöl, det fungerade bäst till jordgubbsglasyren då jordgubbarna i sig har lite fibrer.


Smulbotten ljus
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker strö
en knivsudd salt

Förgräddas i 200 grader ca 10 min.

Tips! Oreobotten görs enkelt genom att man mixar Oreos fint och blandar med smör. Tillsätt lite smör i taget tills det går att klämma ihop smulorna. Denna botten ska inte förgräddas.

Cream Cheesefyllning 
200 g Philadelphia
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
1 litet till mellanstort ägg
+ 3/4 msk likör av valfri sort

Sänk till 175 grader och grädda tills de verkar klara, ej för länge.


Glasyrer jag använde, du kan använda det du gillar =)  

 
Till Licor 43
ca 1½ msk tranbärsjuicekoncentrat
ca 1 ½ msk annanasjuice på burk
några annanasbitar
ca 1 tsk potatismjöl (löses i lite sås som rörs ner innan uppkokning)
en skvätt Licor 43 (frivilligt)

Mixas ihop och kokas upp tills krämen tjocknar.


Till Bailey's
ca 1 dl jordgubbar frysta
ca ½ msk florsocker
ca 1 tsk potatismjöl (löses i lite sås som rörs ner innan uppkokning)

Mixas ihop och kokas upp tills krämen tjocknar.
 
 
Till Butterscotch
2 passionspuck
ca 1 msk citronsaft
ca 1 msk Butterscotch
ca 1 tsk potatismjöl (löses i lite sås som rörs ner innan uppkokning)

Kokas ihop

+ finhackad mynta rörs ihop med lite vit sirap till topping

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Är de inte söta så säg...en perfekt liten dessert efter finmiddagen...
 
 
 



Vill du veta mer om mina favvodrinkar? =) Klicka på bilderna.

 

Cocktail Cheesecake B...

1 Läs mer >>
 
 
Jag vet inte vad som tagit åt mig, men är sedan en tid helt besatt av citron i olika former, framförallt i bakverk och godis så klart. Doftade på en citrontvål på Sicilien i somras och sedan dess blir jag galen av citrondoften. Älskar att riva skal av ekocitroner, det doftar så galet fräscht och gott. Här har jag gjort en ny kaka inspirerad av mina Sicilianska mandelkakor, jag gjorde 2 varianter av kakor, detta var ett mindre prov i små formar, den andra kakan hittar du här. Dessa blev supergoda att äta direkt från frysen! Mums! Dessa får heta Limonillas så länge i brist på bättre namn. Om jag måste välja en av kakorna så blir det dessa smaksatta med Limoncello, de som smaksattes med Lemoncurd blev något syrligare. 


Citronkaka
150 g smält, avsvalnat smör
2 ägg
2,25 dl strösocker
skal av 2 ekologiska citroner
1½ msk citronsaft
2 1/3 dl vetemjöl
0,75 tsk  bakpulver
170 g finriven mandelmassa
ev lite gul färg (jag använder pulverfärg)

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra ett antal folieformar, vet inte antalet, då detta var en provomgång. 
Smält smöret på låg värme, ställ åt sidan att svalna. 
Vispa ihop ägg och socker halvpösigt. Riv ner mandelmassan, häll ner citronskal och citronsaft. Rör ner mjöl med bakpulver och det smälta smöret. Tillsätt färg om du vill. Häll upp i formarna.
Sänk ugnstemperaturen till 160 grader och ställ in mitt i ugnen. Grädda ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljglasyrfrosting
150 g Philadelphia 
2 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
2 msk rumsvarmt smör
+ ca ½ tsk Limoncello per kaka
+ eventuell annan dekoration tex rivet citronskal och minimaränger
 
 Denna gång hade jag smörgåssmör över därför har jag använt det i kakan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Limonillas

0 Läs mer >>
 
Alltså citron och mandel är en så underbar kombination. Det upptäckte jag förra året när jag besökte Sicilien och köpte med mig mandelkakor och Limoncello. Att ha något krämigt och gräddigt till, som tex glass var också supergott. Här har jag med inspiration av en sådan Italiensk Glassdessert gjort små Limoncellobollar. Jag hade fått mandelbottnar över från en tidigare tårta, så jag passade på att göra Bailey'sbollar, Arraksbollar och testade även dessa små Limoncellobollar som blev galet goda, en ny favorit! Jag använde Änglamarks vita citronchoklad att rulla bollarna i, en helt underbart god choklad med mycket smak av citron och lite syrligt citronkrisp. Mandelsockerkakan som användes i receptet finns i denna länk (Glutenfri mandelbotten). 

140-150 g Änglamark Lemon White Chocolate (jättegod vit choklad som smakar betydligt godare än vit blockchoklad)
150 g Mandelsockerkaka, vanlig sockerkaka går också bra
50 g smält vit choklad, eller det som blir över från chokladkakan ovan
1 msk rumsvarmt smör

ca 3/4 tsk citronpasta eller efter smak (blandar finrivet skal av ekocitroner med sirap som får mogna i kylskåp någon vecka), färskrivet citronskal går också bra
8-10 tsk Limoncello eller efter smak
lite citronsaft efter smak
gul färg

+ eventuell dekoration, tex strössel eller guld dust

Mixa alla kaksmulor, tillsätt den smälta chokladen, smör, citronskal/pasta och lite Limoncello i taget (mängden man kan tillsätta beror på hur torra sockerkakssmulorna är) och smaka sist av med citronsaft, färga eventuellt smeten gul, då blir bollarna snyggare. Forma till bollar och ställ i frysen. 
Smält chokladen över vattenbad och rulla bollarna i chokladen med hjälp av 2 gafflar. Ställ bollarna på ett bakplåtspapper att stelna. Förvara svalt. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På bilden syns även Bailey's-bollar samt Arraksbollar
 

Limoncellobollar

0 Läs mer >>
Igår gjorde jag en påskvariant av min Marängglasstårta med Philadelphia som jag experimenterade mig fram till för några år sedan. Denna gång blev det i portionsformar och med en smaskig Passionsfruktcurd och en touch av Citron i halva Philadelphiafyllningen samt en LakritsFudgeRippel på toppen.  Dessa bakelser blev bland det godaste jag smakat, perfekt brytning mellan smaker. Spröda och delikata mandelmarängbottnar med den sagolika passionsfruktscurden och citrontouchen i den fräscha Philadelphiafyllningen ihop med laktrits och en neutral vaniljfyllningen. Ja detta blev över förväntan verkligen!  Kommer definivt att göra denna igen. En härlig sommarefterrätt att imponera med eller en perfekt nyårsdessert om du har gäster som älskar lakrits. 
 
Receptet ger ca 6 glassbakelser på 7-8 cm, går även bra att göra en större tårta i springform.
Bakelserna går att förvara i några dagar i frysen. Har inte provat längre tid, går självklart att förvara längre också, men kan inte lova att marängen håller sig. 
 
 

Jag har börjat snabbskissa upp mina idéer innan jag bakar...har alldeles för många idéer just nu och ibland behöver jag få en rikig bild på dem innan för att fatta beslut om tillvägagångssätt. 
 
 
Mandelmaränger, görs med fördel dagen innan eller några dagar innan.
(blir en sats med ganska många små maränger, gör inget om några blir över), receptlänk med bilder här
2 äggvitor
1 msk socker
50 g florsocker
60 g mandelmjöl
60 g florsocker
 
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen, tillsätt 1 msk socker och 50 g florsocker. Vispa tills det blir ett styvt skum. Rör ner mandel med florsocker. Blanda väl och häll upp i en sprits. Spritsa små maränger på ett bakplåtspappr, grädda mitt i ugnen på 90-100 grader. Grädda tills marängerna är helt torra och lätt lossnar från pappret, det tar ganska lång tid, typ 1½ timme nånting.


Passionsfruktscurd
5-6 passionsfruktspuckar, frysta, eller 2 passionsfrukter
1 dl vit sirap
50 g smör
saft av ½ liten citron
½ msk maizenastärkelse
1 äggula
1 ägg

Sjud ihop passionsfrukt med sirap och smör. Sila bort kärnorna om du använder färsk passionsfrukt. 
Blanda citronsaft och majsstärkelse och häll blandningen i curden. Vispa upp äggen och häll snabbt i ner curden. Ställ tillbaka på plattan och vispa tills curden har fått en fin och krämig konsistens. 
 
Glassfyllning
1 ägg, separerad i gula och vita
150 g Philadelphia
2 dl vispgrädde, mixad till fast grädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl glukossirap
1/3 dl florsocker
+ rivet citronskal från en ekologisk citron
 
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Mixa grädden med vaniljsockret tills den är helt fast. 
Rör Philadelphiaosten mjuk med en gaffel med glukossirap och florsocker. Tillsätt äggulan och rör till en slät kräm. Tillsätt grädden lite i taget och rör. Häll sist i äggvitorna och rör tills allt blandats. 

Dela smeten i 2 delar och smaksätt ena halvan med finrivet citronskal från en ren citron. (Om du river på vanliga fina rivjärnet, riv i cirkelrörelser så att du inte får långa trådar av skal) 

Montering
Lägg ett bakplåtspapper i botten av den form du ska använda samt på sidorna. Lägg en maräng i botten. Om marängerna är för stora går det bra att skära till kanterna med en fintandad kniv. 
Häll på ca 2 msk citronglassfyllning och ställ i frysen att stelna. 
Lägg på ca 1½ msk passionsfruktscurd och ställ i frysen på nytt. 
Lägg på en ny mandelmaräng. 
Häll på ca 2 msk vaniljglassfyllning och ställ i frysen och låt stå i några timmar så att glassarna blir helfrysta. 
 
Sänk ner formen i varmt vatten några sekunder och lyft upp glassen och avlägsna pappret. 
 
Jag hade egentligen tänk att göra en topping av kick och vit blockchoklad, tänkte mig en variant av Lakritspucköverdrag, men tyvärr hade jag inte vit choklad hemma så det fick bli en Lakritsrippel istället.
 
LakritsFudgeRippel (går så klart bra med köpt Lakritstopping också)
100 g Kick
1 msk mjölk
1 msk smör
1½ msk glukossirap

Finhacka godiset och häll i en kastrull med övriga ingredienser. Värm upp tills allt är löst. Låt såsen svalna något och ringa därefter på de frysta glassarna. 
 
 
 

 
 
Andra lagret av marängbottngar läggs på passionscurden, därefter hälles sista lagret av Vaniljfyllningen ovanpå. 
 
 
 
 
 
 
 

En påskig bakelse där Mandelmarängbottnarna ska påminna om ätbart äggskal, Philadelphiafyllnignen om äggvita och passionscurden om krämig äggula. =D 
 
 
Nom Nom Nom....trodde en bakelse skulle bli för mäktigt, men den kändes väldigt frisk och lätt och skulle inte ha några som helst problem att äta 2 på en gång. =) 
 

Maränglassbakelse med...