0 Läs mer >>
 
Idag är en sån där dag då jag bakar med sådant som behövs användas. Hittade för ett tag sedan ett parti med nougat som man sålde ut billigt. När bananerna också var billiga 5 kr/kg köpte man på sig lite för mycket, så idag blev det en banannougatkaka.  Det doftar alldeles underbart när man tar ut kakan. Lite söt och nötig doft. Mums! Hittade också ett snyggt knep på nätet som gör kakan snyggt randig. 
 
2 ½ dl socker
150g Flora med smör
2 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ krm salt
2 ½  bananer

ca 75 g nougat
ca ½ dl kakao
smör till formen
 
 
Vispa flora med socker, tillsätt ett ägg i taget och vispa fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver och bikarbonat och rör ner. Mosa bananerna. Lämna vissa bitar lite större. Häll ner i smeten och rör om försiktigt. 
 
Ta ut lite mindre än hälften av smeten och blanda med nougat och kakao. Smöra en form ca 24-26 cm i diameter och lägg ett bakplåtspapper i botten. 
 
Bred ett tunnt lager ljus smet i botten av formen. Klicka på en stor matsked med chokladsmeten och pressa ner den försiktigt. Man kan behöva skaka formen mot en bänk för att smeten ska flyta ut lite. Fortsätt med en stor matsked med ljus smet och fortsätt till smeten är slut. 
 
Grädda i 175 grader något under mitten. Sänk värmen något efter halva tiden. Gräddningstiden beror på hur stor form som används. Prova med en sticka för att se om kakan är klar. Min tog drygt 1 timme. 
 
 
 

 
 
 
 
Klicka ner en stor matsked chokladsmet. 
  
Klicka ner en matsked av den ljusa smeten ovan på chokladsmeten, 
fortsätt därefter likadant till smeten är slut. 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zebrabanankaka

0 Läs mer >>
 
 
Jag älskar att fixa wok. Det går fort och går att variera på många olika sätt. Färgglada grönsaker i woken gör en glad också. 
 
650 g fläskfilé
en burk bambuskott, gärna i bit, tärnad
ett par champinjoner
2 små gula lökar
ca 200 g haricot verts, frysta
 
ca 2 msk oystersås
lite soya, typ 1 tsk
ca 1 msk ketchup
svartpeppar
lite wokkrydda
lite chilipowder
 
olja till stekning
 
 
Börja koka riset. Medan riset kokar fixar man woken. 
 
Strimla fläskfilén tunnt. Stek på hög värme i 2 omgångar. Fläskfilén steks nästan färdig. Lägg åt sidan och häll på oystersås, soya ketchup och kryddorna. Rör runt och låt vila. Skär löken i klyftor och stek på hög värme och lägg åt sidan.  Stek därefter champinjonerna med lite salt. Lägg åt sidan och stek bambuskotten lite snabbt på hög värme och lägg åt sidan. 
 
Häll ner fläskfilén i stekpannan och hetta upp. Häll på haricot verts och sedan övriga ingredienser och servera med ris. 
 

Fläskfiléwok med bamb...