0 Läs mer >>
Emelie gjorde en linsgryta häromdagen som blev så himla god, den påminde om Tikka Masala i smaken. Servera gärna linsgrytan med gräddfilklickar, färsk bröd och grovstrimlad hjärtsallad, en relativt ny sallad som man hittar i fler och fler affärer, jag köper min på Lidl. =) Återkommer med foto när vi gjort om denna goda gryta. 

3 dl gröna linser
1 gul lök
2 morötter, skivade
3-4 vitlöksklyftor
1½ - 2 burkar kokosmjölk
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
3 msk tomatpuré
3 grönsaksbuljontärningar
3 msk curry
lite cayennepeppar
salt
peppar

Koka linser separat i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. 
Stek lök och morötter, häll ner linserna och resterande ingredienser. Låt koka ca 1 timme. 



Emelies Afrikanska Li...

0 Läs mer >>
 
 
Jag älskar att laga wok, det är så gott med fräsha grönsaker och det går ganska snabbt att göra iordning. 
 
ett par små buketter broccoli
ett par små buketter blomkål
en stor gul lök
2 morötter, finskivade
ett par champinjoner
olja till stekning

500 g kycklinginnerfiléer
en påse biffkrydda (sån liten påse som följer med snabbnudlar)
2 tsk sambal olek
ca 2 msk oystersås
ca 2 msk seasoning soya, den jag använder (Healthy boy) är ganska mild, köpt på asiataffär 
lite sesamfrön
någon msk vatten
lite maizenaredning
ev. cashewnötter till servering

Rensa broccolin och blomkålen och skär i små buketter, koka upp i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet när det kokat en stund, grönsakerna ska fortfarande ha lite spänst kvar. Ställ åt sidan. 

Stek champinjonerna i olja och lite salt. Tillsätt morotsskivorna och stek en stund till, tillsätt sedan den klyftade löken och stek en stund till och lägg därefter grönsakerna åt sidan så länge. 
Stek sedan broccolin och blomkålen i lite olja på hög värme, så att de rostas. Lägg åt sidan. 
Stek till sist kycklingen i olja, krydda med nudelkryddan och tillsätt sambal olek, när kycklingen nästan precis är klar, tillsätt oystersås, soyasås och vatten. Koka upp och red av med lite maizenaredning. Tillsätt sesamfrön. Blanda ihop med grönsakerna och servera med nudlar eller ris och toppa med cashewnötter. 
 
 
 
 
 

Kycklingwok

1 Läs mer >>
 
 Idag gjorde jag en semmelvariant anpassad för min sambo som inte gillar grädde. En vetebulle med kardemumma som fylls med äkta Pistagemassa och som toppas med florsocker och hackade pistagenötter. Några varianter toppades med riven pistagemassa också. Och självklart gjorde jag även några semlor med grädde. =) 
 
Vetedeg: 
50 g jäst
100 g smält smör
4 dl mjölk
3/4 dl socker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 vispat ägg
2 tsk bakpulver (blandas i mjölet)
vetemjöl, helst Manitoba Cream, vanligt vetemjöl går också bra (mäter ej, degen ska vara ganska kladdig)
 
1 ägg
1 liten nypa salt
pärlsocker (valfritt)


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Blanda i en bunke med smulad jäst. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ett vispat ägg och till sist mjölet blandat med bakpulvret. lite i taget. Kör degen i minst 10 minuter, degen ska vara seg och lite kladdig. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa ca 1 h i övertäckt bakbunke.
 
 
 
Vispa upp ägget med en pytteliten nypa salt. Detta ska bullarna penslas med senare.  

När degen jäst klart, dela den bitar och forma till jämna lite platta bollar och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 1 h. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker(valfritt). Grädda i 225 grader i mittre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader när bullarna satts in, annars blir de för brända. Glöm inte att höja värmen igen innan nästa plåt gräddas. 

Tag ut när bullarna känns lätta och har en fin färg.  Tiden varierar beroende på hur stora bullar du gjort.
 

❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣
 
Pistagefyllning: 
100 g pistagenötter gärna neutrala, jag köpte mina i en saluhall i Stockholm (Hötorgshallen)
100 g florsocker
1-2 äggvitor
någon droppe Pistageessens, Borgeby kryddgård har en som är supergod, tyvärr finns det andra märken som är riktigt dåliga. 
någon droppe mandelessens (ej bittermandelessens, den är för skarp)
 + lite mandelmassa

+ mjölk/grädde
+ florsocker
+ pistagenötter


Mal/Mixa pistagenötterna i en kvarn. Jag använder en liten elektrisk kaffekvarn, det fungerar superbra! 
Blanda nötterna med florsocker och rör i så mycket äggvita som behövs för att det ska bli en homogen massa. Smaksätt med pistageessens och lite mandelessens. Det går bra att bara använda en av essenserna. Om du inte har någon av dem kan man ta en pytteliten droppe bittermandelessens. Jag rev även ner lite mandelmassa i min pistagemassa. 
 
 
❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣
 
Gröp ur semlorna och blanda lite av brödinkromet med pistagemassan och lite mjölk eller grädde. Fyll bullarna. Toppa med florsocker och lite hackade pistagenötter. Servera med eller utan grädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Semlor som får följa med hem till sonen som nyligen flyttat hemifrån. 

Pistagesemlor