Vinmarinerad Rostbiff

 
Jag har äntligen lyckats komponera ihop ett bra recept på rostbiff som ger en saftig och smakrik rostbiff. Inspirationen fick jag från en vinmarinerad rostbiff som jag brukar köpa på Hemköp. Den är svår att få tag på och jag nöjer mig inte med någon annan rostbiff efter att ha provat den. =) I detta recept bryns rostbiffen i smör och kryddor samt portvin. Sedan tillagas rostbiffen klart i ugnen på låg temperatur. 

 
en liten rostbiff
smör&rapsolja
flingsalt
svartpeppar
vegeta
ca ½-3/4 dl portvin
(ca 2 msk Texas Steaksauce*) använder denna ibland, men inte alltid
lite chiliflakes
lite paprikapulver
några kvistar färsk timjan
1 röd lök
 
 
Stek rostbiffen i smörolja på hög värme. Salta och peppra ordentligt samt krydda med Vegeta.
När rostbiffen fått färg runt om, häll på ca 1/3 av portvinet, timjankvistarna och löken och häll på mer portvin i omgångar och fräs köttet i detta.
Gnid in Steak Sauce krydda igen med salt, peppar, lite chiliflakes och paprikapulver och lägg in rostbiffen i ugnen med en termometer. Kör i 90 grader tills temperaturen visar 55 grader för en ganska röd rostbiff. Är rostbiffen lite större tar jag bort den på 57 grader. Vill man ha rostbiffen mer rosa kan man ta bort den på 60 grader.
Ta upp rostbiffen direkt och lägg i en fryspåse och häll på portvinsskyn. Vakumförpacka och låt svalna i rumstemperatur ca 1 timme. Ställ i kylen i några timmar eller över natten. Vänd gärna förpackningen några gånger. Skiva rostbiffen tunnt och servera kall eller värm på låg effekt i någon minut och servera med tex en potatisgratäng. 

Skyn som blir kvar i påsen kan med fördel kokas med någon dl rött vin och serveras med rostbiffen och lite vitlöksfrästa champinjoner. 

* En alternativ sås till Texas Steaksauce gjorde jag av: 
en knapp 1 tsk sambal olek
3 droppar Liquid Smoke (vill inte ha så mkt röksmak, gillar man det kan man så klart ta mer)
1 msk ketchup 
1 tsk ljus soya
½ tsk balsamicocrema (Zeta)
 
 
 
 
 
 
 
 


Nedan hittar du receptet på en supergod och krämig potatisgratäng... 

Krämig Potatisgratäng