0 Läs mer >>
                               
Receptet till dessa muffinsar tog jag från början fram åt min dotters kusin som är glutenintolerant. De har dock blivit en favorit, så nu gör jag hellre dessa muffinsar än vanliga eftersom de blir väldigt saftiga. Det går lika bra att baka chokladmuffins som man toppar med dumleglasyren. Börja gärna med dumlegrädden dagen innan bakningen, då den behöver sätta sig innan den vispas upp. 
 
 
 
Receptet ger ca 16-18 muffins. 
 
Muffins:
200 g skållad mandel
ca ½ dl potatismjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
en nypa flingsalt
 
Glasyr: 
3 dl vispgrädde
33 dumlekolor
 
Whiskey (valfritt)
 
bär till garnering
 
 
Börja med glasyren. Värm grädde utan att koka den. Tillsätt hackad dumle. Rör tills allt har löst sig. Kyl därefter ner såsen i kylskåp i minst 3 timmar, helst över natten.
 
Skålla och skala mandeln. Häll på ett fat och kör i mikron en stund tills mandlarna är torra. Passa dem så att de inte bränns. Låt svalna. Mal mandeln i omgångar i en nöt- eller kaffekvarn med lite grann av potatismjölet. Blanda mandelmjölet med kakao, potatismjöl och bakpulver.  Smält smöret och ställ åt sidan. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och en liten nypa flingsalt och vispa till en slät smet. 

Häll upp smeten halvvägs i muffinsformar som ställes i en teflonmuffinsform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter eller tills de verkar klara. 
 
Låt muffinsarna svalna helt. Nagga dem med en gaffel och pensla på whiskey. 
Ta fram dumlesåsen häll upp i en vispskål och vispa med en elvisp tills den är lagom fast för att spritsa. 
 
Spritsa cupcakesen och garnera med tex små jordgubbar. 
 
 

 

Dumlecupcakes

0 Läs mer >>
Har provbakat några olika Caramels Cheesecakes nu. Insåg efter mina 2 första prover att Caramelaromen fanns i toppingen på den cheesecake jag provat på Espresso House och nu har jag äntligen har fått tag på Monins Caramelsauce som de använder. Köpte denna hos Barkonsult i Stockholm. Om man inte hittar denna att kan man kanske prova att gå in på Espresso House och kolla om man får köpa 1 dl av deras Caramel Sauce i en take-away-kaffemugg. Jag tror även att MC Donalds använder samma fabrikat på den kolasås de har i sin Caramel Frappé. 

Espresso House Caramel Cheesecake är glutenfri, och jag har försökt att lista ut vad den innehåller. Jag tror att deras första botten ursprungligen bestod av en mandelmassebotten, men som senare har ändrats till att göras av havre glutenfri mjölmix. Skriver ihop ett nytt recept som jag tänkte prova nästa gång. 

Har provbakat olika fyllningar och bottnar med olika resultat tidigare: 
http://marydane.blogg.se/2015/february/caramel-cheesecake.html
http://marydane.blog.se/2015/march/caramel-cheesecake-2.html
http://marydane.blogg.se/2015/november/experiment-caramel-cheesecake-2.html

OBS! Är inte säker på hur stor form nedanstående recept räcker till, borde räcka till en 24 cm springform.


Mandelmassebotten ej testat recept innan, även tillsatt lite havregryn
1 ägg 
110 g mandelmassa, riven
1 3/4 msk kakao
ca ½ dl havregryn
25 g smält brynt smör
½ dl socker
en knivsudd salt
 
Vispa ägg och mandelmassa. Mixa havregrynet. Tillsätt övriga ingredienser och vispa upp ordentligt. Häll i en smord och bakpapperklädd form. Förgrädda botten i 180 tills den fått en yta och torkat till något.
 

********** 


Mandelmassebotten, testad tidigare bra resultat
1 ägg 
130 g mandelmassa, riven
1 3/4 msk kakao
25 g smält brynt smör
½ dl socker
en knivsudd salt
 
Vispa ägg och mandelmassa. Tillsätt övriga ingredienser och vispa upp ordentligt. Häll i en smord och bakpapperklädd form. Förgrädda botten i 180 tills den fått en yta och torkat till något.


********** 

Browniebotten testad tidigare bra resultat
70 g mörk blockchoklad, hackad i mindre bitar
65 g smält smör
1,1 dl socker
1 ägg
1,3 dl mjöl (skulle eg varit 0,65 dl)
1 knapp tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
 
Värm smör och chokladen på svag värme i en kastrull, rör tills allt löst sig. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl blandat med bakpulver, socker och salt och rör ner den avsvalnade smörchokladblandningen. Häll i en smord och bakpapperklädd form. Förgrädda botten i 180 tills den fått en yta och torkat till något.

**********  

Fyllningen 
300 Philadelphia
2,3 dl dulce de leche av god kvalitet
1 påse espressopulver
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 msk farinsocker
(2 msk Monin Caramel Sauce) kan bytas mot 1 msk farin och 1 msk ddl
 
+ Monin Caramel Sauce
+ Oreokakor 

Rör Philadelphia mjuk. Rör dulce de lechen mjuk tillsammans med snabbkaffet. Blanda ihop dulce de lechen, ägg och vaniljsocker och Philadelphia. Vispa ihop smeten lätt. Det ska inte vara några klumpar. Häll fyllningen i formen på chokladbotten. Sätt in i 140 grader varm ugn ganska långt upp eftersom botten inte får bli för tillagad. När cheesecaken är lätt dallrig i mitten, men ändå fast i övrigt, så är det klar. Om man övergräddar en cheesecake tills den är helt fast, blir fyllningen grynig istället för krämig och slät. Låt cheesecaken via i kylskåp till nästa dag

Toppa med Monin Caramel Sauce och Oreokakor. Servera med vispgrädde. 

Nästa Caramel Cheesec...