Äppelsnurror

Idag gjorde jag en variant på  Mjuksega Hallonsnurror. Denna gång använde jag smörfrästa äppelbitar i fyllningen. Mums! 

Kagdeg
150 g rumsvarmt smör

2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
1 ägg 
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ krm salt

Fyllning
3 syrliga äpplen
2 msk smör
lite kanel

Skala och tärna äpplena fint. Fräs dem på hög temperatur med smör och lite kanel. Ställ att svalna. 

Topping (kan uteslutas)
100 g Philadelphia
0,25 dl florsocker
½  tsk vaniljsocker

Häll Philadelphian i en liten skål, mosa sönder osten med en smörkniv, så att den blir följsam, blanda försiktigt ner florsocker och vaniljsocker, rör inte för mycket! Ställ i kylen medan du gör kakorna. 

Häll smöret, sockersorterna samt sirap i en bunke, vispa fluffigt med elvisp och häll sedan ner ägget och vispa till en slät kräm. 
Blanda mjöl, bakpulver och saltet och häll sedan ner i smeten, blanda med en sked tills allt gått ihop. Kavla ut degen till ca 25x35 cm. Jag tar en 5-liters fryspåse som jag klipper upp 2 sidor, så att jag får en stor plastbit som jag kavlar degen ovanpå. Detta gör det lätt att rulla ihop degen. Strö ut äppelbitarna och häll på lite mer kanel och rulla ihop till en ca 4,5 cm tjock rulle och ställ i kylen i någon kvart. 

Skriva upp i 12-14 bitar och lägg på ett bakplåtspapper, ej för tätt, då de flyter ut. Bred på en klick Philadelphiakräm på toppen av kakan, om du har valt att använda toppingen. 

Sätt ugnen på 175 grader och vänta tills den är jämnt tempererad. Ställ in kakorna i mitten eller något ovanför mitten, grädda till kakorna blivit gyllene i hörnen.