0 Läs mer >>
Det doftar alldeles underbart när man kokar en rödvinssås. Grunderna till denna sås fick jag lära mig att fixa på en jobbkickoff där vi fick laga en trerättersmiddag där riktiga kockar assisterade oss tävlande. Den här såsen är underbart god till kött eller kycklingrätter. Det enda dåliga med denna sås är att du aldrig kommer bli nöjd med någon annan sås du smakar på tex restaurang. 😁
 
ca 4 dl vatten
ca 3,5 dl rött vin
1½ kalvbuljongtärning eller motsvarande mängd fondkoncentrat 
1 stor morot, i bitar
5 små steklökar
3/4 tsk kinesisk soja
½ msk tomatpuré
Lite chili flakes el chilipulver
svartpeppar
 
färsk timjan, några kvistar
0.75 dl portvin
maizenaredning
smör till stekning 

Stek lökarna i halvor i smör en kort stund. Häll på vatten, rött vin, soja, tomatpuré, morotsbitarna och kryddorna samt buljongen/fonden. Koka på svag värme i ca 1 h. Sila av och häll vätskan i en kastrull, fyll på med portvin. Koka en stund till och red av med maizena.  

 

 
Detta vin är hyfsat billigt och är gott både att dricka och passar utmärkt i denna rödvinsås. Har provat med olika röda viner och insåg bla att Shiraz inte alls passar, den blev besk, vilket inte var gott. Även Castelforte Appassimento passar bra till denna sås. 
 

Marias rödvinssås

0 Läs mer >>
 
Jag har aldrig haft ett nedskrivet recept på potatisgratäng och det har varit lika irriterande varje gång, men idag skrev jag faktiskt ner recpetet som jag gjorde och gratängen blev verkligen jättegod. Tur jag har ett recept nu. =) 
Det finns dem som föredrar att göra gratängen på mjölig potatis, men det kan jag säga...det var inte min grej, bara mosigt och inte alls krämigt. Nej, jag gör min gratäng på fast potatis som jag halvförväller och gräddmjölken reder jag av med lite maizena, på så sätt får jag en väldigt krämig gratäng. 

1 kg fast potatis

1 medelstor gul lök, skivad
svartpeppar

3 dl vispgrädde
2,75 dl mjölk
1 msk maizenamjöl
2 tsk salt
paprikapulver, delikatess
smör till formen

Skiva potatisen tunnt och lägg i en skål. 
Koka upp ca 1½ l vatten. Häll på potatisen och låt stå i ca 2 minuter. Häll av potatisen i ett durkslag. 
Smöra en form och lägg potatis i botten och peppra några varv och strö på lite paprikapulver. Lägg på lite lök och fortsätt på samma sätt i 3 lager. Blanda ihop grädde, mjölk, maizena och salt och häll på denna på potatisen. Sätt in i 175 (200 vanlig värme) grader varmluft, sänk till 150 om gratängen får färg. Jag stjälpte på lite gräddmjölk från formen 2 gånger under gräddningen. Jag tog inte tid på gräddningen, men räkna med ca 1 h. Låt gärna gratängen stå någon halvtimme på eftervärme. 
 

 

 

Vi åt dagens potatisgratäng med en vinmarinerad rostbiff med vitlöksfrästa champinjoner. Blev riktigt gott. 

Vinmarinerad Rostbiff

 


Krämig Potatisgratäng

0 Läs mer >>
Häromdagen såg jag ett recept hos ICA så idag gjorde jag en variant på den med sådant jag hade hemma. Skriver ner recepet då jag kommer göra denna rätt fler gånger. Alla tyckte rätten var supergod. 
 
till 3 pers.
 
3 st torskryggfiléer
5 dl vatten
1½ msk salt
2 tsk socker

6 stora potatisar
salt till kokning

1 dl Smetana
en skvätt vispgrädde eller lite Smetana
rivet skal av 1/3 citron

75 g smör
½ sharlottenlök
lite hackad dill 


Rör ihop vatten, salt och socker. Lägg torsken i en form och häll över saltlagen. Låt stå i 2 timmar. 
Sätt ugnen på 125 grader. Sätt potatisen på kokning. 
Häll av vattnet från fisken och lägg i en smord form. Sätt in i ugnen med en stektermometer. Fisken ska gå tills temperaturen når 56 grader.

Sätt smör på smältning. Skär löken i fina strimlor. Häll i smöret och strö på dillen. Håll smöret varmt på låg värme. 
När potatisen kokat klart, sila och pressa med potatispress. Rör i Smetana, citronskal och ev en skvätt grädde eller lite mer Smetana så att då får en fast puré. Tillsätt eventuellt salt om det behövs. 
Servera med valfritt tillbehör, tex gröna ärtor. Toppa gärna moset med flingsalt. Och servera pressad citron till fisken. 

Torskrygg med Dillsmö...

0 Läs mer >>
 
Jag fick i mellandagarna en fråga från en gammal skolkamrat som har flyttat utomlands om recept på kokosstänger. Jag har tidigare gjort Baddare , men har aldrig gjort kokostoppar, kokosstänger eller Mums Mums. I samband med frågan blev jag sjukt sugen på att göra kokostoppar med kola eller karamellsmakande glasyr. Så jag började googla efter Candy Melts med Karamellsmak, efter flera timmars letande på diverse sidor hemma i Sverige och utomlands fick jag pausa min idé. Dagen därpå hittade jag av en slump Chokladknappar med karamellsmak när vi var och shoppade. Hade också lite överbliven citronchoklad från min bakning häromdagen, så jag gjorde några olika varianter. Jösses vad goda de blev, speciellt de men en dulce de leche sträng inuti. Smakar lite som Sias kolaglassstrutar. Dessa måste jag verkligen göra igen snart, har fått massa nya idéer med smaksättningar med inspiration av glasstrutar, tex Tip Top och Top Hat. Måste även göra om de med dulce de leche som blev supergoda. Finns hur mycket kul som helst att hitta på. 
Det går utmärkt att frysa KokosMumsen. De är även goda direkt från frysen. 

receptet gav ca 35 Kokosmums

ca 80 g smörgåsrån
3 dl strösocker

1 dl florsocker
1,25 dl kallt vatten
1 äggvita
1 tsk vattenbaserad likör (valfritt) jag använde Butterscotch som smakar smörkola
1½ msk gelatinpulver
1,25 dl kokande vatten
1 krm vaniljsocker
ev fyllning (valfritt)
ca 400 g choklad
ca 1 msk mat- eller rapsolja
kokos

Skär smörgåsrånen i lagom stora bitar, runda bitar är lättare att doppa i chokladen. Bred på eventuell fyllning. Häll kokande vattnet över gelatinpulvret i ett glas och rör ner vaniljsocker.  
Blanda sockersorterna med vatten och äggvitan och eventuell likör i en vispskål. Vispa ihop lätt och häll därefter ner gelatinsirapen och vispa tills du har en fluffig vit massa. 

Häll upp massan i en stor sprits och spritsa ut den på rånen. Ställ gärna i frysen innan glasering. 
Smält chokladen med lite olja över vattenbad. Doppa kakorna i chokladen och strö på kokos. Ställ kakorna att torka och förvara dem sedan i en burk i kylskåp eller i frysen. 
 
 
 
Denna likör är inte gräddbaserad och smakar mycket smörkola. Den är supergod att göra drinkar på.  
 
 
 
 
 
Jag testade att breda på lite Dulce de Leche på några rån.  
 
 
 
Chokladen inhandlades på butiken Normal som har massa roliga produkter.  
 
 
 
 
 
 
 
Vit citronchoklad med citronkrisp i från Änglamark, den är supergod!  
 
 
 
 
 
 Nom Nom, kolakaramell, så gott! 

KokosMums

0 Läs mer >>
 
Uppdatering: Provsmakningen skedde 2 dagar efter bakning, vilket inte var optimalt och då jag blev tvungen att förvara kakorna svalt, resulterade detta också i att kakorna blev ganska torra. 
Nästa gång kanske jag tar ut kakorna vid 91 grader. Vet inte om detta räcker, kanske provar en annan metod nästa gång, eventuellt med surdeg. 

I 2 veckor jag har letat efter fyllda Pandoros, som jag normalt sett brukar få tag på julmarkad i stan, men i år hade man inte satt upp någon julmarknad på Sergels Torg. Efter att ha besök flera saluhallar och diverse andra ställen bestämde jag mig för att prova att baka min egna Pandoro. I Italien äter i princip alla italienare antingen Panettone eller Pandoro till Julen. Panettone, betyder jättebröd och Pandoro betyder Gyllene bröd. Grunddegen är ungefär densamma i båda kakorna, en väldigt saftig och luftig vetedeg eller briochedeg. I Panettonen ingår antingen suckat och russin eller chokladbitar. Pandoron brukar istället för dessa fyllningar vara utan utan fyllning eller ha en krämfyllning i mitten, tex Limoncellokräm eller Tiramisukräm. De pudras sedan antingen med kakao eller florsocker. Jag föredrar dessa då jag tycker att de är mer spännande och lite saftigare. Mina föräldrar bakar däremot den klassiska Panettonen eller som den kallas i Argentina Pan Dulce, vilket betyder sött bröd. Denna smaksätts bland annat med apelsinblomvatten och vanilj och innehåller suckat, russin och nötter.

Idag experimenterade jag med ett av mina tidigare recept på Semmelbitar  som hade en otroligt bra deg. Jag smaksatte degen som jag brukar smaksätta min Julstolle med vanilj och citronskal. Kakorna är sedan fyllda med en len Limoncellokräm resp. en vaniljkräm med likör. 


Pandoro

Fördeg
25 g jäst för söta degar
0,65 dl mjölk
1 ägg
70 g vetemjöl med hög proteinhalt, jag använder Manitoba Cream 

Fortsättning deg
3 ägg
1,5 dl socker
½ tsk salt
3 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron (bara det gula)
½ dl torrmjölk
(2 g torrjäst utrörd i lite ljummet vatten - ej nödvändigt)
125 g rumsvarmt smör
vetemjöl med hög proteinhalt, jag använder Manitoba Cream, mängden provar jag mig fram

Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen och ett ägg och vetemjölet. Låt röran jäsa 1 h. 
Blanda i alla övriga ingredienser utom mjöl och smör. 
Tillsätt mjölet lite i taget och kör degen på medelhastighet i köksassistenten. Jag tyckte att degen ljusnade något när det började bildas gluten och degen blir väldigt elastisk, detta tar minst 10 minuter. Degen ska vara ganska kletig! Tillsätt smöret i klickar och kör degen någon minut till. Tillsätt eventuellt lite mjöl om degen är jättelös, men tänk på att degen ska vara ganska lös. Låt degen jäsa 1 h och ställ sedan degen i kylskåp över nattten. Ta ut degen och låt den bli rumstempererad och låt den jäsa till sin dubbla storlek. 

Forma degen efter de formar du ska använda, jag använde 2 st formar som jag hade hemma. Formen ska vara fylld till ca 1/3. Ställ degen i ugnen med lampan på och låt jäsa 5½-6 timmar. 

Ta försiktigt ut formarna ur ugnen och sätt ugnen på 200 grader. När ugnen nått rätt temperatur, låt ugnen stå på några minuter till så att grillelementen hinner svalna samt värmen fördelas jämnt i ugnen. Sätt in formarna på näst nedersta falsen och sänk värmen direkt till 160 grader. När kakorna fått rätt färg, stick försiktigt in ett aluminiumfolie över kakorna och stäng luckan försiktigt. Efter ca 35 minuter stack jag ner en digital stektermometer och lät denna sitta i kakan tills den hade nått 94 grader och då tog jag ut kakan. Den ena kakan som hade större yta, blev klar någon minut senare. 

Låt kakorna stå kvar i formen tills de blivit ljumma. Jag välte sedan formarna i sidled och roterade formarna då och då tills de kakorna var helt rumstempererade. Därefter lade jag dem i en påse med bakplåtspapper runt om och innan jag stängde påsarna sprayade jag lite vaniljvodka blandat med citronvodka. Så fick de vila tills nästa dag då jag gjorde iordning krämerna. 

Kakorna fylldes sedan med en av vardera kräm nedan och pudrades med florsocker och lades i täta plastpåsar. Kakorna fylls från undersidan och det är lättast om man har en lång spruta till detta. 


Crema Pasticcera (vaniljkräm) grundrecept, räcker till båda bröden och blir över någon dl
4,5 dl mjölk
0,25 dl vispgrädde
3 äggulor
140 g socker
2 msk mjöl
1 msk maizenamjöl
en liten nypa salt
½ tsk vaniljpulver
½ tsk vaniljessens

Vispa ihop äggulor, socker, mjöl, maizena, salt och vanilj i en medelstor kastrull, tillsätt lite av mjölken för att få en lite lösare kräm. 
Koka upp mjölken separat och häll sedan på den lite i taget i kastrullen med äggblandningen. Vispa så att allt blandas och sjud sedan upp såsen på svag värme och rör hela tiden med en slickepott i botten av kastrullen så att krämen inte bränns/koagulerar ojämt. 

Välj en av smaksättingarna nedan, jag gjorde en Pandoro med Limoncellokräm och en med Vanilj, nedan har jag dubblat måtten jag använde ifall endast en av krämerna ska användas. 

Smaksättning Limoncello, räcker till hela satsen kräm, jag gjorde halva satsen av varje kräm. 
3 msk Limoncello
finrivet skal av 1 ekologisk citron, bara det gula
2 tsk citronpasta (finrivet skal av citron och vit sirap som jag låtit stå i kylen i 1 månad) kan ersättas med färskrivet citronskal
ev 1 tsk starksprit
ev lite gult färgpulver eller motsv. 

Smaksättning Vaniljräcker till hela satsen kräm
3/4 msk Marsala
4 msk Licor 43
1 tsk vaniljpulver
ev 1 tsk starksprit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Citronpasta av ekologisk citron och vit sirap som marinerat. 
 
 Ena krämen smaksatte jag med Lite Marsala och Licor 43 och vanilj. Den andra smaksatte jag med pasta av citronskal, färskrivet citronskal, Limoncello och lite extra starksprit. 
 
För att få en högre alkoholhalt i krämen utan att späda med för mycket vätska från likören som gör krämen mindre krämig, kör jag ett knep och lånar min sambos kemiskt rena finsprit. =)  
 
För att fylla bröden använder jag en marinadspruta. 
 
 
 
Kakan vändes upp och ner och därefter fyller jag varje bulle med ca 20-25 ml kräm.  För sprutan uppåt medan krämen pressas ut, så fylls kakan jämt. 
 

 

Mina första Pandoro

0 Läs mer >>
Denna jul gjorde jag ett litet experiment med min pepparkaksdeg. Jag tog ut 4 kakor på prov och gjorde dem lite tjockare och gräddade de lite kortare tid såsom man gör med Alfajores som är en mördegskaka som fylls med en fast Dulce de Leche och som därefter glaceras antingen med maräng eller choklad. Jag brukar göra dem med maräng. Dessa kakor blev perfekta till julen och är en lyxigare variant av de lite tråkiga pepparkakorna. Den lena mjölkkolakrämen och den vita chokladen passar fint till den kryddiga kakan. 

ca 45-50 st medelstora pepparkakor

110 gr smör 
0,8 dl sirap
0,66 dl strösocker
0,66 dl farinsocker
1 dl mellangrädde
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika
4 tsk kanel
350 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat

+ Dulce de Leche
+kokos
+vit choklad


Smält matfett och sirap på svag värme och rör sedan i övriga ingredienser. Ställ degen kallt i några timmar. Ta ut rundlar på bakbord ca 3-4 mm tjocka, helst inget mjöl, för då tappar kakorna smak. 
Grädda  i 175 grader tills kakorna rest sig, kakorna ska inte bli helt hårda, men ändå tillagade. 

När kakorna svalnat, fyll dem med en fast Dulce de Leche och rulla sedan kanterna i smält choklad och doppa i kokos. 

 

   
 
  
 
 

Här finns receptet på mina vanliga Alfajores. 

 

Alfajor med Pepparkak...

0 Läs mer >>
 
Ibland är man inte så hungrig, som idag när jag har bakat, jag brukar bli mättad av sinnesintrycken när jag bakar och därför tappar jag aptiten något, vilket annars är väldigt ovanligt. =) Så idag när jag blev ensam hemma en stund rensade jag den sista brysselkålen som bara jag äter här hemma, delade dem i halvor och rostade dem med lite smör och Vegeta och sedan stekte jag ett ägg och hade till. Det blev helt magiskt gott, trots att jag egentligen inte var riktigt sugen på något. När jag satte mig för att skriva ner detta som en minnesanteckning till mig själv, så poppade ett märkligt namn som jag aldrig använt tidigare upp i mitt huvud, frikassé! Jag blev tvungen att googla och även om det inte är en klassisk frikassé så kunde jag inte komma på något bättre namn för stunden. Att rosta brysselkålen ger en mycket trevligare smak än när man bara kokar den, även om jag också gillar den kokta variaten. 

en näve späda färsta brysselkål
lite smör till stekning 
Vegeta eller salt
½ dl vatten
1-2 ägg
salt och peppar

Rensa brysselkålen och skär i halvor. Rosta på medelvärme i smör och Vegeta under ett lock. Efter en stund, häll på hälfen av vattnet och låt fräsa under locket, upprepa när vattnet är borta. När det sista vattnet nästan är borta, häll i ägg i pannan och stek på båda sidorna och se till att gulan fortfarande är krämig/såsig. Salta och peppra ägget. 
 
 
 
 

Brysselkålsfrikassé

0 Läs mer >>
 
 
 

Hittade lite roligt strössel på affären och fick idén att göra annorlunda arraksbollar. Istället för mörka med arrak och choklad tänkte jag att de får bli ljusa och med med smak av kola och Bailey's. De blev faktiskt riktigt goda, dock behövde jag tillsätta 94%-ig sprit för att framhäva Bailey's / spritsmaken, då Bailey'sen har så låg alkoholhalt.  Jag tog ut lite av fyllningen och blandade i lite kakao och mer sprit, för lite mörkare bollar. Lite kul att ha som variation och kanske med ett annat strössel eller kokos. Här är receptet på Bailey's-bollarna.

Kaksmulor:

3 ägg
2 dl socker
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 msk kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gräddas på hög temp, sedan 100 grader, låt stå kvar i ugnen tills botten är torr, då absorberas mer sprit utan att fyllningen blir rinnig. Låt gärna kakbotten stå kvar i ugnen över natten. 

 

Kakbotten, delad i bitar
100 g rumstempererat smör

1 dl florsocker
2,5 dl skållad, mald mandel
1 tsk vaniljsocker
ca 5-10 msk Bailey's, beroende på fyllningens konsistens
3-4 tsk 94% sprit (köpt utomlands), kan ersättas med Whiskey.
200 g Ljus blockchoklad
Toffeeströssel eller annat, tex hackade rostade nötter

 

Mixa ihop kaksmulor med övriga ingredienser, ta inte all sprit på en gång, tillsätt lite i taget tills smeten är halvfast, den blir mer fast i kylen efteråt. Förvara fyllningen i kylskåpet i några timmar.

Ta fram fyllningen och dela i i lika stora bitar, forma till bollar och ställ på en tallrik i frysen i några minuter. Då fäster chokladen och strösslet snabbt. 

Smält under tiden den ljusa blockchokladen över vattenbad, låt den stå kvar ovanpå vattenbadet på ett underlägg. Rulla en boll i taget med hjälp av 2 gafflar. Lägg över i strössel och rulla dem så att hela bollen blir täckt. Detta kan man behöva vara personer på. En som doppar i choklad och en som rullar i strössel. Lägg de strösslade bollarna på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylen. Tag fram bollarna ca 15 min innan servering, så blir de lagom i konsistensen. Jag brukar lägga bollarna i fryspåsar och vakumförpacka och därefter frysa in. Då bevaras alkoholen bäst. 

 

 
Kaksmulorna..
 
Mjölkchoklad och garnering... 
 
 Ta fram bollarna ca 10-15 min innan servering så blir de lagom i konsistens. 
 
Servera med nybryggt kaffe. 
 
Mjuka, saftiga goda, man vill äta flera stycken!  
 
 

Bailey's-bollar

0 Läs mer >>
 
 
Julburgare eller köttbullemacka, nä julburgare tycker jag det smakar eftersom köttbullarna läggs på varma. Undrar om hamburgerkedjorna skulle våga köra denna till julen? Ruskigt gott är det i allafall. Smörgåsgurkan bryter av den söta rödbetssalladen fint. 
 
Skogaholms "Fröfria mjuka tunnisar" eller liknande
köttbullar, ca 5 st/ smörgås
smör till stekning
smörgåssmör
ICA Rödbetssallad med creme fraiche, ca 2 msk/smörgås
lite ketchup
Isbergsallad eller plocksallad, några blad
Smörgåsgurka, ca 3 skivor / smörgås eller Cornichons
 
Stek köttbullarna i smör. Rosta eventuellt smörgåsarna lätt eller stek utsidorna i stekpanna. Bred smörgåsarna med smör på båda insidorna . Lägg på salladsblad på undre delen. Lägg på halverade köttbullar, några prickar ketchup, smörgåsgurka/cornichons och därefter rödbetssallad. Avsluta med övre bröddelen. Servera med julmust. Mums! 
 
 

Julburgare

0 Läs mer >>
 
På julafton i år blev det små köttbullemackor bland annat. Jag använde Kavring som jag tog ut rundlar av med hjälp av ett glas. Smör på brödet, sallad, rödbetssallad, tunnskivad smörgåsgurka, halverade småköttbullar, rödbetssallad igen och en liten köttbulle på toppen. =D Dessa småmackor passar även bra till barnen som inte äter sill på midsommar. 

Köttbullemacka Mini

2 Läs mer >>
Idag mysbakade jag och dottern pepparkakor, en mysig jultradition. Denna gång provade jag att justera ett av de recept jag bakat med förr. Jag minskade på sockret för att få lite sprödare och mindre knapriga pepparkakor samt att jag hade i mer kryddor i degen. Då dottern ville baka samma dag gjorde jag degen lite fastare också än mitt tidigare recept. 
Dessa pepparkakor blev precis så som jag alltid velat ha dem, kryddiga och perfekt spröda. Jag har bakat några olika recept och i vissa recept ingår pomerans eller kardemumma, men jag föredrar kryddning med bara ingefära, kryddnejlika och mycket kanel, då smakar de som de klassiska pepparkakorna från Annas som är min favorit. 
  

ca 45-50 st medelstora pepparkakor

110 gr smör 
0,8 dl sirap
0,66 dl strösocker
0,66 dl farinsocker
1 dl mellangrädde
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika
4 tsk kanel
350 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat


Smält matfett och sirap på svag värme och rör sedan i övriga ingredienser. Ställ degen kallt i några timmar. Ta ut figurer på bakbord, helst inget mjöl, för då tappar kakorna smak. 
Grädda  i 175 grader tills kakorna fått en fin färg. 

 

Kristyr
2 dl florsocker
1 äggvita av ett litet ägg
½ tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Rör ihop ingredienserna till kristyren. Dela eventuellt upp i flera skålar och färga i olika färger.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Med lite kristyr blir pepparkakorna festligare. 
 

Om man ska baka pepparkakshus är detta recept  superbra, då denna deg ger hårdare pepparkakor. 
 

 

Marias kryddiga peppa...

0 Läs mer >>
 
Om det är något som jag ofta blir sugen på, så är det kladdkaka. Blir sugen minst en gång i veckan. Inget annat kan ersätta en kladdkaka när man väl blir sugen. Ett bra tips när man har detta problem =) är att baka en stor kladdkaka och frysa in, så tar man fram allt efter behov. Denna kladdkaka är dessutom supergod direkt från frysen eller halvtinad, vilket gör den fudgig i konsistensen. Detta recept är en kombination av 2 av mina favoritkladdkakor. 


Kladdkaka
200 g smör 
200 g mjölkchoklad, jag tog Marabou Helnöt som jag hackade
1 dl kakao
2 krm salt
4 ägg
1 dl farinsocker
3,5 dl socker
2 dl vetemjöl

Topping
ca 180 g nougat från Odense
1 gl hackade och rostade hasselnötter
lite flingsalt


Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i några minuter, passa noga så att de inte bränns. Ta ut nötterna och låt dem svalna. Sänk värmen till 170 grader. 

Smöra en form på ca 19x30 cm. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten och längst kanterna. 
Smält smöret på låg värme, tillsätt hackad choklad, när det smält, häll ner kakao och salt. Låt svalna.
Vispa upp ägg och sockersorterna med en handvisp. Häll ner chokladblandningen och mjölet och vispa ihop till en jämn smet. Häll i formen och sätt mitt i ugnen. Grädda tills kakan rest sig och känn med en sticka ca 2 cm från kanten, när stickan kommer upp torr där tar jag ut min kaka, då är den fortfarande krämig i mitten.  

Hyvla över nougaten över kakan medan den är varm och bred ut när den smält. Strö över hasselnötskrosset. Bred ihop nougaten med nötterna. Strö på lite flingsalt.

 

Ännu en kladdkaka